Kronik

Tror jobcentermedarbejderne virkelig, at jeg vil fake mig til en blodprop?

Da jeg fik en blodprop, oplevede jeg, at jobcentrets opgave i virkeligheden slet ikke handler om at hjælpe borgene til et godt arbejdsliv. Den handler derimod om at kontrollere, at ingen borgere får udbetalt så meget som en krone for meget
Jeg oplevede hele forløbet med jobcentret som særdeles ydmygende. Det skal ikke forstås, som at det er nedværdigende at komme på et jobcenter, men hele den mistænkeliggørelse, der er omkring ens situation er belastende – endda nok lidt ekstra, når man ikke er helt på toppen, skriver Susie Stougaard.

Jeg oplevede hele forløbet med jobcentret som særdeles ydmygende. Det skal ikke forstås, som at det er nedværdigende at komme på et jobcenter, men hele den mistænkeliggørelse, der er omkring ens situation er belastende – endda nok lidt ekstra, når man ikke er helt på toppen, skriver Susie Stougaard.

Sille Veilmark

Debat
5. januar 2018

For godt et år siden blev jeg under en ferie på Gran Canaria indlagt med blodprop i hjertet, og jeg fik i den forbindelse indopereret to stenter. Da jeg med få dages forsinkelse var tilbage i Danmark, lå der allerede en bunke henvendelser fra Region Sjælland, som var blevet informeret om min sygdom. Der var flere undersøgelser og informationsmøder på programmet og en genoptræningsplan på 16 lektioner.

Jeg er 60 år gammel og arbejder som chefkonsulent i et ministerium, og helt ærligt var min første reaktion: »Jamen, hvornår skal jeg så arbejde?«

Men jeg var samtidig glad for, at der blev taget sig godt af mig, og jeg besluttede derfor også at følge hele programmet, især fordi det blev understreget, at erfaringerne viste, at risikoen for tilbagefald og genindlæggelse reduceres væsentligt for de patienter, der følger programmet. Det er givetvis en rigtig god og besparende indsats til glæde og gavn for alle parter.

Det er dejligt at opleve, at systemet fungerer, tænkte jeg. Men der var jeg måske lidt for hurtig. I de følgende måneder oplevede jeg nemlig et bureaukratisk og firkantet beskæftigelsessystem, der bestemt ikke virker, og som bruger sine ressourcer på at kontrollere borgerne i stedet for at hjælpe dem.

’Det må være en fejl’

Det første, jeg gjorde, efter at have taget beslutningen om at gennemgå regionens genoptræningsprogram, var at aftale med min arbejdsgiver, at jeg skulle have en deltidssygemelding, hvor jeg arbejdede det antal timer, jeg magtede, og under hensyntagen til, at jeg fulgte programmet.

Det oplevede jeg fuld støtte til fra min arbejdsplads. Heldigvis har jeg et job, hvor jeg i stor udstrækning kan arbejde hjemmefra, så aftalen var, at de dage hvor jeg skulle deltage i Region Sjællands program, arbejdede jeg hjemmefra i det resterende antal timer. De øvrige dage arbejdede jeg normalt.

Sammen med min arbejdsgiver udfyldte jeg den mulighedserklæring, man skal udfylde – og min egen læge var enig i, at det var et hensigtsmæssigt forløb. Mulighedserklæring med tilhørende lægeerklæring blev indsendt, og her begyndte problemerne med kommunens jobcenter. Få dage efter modtog jeg nemlig et brev fra jobcentret, som jeg skulle kontakte for at drøfte mine muligheder for fastholdelse på arbejdsmarkedet, ligesom jeg blev bedt om at fremsende en ny lægeerklæring.

Det måtte da være en fejl, tænkte jeg. For jeg var jo på arbejdsmarkedet, og jeg havde jo netop i samråd med både min arbejdsgiver og min læge aftalt en plan for, hvordan og hvornår jeg ville være tilbage på fuld tid.

Jeg kontaktede derfor jobcentret og fik besked om, at der bestemt ikke var tale om en fejl. Det var den procedure, der skulle følges, og jeg skulle komme til møder hver måned på jobcentret. Da jeg spurgte til formålet med disse foranstaltninger, fik jeg at vide, at formålet var at lægge en plan for min tilbagevenden til arbejdsmarkedet.

Jeg fremførte, at planen jo netop fremgik af mulighedserklæringen, at der med den også var indsendt en lægeerklæring, og at det da ville være totalt ressourcespild at besvære min læge med endnu en lægeerklæring, og efterfølgende ’slap’ jeg da også for den ekstra lægeerklæring, hvis jeg selv ville rekvirere en kopi af den fra min arbejdsgiver.

Det gjorde jeg så. Samtidig insisterede jeg på at få oplyst det reelle formål med møderne på jobcentret, og i den forbindelse sendte jobcentret mig en kopi af bekendtgørelsen, hvilket jo ikke gav svar på mit spørgsmål om formålet.

Jeg fik efterfølgende oplyst, at møderne på jobcentret også skulle bruges til at følge op på (læs: kontrollere), at jeg fulgte planen for min tilbagevenden til arbejdsmarkedet, men da både min arbejdsgiver og jeg skulle indrapportere, hvor mange timer jeg arbejdede, var det egentlig heller ikke en særlig god forklaring. Hårdt presset måtte den søde (og sikkert hårdt belastede) sagsbehandler på jobcentret erkende, at det var noget, hun skulle gøre. Ellers ville der komme anmærkninger fra den interne revision.

Ved nærmere eftertanke kan jeg således konstatere, at formålet med møderne ikke var at støtte mig. Møderne var derimod udelukkende til for, at man kunne sætte flueben ved en udført opgave i jobcentret. Og det giver jo ingen mening for nogen.

Jeg har virkelig svært ved at se, hvordan en sagsbehandler på jobcentret, som hverken kender mig, eller det job, jeg udfører, skulle kunne hjælpe mig med at beholde det job, jeg allerede havde. Eller for den sags skyld hjælpe mig med en plan – som jeg også allerede havde – for min tilbagevendelse til fuld tid på arbejdsmarkedet.

Og så er vi måske ved sagens kerne: At jobcentrets opgave i virkeligheden ikke er at hjælpe borgerne til et godt arbejdsliv, men i langt højere grad har til opgave at kontrollere, at ingen borgere får udbetalt så meget som en krone for meget. Det ville være rart, hvis man som borger blev mødt med tillid og omsorg frem for med kontrol og mistænkeliggørelse.

Kontrol i stedet for hjælp

Jeg fik heldigvis igennem, at møderne med jobcentret kunne klares over telefon, så jeg ikke skulle tage fri fra mit arbejde for at tale med dem om, hvordan jeg får et arbejde. De månedlige kontrolopringninger var heldigvis meget korte. Sagsbehandleren præsenterede sig og spurgte, hvordan det gik. Jeg svarede, at det gik fint, at planen, der var angivet i mulighedserklæringen, blev fulgt, og at jeg forventede at være tilbage på fuld tid som angivet i planen.

Hver gang tænkte jeg, at nu kunne sagsbehandleren sætte flueben og ikke frygte anmærkninger fra den interne revision. Jeg undres fortsat over behovet for jobcentrets/kommunens/systemets behov for disse telefonsamtaler, da det jo fremgik af min arbejdsgivers og mine inddateringer, hvor mange timer jeg havde arbejdet, og hvor mange timer jeg havde registreret som sygefravær.

Jeg oplevede hele forløbet med jobcentret som særdeles ydmygende. Det skal ikke forstås, som at det er nedværdigende at komme på et jobcenter, men hele den mistænkeliggørelse, der er omkring ens situation er belastende – endda nok lidt ekstra, når man ikke er helt på toppen.

Hvor er den sunde fornuft henne? Tror nogen virkelig, at jeg vil fake mig til en blodprop og efterfølgende operation? Tror nogen virkelig, at jeg vil prøve at snyde mig til dagpenge eller ekstra fridage?

Vi hører jævnligt i medierne, at jobcentrenes sagsbehandlere er overbelastede, og vi hører også ofte om, at der ikke er tid til at give den nødvendige hjælp til personer, der virkelig har brug for det. Det er jo ikke så mærkeligt, hvis tiden i stedet bruges på at sætte flueben for totalt unødvendige afholdte møder.

Er alle regler blevet så rigide, at den enkelte sagsbehandler ikke må lave individuelle vurderinger? Havde de lavet en individuel vurdering af mig, ville de have fundet ud af, at jeg har været på arbejdsmarkedet, siden jeg var 15 år, at mit samlede antal af sygedage ligger et godt stykke under gennemsnittet, at jeg lagde de første arbejdstimer 10 dage efter, jeg blev indlagt, og at jeg i øvrigt aldrig har forsøgt at snyde mig til fordele fra den fælles kasse.

Havde de foretaget en sådan vurdering, kunne jobcentret have brugt ressourcerne på at hjælpe dem, der virkelig har behov, og jeg ville ikke have følt mig kontrolleret og mistænkeliggjort.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er historier som dem om Dovne Robert og Fattig-Carina, der medfører, at der indføres processer som sikrer, at ingen får for meget, men som desværre også indebærer, at ressourcerne ikke anvendes til de rette opgaver. Mit forslag er, at vi dropper mistænkeliggørelsen og i stedet får genindført den sunde fornuft.

Susie Stougaard er chefkonsulent i Uddannelses- og Forskningsministeriet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak til skribenten for endnu en beskrivelse af, hvor uhensigtsmæssigt jobcenter fungerer, og hvor vanvittig og ydmygende lovgivningen er.
Som før skrevet, man tror det ikke før man selv - eller nogen man kender ender i det kafkaske mareridt :(

Vibeke Hansen, Karsten Aaen, David Zennaro, Ole Frank, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Jan Guldager, Egon Stich, Søren Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Anne Koed Westergaard, René Petersen, Søren Ferling, Dorte Sørensen, Arne Lund, Susanne Riis, Susana Ritius, Morten Larsen, Jonathan Smith, Anne Schøtt, Peter Nielsen, Connie Brask Jensen, Christel Gruner-Olesen, Bjørn Pedersen, Kim Paulsen, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Kasper Andreasen, June Beltoft, Torben K L Jensen, Bettina Bundgaard, Vivi Rindom, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Tommy Clausen, Ebbe Overbye og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Franz Kafta var en amatør !

Vibeke Hansen, David Zennaro, Ole Frank, Per Klüver, Torben Skov, Allan Stampe Kristiansen, Anne Koed Westergaard, Susanne Riis, Peter Nielsen, Eva Schwanenflügel, Anders Lund, June Beltoft, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese, Tommy Clausen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kan man Like denne artikel ?. Jeg er helt enig i dine betragtninger Susie Stougaard om Jobcenteret. God tilbagevenden til arbejdsmarkedet og tak for at du har vist det overskud at dele dine erfaringer med os andre brugere på Information.

Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Anne Koed Westergaard, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Anne Eriksen, June Beltoft, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese, Tommy Clausen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Endnu en beretning fra det virkelige liv om hvor uhensigtsmæssigt, jobcentrene fungerer.
Disse beretninger er der efterhånden kommet rigtigt mange af de sidste par år - og det ændrer NADA !
Der er ingen politisk vilje til at behandle ledige/delvist ledige ordentligt uanset hvad grunden til deres ledighed er.
Og så kan man jo spørge sig selv om, hvorfor det er sådan? De ledige har ingen interesseorganisation, ingen lobby - ikke engang fagforeningerne, der faktisk burde tale deres sag, men i stedet ser gennem fingre med at de udnyttes som billig arbejdskraft.
Vælgerhavet er tilsyneladende enten i sync med politikernes syn på dette område eller bare ligeglade.

Jonas Norman Andersen Østerfelt, Ole Frank, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Lena Smith, Jørgen Kærbro Jensen, Søren Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Lars Jørgensen, Anne Koed Westergaard, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Morten Larsen, Benny Larsen, Anne Schøtt, Christel Gruner-Olesen, Bjørn Pedersen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Claus Nielsen, Anne Eriksen, Ken Sass, Bettina Bundgaard, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Kim Houmøller, Frede Jørgensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Herdis.....fagforeningerne består af de mennesker vi selv vælger ind.
Ved godt at det lyder som en floskel, men ikke desto mindre er en nødvendig del af ovennævnte kamp - at få de faglige organisationer til at virke på ny.

Opgøret med den neoliberale orden, som socialdemokrater og folkesocialister desværre "faldt på halen for" i 1990´erne og endnu tydeligere i nullerne, skal også genstarte fagbevægelsen.
Velfærdsalliancen og andre glimrende initiativer, er et vigtigt skridt på den vej.

Det kræver så at folk siger fra, der hvor de er - ligesom Susie Stougaard her over gør - så skal budskaberne nok trænge igennem til sidst.
I mange faglige organisationer er der brug for friske kræfter, der ikke har pantsat deres tanke- og handlekraft til Mette F. & Co.
Forandringen forudsætter så at der er nye der er parat til at yde noget for fællesskabet, uden at der er sikret et "afkast" i den anden ende.
Det bliver bliver ikke let med den opvoksende generation: Mig, mig, mig - Fuck dig mentalitet.

Støt og styrk også "Jobcentrets ofre" - tror de modtager mobilpay (eller kan de overveje at gøre det ).

Statens Panoptikonfængsel af fattige og syge, der indebærer konstant overvågning af den enkelte - skal bekæmpes med alle til rådighedstående midler.
Det er ikke vores samfund værdigt!

#Jeg siger fra og støtter oprøret

Svend Elming, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Hans Nielsen, Lena Smith, Jørgen Kærbro Jensen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Søren Ferling, Susanne Riis, Benny Larsen, Nina Pavlovski, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Johanna Haas, Anne Eriksen, Ken Sass, Bettina Bundgaard, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Tænk på hvad det koster? Åbenbart ikke noget problem for Djøfferne, der har fundet på dette idioti. Læger skal bruge deres kostbare tid på ligegyldigheder og ikke på patienter, må være baggrunden.

Tænker på min mor der skulle møde, for at bevise hun manglede et ben!

Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Torben Skov, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Søren Ferling, Susanne Riis, Jonathan Smith, Peter Nielsen, Nina Pavlovski, Philip B. Johnsen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Anne Eriksen, René Arestrup, Ken Sass, Bettina Bundgaard, Ebbe Overbye, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Med fare for at lyde som elendighedsteoretiker, vil jeg her udtrykke min glæde over, at også medlemmer af den højere middelklasse af og til oplever, hvor syg den kommunale job- og beskæftigelsesfabrik er.

Vi langtidsklienter i jobcentrene har brug for al den støtte, vi kan få, i vores kamp mod det topstyrede bureaukrati, hvor beskæftigelsesborgmestre bruger deres interne revisorer til at kontrollere, at lovens bogstav bliver fulgt til punkt og prikke.

Her ville jeg så skrive noget dybsindigt om lovens ånd, men jeg er bange for, at det netop er i dette kontroltyranni, at lovgivernes sande hensigter åbenbarer sig: Systemet er netop ikke indrettet på at hjælpe den enkelte borger, men derimod på at skræmme borgerne væk.

Så tak til Susie Stougaard for en vigtig kronik, og god bedring med hjertet. At du udtaler dig om din egen situation og dine egne oplevelser i dette umenneskelige system varmer mit hjerte.

Måske skulle vi kopiere #metoo-bevægelsen og gøre det mere stuerent at fortælle om de overgreb, vi hver især har været udsat for, så den undrende offentlighed måske vil begynde at forstå, at det ikke kun er dovne samfundsnassere, som rammes af dette rigide kontrolsystem, men så sandelig også solide samfundsstøtter, der bare er så uheldige at blive ramt af sygdom eller anden ulykke?

På en måde er det, hvad jeg i al beskedenhed har forsøgt i en hel del år her i kommentarspalterne: At gøre opmærksom på systemets idioti ved at fortælle, hvad jeg selv oplever.

#metoo #kontroltyranni

Morten Balling, Karsten Aaen, Søren Kristensen, David Zennaro, Ole Frank, Per Klüver, Arash Shahriar, Anne Mette Jørgensen, Lena Smith, Estermarie Mandelquist, Jørgen Kærbro Jensen, Egon Stich, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Jens Muff Hansen, Jakob Trägårdh, ingemaje lange, Anne Koed Westergaard, René Petersen, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Morten Larsen, Benny Larsen, Jonathan Smith, Anne Schøtt, Nina Pavlovski, Bjørn Pedersen, Philip B. Johnsen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Claus Nielsen, Britta Hansen, Anne Eriksen, Ken Sass, Bettina Bundgaard, Ebbe Overbye, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Vivi Rindom, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi skal længere tilbage i trinnene for at rette op på miseren: det offentlige har intet at gøre i en sag om en sygemelding, før den dag, hvor borgeren har mistet sin dagpengeret. Indtil da burde systemet tage vare på borgeren helt automatisk - og såmænd også ved arbejdsløshed, hvor manglende beskæftigelse i god tid inden tab af dagpengeretten burde udløse et tilbud om midlertidig beskæftigelse.

Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Søren Kristensen, Per Klüver, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Anne Koed Westergaard, Susanne Riis, Susana Ritius, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Claus Nielsen, Anne Eriksen, Bettina Bundgaard, Ebbe Overbye, Ulla Søgaard, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Fluebenssamfundet!

Karsten Aaen, David Zennaro, Ole Frank, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Susanne Riis, Nina Pavlovski, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Kasper Andreasen, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Niels Nielsen
jeg læser - og skriver selv - ofte om jobcentrene mærkværdige kiks og egenlogik. Det findes på facebook, i mangel af bedre medie. Så ja, den # er i gang, selvom andre som jeg selv sikkert også skriver under pseudonym, dér.
For nyligt har der jo været adskellige eksempler på, at Jobcentrenes aktører indkalder aktive skribenter til samtale (læs: sanktionstrusler).

Karsten Aaen, David Zennaro, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Peter Nielsen, Nina Pavlovski, Philip B. Johnsen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Katrine Damm, Britta Hansen, Anne Eriksen, June Beltoft, Ken Sass, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Læser artiklen med glæde.
Det virker som om jobcentret har udført arbejdet ordentligt.
Kontrol er da nødvendigt.
En ekstra lægeerklæring og de få besøg og enkelte telefonsamtaler kan da ikke ødelægge nattesøvnen.
Lad os glæde os over at offentlige midler ikke flyder ud af kasserne uden at der er en vis kontrol over om de når de rigtige personer.

Ulla Søgaard

Er alle regler blevet så rigide, at den enkelte sagsbehandler ikke må lave individuelle vurderinger?, bliver der spurgt. Ja, er mit svar som tidligere sagsbehandler ved et jobcenter. Der er loven, diverse vejledninger og cirkulærer, og så er der kommunernes "svømmebaner", som klart angiver, hvordan de forskellige sager skal behandles i netop deres kommune. Samtaler skal naturligvis gennemføres og tikkes af, for de giver penge i kommunekassen for hvert tik.
Systemet er sygt.

Karsten Aaen, David Zennaro, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Jakob Trägårdh, Kim Houmøller, René Petersen, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Nina Pavlovski, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Claus Nielsen, Britta Hansen, Anne Eriksen, June Beltoft, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Opførelse af genkendeligt absurd teater.

Jobafklaring og (fuld) tilbagevenden til arbejdsmarkedet for mennesker, der allerede arbejder. Ja, man skulle ikke tro det, men sådan forholder det sig faktisk.

Efterforskerne på P1 tog sagen op i foråret 2017 og fik bekæftigelsesministeren i tale. Læs og hør flere vidnesbyrd her samt ministerens kommentarer: https://www.dr.dk/nyheder/politik/minister-lytter-til-kritik-klar-til-le...

Men det lyder til, at der intet er sket for at begrænse unødige kontroller og deraf følgende tidsspilde, hvis eneste resultat er mistænkeliggørelse af alle og enhver.

Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Allan Stampe Kristiansen, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Claus Nielsen, Anne Eriksen, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Johannes Brandt González

Jeg har været sygemeldt i tre uger efter hjernerystelse, er kommet tilbage som delvist raskmeldt på deltid, og er nu raskmeldt og tilbage på fuldtid. Jeg har oplevet præcis det samme, som der bliver beskrevet i artiklen. Kan også tilføje besværligheder i at komme i dialog med sagsbehandlere, da jeg som raskmeldt, jo ikke skal komme til møderne, men stadig står tilmeldt via jobnet (og systemet åbenbart ikke kan regne det ud selv)...

Karsten Aaen, David Zennaro, Ole Frank, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Søren Ferling, Susanne Riis, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Katrine Damm, Claus Nielsen, Anne Eriksen, Kasper Andreasen, Bettina Bundgaard, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Bare nej, Jørgen Wind-Willassen.

Karsten Aaen, Ole Frank, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Allan Stampe Kristiansen, Jens Muff Hansen, Erik Feenstra, Anne Koed Westergaard, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Jonathan Smith, Philip B. Johnsen, Eva Schwanenflügel, Rune Rasmussen, Katrine Damm, Anne Eriksen, June Beltoft, Hans Larsen og Bettina Bundgaard anbefalede denne kommentar
Bettina Bundgaard

Kan kun bifalde det skrevne som en meget præcis og nøjagtig gengivelse af det jobcenter-cirkus man oplever som sygemeldt. Jeg er en af de uheldige der ikke kommer til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, og tror man det kafkask at være syg med en plan for tilbagevenden, så kan jeg fortælle at det er om muligt endnu mere nedværdigende at være fuldt uarbejdsdygtig. Ingen forhistorie tæller, ingen speciallægeerklæring tæller. Kun de kommunale indsatser og tvangsaktiveringer tæller og er du oveni købet så uheldig at være bosat i den forkerte kommune (København, Vordingborg, Vejen, Thisted for bare at nævne nogle af de allerværste jeg har hørt skrækhistorier fra), så tæller ikke engang de af kommunen iværksatte indsatser eller sundhedskoordinator-udtalelser, hvis de ikke peger på tilbagevenden til arbejdsmarkedet. En skamplet på Danmarks historien var da S, R og SF gik forrest for at gennemføre reform af bl.a. førtidspensionsordningen. Forligspartierne (alle undtagen EL) i 2013. 5 år efter rider konsekvenserne af reformen stadig de alvorligt syge, fra sindslidende til kræftramte, som en mare. I februar starter evalueringen af reformen. Lad os håbe at de ikke (igen) afskriver al kritikken som enkelthistorier og børnesygdomme.

Karsten Aaen, Steen K Petersen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Allan Stampe Kristiansen, Jørn Andersen, Jakob Trägårdh, Kim Houmøller, Anne Koed Westergaard, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Christel Gruner-Olesen, Hans Kvisgaard, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Rune Rasmussen, Katrine Damm, Britta Hansen, Ebbe Overbye, Anne Eriksen, June Beltoft, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Hvis du har overskud, kan du her på Information søge efter nøgleord som Lærkevej og "På arbejde med sygeseng". Avisen.dk har også altid fokus på disse historier. Specielt kronisk syge og handicappede borgere er ramt af ulovlig sagsbehandling i kommunens jobcenter, hvor det er et succeskrav at vende borgeren i døren.

Nej, det er ikke de socialt udsattes skyld, det er en del af en bevidst plan, at påføre de socialt udsatte skyldfølelse og skabe passivitet. Du nævner to sociale sager som spindoktorvældet orkestrerede en massiv smedekampagne imod, fordi de udsatte havde modet at modsige systemet, og gå til medierne. De er mennesker ligesom dig, som også er rendt ind i konsekvent træthed, udmattelse, mangel på koncentrationsevne, mangel på overskud til selv de mindste ting.

For 14 til 16 år siden flyttede politikerne det sociale område fra Socialministeriet til Beskæftigelsesministeriet efter anbefaling fra private konsulentfirmaer. Der er derefter skabt en række love og kontralove som muliggør en lovløshed i forvaltningen. Dette er gjort bevidst for at politikerne kan hævde, at de udsatte har rettigheder, men kontralovene er i virkeligheden dem som administreres efter.

Plejen og aktiveringen af de socialt udsatte er udliciteret til private aktører, som nu har en milliardforretning med det sociale område hovedindtægtsområde. Hvor mange er ramt gennem årene og hvor mange penge er der i alt fjernet - og givet til virksomhederne, til middelklassen, samt overklassen ved skattelettelser?

Nedskæringseksperimentet er en katastrofe for de befolkningsgrupper, som det er gået ud over. Her er en oversigt over de mange sociale nedskæringer de sidste 10 år. https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Man tvinger døende, syge mennesker til at arbejde under svære lidelser lige til sidste dag i livet. https://nordjyske.dk/nyheder/flere-doede-end-i-job/7e1333de-68fe-4e6b-88...

Politikerne har mørkelagt sagerne, og kommunerne må ikke længere udlevere oplysninger om dødsfald til pressen. https://nordjyske.dk/nyheder/mindst-65-doede-i-ressourceforloeb/4b8b0207... Massiv spin og propaganda i landets medier har siden standset enhver debat på dette område.

Mange sociale institutioner har været igennem den samme fase, hvor man langsomt nedbryder institutionen til et niveau, hvor et flertal blandt befolkningen kræver nedlæggelse og muligvis privatisering: DSB, Skat, Postvæsenet, Arbejdsstyrelsen, TDC og mange andre.

Vi er vidner til at man fodrer virksomhedernes profit med levende mennesker, for at skaffe flere penge til dem der har rigeligt i forvejen, men som har politisk magt til at fordreje hele det sociale område. Det er utroligt skræmmende at demokratiet kan forvrænges i den grad, hvis man har tilstrækkeligt med penge. Hele det sociale område er redesignet, købt og betalt - og solgt - af stærke finans- og erhvervsaktører med det der kaldes blød korruption.

Karsten Aaen, David Zennaro, Per Klüver, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Martin Madsen, Inger Nilsson, Anne Koed Westergaard, Søren Ferling, Flemming Berger, Susanne Riis, Morten Larsen, Christel Gruner-Olesen, Anders Graae, Helene Kristensen, Lars Løfgren, Hans Kvisgaard, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Steffen Gliese, Jan Fritsbøger, Ebbe Overbye, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Et absurd system - som koster urimeligt mange milliarder at drive og kun undtagelsesvis hjælper folk videre. Riv det ned og start forfra!

Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Jakob Trägårdh, Lasse Reinholt, Inger Nilsson, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Anne Schøtt, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Rune Rasmussen, Steffen Gliese og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

en meget væsentlig del af årsagen til problemerne i vores samfund er ganske enkelt, at det er lykkedes det borgerlige danmark at få magten, det har jo altid været borgerlig politik at holde lønnen nede for "manden på gulvet", men da de borgerlige har læst Orwell og set at nysprog er vejen frem, hvis man vil have total magt, har de lært sig at bruge "positive" slogans når de vil ramme de svage, sloganet for indsatsen for lavere løn er således blevet "det skal kunne betale sig at arbejde", og værktøjet er en hetz imod alle som er uden job, eller nej er 100% ok at være uden job hvis man har formue, og lever direkte af andres arbejde uden om skatten, feks som aktionær eller ejer af en virksomhed,
at den førte politik er skadelig for samfundet er man aldeles ligeglade med, det er faktisk lykkedes at gøre et dejligt velfungerende land hvor alle kunne trives, til et kafkask helvede for alle som ikke tilhører den priviligerede klasse, er man i job er der jo god grund til at frygte for at miste dette, når samfundet driver klapjagt på ledige, det er ikke kun penge man mister, man mister også sin frihed og selvrespekt, og al den kontrol er mange gange dyrere, end det ville være at vende tilbage til det tidligere system med flexicurity på arbejdsmarkedet, men jeg har sådan set forståelse for hvorfor borgerlige har mistro til mennesker, for borgerlige politikere har jo som regel deres udspring i den priviligerede klasse, og er dermed vant til at tænke på at rage til sig overalt hvor det lader sig gøre, og de kan slet ikke forstå konceptet ærlighed, som faktisk er udbredt iblandt almindelige mennesker, de fleste mennesker er faktisk ærlige så længe deres grundlæggende behov er dækket, først når grådigheden får lov at styre bliver mennesker uærlige for alvor, desværre bliver man let grådig af at have mange penge, og derfor er de høje vederlag for politikere skadelige for disses ærlighed, hvilket er den vigtigste årsag til politikerlede.
nu kan man så sige vi selv har valgt de siddende politikere, men netop på grund af uærligheden er det svært at vælge, for eksempel simulerer DF hele tiden social moral, og får vedtaget små godbidder til udvalgte grupper med det formål at kapre stemmer, og skabe en illusion om social ansvarlighed, og samtidig lægger de så de nødvendige stemmer til borgerlige forringelser for de samme grupper i bytte for stramninger på udlændingeområdet, så DF skader de svageste men lykkes med at få folk til at tro de bliver hjulpet af DF, i øvrigt dæmoniserer DF aktivt og vedholdende de fremmede, og får almindelige mennesker til at tro at Danmark ville være et bedre, rigere, mere sikkert land, hvis der ikke var nogen fremmede som boede her, det er en stor løgn, som er skabt med en masse mindre løgne, og grove generaliseringer om migranter og flygtninge, som vi hele tiden udsættes for i medierne.
løgne bliver desværre accepteret som sandhed hvis de gentages tit nok,
men nej der er ingen som kommer for at nasse de vil hellere have arbejde.

Karsten Aaen, Ole Frank, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Rune Rasmussen, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Hele absurditeten i én sætning:

"Jeg fik heldigvis igennem, at møderne med jobcentret kunne klares over telefon, så jeg ikke skulle tage fri fra mit arbejde for at tale med dem om, hvordan jeg får et arbejde."

Og til læseren, der klapper i hænderne over dette angiveligt så velfungerende og effektive kontrolsystem: Bemærk venligst skribentens egne indsats i form af insisteren på hendes situation og dokumentation. Bemærk den energi, hun allerede nu har måttet investere for bare at få et (stadigt meningsløst, men) lempeligt forløb. Bemærk venligst, at mennesker, der ikke er i stand til at formulere sig og kæmpe deres sag er komplet fortabte i endeløse interviews, meningsløse aktiveringer med groteskheder som 'sengepraktik' (regner ikke med, du ved, hvad det indebærer) og meget mere.

Velfungerende? Effektivt?

Nej. Dumt, nedgørende og nedbrydende.

Svend Elming, Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Marie Mollerup, Jan Fritsbøger, Allan Stampe Kristiansen, Randi Overgård, Jens Muff Hansen, Tue Romanow, Søren Ferling, Susanne Riis, Susana Ritius, Jonathan Smith, Anne Schøtt, Peter Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Helene Kristensen, Ebbe Overbye, Hans Kvisgaard, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Rune Rasmussen, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen, René Arestrup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Bare en "national database over alle danskeres sundhedsoplysninger" som en biting.
Har lige læst https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...
(Link fra Peter Sterling)
Læs det og solen skinner pludselig meget lidt...

Læst på én gang går konsekvenserne og situationens alvor for fremtiden ret ind i hjertekulen. Siddende regering har bidraget med mest, men ingen partier kan sige sig fri og man spørger sig selv om det virkelig er Danmark, det her.
De sidste bataljer rent politisk synes som børnehaveslagsmål med samme begavelsestrin og nu er tanken så "hvad bliver det næste"?

Det er ikke nok med "vi har selv valgt dem" - Disse stråmænd- og kvindefigurer - det er ikke nok at ændre noget der, selvom det var muligt.
Det er ikke fagforeningerne, der skal støves af - det er ikke de gamle partiers DNA (ha) - der skal noget helt andet til før alt er splittet ad

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Philip B. Johnsen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Jeg er selv i det system, fordi jeg gik helt ned med stress på et tidspunkt i forbindelse med en uddannelsespraktik. Mens jeg har været i det, har jeg både oplevet godt og dårligt. Visse sagsbehandlere og jobkonsulenter er f. eks. startet med både at mistænkeliggøre mine motiver men også været nedladende overfor mine mulige evner, indtil de f. eks. så en ansøgning, jeg havde skrevet. Så vendte de 180 grader. Åbenbart med en indstilling der handler om at behandle (og mishandle) folk forskelligt. En tanke om over- og undermennesker der er så ulækker, så det er svært at beskrive. På et tidspunkt oplevede jeg helt utvetydig racisme formuleret på et møde, først af flere deltagere og derefter af sagsbehandleren selv. Da hun istemte den racistiske jargon, fik jeg nok og rejste mig og fortalte dem, at jeg ganske enkelt ikke ville finde mig i at høre på den slags, hvorefter flere, ikke mindst sagsbehandleren, på tåkrummende vis forsøgte at trække i land igen.

Jeg har også oplevet, at ethvert initiativ fra min side af er blevet mødt med advarsler om alt muligt, fordi det ikke fulgte enhver paragraf 1:1, og det eneste det handlede om, ifølge disse sagsbehandlere, var, at jeg kunne miste penge, blive smidt ud af systemet, hvis ikke reglerne, uoverskueligt, indviklede, regler, blev fulgt til punkt og prikke. På et tidspunkt var jeg f. eks. gæstelærer et sted i et par timer. At indberette det og få trukket pengene fra på ærlig og redelig vis, var noget af en bureaukratisk proces, der burde være mere enkel. Borgerløn i en eller anden form ville kunne fjerne den slags.

Det seneste stykke tid har jeg heldigvis oplevet positive ting i mødet med jobkonsulenter og sagsbehandlere. Det er mit indtryk, at der er blevet ryddet op i de skrankepaver, der engang syntes at fylde meget. Selvfølgelig kan jeg kun udtale mig om det i den by, hvor jeg bor.

Jeg kunne skrive en hel lille bog om det her, men her var lidt af det.

Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm, Susanne Riis, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

De eneste der har den diplomatiske staus der skal til for at stille spørgsmål og grave sandheden frem er de folkevalgte - de kan ikke fyres og ikke sanktioneres - de får deres vederlag og ingen chef eller udvalgsformand kan sylte deres spørgsmål forhindre dem i at rejse sig og tage ordet i byrådssalen -

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Susanne Riis, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvergang jeg læser disse historier, skrevet af mennesker der føler sig som ramt af en forhammer i mødet med Jobcentret og dets inkonsekvente, labyrintiserede, fordummende, goldhedsfikserede, kreativitetslammende, ondskabsfulde og restriktive beskæftigelsesmølle, der kværner folk og fæ til pindebrænde, istedet for at hjælpe dem, får jeg lyst til at skrige.
For uanset hvor mange gange disse fortællinger fra det virkelige liv rammer medierne, har de ingen som helst effekt på politikerne. Det er udelukkende potentielt 'farlige' historier - dvs truende i form af vælgeropbakning - der flytter noget.
Og som det bliver nævnt, har de syge og mere eller mindre ledige ingen stærk organisation, der kan lobbye for dem og lægge pres på politikerne. Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne er 'kun' Facebook-grupper, og har slet ikke pondus til at forandre tankegangen i de råkolde hjernevindinger hos politikere og fagforeninger.
Måske kunne en forening med betalende medlemmer gøre en forskel ?
Problemet er bare, at det nok er de færreste der har råd til at være med. Det kunne kun lade sig gøre, hvis middelklassen tilsluttede sig.
Og derfor vil jeg tilslutte mig Niels Nielsens 'glæde' over, at også bedrestillede folk nu ser Jobcentrene for hvad de i realiteten er: bureaukratiske æggedelere, der smadrer mennesker med mistænkeliggørelse og kontrol uden sidestykke.

Svend Elming, Jonathan Smith, John S. Hansen, Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Heidi Larsen, Kim Houmøller, Inger Nilsson, Anne Koed Westergaard, Søren Ferling, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Susanne Riis, Anne Schøtt, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen, Frede Jørgensen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar

Velkommen til New Public Management! - også kaldet regnearkscirkusset. Man kan kun håbe, at du er en så tilpas 'vigtig' person, at nogen (læs: systemet) vil tage dit opråb alvorligt, når det nu ikke virker for alle os andre dødelige: arbejdere og eks-arbejdere.

Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Søren Ferling, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Philip B. Johnsen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Jeg oplevede også engang at være med til et møde, hvor jeg i ramme alvor skulle sidde og tale om, at "min personlighed er orange" ifølge et skema vi havde udfyldt, og nu kunne jeg så møde "forskellige personligheder med andre farver". Det var spild af min og de andres tid, ganske enkelt. De kunne lige så godt have indledt mødet med at spørge: Hej, er du idiot? For det skal du være for at kunne tage det her seriøst.

Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Søren Ferling, Niels Duus Nielsen, Susanne Riis, Morten Larsen, Jonathan Smith, Steffen Gliese, Philip B. Johnsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Konkurencestaten anno 2018
I EU medlemslandene handler det om konkurrence samt produktivitet og arbejdsudbud, I standard-økonomisk tankegang arbejdsudbuddet, det samlede antal timer, som EU medlemslandenes politikere mener, at personerne i en befolkning, ønsker at arbejde ved en given realløn, (altså udbuddet af arbejdskraft, ikke udbuddet af jobs), hvor det generelt er EU medlemslandenes politikeres opfattelse, at de fattige bogstaveligt talt ’skal’ være sultne nok til ethvert job der tilbydes, precist så sultne, at de fattige må tage to job for, at holde sulten fra døren, et der betaler huslejen og så et job nummer to, der ’næsten mættet familien.

Slaveriet er ikke ophævet, hvis det står til EU medlemslandenes politikere, men kald det demokrati, befolkningen kan da bare vælge nogle andre politikere, men kun inden for rammerne af ekstremistisk kapitalisme, systemforandring er ikke mulig, det er det ‘internationale marked der diktere rammerne, med politisk national og EU beskyttede samfundsundergravende internationale rigmands parallelsamfund, der kun beskytter de riges skattefusk, offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type er denne politiske beskyttelse, lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

En økonomisk omfordeling, der køre for fuld fart i dag, hvor de fattige bliver fattigere og de rige bliver rigere, det er vores politikeres udspekulerede projekt.

Husk på hvem der var beskæftigelsesminister før Troels Lund Poulsen (V) , Jørn Neergaard Larsen (V):

"Begreber som »social dumping«, »kædeansvar« og »klausuler« er kommet ind i debatten, men der er efter Dansk Arbejdsgiverforenings opfattelse tale om en helt fordrejet debat, der kun tjener det formål at skabe kunstige mure imod en sund international konkurrence."
Jørn Neergaard Larsen i 2013.

Da statsminister LLR i sin forrige nytårstale sagde til de unge, at de skal forberede sig på, at måtte skifte arbejde og skaffe sig nye kompetencer, mange gange i løbet af et meget langt arbejdsliv, så var det ‘gig economy’, der tales om, resultatet af liberalismens ekstreme deregulering og afskaffelse af så mange rettigheder, det overhoved er muligt at afskaffe, så markedskræfterne kan få frit løb.

Fremtidens politikere vil udstyre konkurencestaten med, er underbetalte arbejdere der er selvstændige uden overenskomst, som daglejere og sælger deres arbejdskraft på internet portaler.

Læs om liberalismens fremtidige arbejdsmarked til de unge:
“London’s ’gig economy’ has grown by more than 70% since 2010.”
Link: https://www.theguardian.com/money/2016/dec/09/londons-gig-economy-grown-...

“The ‘gig economy’ is coming. What will it mean for work?”
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/26/will-we-get-by-gig...

“The millions of freelancers, contractors, temps and on-demand workers in the American workforce all have one thing in common: They’re all part of the ever-expanding gig economy.”
Link: https://www.businessnewsdaily.com/10359-gig-economy-trends.html

Our economic ruin means freedom for the super-rich
Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/jul/30/economic-ruin-supe...

Recession rich: Britain’s wealthiest double net worth since crisis
Link: https://www.theguardian.com/business/2015/apr/26/recession-rich-britains...

Super rich have doubled their wealth since economic crisis
Link: https://www.thetimes.co.uk/article/super-rich-have-doubled-their-wealth-...

How Germany’s super-rich benefit from the economic crisis
Link: https://www.wsws.org/en/articles/2012/10/rich-o16.html

Borgerne bør vælge nogle meget mere modige politikere, nogle der har mod nok til, at være borgernes tjenere og beskyttere.

Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Jakob Trägårdh, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Søren Ferling, Niels Duus Nielsen, Rune Rasmussen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen
Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Søren Ferling, Niels Duus Nielsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Disse modige mennesker, ildsjælene, vil - hvis de er dumme nok til at vove sig ind på arenaen - blive udelukket godt og grundigt af flertallet af bovlamme politikere.
Borgerne er nødt til selv at vove pelsen...
Må minde om de ting, der praktisk er nødvendige for at samfundet kan køre - de ting, vi alle - høj som lav har brug for samt pres for flere folkeafstemninger.

Rune Rasmussen

Anne Eriksen

Lige præcis. Det er det, jeg mener, når jeg skriver om, at sproget er kapret indenfor politik. Politik er spin med spin på, og det handler om at kapre sproget på en måde, der får folk til at blive selvinkluderende narrative dyr i det, uden at de opdager det. Det handler om at skabe slaver, der tror, de er frie, og få dem til at tro at frihed består i at stige langsomt men sikkert op i et kunstigt hierarki, hvor penge er noget, du har et nærmest religiøst forhold til, og ritualet består i at skrabe dem til dig. Og et af nøgleordene de manipulerer med er ordet "tryghed". Få råd til en fladskærm, få dig et samtalekøkken, hvor samtalen dog sjældent bevæger sig ud over en alt for forudsigelig komfortzone, fordi din komfortzone er forudbestemt, spar op til pension og håb på at du overlever, husk at bedøve dig så vidt muligt så du ikke for alvor begynder på noget så farligt som selvstændig tankegang, husk at være tilfreds og sætte dit kryds ved en, der virker lidt rar og gå evt. i kirke en gang om året og få en vag fornemmelse af noget, der mangler, noget åndeligt som folkekirken dog slet ikke kan levere, og læg helst ikke mærke til at netop kristendom mest af alt bruges til at diskriminere med af mange politikere i den stadigt stigende tendens til racisme, til en dansk version af apartheid f. eks. i loven om integrationsydelse m. m. og mest af alt husk at være styret af frygt, som du forveksler med "at blande dig udenom", fordi DET er noget magthavere elsker. Lejre på øde øer for udvalgte mennesker og udgangsforbud for mennesker i en vis alder venter. Det er blot næste skridt i et åndeligt lavpunkt, der kun kan vende ved direkte indgriben fra mange sider. En indgriben der kræver mod, og derfor vil magthaverne med alle midler forsøge at fjerne det mod i opløbet, men det mod er at vise livet respekt. Og respekt for livet er der, hvor det hele for alvor starter.

Karsten Aaen, Ole Frank, Per Klüver, Anne Eriksen, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Mikkel Rytzel

Det er godt at få frem. Men det er egentlig en banal beretning, der alene udstiller hvor lidt indsigt, folk med held og overskud i deres arbejdsliv, har i det usle sociale sikkerhedsnet Danmark byder sine borgere.
Med jævne mellemrum vil mennesker der har nydt et arbejdsliv uden problemer eller ufrivillige pauser, og som derfor ikke har oplevet klient-kontakt med det offentlige, opleve hvor ufatteligt ringe det står til og hvor nedværdigende og nedbrydende systemet virker.

Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Lis djørup, Peter Tagesen, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Flemming Berger og Susanne Riis anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Mit eneste møde med jobcentret var for nogle år siden, da jeg havde brug for et job ved siden af mit universitetsstudium (da krisen var på sit højeste). Jeg gik til jobcentret og spurgte, om de havde viden om nogle virksomheder, som stod og manglede hænder. Her oplevede jeg uden tvivl den mærkeligste samtale i mit liv, for ham jobcentermanden, jeg talte med, troede åbenbart ikke på, jeg var studerende, troede åbenbart, jeg oenskede offentlige ydelser, for det eneste han talte om, var, at jeg ikke skulle regne med at kunne få den og den ydelse, pga. det og det. Jeg fattede ikke en pløk, for jeg var jo studerende, og ønskede arbejdsløn, som supplement til min uddannelsesstøtte. Men ikke bare det, han sagde, men MÅDEN, han var på, hele psykologien bag hans væremåde..."energien" bag det hele... GODT NOK UBEHAGELIG! Og jeg spurgte jo blot om han kendte en virksomhed, som manglede arbejdskraft! Det var godt nok en underlig oplevelse! Men som andre her på siden siger, så skal man nok have prøvet det, før man forstår det.

Jonathan Smith, Karsten Aaen, David Zennaro, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Lise Lotte Rahbek, Allan Stampe Kristiansen, Jens Muff Hansen, Peter Tagesen, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Lars Løfgren, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne Koed Westergaard, Ebbe Overbye, Niels Duus Nielsen, Susanne Riis, Philip B. Johnsen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

@Peter Nielsen

Han lyder lidt som en type, jeg engang mødte, der uafbrudt stirrede mig i øjnene og spurgte: hvad vil du med dit liv? Måske kan man tale om en slags jobcenterskræmsel her? Eller måske har vi allesammen bare misforstået, at et jobcenter reelt betyder et center for folk, der har skabt sig et job derinde? Os, der er "ledige", er vigtige klienter, der helst skal komme igen, når først vi er sluset ind i systemet, så de ikke, også, bliver "ledige".

Karsten Aaen, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Susanne Riis anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Susie Stougaard beskriver en absurd sagsbehandling. Men mon ikke hun også udviser et betydeligt mod: jeg kan se for mig den "kammeratlige samtale" den formastelige ministerielt ansatte kunne tænkes at blive udsat for.

Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Flemming Berger, Katrine Damm og Susanne Riis anbefalede denne kommentar

"hjælpe mig med en plan" "for min tilbagevendelse til fuld tid på arbejdsmarkedet".
Jobcenterets sprogbrug kunne lyde tilforladeligt for den intetanende (nok mest middelklasse), men som den, der har været i kontakt med systemet indefra krymper sig over, man kender deres manipulering af sproget og ved, at det skal oversættes med: din tilbagevendelse til fuld tid på arbejdsmarkedet som praktikant uden overenskomstmæssig løn.

Karsten Aaen, Per Klüver, Britta Hansen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne Koed Westergaard, Ebbe Overbye, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen og Susanne Riis anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Sidst jeg var i "praktik", fik jeg at vide, at jeg lavede for meget. Haha. De ved jo godt, at det ikke fører til noget, men jeg arbejder hver dag, fortrinsvis med at skrive, så da jeg blev placeret foran en pc et andet sted, så kunne jeg da ikke pludselig sidde med hænderne i skødet.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Susanne Riis anbefalede denne kommentar
Jonathan Smith

Det er absurd. Den ene historie efter den anden. Den danske model, flexicurity, er kendt i hele verden, som én man gerne vil lære fra og indføre i egne lande. Fleksibilitet for arbejdsgiverne og sikkerhed for de ansatte. De vil gerne kopiere den, fordi den har gjort Danmark til et af verdens rigeste, sikreste og mest lige lande. Men herhjemme arbejder man på at afskaffe den.

Når sikkerheden for arbejdstager i dag indebærer et ydmygende kontrolhelvede, arbejdsprøvninger, uendelige ressourceforløb med mere, er flexicurity-kontrakten jo defacto annulleret. Det er der ikke meget security i, og så bør arbejderne heller ikke være fleksible.

DI, DA og et bredt spektrum i folketinget over LA-DF-V-K-R-S synes ikke at forstå dette. Eller også arbejder de efter "går den så går den".

Derfor er det tid til, at fagforeningerne bringer denne virkelighed op som hovedemne i de næste trepartsforhandlinger, og stiller de andre parter et valg: Enten genindfører de reel sikkerhed for arbejderne, eller også bliver fagforeningernes nye mål, at nedbringe arbejdstagerfleksibiliteten for arbejdsgiverne, om nødvendigt til den bliver lige så rigid som i f.eks. Frankrig.

Det kunne man håbe ville vække DI og DA, som vel nok kan finde ud af at være pragmatikere når det handler om pengepungen, og forhåbentlig ville nogle socialdemokrater også vågne op, og huske hvorfor de har opnået den historiske tillid de har. DA og DI skal nok overtale de borgerlige partier, hvis de kan se det en god grund til at skifte kurs.

Karsten Aaen, Per Klüver, Katrine Damm, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ebbe Overbye og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Hørte lige i P!, at jobcentrene skal have flere sikkerhedsknapper mv. så de har større sikkerhed , når brugerne bliver vrede og kede ad det.
Tænk hvis personalet i jobcentrene begyndte først og fremmest at arbejde for at hjælpe brugerne og ikke som i dag først og fremmest arbejder med kontrol og mistænkeliggørelse af brugerne. Tænk om personalet gjorde "oprør" og sagde fra - mon ikke det ville være en bedre garant for ALLES sikkerhed - så kunne kommunerne spare penge på sikkerhedsfolk osv.

Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Katrine Damm, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Det er en misforståelse at kritisere de ansatte i jobcentrene. De er ansat til at administrere nogle regler.

Mikkel Rytzel

Mennesker der lever af at føre offentlige regler ud i livet - på godt og ondt - vil altid stå til regnskab for reglernes kvalitet. Det hverken kan eller bør være anderledes.
Men hvis det er for hårdt eller de ikke kan stå inde for de regler de betales for at administrere - kan de jo bare sige deres job op.

Karsten Aaen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Martin Madsen, Britta Hansen, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Philip B. Johnsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den danske kolonitid i Dansk Vestindien er veldokumenteret, gennem omhyggeligt førte slavelister og andre optegnelser.

En bomba er selv en slave.

I selve markarbejdet blev slavernes arbejdshold ledet af en såkaldt ’bomba’, der er et afrikansk ord (rytme, kald og svar). Bombaere var de mest pålidelige og tit de største slaver.

Bombaere kunne piske de danske slaver for flugtforsøg, med den nihalet kat pisk, af tovværk eller læder med ni ender, læderstrimlerne med blylodder.

Danske slaver blev som oftes voldtaget af bombaen, det kunne være af andre, det bestemte ejeren, i avlsarbejdet på gratis nye slaver.

Bombaere var også dem der stod for afstraffelse, af de danske slaver, en af deres egne, det var et frygtregime, hvor der ikke fødes børn til slavedommen frivilligt.

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Du skriver: "Ved nærmere eftertanke kan jeg således konstatere, at formålet med møderne ikke var at støtte mig. Møderne var derimod udelukkende til for, at man kunne sætte flueben ved en udført opgave i jobcentret. Og det giver jo ingen mening for nogen".
Jo, det giver i høj grad mening for "nogen" eller rettere nogle, nemlig de, der har udtænkt alle regnearkene, skemaerne mv., så kan de selv sætte flueben i deres skemaer og være vældig betydningsfulde og dermed også være berettiget til en løn, der nok ikke lige matcher den berømte kassedames. Og jo flere skemaer, der skal tjekkes og "fluebenes" af, ja så må der jo flere medarbejdere (djøffere) til og sådan kan spiralen fortsætte.
For selvfølgelig er det sådan at mennesker, der pludselig bliver syge og ikke umiddelbart kan arbejde, de gør det kun for at nasse på systemet, som det så smukt kaldes. Uanset at de altid (ofte et langt liv) har arbejdet og hellere end gerne fortsætter. Noget der helt sikkert nemmere ville kunne lade sig gøre, hvis man mødes med tillid og hjælpsomhed og ikke det modsatte.
Det eneste, der hjælper, er måske, at tilstrækkelig mange af fluebensafkrydserne i øverste del af pyramiden selv smage deres egen medicin. (sagsbehandlere ryger, som jeg oplever det, ned med flaget i pæne mængder).
I øvrigt må det være frustrerende at uddanne sig som sagsbehandler for at hjælpe mennesker med problemer, og så blive ansat til groft sagt at "slå borgeren/klienten verbalt i hovedet solidt og effektivt.
Det er også i denne forbindelse skamfuldt at være såkaldt dansker.

Karsten Aaen, Per Klüver, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Egon Stich, Niels Duus Nielsen, Herdis Weins, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Kapitalakkumulation.
"Budgetter og revision disciplinerer os til at være ansvarlige dvs.: holde os inden for rammerne, til at være rentable, til at skabe overskud til kapital akkumulation.

Dem der falder igennem dette system af individuel risk mangement konsumtion dvs. de fattige arbejdsløse, afvigere eller kriminelle er selv uden om det. De har handlet uansvarligt.

De marginaliseres, ekskluderes og neutraliseres. At de er havnet i den situation er ikke markedets fejl ikke det politiske systems fejl, men deres egen fejl. Og den skal den centrale statsmagt nok tage sig af.

Den «frihed» som neoliberalismen prædiker er ikke nogen naturlig egenskab indbygget i os, som blot venter på at blive frigjort fra velfærdsstatens spændetrøje og «afhængighedskultur» for at blomstre og sikre individet maksimal velvære.

Den neoliberale frihed er individualistisk egoisme konstrueret via markedsmekanismernes disciplinering, via statsmagtens overvågning og kontrol, via reklamens magt. Det er frihed inden for ganske bestemte rammer, nemlig kapitalakkumulation."

Link: http://www.leksikon.org/art.php?n=1843

Karsten Aaen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jonathan Smith

"Mennesker der lever af at føre offentlige regler ud i livet - på godt og ondt - vil altid stå til regnskab for reglernes kvalitet. Det hverken kan eller bør være anderledes. Men hvis det er for hårdt eller de ikke kan stå inde for de regler de betales for at administrere - kan de jo bare sige deres job op."

Jeg tænker at det er en lidt teoritisk betragtning. Om nogen ved disse sagsbehandlere hvor drakonisk et forløb de skal igennem, hvis de mister deres job og ikke umiddelbart har udsigt til et nyt.

Det er udskamning, at lægge ansvaret på fodfolket, for det er urealistisk som en løsningsmodel, da det kun er et fåtal der vægter deres integritet så højt. Hvis alle offentlige ansatte der ikke kan stå inde for lovene skulle sige op, hvem ville så være tilbage?

Jeg mener man må sigte højere, og jeg tror realistisk kun, at det er fagforeningerne der har den magt og indflydelse der skal til, for at lægge det pres der kan genskabe balancen mellem fleksibilitet for arbejdsgiverne og sikkerhed for arbejdstagerne, der var meningen med den danske model.

Mon ikke det er klogest at bebrejde lovgiverne, og at bruge indflydelsen i fagforeningerne, til at kræve et opgør med ubalancen mellem fleksibilitet og sikkerhed i flexicurity-modellen, der engang var så fordelagtig for Danmark, men nu mest af alt er en myte?

Per Klüver, Katrine Damm, Jens Muff Hansen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mange fatter slet ikke hvordan Over-Danmark ser ned på folk.
Jeg har en veninde, hvis kæreste hele tiden udelukkes og behandles nedsættende, fordi han er halvt grønlænder. Selvom han er superintelligent.
Har selv arbejdet med en fantastisk medarbejder, der var muslim, og oplevet ret grove chikanerier af
vedkommende, pga det religiøse.
Kan ikke finde belæg for disse chikanerier i nogen religiøs kontekst.
De er simpelthen plagerier.

Karsten Aaen, Per Klüver, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Når man skal tage fri fra arbejde, fordi man skal til møde på jobcentret er absurditeten total. Og dette er sandt. At vor beskæftigelsesminister er idiot skriver jeg gerne under på.

Karsten Aaen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Egon Stich, Lis djørup, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Jeg har heldigvis aldrig selv haft brug for hjælp, men jeg kan forstå at hvis man bliver syg eller arbejdsløs, så er man bare et svin, der skal piskes?

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Over - Danmark" er bare resultatet af "dem, der ikke er som os" - kan med lidt god vilje føres tilbage til historiefortælleren H. C. Andersen - eller - individer af en anden art, kultur og væremåde.
Civilisationen synes nogle gange at være et tyndt lag fernis i forhold til magt, ære og mammon.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

@Michael Pedersen

Det er ikke en misforståelse, at kritisere mennesker der er ude af stand til at møde andre mennesker med almindelig respekt.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
charlotte keck

Der findes altså også gode forløb. Jeg var ved at gå ned med stress og fik rigtig god hjælp fra min kommune. Jeg blev deltidssygemeldt og kommunen supplerede op, så jeg fik den samme løn, som når jeg er i fuldtidsarbejde. Jeg kom i et godt stressbearbejdningsforløb med en stresscoach og en konsulent fra kommunens jobcenter. To gode kvinder, der var empatiske og fleksible. Der var også erklæringer fra læge m.v. involveret.

Karsten Aaen, Søren Kristensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Steffen Gliese, Hans Aagaard, Anne Eriksen og Rune Rasmussen anbefalede denne kommentar

Sider