Læserbrev

Der er brug for retfærdighed i socialpolitikken

Debat
20. januar 2018

Min gode ven Carsten er uddannet elektriker. Han kørte for 20 år siden galt på sin motorcykel, hvilket desværre betød, at hans dage som elektriker var forbi. Men dengang var det ikke nær så svært at overtale kommunen til et revalideringsforløb, så Carsten blev teknisk tegner og har været selvforsørgende siden.

Ville Carsten få revalidering i dag? Næppe.

Det er blevet alt for svært at få revalidering, selv om det på langt sigt er meget dyrere at fastholde folk på kontanthjælp. Vi har i den grad brug for en nytænkning af socialpolitikken, hvor vi investerer i mennesker i stedet for at skære i deres ydelser, sådan som CEPOS og Dansk Arbejdsgiverforening gentager igen og igen.

De siger, at hvis ydelserne sættes ned, kommer flere i arbejde. Men nej! Vi er midt i et opsving i dansk økonomi, og det skal vi udnytte til at få alle med. Det er nu, flere mennesker skal på revalidering, så de kan komme i arbejde igen i en anden branche, der passer til dem. Nøjagtig som det lykkedes Carsten.

Det er også nu, at vi skal have afskaffet det umenneskelige kontanthjælpsloft og 225-timers reglen, der kun gør situationen værre for folk, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Og det skal være nemmere for folk, der har brug for at få seniorførtidspension.

For en retfærdig socialpolitik indebærer også, at de borgere, som ikke kan hjælpes ind på arbejdsmarkedet, fordi de er syge, kan leve et værdigt liv. Men i dag må syge mennesker finde sig i horribelt lange sagsbehandlingstider. For eksempel tog det 58-årige Henny flere år at få tilkendt førtidspension til trods for, at lægen sagde, at hendes arbejdsevne var fuldkommen væk efter fire diskusprolapser. Men selv i en så ekstrem situation mente kommunen, at hendes arbejdsevne kunne forbedres. Det er grotesk, og det er en uværdig behandling!

Derfor ser jeg frem til, at førtidspensions- og fleksjobreformen skal justeres her i foråret – for der er behov for mere værdighed og ordentlighed i socialpolitikken.

Ejner K. Holst, næstformand for LO

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Bisgaard Jensen

Godt brølt - helt enig, men der er alt for mange der ikke lytter og som ikke mener det har betydning for dem, at leve i et samfund som hjælper i stedet for at straffe. Det er også holdningen hos toneangivende Socialdemokrater

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Frede Jørgensen, Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Marianne Stockmarr

Der mangler en helhedsorienteret, social socialpolitik, hvor mennesket er i centrum, ikke den umenneskelige erhvervspolitk.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Hvor er socialdemokraterne? Hvad laver de? Svar ingenting, de er bange for sin egen skygge....
de er klasseforrædere.....Så vågn op....

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

At næstformanden tager bladet fra munden er al ære værd.

Nu venter vi så bare på, at også formanden kommer på banen, og at LO fremlægger en række konkrete forslag og krav til en politik, hvor det fremgår tydeligt, hvad fagbevægelsen mener, når den taler om retfærdighed.

Ellers er der bare tale om mundsvejr.

Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Ebbe Overbye og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, jeg må også spørge hvor LO har været i løbet af de sidste 5 år?
Ligesom mange andre fagforeninger har LO overhovedet ikke været på banen med kritik af sammenblandingen af socialområdet og beskæftigelsespolitikken.
I mange sammenhænge har jeg mødt fagforeninger, der overhovedet ikke var klædt på til at rådgive deres medlemmer, fx hvis de gik hen og blev fleksjobbere.
Det er glædeligt - og klædeligt - at LO prøver at komme ind i kampen.
Bedre sent end aldrig !!