Læserbrev

Drop fattigdomsydelserne og hjælp ghettoerne

Debat
18. januar 2018

Statsministeren går endnu en gang ind i kampen mod ghettoerne, og som socialister glæder vi os. For selvom nytårstalen næppe var noget nybrud i dansk politik, så er det da nye takter, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen nu vil gøre en indsats for ghettoerne.

For realiteten er, at regeringens politik rammer hårdest i ghettoerne. Starthjælpen, kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har betydet, at flere mennesker er blevet fattige, og at fattigdommen er blevet dybere. Hvis statsministeren for alvor vil gøre noget ved ghettoiseringen, bør han rulle fattigdomsydelserne tilbage.

Beregninger foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at børnefattigdom er otte gange så udbredt i ghettoerne som i resten af landet, og en rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at der i områder som Gellerup, Vollsmose og Tingbjerg er 10-20 procent fattige. Uligheden er til at tage at føle på.

I stedet for at tage fat om problemets rod, ender det nok som i nytårstalen med en noget mere uforpligtende snak om parallelsamfund og udanske kulturer. Dér er statsministeren på sikker værdipolitisk kurs. Og han har da ret.

Det er et problem, at vi har parallelsamfund i ghettoerne, hvor mennesker lever efter egne regler og værdier afsondret fra det omkringliggende samfund. Det er et problem, at nydanskere integreres ind i lukkede etniske miljøer frem for at blive en del af det omkringliggende samfund.

Men det er nok et endnu større problem, at regeringen har mere travlt med at tale problemerne op end reelt at løse dem. Hjælper det at rive bygninger ned og gøre boligkomplekserne mere åbne og attraktive, som statsministeren foreslår? Givetvis. Det viser erfaringerne fra blandt andet Frankrig og Holland. Men indsatsen skal være bredspektret. En fysisk indsats alene virker ikke, hvis der er sociale problemer, og beskæftigelsesindsatser medfører kun fraflytning, hvis området som helhed ikke forbedres.

Kampen mod ghettoer er i virkeligheden en ideologisk kampplads. Løsningen er ikke at lukke øjnene for ghettoernes problemer. Det er at investere i ghettoerne og bekæmpe uligheden. Vil regeringen reelt levere på ambitionerne fra nytårstalen, skal den altså starte med at rulle sin egen politik tilbage.

Serdal Benli (SF) er viceborgmester i Gladsaxe og Sigurd Agersnap (SF)er kommunalbestyrelsesmedlem i Lyngby-Taarbæk, SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bettina Jensen

"Det er et problem, at vi har parallelsamfund i ghettoerne, hvor mennesker lever efter egne regler og værdier afsondret fra det omkringliggende samfund."

Det er en myte at der findes boligområder i Danmark, hvor regler og værdier er 'afsondrede' fra det danske samfund. Men der findes, som læserbrevet er lidt inde på, områder i Danmark hvor økonomisk fattigdom - med alle de problemer (herunder anomiske tilstande og segregerende subkulturer) dén slags medfører - hobes op, fordi det er mennesker med lavindkomster, som bebor disse områder. Mangfoldighed er godt - ulighed noget dumhedens snot.

De to SF-borgmestre er selv med i det småborgerlige kapitalist-kor, som taler kulørte diskurser op og vil føre populistisk politik. Men det er helt korrekt at en hel del, hvis ikke det allermeste, af både den nuværende og samtlige forrige regeringers politikker i dén grad bør rulles tilbage.

Henrik Mortensen, Per Klüver, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Verner Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvis man gør den almennyttige sektor til en skraldespand, der alene skal løse alle samfundets sociale og integrations udfordringer, så risikerer skraldespanden at blive så fyldt, at den vælter omkuld. Fjern venligst ordet Ghetto fra diskussionen om Boligpolitik og den rigtige vej til integration. Serdal og Sigurd fra SF er inde på rigtig mange gode forslag til at gøre tilværelsen for de almennyttige beboere lidt mere tålelig og perspektivrig. Tag de forslag med til en kommende Centrum Venstre Regering, som vil skabe forandring på de områder, og som vil prioritere lejeboliger fremover som en del af Danmarks boligpolitik. Husk at inddrage det udmærkede beboerdemokrati i løsningen af de her beskrevne problemer. Mange af løsningerne ligger klar ude i de almennyttige boligforeninger og hos de aktive beboer demokrater. Inddrag Beboerdemokratiets ideer og erfaring.

Per Klüver, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Viggo Okholm og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Det drejer sig også i høj grad om menneskesyn, der har man imidlertid ikke magthavernes opmærksomhed. Derfor kan man fortsætte med at tilsidesætte det og resultaterne bliver derefter.

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Jeg kan ikke i min vildeste fantasi, og den kan være ret vild, tro på, at denne regering vil gøre noget godt for Danmark. Hvad er problemet med parallelsamfund? Det tales og skrives op, som om det var et problem i sig selv, selvom parallelsamfund findes overalt. Der findes parallelsamfund overalt bare i den by, hvor jeg bor, og jeg er da bedøvende ligeglad. Parallelsamfund kan være, og er ofte, et tegn på frihed. Vi lader hinanden være, hvis vi ikke er interesserede i hinanden, og det er helt okay. Denne regering og dens støtters formuleringer om "integration" lyder ofte som et i-stedet-for frem for et også. Jeg kender da masser af danskere, der på ingen måde er "velintegrerede", hvis det skal ses i lyset af, hvad der siges. Derfor er deres politik spin og kun spin. De taler ikke om mennesker, de kender. De taler om figurer, de vil have mennesker til at fremstå som. Brikker i deres spil. Det er de samme mantraer, de kører af igen og igen. At lukke af for det hele er ofte vigtigere end noget andet, for ellers ender man med at blive lullet helt eller halvt i søvn frem for, som det påstås, at holde sig "opdateret".

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er den holdning på socialområdet, der hersker blandt politikere og nok også embedsmænd: at alting skal blive bedre. Alting skulle grene blive bedre for den enkelte borger, men som offentlig instans med det opdrag at hjælpe borgerne er der ingen udsigt til, at strømmen stilner af: der kommer hele tiden nogle nye, i en lind støm. Det er jo også selve den bevægelse, der kritiseres, hvor folk får skabt sig en tilværelse og flytter væk. Ja! Og nye flytter og begynder en proces, som gerne skulle føre til et bedre liv, hvor man flytter væk - og nye flytter ind.

Niels Duus Nielsen, Rune Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ghetto-listen er en fiktion, beregnet på at opretholde et kunstigt fjendebillede.
Man kan altid kritisere 'ghettoerne' for det ene eller det andet, for at aflede opmærksomheden fra egne pinlige begrænsninger.
Regeringen er ikke spor interesseret i at afskaffe de elendige, eller de elendiges boliger. Hvor skulle man ellers gøre af dem? Og hvad skulle man ellers benytte som skydeskive, når lokummet brænder på Borgen?
Næh, lad dem endelig blive endnu mere fattige og udsatte, så man har noget at pege fingre af.

Steffen Gliese

Jeg havde en hyggelig snak i går med en irakisk læge, der også skulle med bussen fra sygehuset. Hun var lige begyndt at arbejde igen, efter at have passet sine børn, mens de var små - bortset fra en efternøler på 4.
Det kunne jeg jo sagtens relatere til, det var sådan, det var i for mange i min barndom.

Per Klüver, Niels Duus Nielsen, Rune Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Steffen Gliese, jeg tror du har fat i noget meget centralt i dit indlæg 2:42 - vi mennesker tilstræber ro i en kaotisk verden, hvorfor vi drømmer om en sluttilstand med evig fred. Så på det metafysiske plan tenderer vi mod at se verden som midlertidigt ude af balance, og arbejder hen imod den grundlæggende ro, som vi formoder ligger til grund for alt.

I stedet for at se verden som en stadig kamp mellem ondt og godt, is og ild, offensiv og defensiv, you name it, ser vi verden som en bevægelse mod den evige ro, uden at ville indse, at den evige ro kun findes i døden.

Den sande helt dræber dragen og frelser prinsessen; dragen og prinsessen er begge Kvinden med stort K. Omvendt tæmmer Skønheden Udyret, udyret er den farlige ukontrollerede Mand, som inde bag facaden er en smuk og ædel prins, der blot skal befries for forhekselsen.

Fejlen er, at myten af narrative grunde fremføres som en engangsforestilling med klart defineret begyndelse og slutning. hvor der i virkeligheden er tale om en fortløbende proces, der hele tiden starter forfra. Der er ingen der lever lykkeligt til deres dages ende, før deres dages ende. Revolutionen er permanent!