Læsetid 3 min.

Sandheden om kapitalismen er udstillet i Illums julevinduer

Hvis man tager kampen for kulturel lighed alvorligt, fører #MeToo-kampagnen direkte til økonomisk klassekamp. Og hvis man tager Illum alvorligt, må man udstille det, de udstiller
2. december 2017

Nogle gange skal man se sandheden i et udstillingsvindue på Strøget i København. Det er jul, og Illum har i år lavet bemærkelsesværdige udstillinger i deres vinduer med det kulturelle ungdomsoprørs idealer.  

Det er en kulørt trappe med slogans i forskellige farver på hvert trin: LOVE står der på øverste trin. Derefter følger nedad PEACE, NO RACISM, NO SEXISM, NO VIOLENCE og til sidst NO HOMOPHOBIA. Oven på trappen er et fredstegn med vinger i en slags batik-æstetik.

Der er ingen priser på trapperne og vingerne, det er ikke varer, som er sat til salg, men et politisk program, det er udstillet. Alle de krav, som engang var modkulturelle og forbundet i en modstand mod kapitalismen, fungerer nu som visuel muzak til årets forbrugsfest. Det kommercielle vindue til forbrugerne ligner plakaten til en genindspilning af hippieklassikeren Born to be Wild.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Jonathan Jakobsson
  Jonathan Jakobsson
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
 • Brugerbillede for Alvin Jensen
  Alvin Jensen
 • Brugerbillede for odd bjertnes
  odd bjertnes
 • Brugerbillede for Torben K L Jensen
  Torben K L Jensen
 • Brugerbillede for Susan Eklund
  Susan Eklund
 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
  Lise Lotte Rahbek
 • Brugerbillede for Andreas Lykke Jensen
  Andreas Lykke Jensen
 • Brugerbillede for Bjarne Bisgaard Jensen
  Bjarne Bisgaard Jensen
 • Brugerbillede for Torsten Jacobsen
  Torsten Jacobsen
 • Brugerbillede for Frede Jørgensen
  Frede Jørgensen
 • Brugerbillede for Katrine Damm
  Katrine Damm
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
Jonathan Jakobsson, Niels Nielsen, Alvin Jensen, odd bjertnes, Torben K L Jensen, Susan Eklund, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Andreas Lykke Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torsten Jacobsen, Frede Jørgensen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Frede Jørgensen
Frede Jørgensen

Kanon artikel af Rune Lykkeberg - mere af den slags, tak.

Alvin Jensen, Torben K L Jensen, David Zennaro, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Nu hvor de hjemløse ikke længere må tigge eller sove på en varm rist, er det også blevet tilsvarende lettere at syne Illums herligheder uden forstyrrende og utryghedsskabende synsforstyrrelser :-(

Niels Nielsen, Alvin Jensen, David Zennaro, Ole Christiansen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Olsen, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Katrine Damm

For en del år siden var jeg på vej til juleaften i en tætpakket S-togs vogn, hvor man dårligt kunne komme frem for alle de gaver folk havde med. Her kom der så en hjemløs og bad om en skærv. Tilsyneladende havde alle brugt deres sidste penge på gaver, undtagen mig, som fandt en tyver. Og jeg har det sgu stadig dårligt over, at det var alt jeg mente at kunne afse.
Så meget for den gode julestemning :-(

Niels Nielsen, Diego Krogstrup, Alvin Jensen, odd bjertnes, Hanne Ribens, Trond Meiring, Gert Romme, Thomas Olsen, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Jeg har haft nøjagtig samme oplevelse, Katrine :-(
Bare alle verdens Scrooge'er ville blive hjemsøgt af gespenster !!

Diego Krogstrup, Alvin Jensen, Katrine Damm, Trond Meiring, Thomas Olsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Torsten Jacobsen
Torsten Jacobsen

Et interessant perspektiv, og tak for det. Men jeg studser nu alligevel over følgende afsnit, der vel nærmest må læses som konklusionen på klummens overvejelser - tekstens budskab, om man vil:

"Hans position er klassisk marxistisk: Alle andre kampe end den økonomiske kamp er for ham overfladisk identitetspolitik. Men han ignorerer, at den økonomiske kamp uden en kulturel kamp altid vil favorisere dem, der eksistentielt og kulturelt er stærkest: De berømte hvide mænd.".

Det er uden tvivl rigtigt at en kamp for økonomisk ligestilling ikke overflødiggør kampen for social frigørelse, men tingene hænger jo uløseligt sammen. Så dette tænkte 'enten/eller' som Lykkeberg opstiller i slutningen af sin tekst, har for mig at se ingen relation til virkeligheden som den er, men må snarere ses som et retorisk greb, der har til formål at nå en på forhånd antaget konklusion.

I virkeligheden ser vi en (primært) velstillet og veluddannet gruppe af mennesker, som på trods af at de i kraft af deres uddannelse og deres økonomiske stilling har adgang til særdeles privilegeret mulighedsrum - en privilegeret adgang til det 'gode liv' - alligevel insisterer på at fremstille sig selv som 'ofre' for alskens urimeligheder. Disse urimeligheder kan have konkret form i fysiske overgreb og trusler mod liv og velfærd, men er i altdominerende grad følte krænkelser, dvs. de manifesterer sig som krænkede følelser. Ikke mindst nærværende avis flyder for tiden over med vidnesbyrd fra alle disse krænkede mennesker.

Hvis man ikke har adgang til samme mulighedsrum - hvilket rigtig mange mennesker ikke har - så er det mildt sagt voldsomt provokerende at blive belært om, at man skam er et overmåde privilegeret menneske, og at man uden videre bare må trække til side, og æde det serverede nonsens fra bjerget råt.

Sådan tænker jeg i det mindste til tider, når højtuddannede og meget unge mennesker kæfter op i debatten om alle deres manglende privilegier. Og sådan tænker formentlig også ganske mange af de mennesker, som har båret en Donald Trump til magten.

Nogle mennesker arbejder hele deres liv til usle lønninger, uden udsigt til at det vil blive bedre. De kan se frem til et alt for kort otium og det i relativ fattigdom. Kapitalismens slavehær, intet mindre. Det er der sgu ikke noget privilegeret over. Men det er som om man har tendens til at glemme, at den slags mennesker faktisk eksisterer, når man selv danser rundt med sine sårede følelser i et mulighedsrum man i al sin krænkede fornærmethed slet ikke fatter værdien af.

Jeg kan anbefale denne samtale mellem Sam Harris og Mark Lilla, når man har læst Lykkebergs udmærkede klumme.
https://www.samharris.org/podcast/item/the-fate-of-liberalism

Det kan også betale sig at google Mark Blyth, og hans begreb 'global trumpism'.
https://www.youtube.com/watch?v=Bkm2Vfj42FY

Henrik Madsen, Niels Nielsen, Odin Rasmussen, Katrine Damm, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Gert Romme

@ Katrine Damm,

Tak, Katrine Damm, det varmer virkelig i en følelseskold tid.

I vores 2 opholdslande samt de lande vi rejser i, møder vi mange tiggende mennesker. Og vi giver altid en lille skærv til hver eneste. Og vi er meget bevidste om, altid at have lidt penge på os til dette formål.

For det må være indlysende, at ingen tigger frivilligt, blot fordi de ikke gider at udføre et reelt arbejde. Og hvis man er i tvivl, kan man jo blot tale lidt venligt med dem, så ved man hvorfor.

Vores værste episode var for 5-6 år siden, hvor vi dagligt kom igennem et lyskryds i Sarajevo-forstaden, Ilidza, hvor vi også hver dag mødte 2 små tiggende børn på formentlig 4-5 og 5-7 år. De var ubeskriveligt beskidte, og gik i høj grad mangelfuldt klædte. Og en dag trak pigen, den ældste, os ind i buskadset nede ved floden, Bosna, blot 100 m. fra lyskrydset. Og her lå børnenes mor under et halvtag af plast, på noget gammelt vintertøj. Hun kunne ikke gå uden at blive støttet, og bortset fra enorm underernæring var ryggen tilsyneladende også alvorligt skadet.

Hun talte et gammeldags serbokroatisk sprog - måske med romsk dialekt, som vi ikke forstod. Men vi gjorde, hvad vi kunne for at få det lokale kommunekontor til at tage sig af denne familie, men de var ikke meget villige. Og vi ved faktisk ikke, hvad der senere skete, men næste gang i var on location, måske 6-7 uger senere, var de i hvert fald væk, og vi har ikke set dem siden.

Niels Nielsen, Katrine Damm, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Budgettet for julegaver er på 1000 kr eller mere pr. barn. Det er igen, igen en stigning i forhold til året før. Det skriver Politiken på baggrund af en spørgeundersøgelse.
Samtidig viser en undersøgelse YouGov har lavet for Nordea, at 6% af danskerne har fravalgt at give julegaver. Den primære årsag er, at de ikke har råd, især pga kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen.
Det er immervæk over 300.000 mennesker og deres børn der er så fattige, samtidig med at børn i de allerfleste familier kommer til at vælte sig i gaver.

Niels Nielsen, Hanne Ribens, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Odin Rasmussen

I øvrigt at påstå at 'såkaldt' klassisk marxisme udelukkende tilgodeser hvide arbejder-klassemænd er en stråmand Rune Lykkeberg her fremfører og afslører sig her igen som en borgerlig filosof, der ligesom gerne vil legitimerer identitetspolitik. Som om der er noget nyt i den - at fremstiller klassekamp som noget, nærmest 'sexistisk' og at sløre de magtforhold, der er i samfundet. Der ligesom først nu ifølge Lykkeberg med #meetoo og den danske version #jegblevvoldtaget - beskæftiger sig med kvinders rettigheder. Hvor er jeg dog træt af Information på det punkt, der desværre ofte taler ned til sine læsere.

Brugerbillede for Henrik Madsen

LOVE, PEACE, NO RACISM, NO SEXISM, NO VIOLENCE og og NO HOMOPHOBIA. Herom skriver Rune: “Alle de krav, som engang var modkulturelle og forbundet i en modstand mod kapitalismen”. Men er det ikke usandt? Raffineret fake news? Kapitalisme handler jo IKKE om at være imod ovenstående krav! Kapitalisme handler om at tjene penge; eller som min professor i nationaløkonomi formulerede det: “optimal allokering af knappe ressourcer”! Når kapitalisterne eksempelvis siger “send flere flygtninge” (som et stort slagteri har gjort for nyligt) er det jo netop et udtryk for kapitalistens fokus på at tjene penge, og at kapitalusten netop IKKE kerer sig om kulturelle aspekter, eller vort land som helhed! De interesserer sig barefor hvad der er godt for business. Dette er kapitalismens DNA. Nogle gange skammeligt egoistisk, snævertsynet hensynsløst (som i opråbet til at tage flere flygtninge).

ps. Det hedder vel det “populistiske” ungdomsoprørs idealer, og ikke det “kulturelle” ungdomsoprørs idealer (i hvert fald hvis man skal være tro mod definitioner af populisme tidligere anvendt i avisen her).

Torsten Jacobsen, Frede Jørgensen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Frede Jørgensen
Frede Jørgensen

@Henrik Madsen

»alle de krav, som engang var modkulturelle og forbundet i en modstand mod kapitalismen«
det læste jeg som: "normalt uforenelige"