Læserbrev

Lummer locker room-humor lurer bag #MeToo

Debat
19. januar 2018

Lørdag aften den 13. januar blev stemningen pludselig meget løssluppen i DR2’s Deadline under en debat om ytringsfrihed og censur på Facebook. Som en munter krølle på halen afsluttede vært Niels Krause-Kjær indslaget med en beretning om en selvoplevet censur på Facebook.

Han havde for et par uger siden sendt en lykønskning til en politikerven på Facebook i form af det velkendte foto af Peter Aalbæk som julemand i åbenstående julekåbe med sin stive penis strittende under den store mave. Fotografiet blev projiceret i stort format på væggen i studiet, og det kunne godt se ud, som om hans penis var juledekoreret. Det er formentlig det outfit, han indtil for nylig har underholdt i ved julefesterne på Zentropa.

Pointen var nu, at dette fotografi var blevet bortcensureret af Facebook, hvilket blev tolket som lemfældig omgang med ytringsfriheden.

Niels Krause-Kjær var, som han sagde, noget pikeret over bortcensureringen af billedet. Men jubelen i Deadline studiet ville ingen ende tage. Krause-Kjær kunne næsten ikke være i sin krop af morskab over sin egen joke.

Timingen var ualmindelig dårlig: Arbejdstilsynet har netop afleveret en noget lunken afgørelse vedrørende seksuel chikane på Zentropa, og der går rygter om, at Ålen vender tilbage til sin stilling, selv om hans mulighed for at samarbejde med svenske filmfolk synes noget vanskeliggjort. Sagerne har altså ikke haft nogen konsekvenser, og nu er den seksuelle chikane så endt som fødselsdagskort.

Modtagerens reaktion kendes ikke, men der var i hvert fald ingen tvivl om, at de tre mænd i studiet havde en fest. Nedenunder #MeToo bevægelsens afsløringer hersker altså fortsat en lummer locker room-humor. Den maskuline kultur, som mange havde håbet, at #Metoo ville bringe til afslutning, overlever i festligt mandligt lag.

Vibeke Pedersen er medieforsker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her