Læserbrev

Menneskerettighedsdomstolen er ikke ved at indføre sharia

11. januar 2018

Den 7. januar lagde Jyllands-Posten spalter til et indlæg af Morten Messerschmidt om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Under titlen »Kan sharia overtrumfe loven?« fremlagde han sin forståelse af en verserende sag hos domstolen.

I debatindlægget er det pænt markeret, at Morten Messerschmidt er cand.jur. Man skal dog ikke have blind tillid til titlen. Det fremstilles som om, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal tage stilling til, om sharia kan overtrumfe loven. Her må jeg desværre skuffe de religiøse fundamentalister, som godt kunne tænke sig det. Til gengæld håber jeg, at jeg kan berolige alle andre.

Det er korrekt, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal vurdere, hvem der skal afgøre en arvestrid: muftien eller domstolen. Dog er den lovgivning, de skal vurdere, ikke sharialoven, men to traktater i den græske arvelov.

Morten Messerschmidt glemmer behændigt at nævne, at striden står mellem to borgerlige retskilder. Han glemmer også at nævne, at sagsøgeren ønsker, at arveloven skal gælde. Den sagsøgte er den græske stat, der har overladt det til en mufti at afgøre arvestriden. Morten Messerschmidt burde vel sætte pris på, hvis Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kan beskytte ham mod islam?

I stedet bruger han indlægget på at angribe de internationale menneskerettigheder, som Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti ønsker at melde Danmark ud af. Morten Messerschmidt fremstiller det som om, at dommen ville føre til sharia i Danmark.

Det undlades dog at nævne, at de traktater, som domstolen skal vurdere, ikke kan bruges i Danmark. Det er traktater, som blev oprettet for at beskytte det græske mindretal i Tyrkiet og det tyrkiske mindretal i Grækenland. Det svarer til at sige, at en dom, om hvorvidt de tyske domstole skal benytte Kiel-erklæringen over for det danske mindretal i Sydslesvig, også dækker den græske eller russiske befolkning.

Dette ville være fuldstændigt absurd. Derfor må man spørge sig selv, om Morten Messerschmidt skal tilbage til skolebænken, eller om han er på et politisk korstog mod muslimer og menneskerettigheder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bo Madsen
  • Gert Romme
  • Torben Skov
Eva Schwanenflügel, Bo Madsen, Gert Romme og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer