Læsetid 3 min.

Jeg sidder alene juleaften. Så er jeg sikker på ikke at føle mig ensom

Folk bliver forlegne og kede af det på mine vegne, når de finder ud af, at jeg holder jul alene. Men det er der ingen grund til
Jeg plæderer ikke for, at glæden skal fylde mindre, men måske behøver alt ikke glitre magasinlykkeligt, måske må der gerne være plads til julesorgen også.

Jeg plæderer ikke for, at glæden skal fylde mindre, men måske behøver alt ikke glitre magasinlykkeligt, måske må der gerne være plads til julesorgen også.

Philip Davali

5. december 2017

’Du kan da ikke sidde helt alene juleaften?! Der må da være nogen, du kan være hos?’

Ovenstående udbrud findes i en del variationer, der alle minder om hinanden og som regel ledsages af et medlidende blik og befippet gæstfrihed.

Min alenejul ødelægger noget for andre, fornemmer jeg. Jeg kommer til at bryde en uskreven regel om, at man skal være mindst to og helst flere. Så jeg er efterhånden holdt op med at nævne, at jeg bare er mig. Det er nemmere at stikke en løgn eller tale udenom.

Jeg hverken ønsker eller orker at sætte andre i forlegenhed, og det kommer jeg uforvarende til. Det er, som om jeg ved at fravælge selskab på netop denne aften anbringer mig selv i et dybt hul og pålægger mine omgivelser at finde en måde at redde mig op på.

Men jeg vil slet ikke reddes – jeg er ikke stakkels eller forlist, jeg drukner ikke i mit eget selskab, og jeg gør ikke noget forkert (i det mindste ikke i forbindelse med mit valg af måde at fejre jul på).

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Hans-Christian Schultz
  Hans-Christian Schultz
 • Brugerbillede for Dennis Jensen
  Dennis Jensen
 • Brugerbillede for Hanne Ribens
  Hanne Ribens
 • Brugerbillede for Klaus Seistrup
  Klaus Seistrup
 • Brugerbillede for Erik Karlsen
  Erik Karlsen
 • Brugerbillede for Henrik Leffers
  Henrik Leffers
 • Brugerbillede for Poul Erik Pedersen
  Poul Erik Pedersen
 • Brugerbillede for Maj-Britt Kent Hansen
  Maj-Britt Kent Hansen
 • Brugerbillede for Hans Larsen
  Hans Larsen
 • Brugerbillede for Thomas Olsen
  Thomas Olsen
 • Brugerbillede for Peter Knap
  Peter Knap
 • Brugerbillede for Anker Nielsen
  Anker Nielsen
 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Frede Jørgensen
  Frede Jørgensen
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
 • Brugerbillede for Katrine Damm
  Katrine Damm
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
 • Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
  Lise Lotte Rahbek
Hans-Christian Schultz, Dennis Jensen, Hanne Ribens, Klaus Seistrup, Erik Karlsen, Henrik Leffers, Poul Erik Pedersen, Maj-Britt Kent Hansen, Hans Larsen, Thomas Olsen, Peter Knap, Anker Nielsen, David Zennaro, Frede Jørgensen, Niels Nielsen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek

Men jeg er ikke ked af at sidde alene – jeg har til gengæld været ked af at sidde blandt andre og føle mig alene, så det er jeg holdt op med.

Jeg går ad samme sti.

Vivi Rindom, Anne Eriksen, Hanne Ribens, Nanna Wulff M., Else Marie Arevad, Sven Elming, Bjarne Bisgaard Jensen, Heidi Larsen, Henriette Bøhne, Thomas Olsen, Peter Knap, Tue Romanow, Frede Jørgensen, Niels Nielsen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Herdis Weins

D a jeg er enebarn og grundet skilsmisse og flytten frem og tilbage mellem 2 lande samt min fars afvisning af mors familie efter hendes død, så endte jeg for mange år siden i den for mange så frygtede alenejul.
Den har jeg det helt fint med - jeg har så mane gode juleaftener at mindes også både indenlands og udenlands uden for det fastlagte skema for en "rigtig" julaften. Og gud fri og bevare mig fra skulle tvinges ind i et overtraditionelt scenerie med tilfældige mennesker.
I disse år tilbringer jeg julen alene med hilsner fra få, men oprigtige venner.

Connie Brask, Anne Eriksen, Henriette Bøhne, Thomas Olsen, Frede Jørgensen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Glædelig, stille og hyggelig jul derude :-)

Anne Eriksen, Hanne Ribens, Morten Balling, Niels Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Thomas Olsen, Frede Jørgensen, Herdis Weins og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Trine Bak

Dejligt med nogle kloge ord på en jul alene i sit eget gode selskab. Jeg er helt enig.

Anne Eriksen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Hanne Ribens

Hvis ens eneste barn er gået til de "evige jagtmarker" (Jeg spøger ikke!), og man ingen børnebørn har og al ens familie bor ovre i "udkantsdanmark" og man er gammel og lidt træt, så kan juleaften være en dejlig stille stund, med god vin, gode andebryster, ris a,la.mande og det løse! Så kan man glæde sig over de gode juler man havde som barn! og de gode juler man holdt for sit eget barn og evt. andre børn i familien. Og hvis det er gode minder kan man leve på dem, det koster ikke en krone!!! Så der kan måske blive lidt tilovers for at hjælpe andre som ikke har noget at rutte med. Nyd den stille aften! og put vat i ørerne Nytårsaften! Glædelig Vintersolhverv!

Dennis Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Jensen

Et smukt indlæg.

Det kan være svært at nyde juletiden, når kravene om hygge og kærlighed bliver så store, at man kun selv ænser de dele af årstiden, som man ikke kan leve op til. Personligt indeholder højtiden den seneste 5-6 år lige så meget sorg over det som ikke er, eller det som mangler - hvilket forfatteren beskrev ret sublimt - som den indeholder glæde. Måske endda mere.

Det virker ikke autentisk at holde jul med nogen blot for ikke at være alene. Det er da en følelse, som jeg kan få om sine egne forældre. De vil jo altid holde jul med mig - men i realiteten minder det mig kun desto mere om at jeg er alene, at den eneste kærlighed jeg har, er den som mine forældre - kva deres rolle - allerede giver mig. Det kan næsten virke for ubehageligt, når det er en helt anden type kærlighed jeg mangler.