Klumme

Alt det Oprah Winfrey ikke sagde

Hollywoods ufattelige falskneri: Oprah Winfrey holdt en tale, som gav Hollywood uskylden tilbage, og nu bliver hun fejret som mulig amerikansk præsident
Winfreys tale var fantastisk, fordi den præsterede det umulige: Hun fik Hollywood til at fejre sig selv igen. De fremskridt, som har fundet sted, blev nærmest til en syndsforladelse for hele branchen

Winfreys tale var fantastisk, fordi den præsterede det umulige: Hun fik Hollywood til at fejre sig selv igen. De fremskridt, som har fundet sted, blev nærmest til en syndsforladelse for hele branchen

Paul Drinkwater

Debat
13. januar 2018

Oprah Winfrey kunne søndag nat have sagt til sit publikum af verdensstjerner, mangemillionærer og amerikanske berømtheder ved Golden Globes i Hollywood: Der var nogle af jer her, som vidste, hvad der foregik, men I sagde ikke noget.

Der var nogle af jer, som burde have vidst det, hvis I havde opsøgt sandheden. Og rigtig mange kunne have vidst det, hvis I ville vide det. I aften må I alle sammen spørge jer selv: Hvorfor ville I ikke vide det, I ved nu? Hvorfor gjorde vi ikke noget?

Men det sagde Winfrey ikke.

Hun kunne have henvist til Quentin Tarantino, som har sagt det præcist: Han kendte til rygterne, men han valgte ikke undersøge dem. Han marginaliserede dem bevidst, fordi det var det nemmeste, har han fortalt.

Og hun kunne have sagt: Hvis vi tager de mange historier om magtmisbrug, overgreb og ødelagte kvindeliv, som nu er blevet offentlige, alvorligt, må vi begynde med at drage os selv til regnskab.

Vi er en branche, som i årtier har støttet en stjerneinstruktørs moralske ret til at flygte fra en sag om voldtægt mod en mindreårig, og vi er en branche, som finansierer en industri af stenrige advokater, der betaler kvinder for at tie stille om de overgreb, de har været udsat for, 

Hun kunne have sagt: The show is over. Vi er ikke uskyldige. 

»At sige sandheden er det mest magtfulde redskab, vi har«

Alle i salen var klædt i sort i solidaritet med de kvinder, som har været udsat for overgreb, og som støtte til den bevægelse, der nu hjælper kvinder overalt i det amerikanske samfund med at stå frem. De smukke mennesker havde smukt tøj på i en anden farve. Nogle havde taget aktivister med til den celebre ceremoni og førte kampens heltinder ind i centrum. Mange nævnte det i deres taler. Endnu flere klappede. 

Og værten Seth Meyers berørte det, da han bød velkommen: »Good evening, ladies and remaining gentlemen

Han hyldede det år, hvor marihuana er blevet tilladt, og seksuel chikane er blevet forbudt.

Oprah Winfreys store tale var som de amerikanske film, der genfortæller borgerrettighedsbevægelsens sejre, slavers frigivelse og de undertryktes frigørelse. Underholdningsindustrien var i Winfreys tale ikke magtmisbrugets nye felt, men frigørelsens sted. Hun fortalte, hvordan hun i 1964 sad som barn og så Sidney Poitier modtage en Oscar:

»Jeg havde aldrig set en sort mand fejret på den måde.«

Og nu stod hun selv som den første sorte kvindelige modtager af Cecil B. Demille-prisen. Fremskridt og skønhed og bifald fra salen.

Vi måtte forstå, at selve prisuddelingen er en kolossal progressiv politisk begivenhed. Publikum i sort klappede og klappede af Winfrey, af ceremonien og hele verden.

»At sige sandheden er det mest magtfulde redskab, vi har,« sagde hun.

Hollywood fejrede sig selv igen

Men hun sagde ikke noget om, hvorfor så mange ikke havde brugt det redskab før. Og hvorfor så mange advokater har betalt kvinder for ikke at sige sandheden. Hun talte til forsamlingen, som om den var blevet ramt af en uforklarlig ondskab, et slags moralsk terrorattentat. 

»Hollywood-falskneri,« skrev skuespilleren Rose McGowan på twitter efter Golden Globe. Hun blev angiveligt voldtaget af Weinstein og stod frem før #MeToo-bevægelsen. Hun blev ikke hyldet som heltinde, men marginaliseret i Hollywood.

»Ikke ét af de elegante mennesker havde løftet en finger,« dengang det ikke var afsløret for offentligheden, skrev hun også på twitter. 

Det var først, da industrien vidste, at de andre vidste det, at de blev tvunget til at klæde sig i sort.

Winfreys tale var fantastisk, fordi den præsterede det umulige: Hun fik Hollywood til at fejre sig selv igen. De fremskridt, som har fundet sted, blev nærmest til en syndsforladelse for hele branchen. 

Hollywood er verdens største historiefortæller, som har givet unge over hele verden de billeder af skønhed, som de drømmer om, og de billeder af lykke, som de længes efter. Men Hollywood har også udstillet slaveriets rædsler, Vietnamkrigen som syndefald og finanskapitalismens ødelæggelser. Hollywood er en moralsk stemme i USA og fundament for USA’s bløde magt i verden.

Winfrey genoprettede alt det, da hun søndag aften gav Hollywood uskylden og den moralske autoritet tilbage. Hun talte til publikum som en forsamling uskyldige idealister, og de så på hende som en forløser. Og nu taler venstreorienterede og progressive som Oprah Winfrey som USA's næste præsident. 

Det er så god en historie, at nogen må lave en film om det. 

Oprah Winfreys tale ved The Golden Globes:

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Annemette Pedersen

Havde været rart med lidt mere om hvad hun så sagde, det forudsættes åbenbart bekendt.

Eva Schwanenflügel

Annemette Pedersen,
Hele talen kan ses på YouTube videoen i slutningen af artiklen :-)

Annemette Pedersen

Tak, Eva, det havde jeg ikke set:-)

Bjørn Pedersen

Havde ikke tænkt jeg skulle ende med at grine da jeg begyndte at læse artiklen, men den der sidste sætning ramt altså plet. :)