Læserbrev

Det er til grisens eget bedste, når vi klipper lidt af halen

12. januar 2018

Med fødevareministeren i spidsen og en masse andre stemmehungrende politikere skal vi nu endnu engang debattere halekupering. Alle de, som er længst væk fra grisen, udtaler sig mest om, hvor synd det er for grisene. Og alle tager udgangspunkt i egne følelser og pisker en stemning op om grisesmerte og dyremishandling.

Men der må jo være en grund til, at over 90 procent af de nyfødte grise stadig halekuperes rutinemæssigt. Argumentet er, at det er for grisenes skyld. Det er veldokumenteret, at der opstår langt færre halebid, hvis man kuperer det yderste af halen, der er følelsesløs. Det mærker den kun i ganske kort tid, og det hverken bløder eller ser grimt ud.

Grise er meget sociale og nysgerrige dyr, og nogle af dem kan i kådhed finde på at gnaske i de andres haler. Det er nøjagtig som små hundehvalpe. Selv om de har masser af legetøj fra de fineste tv-reklamer, kan de sagtens finde på af bide i sofapuden eller familiens sko.

De små grise vil hellere bide i andres lune hale end i kold og måske fugtig halm, andre grise har tisset i. De ved ikke, at kloge politikere og højtbelæste embedsfolk fra deres skrivebord har bestemt, at grisen skal bide i et eller andet koldt og beskidt stykke træ. Og går der først hul på halen, så der kommer varmt blod ud, så smager det af noget.

97 procent af de danske grise bliver stadig halekuperet, selv om EU i 1994 med et direktiv gjorde det ulovligt. I alt har over en halv milliard danskproducerede grise på den måde mistet et stykke af halen.
Læs også

Hvis halen ikke er kuperet, kan grisen ikke mærke, at den bliver bidt i. Derfor er det et væsentligt større problem i økologiske og andre besætninger, hvor man ikke vil klippe halestumpen af. Her er der tre gange så mange grise, der bliver bidt i halerne, bliver syge og dør af det.

En gris, der får bidt hul på halen, er næsten sikker på at få en infektion. Bakterier går ind i såret og op gennem rygsøjlen. Det giver indvendige bylder i ryggen, og selv om de behandles med penicillin, er der rigtig stor risiko for, at de må leve med smerten resten af livet og eventuelt blive lamme i bagkroppen.

Så kære politikere, dyreværnsorganisationer og andre kloge: Hvor mange grise skal gå rundt med smerte, bylder i ryggen og aflives af jeres misforståede godhed?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

11. januar 2018

Kære Venner,
"vore" politikere bør (læs: skal) i Folketinget ved-
tage en lov, der forbyder, at en so og dens patte-
grise adskilles de første 15 uger af pattegrisens liv.

Venlig hilsen
Claus

Eva Schwanenflügel, Toke Andersen, Thomas Olsen, David Zennaro, Karsten Lundsby og Else Marie Arevad anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Grisene vil nok også hellere sutte på deres mors patter end på hinandens haler, men det får de ikke lov til. De bliver taget så tidligt fra soen, at de skal have antibiotika for at kunne overleve!

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen, David Zennaro og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

"Grise er meget sociale og nysgerrige dyr...."
Problemet er jo ikke kun kupering. Svineindustrien i sig selv er jo syg. Den grunder på massiv import af dårlig foder, som grisen aldrig ville spise, hvis der var andet. Det giver den diarre, som præventivt behandles med medicin. Udledning af lort fra 25 millioner årlige svin er en belastning for os alle sammen. Og spar mig for, at industrien henter penge hjem fra eksport, uden hvilken verden ville sulte i hjel. Svineindustrien i dag er på alle måder uetisk og amoralsk. Men det skal man åbenbart langt væk fra svinestien for at kunne se.

Eva Schwanenflügel, Toke Andersen, Torben Arendal, Thomas Olsen, Benny Larsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Jeg kan kun gentage mig selv: problemet med produktionen er, at den involverer grise. At fremhæve halekupering som det egentlige problem i en industri der involverer indespærring, vold og drab er meningsløst. Det virker mest af alt som, og er nok også tænkt som, en afledningsmanøvre.

Hvem er skribenten?
Repræsentant for 'Bæredygtigt Landbrug' eller noget lignende?
Plejer Information ikke at oplyse den slags?

Eva Schwanenflügel, Toke Andersen, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

"Alle de, som er længst væk fra grisen, udtaler sig mest om, hvor synd det er for grisene".
Knud Jeppesen, jeg er meget uenig med dig, og jeg har været tæt på grise, de bed ikke i hinandens haler, men de var så heldige, at de havde plads at være på, og endda også kunne være ude - så de har måske været politisk ukorrekte grise, til gengæld havde de det godt. De kunne endda bidrage med underholdning, når de legede. Så lad et af de mest kloge dyr vi har, få en ordentlig behandling.
Og så kunne vi jo spise frikadeller til kartoflerne og ikke omvendt, så behøver dansk landbrug ikke avle så mange grise. Til gengæld kunne man slå sig på kvalitet også i forhold til eksport, og promovere sig på, at grisene har haft gode forhold i deres korte liv.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Thomas Olsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Hvad der er op og ned i den sag afhænger af de øjne der ser på det; men at at påstå det er til grisens eget bedste at blive holdt tæt sammenstuvet i enorme flokke, og så blive dræbt og ædt efter et liv på 6 måneder, er nok problematisk.

mikkel schou, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Thomas Olsen anbefalede denne kommentar
Knud Jeppesen

Hans-jeg er alm. moderne landmand der gerne vil forklare tingene. Fint at alle I andre fortæller om det I ved. Men Aarhus Univ. har undersøgt slagtedata på 1,1 mill grise. Det viser, at 3 gange så mange grise med lange haler(øko-frilands m.fl.) har haleskader i forhold til dem er kuperet. Så er der også 3 gange så mange, der er aflivet inden de kommer på slagteriet. De lever netop under alle de forhold i efterlyse at grisen skal have. Så det er den produktion I går ind for,der har de største problemer med halebid. Så jeres misforståede godhed med lange haler, er skyld i at mange flere grise med bylder i ryggen og en del flere der bliver aflivet i opvæksten. Alle kunne være redet hvis halen var kuperet. Samme undersøgelse viser også flere leverpletter - knoglebrud - hudsår og mere ledbetændelse, når grisene går på friland. Grisen leger altså også når de går i en varm og tør stald. Udegrisene har ikke haft ret gode betingelser i det våde vejr, vi har haft det sidste halve år. Det synes jeg er synd for dem.

Rune Rasmussen

Det er altid lidt mærkeligt at læse, når nogen der mener, at de ejer andre væsener, spærrer dem inde og sender dem til slagtning for at tjene penge på deres døde kroppe skriver om, at de synes visse andre ting er "synd for dem". Hvis du reelt synes, det er synd for dem, så lader du være med få dem dræbt, så du kan tjene penge på dem. Det er meget, meget enkelt.

Knud Jeppesen. Det er ganske uproblematisk at halekupere. Jeg har aldrig selv været begejstret for at klippe tænder og kastere, men har gjort det.
Det har aldrig været for grisenes skyld, men for pengenes skyld.
Grise går "naturligt" i familieflokke, og ud af familiens unger i en fireårig periode, teoretisk set 32 smågrise, vil kun i gennemsnit 2 overleve og selv avle nye smågrise. Vi har valgt at tæmme dem og bruge fødselsoverskudet til vores fordel.
Men vi har aldrig nogen sinde gjort det for at være gode ved grisene, og derfor virker argumenter om dyrevelfærd ofte lidt tyndbenet.
For mig er alle levende væsner værdifulde og har alle samme ret til at eksister hvad enten det er bakterier, små encellede fyre eller store flercellede individer med eller uden grønkorn. Den eneste måde livet kan fortsætte, er ved organismer nedbryder og æder andre organismer. Det at dræbe og spise andre er selve livet, så når man påstår at det er forkert at spise dyr, overser man det faktum, at alle dyr, også mennesker, skal skal dræbes og ædes. Vi kan godt lide at tro, at vi bliver gamle i fred og ro, mens sandheden er, at vore kroppe er en slagmark under konstant angreb af mikrorganismer, der kun ønsker os som natmad. Dette guddommelige genbrug er årsagen til, at livet har kunnet eksistere her på jorden i milliarder af år.
Det fjerner dog ikke vores ansvar for vore handlinger og de konsekvenser de får. Klip blot haler for min skyld, men alle dine fine argumenter kan du glemme. Du gør det udelukkende for pengenes skyld, og der er vi rigtig mange, der laver rigtig meget lo*t for pengenes skyld.