Læserbrev

Kan du klare dig selv, må du blive i Danmark

Debat
13. januar 2018

Mange mennesker har hørt om Mohamed i Thy. Han er flygtning fra Somalia. Han har job hos slagteriet Tican. Han taler dansk. Han er medlem af et politisk parti. Og han betaler skat. Kort sagt en flygtning, der har gjort alt det, vi forventer – og haft succes med det.

Ifølge Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti skal Mohamed alligevel smides ud af Danmark. Kollegerne på slagteriet står måbende tilbage. Mange borgere måber. Jeg måber også.

På utallige opfordringer og sågar med en trepartsaftale i ryggen har mange virksomheder brugt tid og kræfter på at tage flygtninge ind. Flere end nogensinde. Virksomhederne har blandt andet handlet, fordi vi står i en situation, hvor de mangler folk på alle niveauer. Og hvad er så takken? Farvel og tak!

Virksomhederne mister deres nye medarbejdere. Ressourcer brugt på oplæring er spildt. Medarbejderne mister en kollega. Indsatsen for at tage godt imod var nytteløs.

Hvorfor skulle virsomheder tage fat næste gang? Når man fra politisk hold ikke har bedre ting at tage sig til end at ødelægge den integrationssucces, de har skabt. Det er uforskammet. Og det er dyrt for Danmark, fordi resultatet bliver, at virksomheder og kolleger trækker følehornene til sig. Det er ikke ulejligheden værd.

Selvfølgelig har både Syrien og Somalia brug for folk til at genopbygge deres land. Men hvorfor begynder vi med at sende dem tilbage, som faktisk bidrager til vores samfund?

Mohamed fra Thy er nu blevet tilbudt at komme med på natholdet på slagteriet. Han står derfor til at tjene mere end 417.000 kroner, som er den nuværende beløbsgrænse. Men mange andre flygtninge i job, som tjener mindre end 417.000 kroner, står til at blive sendt ud.

Jeg mener, at flygtninge, der vil Danmark, som lærer sproget og er i arbejde, skal have lov at blive i Danmark. Radikale Venstre har derfor for kort tid siden præsenteret et nyt forslag. Vi vil give flygtninge og ægtefællesammenførte, der har optjent dagpengeret – altså været i job i 12 måneder og er medlem af en a-kasse – sikkerhed for, at de kan blive i Danmark. Medmindre de begår kriminalitet.

Signalet er både enkelt og klart. Til virksomhederne og deres medarbejdere siger vi: Integration er ikke skønne spildte kræfter. Lykkes det for jer, kan I regne med den nye medarbejder. Og til flygtningene siger vi:

Du kan blive herre i dit eget liv, hvis du kommer i arbejde. Almindeligt arbejde. Og hvis du melder dig ind i en a-kasse. Så længe du klarer dig selv og ikke er kriminel, er det op til dig, om du vil blive. Din opholdstilladelse er naturligvis midlertidig. Så hvis du ikke klarer dig selv, bliver du sendt hjem, når der er fred i dit hjemland.

Nogle går i sort og andre ser rødt, når det handler om udlændinge. For mig – og en del mennesker fra Thy, kan jeg se – handler det egentlig bare om sund fornuft. Hvorfor smider vi folk ud, der bidrager, når vi har brug for dem?

Morten Østergaard, MF og politisk leder for Radikale Venstre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her