Læserbrev

Uddannelse skal være tilgængeligt i hele Danmark

14. december 2017

Danmark har gennem de seneste ti år oplevet en markant centralisering af uddannelser. Det har haft den konsekvens, at valget om at tage en uddannelse er blevet mere omfattende for rigtig mange af de unge, der vokser op uden for de største byer. Eksempelvis på Fyn, hvor nogle unge har tre timers transport hver dag for at komme til og fra deres uddannelse. Så store afstande gør ikke det ikke ligefrem lettere at gennemføre en uddannelse, særligt ikke hvis motivationen i forvejen halter.

Den 4. december besøgte jeg – sammen med repræsentanter for regeringens Disruptionråd og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) – erhvervsskolen EUC Nord i Hjørring. Netop erhvervsuddannelserne er i særlig grad blevet centraliseret over de seneste år, og flere elever på skolen i Hjørring fortalte om at måtte rejse store afstande hver dag for at komme til og fra skole. Særligt for de elever, der boede i tyndtbefolkede områder, var rejsetiden lang på grund af dårlige og sjældne busforbindelser.

Resultatet af centraliseringen af erhvervsuddannelserne og de lange afstande har været faldende elevtal. Og det har gjort, at målet om en ungdomsuddannelse til alle unge er rykket endnu længere. Det virker absurd i en tid, hvor vi har brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

Vi har brug for at gøre op med centraliseringen af uddannelsesinstitutionerne i Danmark. Det er afgørende at have flere uddannelser i unges nærområde – også uden for de større byer. Måske fremstår det på den korte bane dyrere at have flere mindre uddannelsesinstitutioner med større udbud af uddannelser, men hvis flere unge får en uddannelse, hvis vi skaber udvikling i flere kommuner, og hvis vi styrker Danmarks sammenhængskraft, så er det penge, der er godt givet ud.

En decentralisering af uddannelsesinstitutionerne er nødvendig for at Danmark også i fremtiden vil være kendetegnet ved et stærkt fællesskab med sammenhængskraft.

Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu