Læserbrev

Trumpisme på dansk

15. december 2017

Vi har i dansk politik gennem de seneste uger oplevet et skuespil, som helt svarer til, hvad der foregår i USA. Forhandlingerne om årets finanslov kobles sammen med markante skattelettelser til de rige. Det er helt på linje med, hvad der skete med det amerikanske senats vedtagelse af Trump-regeringens skattepakke.

Argumenterne er de samme – med lavere skat til de rige og virksomhederne får vi vækst og bedre betalte job. En sammenhæng, ingen økonomer tror på.

For at rendyrke Trumpismen på dansk, og for at få Dansk Folkeparti med på skattelettelser med videre, er disse blevet koblet sammen med stramninger på udlændingeområdet og beskæringer af public service. Områder, som intet har med hverken finanslov eller skattelettelser at gøre.

På udlændingeområdet tales der om at isolere grupper af flygtninge – herunder at anbringe nogle på en øde ø. Denne umenneskelige og uetiske behandling af sårbare mennesker på flugt har Søren Espersen og Martin Henriksen hentet inspiration til fra Australien.

Et andet lige så inhumant forslag er, at børn af flygtninge på midlertidigt ophold ikke længere skal gå i skole, men isoleres i lejre. De skal jo sendes hjem, så hvorfor lære dem noget, de ikke får brug for. I begge tilfælde er der tale om et uetisk menneskesyn og en foragt for mennesker, som ikke står tilbage for amerikanske Roy Moore og Jeff Sessions.

Da stramninger på udlændingeområdet tilsyneladende ikke var nok til at tilfredsstille Dansk Folkeparti, fik de et tilbud om en kraftig reduktion af Danmarks Radio samt øget statslig kontrol gennem finanslovsfinansiering i stedet for medielicens. Begge dele for at sikre øget politisk kontrol med programvalg og ansættelser. Igen helt på linje med, hvad vi ser i USA gennem Trump’s hetz mod de uafhængige og kritiske medier.

Forhandlingsformen såvel som sammenblandingen af helt uvedkommende sagsområder illustrerer flere tendenser i dansk politik. For det første at vi hastigt er på vej mod den højrepopulistiske politik, som vi er kender fra USA og England.

For det andet at det politiske forhandlingsspil fortsat foregår i hemmelighed, uden demokratisk indsigt og uden befolkningens inddragelse. Den ringe tillid, borgerne har til politikerne, bliver kun forstærket af dette forløb. Måtte det ende med et valg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Svend Erik Sokkelund
  • Toke Andersen
  • Thomas Olsen
  • Dorte Sørensen
Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Svend Erik Sokkelund, Toke Andersen, Thomas Olsen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et år er snart gået med Mr. Trump - 3 år igen med Pig Man (Pink Floyd)

I anledning af julen har en gammel kammerat fra gymnasiet sendt mig nedenstående musiknummer af Pink Floyd optaget Live from Zócalo Square i Mexico City d. 1. oktober 2016 i Mexico, som bl.a. er skydeskive for Mr. Trumps urimeligheder.

https://www.youtube.com/watch?v=QWLBtMz5OuY

Jeg deler den gerne med andre, som ikke allerede kender optagelsen om Pink Floyds udlægning af Trump som Pig Man.

Lige inden jeg så denne email fra min klassekammerat, sad jeg og fulgte en del af en amerikansk udsendelse, hvor Dr. Avram Noam Chomsky (født 7. december 1928 i Philadelphia, Pennsylvania) er en amerikansk forfatter, filosof, politisk aktivist og professor i lingvistik, fortæller om sit syn på demokratiet og økonomiens udvikling fra 1950’erne til i dag.

Her kan man læse om udsendelsen ” Noam Chomsky och den amerikanska drömmen”:

http://www.kunskapskanalen.se/…/noam-chomsky-och-den-amerik…

Og her noget om Noam Chomsky: https://da.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky

Hvis den bliver genudsendt, hvad alt jo bliver disse dag, vil jeg helt sikkert se hele udsendelsen.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Svend Erik Sokkelund anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis de stod på kræmmermarkedet alle sammen - hvor de retteligen hører hjemme - ville de blive grinet ud i lige dele lårklaskende morskab og ufortyndet foragt.