Kommentar

Kampen om ghettoerne er ren klassekamp

I ghettodebatten giver man gerne kultur og etnicitet skylden for alle problemer. I stedet burde vi tale om klasser og om, hvordan et spekulativt boligmarked fratager de fattige og lavtlønnede muligheden for at leve uden for offentligt støttede reservater
Mjølnerparken på Nørrebro i København

Mjølnerparken på Nørrebro i København

Carsten Bundgaard

Debat
13. januar 2018

Ghettoer i København er ikke et fænomen, der er opstået over de seneste 10-15 år. Byen har i mere end 150 år været opdelt i kvarterer kendetegnet ved folks klassetilhørsforhold.

Indtil 1857 levede alle københavnere side om side, rig som fattig. De rige i forhusene, de fattige i baghusenes små lejligheder, hvor man havde 1,5 kvadratmeter pr. person (i dag har man 42).

Men med brokvarterene opstod nye kvarterer, hvor arbejderklassen klumpede sig sammen, uden at betegnelsen ghetto blev brugt om fænomenet. Da mange faglærte arbejdere og funktionærer i 1960’erne flyttede i parcel- og ejerboliger, blev de lavtlønnede tilbage i de gamle arbejderkvarterer med petroleumsfyrede boliger uden varmt vand eller bad.

Prisen var lav, indtil ejerboligloven af 1966, bolighajer og byfornyelsesselskaberne hen ad vejen gjorde kål på boligerne. Der var jo også boligmangel dengang, og for at få en lille lejlighed krævedes en vielsesattest. Samtidig var der en enorm vækst af unge boligsøgende, som bl.a. gav anledning til slumstormerbevægelsen.

Loven gav nu mulighed for at udstykke både små usle lejeboliger og store herskabslejligheder til dem, der havde råd, og hermed var vejen banet for et helt nyt klientel. Denne boligpolitiske udvikling har fået god støtte fra alle partierne siden 1966, senere blev den fulgt op med kapitaliseringen af andelsboligen og Københavns Kommunes brandudsalg af billige kommunale boliger.

I dag er mange af de gamle arbejderkvarterer blevet besat af middelklassen. Det har yderligere bidraget til den kapitalisering af byboligen, som har skubbet alle, der ikke har råd til at købe eller betale eksorbitant leje, over i hænderne på de almene boligforeninger.

Reservater

I den aktuelle ghettodebat glemmer de fleste, at huslejen i de almene boliger ikke er billig. De fattige og lavestlønnede kan alene betale den i kraft af den boligsikring, man var nødt til at indføre, for at folk kunne få råd til at bo i bl.a. Brøndby Strand, Farum Midtpunkt, Galgebakken og Urbanplanen.

Alle partier har nu så travlt med at få udskiftet beboermassen i de områder, men ingen spørger, hvor de fattige så skal flytte hen i en by, hvor Realkredit Danmark påstår, man ikke kan bo med en årsindtægt på under 670.000 kroner.

Alle mener åbenbart, at man kan løse individuelle økonomiske, helbredsmæssige, psykiske og sociale problemer ved, at flere beboere fra middelklassen flytter ind, især hvis man får pyntet lidt på facaderne.

De fattige var engang fattige blandt andre fattige i byens arbejderkvarterer, og i dag bor de fattige så blandt andre fattige i nogle af byens almene byggerier. Men det er overhovedet ikke sjovt at skulle bo side om side eller gå i skolen med dem, der er godt ved muffen, når man selv skal vende og dreje hver en krone.

De almene byggerier er endt som en slags reservater for den del af arbejderklassen, ingen partier rigtig kerer sig om længere.

Bortset fra, at arbejdsløsheden i disse reservater i dag er større end på Vesterbro i 1960’erne, adskiller de sig klassemæssigt ikke meget fra dengang. Og som dengang foragter middelklassen i andre bydele og omegnskommuner de proletariske arbejderkvarterer og deres indbyggere. Den eneste forskel er, at det i dag sker med racistiske undertoner.

Et klassespørgsmål

Problemet er, at middelklassen i København afviser klassespørgsmålet. Ingen taler om klasser, men om kultur og etnicitet. Men uanset hvordan man vender og drejer det, lever vi fortsat i et klassesamfund med et kapitalistisk boligmarked, der i den grad bygger på spekulation.

Det gælder for kommunens byudviklingspolitik, for banker, kreditforeninger og grund- og ejendomsopkøbere og individuelle boligejere. Boligen er ophørt med at være en brugsværdi og er først og fremmest blevet en bytteværdi, der skal kunne omsættes med profit.

Man kan kun håbe på, at nogen griber chancen for nybrud og nye fordelingspolitiske løsninger, når den næste aktie- og boligboble springer, og boliger går på tvangsauktion. For eksempel kunne staten opkøbe eller ekspropriere boligerne og lade dem indgå i en almen pulje til udlejning, uanset hvor de ligger.

Lejeboligen (og lejelovgivningen) trænger virkelig til et rygstød efter de mange år, hvor kapitaliseringen af de fleste af byens boliger har ødelagt mulighederne for hundredtusinder af mennesker.

Hanne Schmidt er arkitekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Tak for at kalde en spade for en spade.

Jørn Stjerneklar, Eva Bertram, Hanne Kok, Flemming Berger, ulla enevoldsen, Susanne Berg, Karsten Lundsby, Ulla Søgaard, Michael Hullevad, Bjarne Bisgaard Jensen, kjeld jensen, Steffen Gliese, Vivi Rindom, Anders Reinholdt, Viggo Okholm, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Rigtig godt indlæg, tak for at præcisere at klassesamfundet eksisterer i værste velgående!

Mogens Holme, ulla enevoldsen, Susanne Berg, Karsten Lundsby, Ulla Søgaard, kjeld jensen, Steffen Gliese, Vivi Rindom og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Sandheden skulle komme fra en arkitekt med stor indsigt i byens fysiske udvikling. Et bevis for at fagfolk beriger debatten og skubber løgne og fordomme til side. Først blev byens fattige folk skubbet ud af byens baggårde og mørke lejligheder forvandlet til salgsobjekter for 3-4 mio.kr. eller revet ned. Så forsvandt det store boligudbud for byens og landets unge mennesker, da Andelsboligen blev ødelagt og forvandlet til et kommercielt handelsobjekt i mio.kr. klassen. Endeligt meldte Københavns Kommune pas i 1990´erne og afviklede deres store andel af billige lejeboliger med det resultat, at så forsvandt de også for de borgere, der ikke var i besiddelse af en stor formue. Tilbage er en almennyttig boligsektor som interessere de herrer danske politikere nul og niks. Den bruges som skraldespand for alle de borgere, som ingen interesserer sig for politisk ud over Enhedslisten, og SF. Når der er uro i skraldespanden så sparker samfunds etablissementet til skraldespanden og råber Din møgghetto. Nej byg flere lejeboliger eksperimenter med nye lejeboliger til billigere byggeomkostninger indfør en avancebeskatning af store gevinster ved salg af boliger afskaf den faste ejendomsskat og tilbagefør usælgelige ejerboliger til nye eksperimenterende boliger med grøn byfornyelse. Invester i den almennyttige boligsektor og udbyg beboerdemokratiet.

David Breuer, Marie Jensen, ulla enevoldsen, Viggo Okholm, Karsten Lundsby, Ingolf Bent Skipper, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, kjeld jensen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kim Folke Knudsen,
Så rigtigt sagt! :-)

De sidste 2 statministre, der ikke boede i dyre ejerboliger , var Hilmar Baunsgaard og Anker Jørgensen.
OG hvor mange MF'ere er det lige, der ikke bor i ejer- eller dyre andelsboliger i dag ?
Selv hos ELs MF'ere kniber det vist.

Flemming Berger, Karsten Lundsby og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

I øvrigt har den danske boligstruktur, hvor man plastrerede naturen til med parcelhusboliger, som folk nærmest fik penge med til at købe via billige lån - og som var et ondskabsfuldt angreb på det massive almene boligbyggeri, der ellers fandt sted i de år og som skulle garantere gode og billige boliger til middelklassen - været præget af et mål om, at gøre alle lønmodtagere til gældslaver for at de kan få "eget " hus. Og idiotiske TV-programmer som "Hammerslag" er med til at opretholde det.
Skam få den der tænker ilde derom !

Susanne Berg, kjeld jensen, Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Eksempel Mega Cities med lille m2 plads og stadig flere og flere indbyggere på det samme areal. Se vedlagte link om Hong Kong og opførelsen af mikroboliger. https://www.youtube.com/watch?v=Dzmyf-VuWcc

Peter Sterling

Mikroboliger er ved at blive opført i Danmark. 30 til 40 kvadratmeter til en hel familie, samt kontainere til de studerende, ja spekulanterne har kronede dage.

Den politiske vilje til at fjerne fattigdommen i Danmark skal styrkes for at skabe et velfungerende, retfærdigt, demokratisk samfund, det handler om en anstændig indkomst og en rimelig bolig til alle. Ingen skal leve af en indtægt som er under kontanthjælpen, og kontanthjælpen er kun en midlertidig ydelse, dvs. at efter Max et halvt år skal ALLE op på en anstændig levestandard.

Alle skal have ret til et sted at bo som de kan betale, og ret til et arbejde, eller en rimelig indkomst hvis de ikke kan arbejde. Vi skal skabe en ny demokratiserende bølge for et mere retfærdigt Danmark, hvor borgerne danner demokratiske foreninger som kræver samfundsforandringer.

Politikerne fastlåser de socialt udsatte i en nedskærings- og dødsspiral, tydeligst ser man det omkring førtidspension- og fleksjobsreformen. Et system som er gået så frygteligt galt, er der kun et at gøre ved: Tryk på reset knappen og start forfra.

At man i den grad har misbrugt levende mennesker som gødning i virksomhederne, vidner om en uhørt råhed og mangel på medmenneskelighed, og at erhvervslivets ledere aldrig igen må komme i nærheden af lovgivning på det sociale område.

I det nuværende system behandles de socialt udsatte som en vare der skal gøre private firmaer velhavende, og mennesker uden arbejdsevner, handicappede og udviklingshæmmedes værdi måles på nytteværdien for erhvervslivet.

Vær med til at øge offentlighedens bevidsthed om de sociale krænkelser, og lad os få sat ord på misbruget som ligger i, at der er nogle meget destruktive tendenser i samfundet, der går ud over alle grænser for at rage til sig selv, med en grådighed og en mangel på medmenneskelighed som er ekstrem ond.

Brian W. Andersen, Hans Kvisgaard, David Breuer, John S. Hansen, Marie Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Kim Houmøller, Jan Fritsbøger, Ulla Søgaard, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, kjeld jensen, Trond Meiring, Steffen Gliese og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar

Peter Sterling HØRT.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Virkelig god artikel!
"Boligen er ophørt med at være en brugsværdi og er først og fremmest blevet en bytteværdi, der skal kunne omsættes med profit." Det starter for mange når nogle unge får forældrekøbslejligheder, som vil danne baggrund for hvad de kommer til at forbruge resten af deres liv. Mens andre unge må leje sig til mindre og aldrig får del i det forbrug de andre heldigere unge får.

I København har vi i mange år stemt os til et rødt bystyre. Og der er gudhjælpemig her problemet er størst..

Susanne Berg, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

OP: "Men det er overhovedet ikke sjovt at skulle bo side om side eller gå i skolen med dem, der er godt ved muffen, når man selv skal vende og dreje hver en krone."

David Chappelle: "My parrents did just well enough so that I could grow up poor arround white people. ...That first sleepover at a white freind's house - you come back home on sunday and just look at your parrents like: Yall need to step your game up. Everything at Timmy's house works..."

https://www.youtube.com/watch?v=r6TlioPZElk

Poul Simonsen

Enhedslistens overtagelse af Teknikborgmesterposten, har bestemt ikke været en fordel for os i de lavere klasser. Og se om det bliver det for den højere middelklasse? Når boblen springet, har de se frem til det økonomiske stavnsbånd livet ud.

"Alle partier har nu så travlt med at få udskiftet beboermassen i de områder, men ingen spørger, hvor de fattige så skal flytte hen i en by, hvor Realkredit Danmark påstår, man ikke kan bo med en årsindtægt på under 670.000 kroner."

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Per Torbensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

Det er tvivlsomt, at karaktesering af de op mod en million beboere i den almene sektor, som 'arbejderklasse' øger forståelsen af de af statsministeren nedladende benævnte ghettoer. Men at påpege boligmarkedet som ulighedsskabende motor, er helt korrekt.
F.eks. vil en sammenligning af boligomkostningerne mellem ejere- og lejere over en tiårig periode løfte sløret for, at pengene strømmer fra lejerne ubeskattet ned i ejernes lommer som rene gevinster. Den støttede boligsektor er i virkelighedens verden er ejersektoren, hvilket understreges yderligere af Landsbyggefonden, der er lejernes penge, men som dels betaler for ordinære offentlige ydelser, andre får stillet til rådighed af kommunen mv., dels søges maskeret som 'godhed over for udsatte', når det på bedste Storm P. -vis, er tale om hunden, der fodres med sin egen hale.

Torben Morten Lund
Medlem af Boligselskabernes Landsforenings bestyrelse, kreds 1

Steffen Gliese, Brian W. Andersen, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Karsten Lundsby, Kim Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

For Københavns vedkommende er det svært at se hvordan ret mange middelkasse tilflyttere i dag skulle kunne købe ejerbolig i de omtalte arbejderkvarterer, eftersom lånekrav pt er 3,5 x årsindkomsten, men enlige fra den klasse kan måske med noget opsparing være heldige at finde en ældre 30 m2 ejerlejlighed med tekøkken og udsigt til potentiel stavnsbinding.
Ghettodannelse for alle klasserne er så en ting. Noget som følger konstruktionen er, at den høje private boliggæld og rutsjeturene sætter en kæp i hjulet på flere fremskridt såsom f.eks. 30 timers arbejdsuge eller et mere dynamisk og friere samfund. Særlig godt hænger det heller ikke sammen med statsministerens løfter om mere tryghed. Bedre var det så ikke i 1970erne, hvor jeg ligesom mange andre i akut bolignød måtte stå i lang kø på et Københavnsk kommune kontor for at blive skrevet op til bolig, hvilket jeg ikke hørte fra de næste 40 år og derfor kan konstatere blot var en tom teater kulisse. På det private grå udlejningsmarked rådede til gengæld tricktyve og opskrivningsgebyret forsvandt i lommen på et svindelforetagende, der lovede helt sikker bolig men ikke eksisterede et par dage efter. Tænk hvis det generelt var gennemtænkte ideer og demokratiet, der sørgede for de aller mest basale rammer og ikke økonomiske ”naturkræfters” tilfældige rasen.

Steffen Gliese, Flemming Berger, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Trond Meiring og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jesper Oersted

Kære Hanne Schmidt!
Hvad tror du at mennesker fra de varme lande har gjort ved boligmarkedet?
jeg mener, når en halv million ekstra skal have tag over hovedet, nemlig det antal der er kommet hertil og deres efterfølgere, mon ikke det giver et pres på boligmarkedet, men opskriuede priser til følge?
Jeg anbefaler repatriering som løsning på det problem.

Kære Jesper Oersted!
Vis os endelig beviser på at din påstand er gyldig. Hvilket studie er lavet, der viser en korrelation mellem mennesker fra de varme lande og opskruede priser på ejendomme.
Boligmarkedet er presset op af spekulation (kapitalen) og ikke af flere tilflyttere fra udlandet.
Der må snart være en grænse for, hvad vi vil give "de andre" af skyld for alverdens ulykker.

Steffen Gliese, olivier goulin, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Nike Forsander Lorentsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Marie Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Ja, det er ret lamt at bruge boligmarkedet som argument. Når der i forvejen ikke er boliger til alle, vil der selvfølgelig slet ikke være boliger nok, hvis vi bliver flere.

Løsningen på det problem er at bygge flere boliger, som er så billige, at folk har råd til at bo i dem. Det værste, der kunne ske, ville være at der bliver bygget for mange boliger, så boligpriserne falder og et par entreprenørvirksomheder går konkurs. Men er det ikke netop indbegrebet af det fri markeds såkaldte velsignelser? Lad falde, hvad ikke kan stå, og billige varer til den brede befolkning?

Det mest smarte ville selvfølgelig være at holde op med at betragte boligen som en vare, og i stedet se det som en menneskeret. Men hvordan skulle de stakkels villaejere så tjene penge på deres mursten mens de sover?

Steffen Gliese, Poul Genefke-Thye, Vibeke Hansen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar