Kommentar

USA er stadig Danmarks gode ven – Trump eller ej

Præsident Trump kritiseres stort set dagligt i den danske presse og offentlighed for at være inkompetent. Politikerne pipper med af og til, men intet ændrer sig i Danmarks officielle politik over for USA
Debat
17. januar 2018

I det år, Donald Trump har været USA’s præsident, er der blevet skrevet mangt og meget om ham.

Han er stadig upopulær hos mange amerikanske vælgere og i det politiske establishment. Også den danske presse og offentlighed har været kritisk – og et par gange har man også fra politisk hold kritiseret præsidenten. Men den danske regering har fortsat samarbejdet med USA som hidtil. Stort set intet er ændret, efter at Trump afløste Obama.

Trumps ageren har kun enkelte gange mødt kritik fra den danske regerings side.

I januar 2017 kaldte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) Trumps indrejseforbud rettet mod muslimer for »uklogt«. Og efter Trump tweetede en video, hvor han banker en mand med CNN-logoet som ansigt, mente Anders Samuelsen, at Trump skulle »stramme op«, og at tweetet ikke var »en præsident værdig«.

Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykte også i juni, at det var »bekymrende«, at Trump-regeringen havde trukket USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Kritikken har dog ikke medført, at samarbejdet med USA har ændret kurs.

USA’s exit fra Parisaftalen er da heller ikke uden historisk fortilfælde. I 2001 trak George W. Bush USA ud af Kyoto-aftalen, uden at den efterfølgende blå regering ledet af Anders Fogh Rasmussen havde samarbejdsproblemer med Bush-regeringen. Tværtimod, som eftertiden viste. Den nuværende danske regerings egen klimapolitik har budt på stigende drivhusgasudledning og afskaffelsen af PSO-afgiften. Derfor er det svært at se, at den nuværende blå regering, for hvem klimaområdet heller ikke har stor vigtighed, skulle ændre kurs over for USA på grund af Trumps exit fra Parisaftalen.

Krudt, kugler og a-våben

I Mellemøsten har Danmark fortsat sin støtte til den amerikanskledede koalition i kampen mod IS.

Ifølge ngo’en Airwars er foreløbig 6.000 civile irakere og syrere blevet dræbt af koalitionen, som Danmark har bidraget til først med kampfly og senere med radarbidrag til hjælp for andre staters kampfly. Antallet af dræbte civile som følge af koalitionens bomber er steget betragteligt, efter Trump kom til som præsident. Det er dog blevet mødt med stilhed af koalitionspartneren Danmark.

Det samme har været tilfældet i forbindelse med USA’s vigtige støtte til Saudi-Arabiens krig og blokade i Yemen, der har medført, hvad FN kalder »den værste humanitære krise i verden i øjeblikket«.

USA støtter Saudi-Arabien med våben, efterretninger og tankning til kampflyene, der bomber landet. USA’s vigtighed for den saudiskledede kampagne er så stor, at flere eksperter mener, at de saudiske angreb ville blive kraftigt formindsket, hvis USA trak støtten. Men den danske regering har været tavs på området.

Danmark har også gennem foråret og sommeren fortsat sin modstand mod FN’s forslag om at forbyde atomvåben – et forslag, der ellers blev støttet af 122 lande. Man har været loyal over for USA’s modstand mod forbuddet. Det til trods for den nuværende højspændte situation, hvor USA og Nordkorea optrapper truslerne mod hinanden.

USA bør presses

USA’s udtræden af UNESCO og FN’s flygtningepagt er også blevet forbigået i tavshed.

Kun da USA suspenderede midler til at støtte globale kvinderettigheder, var Danmark klar med flere midler til FN. Men det var primært et udslag af, at Danmark hidtil havde taget penge fra ulandsbistanden og brugt dem på asylansøgere i Danmark i stedet for at afsætte flere penge. Med begrænsningen af asylansøgere til Danmark var der pludselig penge tilovers til ulandsbistand igen.

Alt i alt har Trump stort set ikke haft nogen effekt på Danmarks forhold til USA. Samarbejdet er fortsat som hidtil, til trods for den politiske mainstreams totale afvisning af Trump som kompetent. Man må håbe, at medier og politiske modstandere vågner mere op til dåd og begynder at presse regeringen på dens støtte til et USA, der nægter at hjælpe verdens atomnedrustning, sætter det globale miljø i fare, og fortsat holder liv i tidens største humanitære katastrofe.

Nicholas Buhmann-Holmes er statskundskabsstuderende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Håbet er lysegrønt, og det er vel efterhånden det eneste der er grønt i en tid hvor landbruget opdager insekternes store værdi. Insekterne er nemlig forsvundet og det en de største gåder for det sprøjteglade industrilandbrug.
De har det som Trump, der har det som Lars Løkke. Produktion frem for alt.

Morten Larsen, Karsten Lundsby, Jørgen Wassmann og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er Danmarks store ulykke, at alt for mange politikere har forelsket sig i USA. I min barndom og ungdom var USA et land, vi absolut intet kunne lære af - og det har jo vist sig at holde vand.

Morten Larsen, Hans Larsen, Karsten Lundsby, Jørgen Wassmann og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Ja, Steffen Gliese, men der var vel også lande, I mente at kunne lære noget af?
Holdt det vand?

Jakob Trägårdh

lydstat, stat, der politisk, økonomisk eller ideologisk bliver domineret af eller direkte styret af et andet land. Under den kolde krig fungerede flere af Østblokkens lande som Sovjetunionens lydstater. (KIlde: Den store danske).

Hvad er Danmarks relation til USA?

Studenten har ret - Danmark er en lydig amerikansk vasalstat. Trump, Obama eller Bush.

Morten Larsen, Frede Jørgensen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Steen Sohn

Jeg husker da vores præsident i skikkelse af Bill Clinton var på besøg i vores lille eventyrresort—jeg mødte ham på spadseretur (med kun to bodyguards i fri dressur i Posthusstræde—glem ikke Clinton ...

Jakob Trägårdh

Danmark var særdeles lydig i den af Clinton orkestrerede overgang fra FN fredsmission til NATO krigshandling, der foregik på Balkan. En aktivistisk udenrigspolitisk linie, som vi fortsat døjer med.

Jo, Clinton, var det ikke ham, der holdt en tale til det amerikanske folk på et malet bagtæppe i København en gang?