Klumme

Internettet er gået i stykker

Det er opmuntrende, at flere og flere åbner øjnene for, at internettet ikke kun er godt, men også trænger til et dramatisk gennemgribende serviceeftersyn
31. januar 2018

»The Internet is broken,« står der på forsiden af det seneste nummer af det amerikanske magasin Wired. Ikke som et spørgsmål, men som en slags kendsgerning.

Bare rolig, internettet er ikke gået i stykker. Det fungerer stort set upåklageligt og for hvert sekund, der går, bliver det større og større. Hvert eneste sekund bliver vi alle mere og mere afhængige af det. Ikke bare os borgere, men hele samfundet. Hvis det gik i stykker for alvor, tør vi slet ikke tænke på de helt uoverskuelige konsekvenser, det ville få. På mindre end tredive år har vi gjort os helt afhængige af det. Og der findes ingen effektiv afvænning.

29 år efter at han opfandt World Wide Web, kræver Sir Tim Berners-Lee i Wired at »vi får vores privatliv tilbage«, og andre net-guruer som Jaron Lanier går til stålet og stiller grundlæggende kritiske spørgsmål ved de forretningsmodeller, der har gjort fire-fem globale milliardvirksomheder til altdominerende, tilsyneladende ukontrollable og almægtige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Randi Christiansen
 • Morten Lind
 • Torben K L Jensen
 • Carsten Munk
 • Palle Yndal-Olsen
 • Benno Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Thomas Olsen
 • Grethe Preisler
Trond Meiring, Randi Christiansen, Morten Lind, Torben K L Jensen, Carsten Munk, Palle Yndal-Olsen, Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Thomas Olsen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det virker bare som om politikerne i snart sagt enhver henseende halter bagud med love, der skal begrænse erhvervslivet - hvad enten det er teknologi-giganter, olie-gasindustrien, krigsindustrien, Big Pharma, etc.
Hil Margrethe Vestager i EU. Til gengæld ikke stor hyldest over Radikal politik i regeringen Thorning.

Mikkel Kristensen, Trond Meiring, Randi Christiansen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar

'Det politiske spektrum' skal ikke blande sig i internettet. Det har været særdeles velfungerende helt fra starten og har kunnet skalere op til i dag at være et tæt på fejlfrit, globalt netværk for såvel høj som lav. Dette havde ikke været muligt, hvis politikere og journalister havde kørt 'servicecheck' på netværket undervejs. Et stort skridt for uddannelse og kommunikation mellem mennesker på niveau med bogtrykkerkunsten. Politikernes manglende evner inden for IT kender vi udmærket omfanget af. Pil nallerne væk.

Konsekvenserne af de nye muligheder har ikke kun været positive og har eksempelvis givet Facebook og Google mulighed for at tilrane sig stor magt og indtjening på bekostning af gamle brancher og virksomheder, men magten varer kun ved, så længe du bruger Facebook og Google. Det var smartere om folk påtog sig eget ansvar for egne valg og handlinger i stedet for at give 'nettet' skylden for globaliseringens bivirkninger. Det er en helt anden historie.

John S. Hansen

@ Eva S.
Kan altså ikke få mig selv til at sige noget pænt om Vestager eller andre Radikale. Jeg kan det ikke!

Jes Elnif, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er ikke internettet der er problemet. Det er nogle virksomheders monopolagtige status der skal begrænses. Her i landet har vi (brugere) selv betalt for vores forbindelser.

Lillian Larsen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar