Læserbrev

Lægerne fortjener retssikkerhed

Debat
22. januar 2018

Læger må leve med risikoen for at få frataget deres autorisation, før det overhovedet er afgjort, om der er grundlag for at føre sag mod dem.

Det er de nuværende regler for tilsynssager, den er gal med.

Læger kan med øjeblikkelig virkning midlertidigt miste autorisationen eller få forbud mod at arbejde, og de risikerer at skulle vente to år på, at Styrelsen for Patientsikkerhed beslutter, om de vil gå videre med sagen ved domstolene.

Der er ingen muligheder for at anke et forbud mod at arbejde eller en midlertidigt mistet autorisation. Det hører ingen steder hjemme i et retssamfund.

Et forbud mod at arbejde kan betyde, at lægen ikke kan fastholde sin ansættelse. Og for læger i egen praksis kan det lede til, at lægen er nødt til at finde en vikar eller helt at afhænde praksissen. Det er meget alvorlige konsekvenser, der kan ramme læger, hvis sag ikke engang har været for en domstol.

Der skal naturligvis gribes ind over for sundhedspersoner, som måtte være farlige for patienterne. Derfor støtter vi et effektivt og sagligt tilsyn, men retssikkerheden halter altså gevaldigt her.

Derfor opfordrer Lægeforeningen sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at etablere en hurtigtarbejdende og uafhængig ankeinstans, der kan efterprøve styrelsens afgørelser om, at lægen skal stoppe med lægeligt arbejde med umiddelbar virkning. Af hensyn til patientsikkerheden skal en ankesag ikke tage mere end en måned at afgøre, og den skal vurderes ud fra det foreliggende grundlag.

En sådan ankeinstans vil øge lægers retssikkerhed på området. Sundhedspersoner vil kunne komme hurtigt tilbage til deres arbejde, hvis der ikke er grundlag for, at sagen skal fortsætte.

Ret nu op på lægers retssikkerhed, sundhedsminister.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her