Læserbrev

Udflytning kan give inspiration til nye jobretninger

Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse tilbyder rådgivning til dem, der har arbejdet det samme sted i mange år, og som kan have svært ved at se, hvordan deres kompetencer kan bruges i andre typer jobs
Debat
30. januar 2018

Mange medlemmer i Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse er berørte af udflytningen af statslige arbejdspladser. De står over for et valg, som for mange er angstprovokerende, og som opleves som et stort vendepunkt. Vores budskab er: Gør ikke noget overilet. Tag dig tid til at se på, hvad du kan, hvad du har lyst til, og opsøg al den sparring, du kan.

For det her handler på ingen måde om forkælede akademikere, der bare skal tage sig sammen. Det her handler om fra den ene dag til anden at blive tvunget til at tage sit liv op til revision.

Når vi som fagforening og a-kasse rådgiver vores medlemmer om jobmuligheder, forsøger vi at skabe så stort et handlingsrum som muligt. Vi oplever nemlig, at mange, som har arbejdet det samme sted i mange år – måske i en specialiseret stilling – kan have svært ved at se, hvilke andre steder deres kompetencer kan komme i spil.

For eksempel rådgav vi for nylig en kvinde, der i 10 år har forsket i sygdomme i træer. Hun kunne ikke se, hvordan et så snævert speciale kunne munde ud i et nyt job. Men så fik vi talt om, at kommuner og staten jo anlægger masser af grønne områder, hvor sådan en som hende kunne være den faglighed, der manglede. Samtidig var hun en god formidler, så hun kunne også blive underviser. Mulighederne er mange, og hun gik opløftet derfra. På samme måde vil vi hjælpe dem, der er berørte af udflytningen af statslige arbejdspladser.

Vi vil spørge: Hvem kan ellers bruge det, du er god til? Hvad har du haft af opgaver, og hvornår var de sjovest? Måske har du arbejdet et sted, hvor der har været mange forandringer. I så fald har du måske en stor robusthed og er god til at tænke i nye strategiske retninger. Lad os se på, hvordan det kan bruges, hvis du skal ud og finde et nyt job. Samtidig er det vigtigt at have et længere lys på: Hvis jeg flytter med mit job nu og på et tidspunkt gerne vil lave noget andet, hvad er der så af muligheder i området?

Den politiske beslutning er taget. Så den kommende tid skal bruges på at finde ud af, hvordan alle de fantastiske kompetencer kan få ny næring – måske i en helt anden type job. Det er det, fagforeninger og a-kasser kan hjælpe med at finde ud af. Benyt jer af os! I er ikke alene.

Annette Schmidt Højby er karriererådgivningschef i Dansk Magisterforening, og Marianne Rossander er rådgivningschef i Magistrenes A-kasse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her