Klumme

Georg Metz: Historien om DR er historien om et forudsigeligt selvmord

Når få rigtigt orker at forsvare den truede medievirksomhed
Denne signatur deltog nylig i en DR-julekalender for voksne, hvor beslutningsgangen i huset kun kan skildres humørfyldt i – en julekalender for voksne. En farce af nervøse mails fra ledelsen, i et institutionaliseret overformynderi, man kender fra bananrepublikker med efterfølgende søforklaring ovenfra, der dog standsede ved generaldirektøren. Derfra kom der ikke et pip af beklagelse over mellemledernes ansvarsforkludring.

Denne signatur deltog nylig i en DR-julekalender for voksne, hvor beslutningsgangen i huset kun kan skildres humørfyldt i – en julekalender for voksne. En farce af nervøse mails fra ledelsen, i et institutionaliseret overformynderi, man kender fra bananrepublikker med efterfølgende søforklaring ovenfra, der dog standsede ved generaldirektøren. Derfra kom der ikke et pip af beklagelse over mellemledernes ansvarsforkludring.

Kristian Juul Pedersen

Debat
19. januar 2018

I stort set hele institutionens historie, ihærdigt siden Statsradiofonien i 1959 blev til Danmarks Radio og mest ihærdigt nu, har truslerne om drastiske begrænsninger og reducerende nedskæringer hængt over skiftende generaldirektørers hoved.

Massive angreb som regel fra borgerligt hold var en del af DR’s hverdag, indædt fremført af kirkefolket, der aldrig kunne få forkyndelse nok i det licensbårne æterudbud – og på de højere nagler i Erhard Jakobsens voldsomme kampagner mod den daværende B&U-afdeling og mod radioens kulturafdeling dengang i de trods alt optimistiske og frisindede 1970’ere.

En overgang forlangte Erhard samtlige udsendelser, der ikke i forvejen var manuskriptbundne, transkriberet og stillet til rådighed for den iltre centrumdemokrats organisation Aktive Lyttere og Seere. Et helvedes bekosteligt arbejde, og der kom selvfølgelig intet ud af disse skove af afskrifter, som de aktive vist arkiverede lodret. Erhard mistede efterhånden interessen, kan hænde beroliget af sin forstandige datter og efterfølger.

Få kommer til undsætning

Forskellen fra fortid og nutid er tydelig: Damoklessværdet bliver ikke denne gang hængende i tråden, men falder inden for forholdsvis kort tid med et brag. Folketingsflertallet vil reducere DR med op til en femtedel af licensmidlerne.

En anden væsentlig forskel fra dengang og nu er, at få opinionsdannere gider komme DR til undsætning. Nogle har ganske vist været ude, Romer og Agger og en delvis Jensen: Lemlæstelse af DR er en langsigtet national ulykke for hele public service-branchen, det er defensoratets klare holdning og for dette hensyn bør detaljer som hestetransporter, kikset forvaltning og andre indvendinger mod DR vige.

Kommer nedskæringen for alvor, er synspunktet, vil det siden være så at sige umuligt at reparere skaden. At forestille sig private medier kvalitativt og kvantitativt som erstatning er naivt.

Alt sammen rigtigt – og skræmmende og holdbare argumenter. Set indefra den klassiske medielogik. Hold fingrene fra DR’s midler, DR har potentialet for det ypperste. Giv tid, så folder talentet sig atter ud.

Prisværdigt forsvar.

Men det større meningsdannende kor lader sig næppe bevæge af de således berettiget bekymrede.

De fleste, der ellers ytrer sig i mediedebatten, holder fingrene væk af den simple grund, at der ikke er meget substantielt at forsvare, når det gælder DR’s programvirksomhed og det helt uantagelige og dominerende antal skimmelbelagte genudsendelser af senile britiske krimier.

Det er skrevet og sagt til bevidstløshed: Ledelsen og ledelsesstrukturen med et alt, alt for stort lag af mellemlederfunktioner (200, og DR er stolt af tallet) er ikke af en beskaffenhed, så ideerne ligefrem blomstrer for nu at sige det nænsomt.

DR er trods alle krumspring for at være ung med de unge og populær med populisterne et sært gammelmodigt tantet foretagende a la pigekor som afdøde morfars våde drømme, gumpetunge programafviklinger af fladtrådte koncepter, uinspireret programudviklingsproces, ingen udadvendt debat med kritikken andet end generaldirektørens evige omkvæd om alle danskernes DR og en sygelig skræk for selv små slag i programbolledejen, men rigeligt af tvivlsomme andre dispositioner.

Denne signatur deltog nylig i en DR-julekalender for voksne, hvor beslutningsgangen i huset kun kan skildres humørfyldt i – en julekalender for voksne. En farce af nervøse mails fra ledelsen, i et institutionaliseret overformynderi, man kender fra bananrepublikker med efterfølgende søforklaring ovenfra, der dog standsede ved generaldirektøren. Derfra kom der ikke et pip af beklagelse over mellemledernes ansvarsforkludring.

Historien, der måske gik til tops, deraf tavsheden, er så åndssvag, at man kvier sig ved at beskrive den (et festligt teaterstykke kom der dog ud af det), men forløbet er arketype for en virksomhed, der ledes af modløse folk uden talents berettigelse og fornemmelse for publicistvirksomhed.

Tankegangen trives blandt ekstremt højtlønnede funktionærer af karrieren, som de ikke drømmer om at stille på højkant.

Udviklingshæmmet kæmpebaby

Sker det, at de politikere, der afskyr DR, får høvlet virksomheden 400 millioner ned, fuldbyrdes tristessen, hvis oven i købet ledelsen og den dybe struktur (the deep state of DR) kører videre.

Så fortsætter nedturen i angst og bange for egen skygge og stadig større leflen for brede seer/lyttersegmenter med en prop i fantasien. En udviklingshæmmet kæmpebaby med sutten cementeret skævt i ytringsfriheden og den ene overflødige direktør efter den anden (de har for fanden en etikchef!) til fortsat magtmarkerende lønudgifter i forhold til menige medarbejdere og den øvrige medieverden.

Som en overgang luftet af ministeren, der fik to millioner kroner i afsked fra DR, er det alligevel ikke symfoniorkestret, der sendes over i Det Kongelige Teater og dermed tager lidt af for stødet, men på produktionen, DR sparer.

Men noget sådant fordrer en helt anden type institution og en radikal anderledes mentalitet nærmest som pioner i det vilde Vesten og en fandenivoldskhed, som man i al ærbødighed har svært ved at få øje på i generaldirektørens omegn. Det kræver tillige en ny og idérig bestyrelsesformand, der er umulig at få øje på i det udbud som den nuværende regering – og de fleste andre mulige ­– kan finde på at udpege.

Alt i alt ser der sort ud for den gamle medievirksomhed, og alt taget i betragtning er det forståeligt, hvorfor opinionsdannerne holder sig i skinnet med at forsvare noget, der er ved at være uforsvarligt.

Det er her den største sørgelighed ligger. Det armslængdeprincip, der var DNA’et i DR’s succes, har DR med et betonlag af hæmmende ledelse solgt for egne privilegier og dermed mistet sympati og solidaritet blandt støttepotentialet.

Det ligner dybest set historien om et forudsigeligt selvmord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Metz - på fuld skrue med synapserne på speed i forsvar for selve grundlaget i Public Service - vores demokrati,egenart,ordskat og hvad ellers djøffernes sælger ud af for at bevare deres højt betalte stillinger,deres buffer-lag af mellemledere for at tilfredsstille intellektuelle undermålere og deres korstog mod det eneste bolværk der har en chance overfor de store (udemokratiske) it-platforme.
Ledelsen i DR ligner sgu socialdemokratiet - de er bange for deres egen skygge - de forbandede klasseforrædere.

Anders Reinholdt, Jan Pedersen, Karen Grue, Steffen Møller, lars søgaard-jensen, Flemming Berger, Morten Larsen, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Kirsten Lindemark, Jørn Andersen, Anders Graae, Anne Eriksen, Egon Stich, Mikkel Kristensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Efter ønske fra Danmarks Reelle Statsminister Kristian Dania Thulesen Dahlis DF, for hvem DR er en sand torn i øjet: 1864 er ikke glemt, er Minister med DF Portefølje for Græsted & Omegn Lars Ulykke Rasmussen blevet bemyndiget til at forvandle DR til et ægte håndværkertilbud. Dysfunktionelle Tidendes Redacteur Kluddermose udtaler i den anledning, at Lars Ulykke Rasmussen har udvist helt særlige talenter udi kunsten at udvikle et håndværkertilbud. Det er således en bedrift uden sidestykke, at SKAT idag fremstår som et håndværkertilbud. Der er pivåbent for skatteundragelse og skattesnyd. Der kommer ikke en bedre løsning i morgen men en billigere løsning i morgen nemlig DR-LIGHT.

Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, Karen Grue, Flemming Berger, Morten Larsen, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Kirsten Lindemark, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Lad DR blive et tilvalg i TV-pakken - så skal DR ikke høre et ondt ord fra mig.

Finn Thøgersen og Jørgen M. Mollerup anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Tak Metz, du har ramt plet! En mastodont på lerfødder, der er kørt fast, fast i sine direktøres lønspiral, med hest og vogn. Så historien bliver vel en udflyttning til Møn, ikke så dåligt....

Karen Grue, Kim Houmøller og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Jamen, DR er da dømt til at mislykkes. En virksomhed, der er tænkt som en kultur- og oplysningsinstitution, skal ideologisk subsidieret konkurrere på kommercielle vilkår. Det kan ikke lade sig gøre. Lige nu er det særligt iøjnefaldende. Man udnævner en ideologisk udrangeret person til politisk chef for en institution, der skal favne en hel befolkning og ikke kun dem, der, som hun, mener, at kultur tager afsæt i egen navle og næse, eller dem, for hvem kultur er noget, der er, som der var, og ikke skal udfordres og udvikles.

Bjarne Bisgaard Jensen

Vidunderligt præcist og velskrevet i al sin sørgelighed

Daniel Joelsen, Karen Grue, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Tino Rozzo, Carsten Munk, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

Det største problem er, at vi ikke aner hvad noget koster - produktion, kulisser ect. nogen med, at Bamses billedbog koster 250.000 pr afsnit. (endda ret gamle tal) jeg gad godt se et regnskab fra DR, løn, produktion, indkøb, bygninger osv. som vi også burde se vores skat på lønsedlen - de der taler skatte eller licenslettelser, nævner ingen områder specifikke fra hvor disse skal komme.

Men nu har man set lyset i formuleringen, at DR skal være Public Service for hele folket!
Man har lavet radioprogrammet "Public Service", sendes på P1 - og er altså sikkert og velbegavet, det firma, man skal være!...

Henrik Bjerre

Hvordan får man ret til at kalde sig selv signatur? Er det en beskyttet titel, skal man have eksamen eller kan man købe den?

Henrik Bjerre

@Mikkel Kristensen

For migglæde lyder 250.000 kr. for et afsnit af Bamses billedbog som rasende billigt. Det er jo et eksempel på DR når det er bedst, og har skabt glæde, fællesskab og nogle af de første kunstneriske oplevelser for en generation af danske børn. Og uden det massive pres for køb af legetøj der uvægerligt er en del af forretningsmodellen for f.eks. Disney (der også er fabelagtig på sin kommercielle måde).

Jeg betalte gerne 100 kr. per barn for hvert afsnit, og håber andre forældre ville gøre det samme. Hvor mange seere er der - 100.000 ? I så fald er værdien 10 mio. kr. og omkostningerne kun 0,25 mio. kr. Mageløst!

Daniel Joelsen, kjeld jensen, Vibeke Hansen, Karen Grue, Nille Torsen, lars søgaard-jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Kirsten Lindemark, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

@ Henrik
Angående signatur i tilfældet Georg Metz.
Originale synspunkter, historisk viden og indsigt samt ordet i sin magt.

Ole Frank, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Kirsten Lindemark, Niels Duus Nielsen, Frede Jørgensen, Henrik Bjerre og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Jeg synes DF's korstog er berettiget.

Ganske kort synes jeg der er masser af topkvalitet på DR, Deadline, dramaserier, Master Fatman Jazz ... (plus selvfølgelig en masse bras, men det er der alle vegne, Beethoven skrev også elendig musik), og jeg ser aldrig TV2 eller TV3.

Som udlanddansker behøver jeg ikke engang betale til hverken det ene eller det andet, men kan bare starte min VPN og storstreame fra dr.dk. Jeg gætter på at mange DF vælgere har det lige modsat. De gider ikke DR, men ser en masse TV2 og TV3 og skal så trækkes med evindelige reklamer, og får meget lidt for deres mange licens kroner.

Hvis man synes, at noget er rigtig godt og værdifuldt, man får fuld valuta for pengene - er det ofte klogt at undersøge hvem der betaler regningen. Det er der som regel nogen der gør.

Henrik Bjerre

@Rasmus Knus

Fantastisk så har jeg måske en chance. Mit fag er jo IT, og jeg har set et hulkort blive til, og faktisk også hacket dem med en saks når nogle af nålene i hullemaskinen svigtede!

Maj-Britt Kent Hansen

Et godt billede af signaturen. Dog lidt trængsel på skrivebordet med de mange lamper og beholdere.. Er det mon Georg, der benytter de mange pensler. Ja, det ligner det da, men der er måske blyanter!

jens peter hansen

Er institutionaliseret overformynderi noget der er kendt fra bananrepublikker ? Det er jo smart skrevet, men er det rigtigt? Er det særlige ved bananrepublikken ikke at her er der ingen forklaringer kun rå vold og at den oberst der står tidligst op har magten. Metz mener at efter han sluttede med at deltage i Fup eller Fakta er det gået dårligt for DR. Havde det stået til ham og andre så ville alt være ved det gamle, med de gamle og for de gamle. Noget er dog ved det gamle, genudsendelser, genudsendelser og flere genudsendelser. Det er længe siden vi var fascinerede af flowtv og DR havde monopol. Det er den virkelighed DR må slås med. Metz behøver de ikke at frygte, han har altid skældt ud.

Torben Morten Lund

DR's atomargument: "At samle alle danskere" lider under mylderet af underlige kanaler med udskårne målgrupper, der splitter danskerne i identitetsforvirrende markedsorienterede interesser. Modsat opgaven.
DR's håndtering af public management forpligtelsen er rådnet op i fordummende underholdning, der har fortrængt faglighed, viden, analyse og fordomsfri debat, der efterlader befolkningen som udannede slaver af kortvarige stimuli.
Enhver med omtanke må ikke tøve med at gå ind i kampen for demokratisk kommunikation.

Torben K L Jensen, Karsten Lundsby og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hvis jeg kigger hen over DR's TV sendeflade, så har jeg ærligt talt svært ved at se Public Service kravene honoreret længere.

/O

olivier goulin

Det minder mest om TV's svar på Se & Hør

/O

Mikkel Kristensen

jeg kan ikke lade dette argument stå alene - DR har ingen reklame finansiering, og får de det mister de deres troværdighed. desuden vil du og andre annulere DR, og således får DR færre penge og dermed leverere de dårligere og dermed mistes flere seere- så ærgerligt Niels K. Nielsen men du betaler for mig - til gengæld kan du så glæde dig over, at jeg betaler for dig og dine børn i min skattebillet