Læserbrev

Trumpisme på dansk

16. december 2017

Vi har i dansk politik gennem de seneste uger oplevet et skuespil, som helt svarer til, hvad der foregår i USA.

Forhandlingerne om årets finanslov kobles sammen med markante skattelettelser til de rige. Helt på linje med, hvad der skete med det amerikanske senats vedtagelse af Trump-regeringens skattepakke. Argumenterne er de samme – med lavere skat til de rige og virksomhederne får vi vækst og bedre betalte job. En sammenhæng stadigt færre økonomer tror på.

For at rendyrke trumpismen på dansk og for at få Dansk Folkeparti med på skattelettelser er disse blevet koblet sammen med stramninger på udlændingeområdet og beskæringer af public service. Områder, som intet har med hverken finanslov eller skattelettelser at gøre.

På udlændingeområdet tales der om at isolere grupper af flygtninge, herunder anbringe nogle på en øde ø. Denne umenneskelige og uetiske behandling af sårbare mennesker på flugt har Søren Espersen og Martin Henriksen hentet inspiration til fra Australien.

Et andet og lige så inhumant forslag er tankerne om, at børn af flygtninge på midlertidigt ophold ikke længere skal gå i skole, men isoleres i lejre. De skal jo sendes hjem, så hvorfor lære dem noget, de ikke får brug for? I begge tilfælde er der tale om et uetisk menneskesyn og en foragt for mennesker, som ikke står tilbage for amerikanske Roy Moore og Jeff Sessions.

Da stramninger på udlændingeområdet tilsyneladende ikke var nok til at tilfredsstille Dansk Folkeparti, fik de et tilbud om en kraftig reduktion af Danmarks Radio samt øget statslig kontrol gennem finanslovsfinansiering i stedet for medielicens. Begge dele for at sikre øget politisk kontrol med programvalg og ansættelser. Igen helt på linje med, hvad vi ser i USA gennem Trumps hetz mod de uafhængige og kritiske medier.

Forhandlingsformen såvel som sammenblandingen af helt uvedkommende sagsområder illustrerer flere tendenser i dansk politik. For det første at vi hastigt er på vej mod den højrepopulistiske politik, som vi kender fra USA og England. For det andet at det politiske forhandlingsspil fortsat foregår i hemmelighed, uden demokratisk indsigt og uden befolkningens inddragelse.

Den ringe tillid borgerne har til politikerne bliver kun forstærket af dette forløb. Måtte det ende med et valg.

Thomas P. Boje, professor ved Roskilde Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu