Læserbrev

Hvor er professorens analyse?

Debat
3. januar 2018

Det private arbejdsmarked har i årevis indgået kompromisser i fællesskabets interesse. Nu er turen kommet til, at offentligt ansatte gør det samme. Det er hovedessensen i et interview med professor Ove Kaj Pedersen leveret i Information den 27. december (»Der er kommet mere pres på de offentligt ansatte«).

Men der mangler en ordentlig analyse. Den har Ove Kaj Pedersen selv leveret, for eksempel når han med sin analyse af konkurrencestaten viser, »hvor dybtgående og afgørende skreddet fra velfærd til konkurrence egentlig er«, og »hvordan udviklingen hen imod konkurrencestaten indebærer forandringer i statens opgaver, dens organisering og dens ledelse«.

De afgørende forandringer, som følger af konkurrencestaten – herunder kvantitative produktionsmål i stedet for kvalitet i plejen og færre personaleressourcer til en øget arbejdsmængde – har betydet et helt uacceptabelt pres på arbejdsmiljøet for de offentligt ansatte – et pres, der også rammer kvaliteten. At der er tilsvarende problemer i den private del af arbejdsmarkedet, gør ærligt talt ikke sagen bedre.

Ove Kaj Petersen er naturligvis også vidende om fælleserklæringen fra 1987, der som bekendt konfirmerede, at lønstigninger i den offentlige sektor skal ligge under den private sektors lønudvikling. Det har vi levet med siden. Hele forståelsen i fælleserklæringen er en medvirkende årsag til, at vi ikke kan få løst de massive ligelønsproblemer mellem kvinder og mænd i Danmark.

De ansatte i hospitalssektoren har oven i købet medvirket til produktivitetsstigninger, der ligger langt ud over hvad den private sektor gennemsnitlig har kunnet præstere. De produktivitetsstigninger har ikke vist sig i reelle lønfremgange, selv om de muligvis kunne finansiere løsningen på ligelønsproblemet.

En fremtidssikring af den offentlige velfærd er ikke alene vores ansvar. Og efter vores opfattelse har skiftende regeringer svigtet deres del af ansvaret ved blandt andet ikke at løse ligelønsproblemet og sikre ordentlige arbejdsforhold.

Når Ove Kaj Pedersen påstår, at offentligt ansatte skal bidrage mere i fællesskabets interesser, underforstås der, at vi ikke hidtil har bidraget eller bidraget nok, og han springer derfor over væsentlige spørgsmål og mellemregninger.

Grete Christensen og Dorte Steenberg er formand og næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her