Læserbrev

Fem løsninger på uligheden

Verdensledere bør bl.a. sætte loft på udbytter til aktionærer og topledere for at løse uligheden
Debat
27. januar 2018

Lige nu sidder verdens ledere på en bjergtop i Davos og diskuterer ulighed. Men hvornår går de i gang med at handle? Løsningerne ligger lige for – her er Oxfam IBIS’ bud på, hvor politikerne skal starte.

Mål: Hvis vi skal vinde over uligheden, er vi nødt til at sætte konkrete mål og datoer for, hvordan vi vil gøre det. Oxfam IBIS foreslår, at den samlede indkomst for de rigeste ti procent i et land ikke må overstige den samlede indkomst for de fattigste 40 procent.

Skat: Sager som Paradispapirerne viser gang på gang, hvordan virksomheder flytter enorme summer rundt mellem datterselskaber for at slippe for skat. Hvert år koster det udviklingslandene mindst 170 milliarder dollars. Det skal stoppes – for eksempel gennem offentlige ejerregistre og land for land-rapportering. Derudover bør regeringerne arbejde for en mere fair beskatning af de allerrigeste, for eksempel ved at skrue op for formue- og arveskatter og skat på kapitalgevinster.

Uddannelse: Investér i gratis kvalitetsuddannelse. Hvis alle mennesker gennemførte 9. klasse, ville det løfte mere end 420 millioner mennesker ud af fattigdom, og dermed ville den globale fattigdom blive halveret. Et kæmpe slag imod uligheden.

Løn: Hvordan kan det retfærdiggøres, at en chef tjener 10.000 gange så meget som de ansatte på hans fabrik? Politikerne bør sætte et loft på udbytter til aktionærer og topledere – et godt princip kunne være, at topledere maksimalt må tjene 20 gange deres medarbejderes medianløn. Derudover skal multinationale selskaber sørge for, at alle lønmodtagere i deres forsyningskæde får en løn, de kan leve for.

Ligestilling: Verdens kvinder tjener konsekvent mindre end mænd, og de har de mindst sikre job. Det er ekstrem ulighed. Og verdenssamfundet kan faktisk tjene mindst 11 billioner på at skabe ligestilling. Men med den nuværende fart vil det tage 217 år, før kønnenes løn og jobmuligheder er udlignet. Det bør være en topprioritet at speede denne udvikling op.

Mie Roesdahl er generalsekretær i Oxfam IBIS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

Ja, tænk, at det ikke er en selvfølge - at nuværende praksis er legal er ret ubegribeligt, fordi det er så
D U M T

Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Nuværende praksis er en forbrydelse mod menneskeheden

Ulighedens sande ansigt med god støtte fra borgernes egne politikere:

De mennesker, der knoklede hårdest, fik ikke del i den globale vækst sidste år. Den rigeste 1 % af befolkningen indkasserede således 82 % af stigningen i formuer. Den fattigste halvdel af verdens befolkning fik absolut ingenting, viser nye tal fra Oxfam IBIS.

https://www.oxfam.org/
http://oxfamibis.dk/

Derfor lyder det ganske hult, når borgernes valgte politiske repræsentanter kun evner at tale om forbud mod burka, kriminalisering af fattigdom og tiggeri, udflytning af myndigheder og anden ligegyldig idioti.

Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi kunne begynde med at anskaffe en forfatningsdomstol, så korrupte og ulovlige politiske handlinger blev sanktioneret.

Tue Romanow, Randi Christiansen, Gert Romme og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

I stedet mørklægger eu, hvorfor panama fjernes fra listen over skattelylande. Hvorfor er det ikke en kæmpe øjenåbner for alle eu tilhængere, at denne udemokratiske institution muligvis ligefrem dækker over kriminelle forhold?

Eva Schwanenflügel

Randi,
Det er åbenbart ministerrådet der har magten, så mon ikke vi burde kæmpe for mere indflydelse fra Parlamentet? Tænker ofte på hvad de mon laver...
Margrethe Vestager er da godt placeret dernede, hun var malplaceret herhjemme med sin nedskæringspolitik, men kan bedre lide når hun skærer ned på skattefordelene for de kæmpe virksomheder, det passer mig fint :-)