Klumme

Internettet er gået i stykker

Det er opmuntrende, at flere og flere åbner øjnene for, at internettet ikke kun er godt, men også trænger til et dramatisk gennemgribende serviceeftersyn
31. januar 2018

»The Internet is broken,« står der på forsiden af det seneste nummer af det amerikanske magasin Wired. Ikke som et spørgsmål, men som en slags kendsgerning.

Bare rolig, internettet er ikke gået i stykker. Det fungerer stort set upåklageligt og for hvert sekund, der går, bliver det større og større. Hvert eneste sekund bliver vi alle mere og mere afhængige af det. Ikke bare os borgere, men hele samfundet. Hvis det gik i stykker for alvor, tør vi slet ikke tænke på de helt uoverskuelige konsekvenser, det ville få. På mindre end tredive år har vi gjort os helt afhængige af det. Og der findes ingen effektiv afvænning.

29 år efter at han opfandt World Wide Web, kræver Sir Tim Berners-Lee i Wired at »vi får vores privatliv tilbage«, og andre net-guruer som Jaron Lanier går til stålet og stiller grundlæggende kritiske spørgsmål ved de forretningsmodeller, der har gjort fire-fem globale milliardvirksomheder til altdominerende, tilsyneladende ukontrollable og almægtige.

Mandag eftermiddag hørte jeg den amerikanske forfatter Jonathan Taplin fortælle om det samme på et møde i København arrangeret af JP/Politiken, som netop har sørget for, at hans bog Move Fast and Break Things er udkommet på dansk. En bog, der sætter fokus på de store net-monopolers ukontrollerede og farlige adfærd.

Samme dag skrev KODA’s direktør, Anders Lassen, en kronik i Politiken, hvor han mere end antydede, at YouTube (der ejes af Google) er med til fundamentalt at undergrave skabende kunstneres eksistensgrundlag. En pointe, som i øvrigt er udgangspunktet for Jonathan Taplins bidende kritik af de få firmaer, der »bevæger sig hurtigt og smadrer tingene«.

I efteråret udkom Mandag Morgens tankevækkende og bekymrende forskningsrapport om samme firmaers skadelige indflydelse på økonomi, distribution og journalistik i danske medier og andre steder øges kritikken af net-udviklingen.

Historisk fortilfælde

Fra næsegrus beundring og uhæmmet forbrug har der i den offentlige debat sneget sig en vigtig, kritisk og bekymret tone ind. Det handler ikke kun om fake news, ikke kun om det hidtil næsten oversete faktum, at Facebook og Google uhæmmet tilraner sig personlige og private oplysninger om hver enkelt bruger (stort set os alle sammen). Det handler også om, hvordan de få meget store (og tilsyneladende urørlige) amerikanske tech-giganter uden at blive stillet til ansvar er på vej til at blive så store, at alene deres størrelse og rigdom gør dem endnu større, endnu mere magtfulde og endnu rigere.

Måske er der så småt gang i en modbevægelse. En slags #MeToo-storm, der på sigt kan skabe en kollektiv bevidsthed om, at nok har nettet haft enorme positive virkninger og været en central teknologisk drivkraft i den globale udvikling – ligesom de enorme teknologiske fremskridt i slutningen af 1800-tallet lagde grunden til en stor velstandsstigning.

Men i samme periode indså de amerikanske lovgivere, at fremskridtene også medførte fremkomsten af gigantiske kapitalistiske monopoler, der på et tidspunkt var ved at tage kontrollen over centrale dele af samfundets infrastruktur: jernbanerne, olien, stålindustrien og finansverdenen.

Steve Jobs selv forstod, at sociale medier kan forstyrre menneskers hjerner. Allerede i 2010 fortalte han, at hans børn aldrig havde brugt den nye iPad, fordi ’vi sætter grænser for, hvor meget teknologi vores børn må bruge derhjemme‘.
Læs også

Det medførte dengang en antitrust-lovgivning, der om end ikke knækkede monopolerne, så stækkede deres magt, så Rockefeller, Vanderbilt og Morgan ikke opnåede den totale magtposition, som Apple, Google, Facebook og Amazon er i fuld gang med at etablere i disse år. Uden at der politisk er skredet ind.

I USA er det – med Taplins ord – ikke sket, fordi ikke mindst Google effektivt har forhindret det. Tech-giganternes direkte politiske (og økonomiske) indflydelse i Washington er kolossal. I Europa er billedet lidt anderledes. Til rækken af de helt nye kritikere er nu føjet EU-kommissær Margrethe Vestager, som sammen med det voksende antal andre bekymrede så småt er begyndt at ændre en ukritisk begejstret omfavnelse af internettet og ikke mindst nettets få, dominerende virksomheder til en kritisk, voksende bekymring.

Man kan kun håbe, at den breder sig over hele det politiske spektrum, så kritik for alvor omsættes til handling. Der er lang, lang vej endnu. Men det er da opmuntrende, at flere og flere åbner øjnene for, at nettet ikke kun er godt, men også trænger til et dramatisk gennemgribende serviceeftersyn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Randi Christiansen
  • Morten Lind
  • Torben K L Jensen
  • Carsten Munk
  • Palle Yndal-Olsen
  • Benno Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Grethe Preisler
Trond Meiring, Randi Christiansen, Morten Lind, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Palle Yndal-Olsen, Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det virker bare som om politikerne i snart sagt enhver henseende halter bagud med love, der skal begrænse erhvervslivet - hvad enten det er teknologi-giganter, olie-gasindustrien, krigsindustrien, Big Pharma, etc.
Hil Margrethe Vestager i EU. Til gengæld ikke stor hyldest over Radikal politik i regeringen Thorning.

Mikkel Kristensen, Trond Meiring, Randi Christiansen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

'Det politiske spektrum' skal ikke blande sig i internettet. Det har været særdeles velfungerende helt fra starten og har kunnet skalere op til i dag at være et tæt på fejlfrit, globalt netværk for såvel høj som lav. Dette havde ikke været muligt, hvis politikere og journalister havde kørt 'servicecheck' på netværket undervejs. Et stort skridt for uddannelse og kommunikation mellem mennesker på niveau med bogtrykkerkunsten. Politikernes manglende evner inden for IT kender vi udmærket omfanget af. Pil nallerne væk.

Konsekvenserne af de nye muligheder har ikke kun været positive og har eksempelvis givet Facebook og Google mulighed for at tilrane sig stor magt og indtjening på bekostning af gamle brancher og virksomheder, men magten varer kun ved, så længe du bruger Facebook og Google. Det var smartere om folk påtog sig eget ansvar for egne valg og handlinger i stedet for at give 'nettet' skylden for globaliseringens bivirkninger. Det er en helt anden historie.

John S. Hansen

@ Eva S.
Kan altså ikke få mig selv til at sige noget pænt om Vestager eller andre Radikale. Jeg kan det ikke!

Jes Elnif, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er ikke internettet der er problemet. Det er nogle virksomheders monopolagtige status der skal begrænses. Her i landet har vi (brugere) selv betalt for vores forbindelser.

Lillian Larsen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar