Kommentar

Uffe Elbæk: Alt det Alternativet kan lære af Dansk Folkeparti

Selv om man er uenig i meget af deres politik, er det umuligt ikke at have respekt for det, Dansk Folkeparti har opnået, og den måde, de er lykkedes med at forandre Danmark på
Debat
30. december 2017

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at Pia Kjærsgaard og jeg ikke deler værdier, menneskesyn og verdensanalyse. Men derfor har jeg alligevel stor respekt for det, hun sammen med resten af Dansk Folkeparti har opnået, siden partiet blev stiftet i 1995.

Partiet er blevet et af de største i Danmark, de har i en årrække dikteret den politiske udvikling i Danmark, og de har som få formet den offentlige opinion. For at skære det ud i pap: De har forandret Danmark.

På den baggrund er Pia Kjærsgaard – i hvert fald for mig – et af få virkelig gode bud, hvis man skal pege på den største og modigste politiske iværksætter igennem de seneste halvtreds års danmarkshistorie.

Modsat så mange andre politikere, hvis motiver man ofte kan være i tvivl om, kan man ikke beskylde hende eller Dansk Folkeparti for at være levebrødspolitikere eller for, at de kun er interesserede i magten for magtens skyld.

Dansk Folkeparti har et politisk projekt, der er tindrende klart defineret, og som de virkelig kæmper for. De har været grænseløst insisterende på, at de kan levere løsningen på det problem, de har defineret. Og der har været en virkelig god sammenhæng mellem den vision, de opstiller, og hvordan de agerer.

Dansk Folkeparti har ligeledes haft en enestående evne til at gå op imod det, mainstreamen eller flertallet siger er rigtigt. De har været trekvart ligeglade med, hvordan folk ser på dem og hvor åndssvage eller grænseoverskridende eller usympatiske, deres ideer er blevet oplevet.

I stedet er de fortsat ufortrødent og fuldstændig konsekvent stået fast på det, deres politiske dna er.

I begyndelsen har det helt sikkert givet knubs. Og det gør det sikkert stadigt. Det har gjort ondt at blive hadet, truet, latterliggjort. Uanset om det har været fortjent eller ej, uanset om man er blevet stueren eller ej. Men det virker ikke til, at det har stoppet nogen fra Dansk Folkeparti; de er bare fortsat. Det siger noget om styrken af det fællesskab, de har bygget på – og noget om, hvor meget de tror på deres sag.

At have været outsider så længe, som DF’erne har været det, har givet hård hud og evnen til at stå imod, selv om partiet nu har sejret så meget, at de fleste af deres holdninger (desværre!) er blevet mainstream.

Ikke at det stiller dem tilfredse. Så snart det, de siger, bliver opfattet som for mainstream, rykker de bare grænsen endnu en gang. Flytter hegnspælene endnu længere ud, end vi andre troede muligt. Og sådan bliver de ved – fordi det bringer dem tættere på det politiske mål, de har defineret.

Vi skal aldrig stille os tilfredse

Internt i Alternativet har vi ofte talt om, at vi kan lære meget af Dansk Folkepartis tilgang til politik. Vores tilgang på klimaområdet kunne med god ret være den samme som den, Dansk Folkeparti har haft på udlændingeområdet. Når det – inden længe forhåbentlig – bliver mainstream at foreslå én kødfri dag om ugen, så går vi skridtet videre og tillader måske kun én køddag om ugen, når det bliver mainstream med klimaafgift på oksekød, så lad os da udvide spektret og foreslå det samme med svinekød, mælk og ost. Når det bliver mainstream at forbyde dieselbiler i byerne, så lad os da forbyde dem helt og holdent.

Ikke fordi vi gerne vil være ekstreme, forarge eller vil insistere på at vende op og ned på folks liv, men fordi det flytter os tættere på vores mål om at skabe en bæredygtig fremtid, hvor vi tager alle de hensyn til klimaet, vi kan. Fordi vi aldrig nogensinde skal stille os tilfredse, før vi har reddet planeten fra klimakatastrofen.

Guderne skal vide, at Alternativet og vores forslag og visioner – som det før var tilfældet for Dansk Folkeparti – er blevet latterliggjort og hånet. Bisoner i danske skove? Haha. Vegansk mad? Hold dog kæft. Dambrug for fisk, der er vegetarer? Come on! (Og ja, OK, den sidste kræver måske en lidt længere forklaring ...)

Men pointen er, at den modstand ikke skal få os til at vakle. Vi skal kunne tåle samme modstand, som Dansk Folkeparti har tålt, for vores projekt er – synes vi jo – meget, meget vigtigere. Derfor skal vi stå sammen og fortsætte med større determination.

Om vores projekt vil lykkes i lige så høj grad, som Dansk Folkepartis projekt indtil videre er lykkedes, må tiden vise.

Jeg synes allerede, vi er kommet et godt stykke af vejen. Nogle af de dagsordener, vi har rejst, vinder stadig større klangbund i befolkningen, flere andre partier rykker sig, institutioner og eksperter nikker da også anerkendende af og til. Men der er lang vej endnu. Se bare mediebilledet, hvor kun denne avis for alvor tager klimaudfordringen seriøst nok.

Jeg håber, at vi lykkedes så meget, at der engang i fremtiden slet ikke er brug for Alternativet. Fordi alle partier har adopteret vores dagsordener og vores mål og visioner, sådan som det er godt på vej til at ske for Dansk Folkeparti.

Uffe Elbæk er politisk leder for Alternativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Vi skal ikke have klimaafgift på oksekød men på de alt for billige flybilletter, feks 200 kr pr. start fra og landing I danske lufthavne.

Jørgen M. Mollerup
Hvorfor ikke på oksekød når det også er en stor CO2-synder ? Og Internettet, som bruger ca samme energimængde som flytrafikken...?

Randi Christiansen, Hans Martens og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Tjaee, der er vel en vis logik i det Uffe Elbæk skriver.
Men skal det forstås sådan, at Alternativet nu vil gå en vej, hvor populisme og talen til den laveste fællesnævner er arbejdsmetoden?
At målet helliger midlet?
Så hvad vil Alernativet veksle for kødfrie dage og klimaet? Den sociale indignation?

Michael Kongstad Nielsen

Hvordan kan man have stor respekt for nogen, man ikke deler værdier, menneskesyn og verdensanalyse med? Jo, det kan man ifølge Uffe Elbæk, hvis vedkommende er dygtig til at bygge et parti op. Længere er den ikke.

Måske er det derfor Uffe Elbæk ser igennem fingre med sexchikane i partiet og en kultur med diverse sexorgier for at opbygge Alternativet, og nu gnider sig op af Dansk Folkeparti med stor respekt, for at gøre dem kunsten efter - at blive et stort parti, trods et ubehageligt menneskesyn, bare synet hurtigt bliver mainstream.

Bjarne Bisgaard Jensen og Jens Winther anbefalede denne kommentar

"Partiet er blevet et af de største i Danmark, de har i en årrække dikteret den politiske udvikling i Danmark, og de har som få formet den offentlige opinion." .. skriver Uffe, og afslører, at han ikke forstår, at den offentlige opposition faktisk godt kan tænke selv, og at DF er formet AF den offentlige opposition, og ikke omvendt!

I Uffes optik optik kan folkedybet ikke selv "forme den offentlige opposition"; der er de (vi) selvsagt for dumme til. Dertil kræves nemlig veluddannede mennesker eller kaospiloter, som kan forklare folket, hvad de EGENTLIG mener og har behov for!

Hvorfor får jeg mon associationer om Østeuropa i 70-erne og Nord-Korea idag?

Torben K L Jensen

Alternativet SIGER alt det rigtige og folk er i tvivl om de også MENER det.

Jens Christensen

Godt brølt, Uffe!

Knud Anker Iversen

Uffe har en pointe. Alternativet skal ikke lade sig vælte af at blive grinet af og skammet ud, men holde fast i de rigtige pointer med samme vedholdenhed som DF. Som tiden går vil stadig flere bakke op om den økologiske og sociale bæredygtighed.

Ja, DF kan deres politiske håndværk, har positioneret sig stærkt og vælger meget strategisk "at stå uden for regering, for dér har vi mest indflydelse" - hvilket jo er eklatant frasigelse af ansvar samtidig med at man beholder alle trumfkortene på hånden. Smart! Lidt ala når Alternativet brøler ind i Borgerrepræsentationen på værdier som gode liv og trivsel eller whatever men kun vil tage en vattet kulturborgmester stol, hvor man kan gøgle lidt rundt og spille smart.

Eva Schwanenflügel og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar

Bare i holder jer fra den form for løgnagtighed der driver DF, når de fx påstår at gå ind for velfærd eller konservative værdier, for så blot at sælge ud for ækelhed, had og lortebrun nationalistisme. For det er jo det eneste der aldrig er til salg i DF.

Kim Folke Knudsen

Uffe Elbæk. DF sidder ikke i et lukket isoleret rum og udtænker en genial strategi, som stemmeoptimerer. DF er et spejl af samfundets holdninger af holdningerne i den danske befolkning. Her er der efter 11 September 2001 og de utallige islamistiske terrorangreb på civile i Tyskland, Frankrig, Belgien, England, Spanien og andre lande herunder Danmark opstået en oprigtig bekymring for de lidt for åbne grænser. Derfor handler DF med rettidig omhu og kræver det eneste nødvendige genindfør grænsekontrollen. Der er ingen grund til at give islamistiske terrorister fri rejseret i et Europa uden grænser. Hvad har Alternativet gjort ved denne trussel mod vores sikkerhed ?

Kim Folke Knudsen

Men Uffe Elbæk. Din leder her afslører en dyb beundring for et parti, som du anser for populistisk. Interessant iagtagelse. Var der ikke noget med at partiet Alternativet skulle bedrive politik på en helt ny og anderledes måde end de etablerede partier ? Hvad det anderledes går ud på fremgår ikke særligt tydeligt ? Alle partier har et mål mere magt i parlamentet, og de fleste af partierne er selvfølgelig optaget af, hvad der rør sig i vælgerhavet, for det ligger i partiernes adfærd. Nu tilsyneladende også i partiet Alternativet. Partiet Alternativet er så at sige nu blevet forvandlet til et helt almindeligt parti med grønne synspunkter.