Kommentar

Timothy Garton Ash: ’Medeuropæere, hjælp os med at stoppe Brexit’

2018 er sidste chance for at stoppe Brexit, og proeuropæiske briter har brug for al den hjælp, de kan få – også fra danskerne, der massivt støtter britisk forbliven i EU
Debat
10. januar 2018

Hvis Westminster ved udgangen af 2018 har sagt god for en transitionsaftale med EU’s 27 øvrige medlemmer, herunder aftalt rammerne for de fremtidige handelsrelationer, vil Storbritannien være uopretteligt udmeldt af EU.

Dermed vil en fatal selvskade i Storbritanniens efterkrigshistorie være en realitet. På længere sigt vil det også gå ud over det større projekt om at bringe Europas lande sammen omkring et forsvar for vores fælles værdier og livsform i en verden, der i stigende grad vil blive præget af stærkere kinesisk magt, klimaforandringer og jobtruende automatisering.

Det er op til os briter at stoppe Brexit, men vi behøver en hånd fra vores medeuropæere. Det bliver op ad bakke at overbevise Brexit-vælgerne og et uafklaret Labour-parti om, at de endnu beskedne, ukonkrete skader kun er forvarsler om langt værre ting, der forestår.

Meningsmålinger viser, at kun få Brexit-vælgere har skiftet mening. Men de viser også, at stadig flere briter nu forventer, at Storbritannien får en ringe Brexit-aftale med EU.

Småbritannien

Financial Times har beregnet, at Brexit allerede koster Storbritannien 350 millioner pund om ugen – streamerne på Brexit-kampagnebussen lovede paradoksalt nok vælgerne, at samme sum ville stå til rådighed for det britiske sygehusvæsen, hvis landet brød med EU. 

Eksperter vurderer, at det britiske BNP vil få en ublid medfart over de kommende år, og at konsekvenserne bliver hårdest for nogle af Brexits stærkeste tilhængere: de ufaglærte arbejdere og vælgere i Nordengland.

Med et Skotland, der vil blive i EU og et Nordirland, der vil holde sin sydgrænse åben, er den britiske union under pres: Brexit kan bane vej for Småbritannien.

Men det er svært at vende opinionen, for ingen vælgere er så svære at overbevise som det segment, der er til falds for populisme. Som en kvindelig vælger fra Newcastle svarede økonomen Anand Menon ved et debatmøde:

»Det er dit forbandede BNP, ikke mit.«

Ekspolitikere som Tony Blair, ikke folkevalgte lorder som Andrew Adonis, topdiplomater og kosmopolitiske forretningsfolk og Guardian-klummister og Oxford-professorer som jeg selv kan næppe rokke kvinden fra Newcastle. Den euroskeptiske formiddagspresse pumper stadig EU-fjendsk propaganda ud med stor effekt. Daily Mail står altid klar til at hænge os ud som ’folkefjender’.

Men vi må ikke lade os intimidere. Som David Davis, i dag minister for Brexit, sagde før folkeafstemningen:

»Hvis et demokrati ikke kan skifte mening, ophører det med at være demokrati.«

Model Canada

Kampen for at tilbagerulle Brexit kompliceres af, at parlamentet til efteråret ikke skal tage stilling til Brexit i dets endelige form. Der skal kun stemmes om transitionsperiodens vilkår og ’rammeværket’ for de fremtidige handelsrelationer.

Alligevel må alle til den tid kunne indse, at Theresa Mays regering ikke kan få de a la carte-aftaler, hun drømmer om – risikoen er så, at den vil falde tilbage på sin såkaldte ’Canada-strategi’, der i mange britiske ører lyder attraktiv.

Men Storbritanniens forhold til EU er et andet end Canadas, og en tilsvarende aftale vil være skidt. Vi handler langt mere med europæiske partnere, og Canadas aftale omfatter ikke de tjenesteydelser, som tegner sig for 80 procent af Storbritanniens økonomiske output. 

Kontinentalt kor

Vi får brug for al den hjælp, vi kan få, og det ville være skønt, hvis vores medeuropæere på den anden side af kanalen kunne hjælpe os. Jeg er både forbløffet og forstemt over så hurtigt, så mange kontinentaleuropæere bare tog Brexit til efterretning. Det var øjeblikke i 2017, hvor EU’s øvrige 27 medlemmer så ud til kun at kunne enes om én ting: At føre så barsk en kurs over for Storbritannien som muligt.

Meningsmålinger viser, at over en tredjedel af franskmændene foretrækker, at Storbritannien forlader EU, og under en tredjedel foretrækker, at vi bliver. Men i Danmark, Sverige og Finland er det store og massive flertal for, at vi skal blive, og 60 procent af tyskerne vil også foretrække britisk forbliven. Sig det højt og klart, så de britiske vælgere kan høre det.

Nogle foreslår, at Emmanuel Macron som den førende proeuropæiske politiker bør føre an i et sådant kontinentalt kor i 2018. Men med tanke på den 700 år gamle anglo-franske rivalitet tror jeg, det vil være mere effektivt, hvis englænderne får den forståelse, at franskmændene ønsker dem ud.

Spøg til side.

Alle kontinentaleuropæiske stemmer er velkomne og også canadiske, indiske, amerikanske, brasilianske osv. – alle stemmer, der ser den fare, Brexit udgør for den liberale internationale orden.

Storcypern med missiler

Jeg gør mig ikke illusioner om, at Brexit kan stoppes. Og er ikke overrasket over, at så mange af de britiske politikere, der praktiserer ’det muliges kunst’, nu taler for fortsat medlemskab af toldunionen (det eneste måde at sikre den åbne grænse til Irland) og/eller det indre marked (’Norge’-modellen), selv om de meget vel ved, at den eneste gode løsning er at blive på de nuværende betingelser.

Af hensyn til Storbritanniens økonomiske bedste, herunder det bedste for de fattige grupper og regioner, som stemte for Brexit, vil en norsk model være bedre end Brexit-tilhængernes eventyrlige gøglebillede om et neoelizabethansk fribytterland – et Trump-agtigt ’globalt Storbritannien’, der hurtigt vil kollapse til et usselt Storcypern med missiler.

Der er sket så mange usandsynlige ting i verdenspolitikken i de sidste par år, at vi måske skulle omdefinere politik til ’det usandsynliges kunst’. Lad os uden illusioner kæmpe for det bedste resultat, for Europa som for Storbritannien. Forvent det værste, stræb efter det bedste.

Timothy Garton Ash er engelsk historiker

© Timothy Garton Ash og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her