Kommentar

I mange år var dansk økonomi lig med smalhals. Nu skal vi til at snakke investeringer

Danmark er ude af krisen, vi sparer 40 milliarder årligt i renter på lav gæld, og økonomer vil slække på budgetloven. Vi må begynde at snakke om, hvordan der skal investeres i fremtiden
Debat
23. februar 2018

Det er ikke en nyhed, der har trukket store overskrifter. Men den er jo også god.

I stedet har vi brugt tiden på blandt andet at diskutere flygtninge, indvandrere og parallelsamfund, fordi det ifølge Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er Danmarks største udfordring.

Men sidste måned lagde Finansministertiet følgende opmuntrende besked på sin hjemmeside, og det burde retfærdiggøre et par politiske debatter om fremtidens Danmark.

»Lav gæld sparer Danmark for op mod 40 milliarder kroner om året,« hed det.

Dette betydelige milliardbeløb – som svarer til, hvad staten hvert år bruger på forsvar, politi, retssystem og kriminalforsorg tilsammen – sparer Danmark, fordi vi har nedbragt statsgælden siden midten af 1990’erne. Og, kan man tilføje: Det er 12 milliarder mere end de 28 milliarder, ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere ifølge samme ministerium koster staten.

Nuvel, det er ikke indvandrerdebatten, der er omdrejningspunkt for denne kommentar, men derimod den økonomiske debat. Vi har siden krisen været vant til, at den stod på smalhals, sparepolitik og skrap overvågning af de offentlige budgetter. Spørgsmålet er imidlertid, om det er på tide, at vi begynder at diskutere, hvordan vi vil investere i fremtiden.

Kortsigtede prioriteringer

Nedbarbering af gælden har ifølge finansminister Kristian Jensen (V) betydet, at Danmark havde råd til store offentlige investeringer, som var med til at holde hånden under beskæftigelsen efter krisen. Men også at der er flere penge til at forbedre velfærdssamfundet. I dag udgør renteudgifterne én procent af BNP mod 5,6 procent i 1995.

Fra fremtrædende økonomer og tidligere vismænd lyder der ligeledes nye toner.

Det drejer sig om Nina Smith, økonomiprofessor på Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, økonomiprofessor på Aarhus Universitet, og Peter Birch Sørensen, økonomiprofessor på Københavns Universitet, der i Dagbladet Børsen argumenterer for, at man lemper budgetloven, der siden indførelsen i 2012 har holdt kommunes budgetter i stram snor.

De tre økonomer anbefalede vel at mærke selv budgetloven i sin tid, fordi kommunerne notorisk overskred deres budgetter, mens EU krævede bedre kontrol med de offentlige finanser. Men nu mener de på linje med en række borgmestre (også et par stykker fra Venstre), at den stramme budgetstyring resulterer i kortsigtede prioriteringer.

Budgetloven betyder ganske enkelt, at der er sat et loft over, hvor mange penge kommuner, regioner og staten kan bruge i en firårig periode. Hvis loftet overskrides, risikerer kommunerne at blive hevet i ørerne af Finansministeriet, der kan udstede sanktioner og hive op mod fire milliarder kroner i bloktilskud tilbage til statskassen.

Fremtidssikring

Derfor har det vist sig, at kommunerne ofte ender med at bruge mindre end det, de har budgetteret med. I 2016 drejede det sig om hele tre milliarder kroner mindre. Et mangeårigt overforbrug er altså vendt til underforbrug.

Og så bliver det sværere at sikre Danmark i fremtiden, fordi de investeringer, som kræver, at en kommune bruger flere penge et år for at bruge mindre de kommende år, bliver sværere at lave. Man risikerer jo at blive ramt af sanktioner.

Økonomernes holdningsskifte sammenholdt med »gælden, der forsvandt«, som radiovært Lars Trier Mogensen kaldte Finansministeriets gode nyhed i sin podcast Det Røde Felt for nylig, er anledningen til, at vi begynder at tale om andet end sparekrav og budgettyranni.

Ikke fordi vi skal tilbage til tidligere tiders overforbrug. Men fordi rettidig omhu også er lig med investeringer i klima, miljø, forskning, uddannelse og bedre velfærd, der kan sikre nye job, trivsel og bæredygtighed. Hvem kan være uenig med Finansministeriet og topøkonomerne i det?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Bækgaard

Som lemminger styrer vi direkte mod en ny krise. Igen vil ejendomsboblen briste og ledsages af ledighed, tvangsauktioner og virksomhedslukninger.

Steffen Gliese

Vi skulle jo så netop have investeret, da vi var i krise.

Krister Meyersahm

Små slag, vi har stadig en statsgæld på små 500 mia. eller ca. 80.000 per hoved - fra nyfødt til olding. Danmark har ikke været gældfri siden sidst i tresserne (cirka). Jeg ved ikke hvor skribenten får de 40 mia. fra for renteudgifterne ligger snarere på 18 mia. hvilket også er en slat. Synes i øvrigt vi burde forbyde politikerne at stifte gæld - det er smartere at spare op og så bliver der endnu mere at gøre godt med når vi ikke skal betale renter.

Niels K. Nielsen, Morten Larsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Krister Meyersahm, det er ikke smart for en stat at spare op - faktisk kan det slet ikke lade sig gøre, når man har sin egen valuta. Til gengæld kan man trykke alle de penge, man vil. Det bliver først kompliceret, når det drejer sig om transaktioner mellem forskellige valutaer eller lande.
Langt den største gæld er indenlands. Hvordan låner staten penge? De udsteder obligationer. Når folk investerer i obligationer, låner de derfor penge til staten. Dem kan folk ikke få nok af! Der har været så meget rift efter danske statsobligationer, at de har haft negativ forrentning - at folk med andre ord har betalt penge for at have dem i stedet for at modtage et udbytte.

Steen K Petersen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tiltroen til køkkenbordsøkonomi i statsregi er desværre et udbredt fænomen der er svær at få has på.
Så udbredt at Mutti Merkel fik den gennemtrumfet i sit austerity-politiske diktat : Finanspagten eller som Paul Krugman sagde : Selvmordspagten.

jørgen djørup, Flemming Berger, Rolf Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Torben K. L. Jensen, det er utroligt, at tyskerne stadig traumatisk lider under det snart 100 år gamle hyperinflationssyndrom, når man tænker på, hvad de iøvrigt har været igennem.

Krister Meyersahm

Steffen Gliese.

Hvordan så det ud med statsgæld og renter, først i firserne. Var ikke både stat og private ved at blive kvalt i både renter og gæld. Jeg anbefaler kontantsamfundet - det er ikke svært at spare lidt op til kommende projekter når man har statsindtægter på 1000 mia. Tænk hvor meget godt man gøre med de sparede renter.

Torben K L Jensen

Krister - Fortæl mig lige hvad banker og pensionsfonde så skal leve af.

Krister Meyersahm

Torben K L Jensen.

I mit første indlæg her på siden talte jeg om statsgæld. Mit andet indlæg var respons til Steffen Gliese og her illustrerer jeg ulemperne ved gældsstiftelse. Private kan gøre hvad de vil og bankerne skal nok holde gryden i kog omend jeg ikke bryder mig om, at bankerne låner penge ud som de ikke altid har.

Torben K L Jensen

Krister - har du fuldstændigt glemt at bankernes gæld blev til statsgæld efter bankpakker og hvad redningsaktionerne ellers gik ud på. Bare USA med 800 milliarder dollars for ikke at tale om de mange europæiske banker hvor deres gæld blev socialiseret (overtaget at staterne)

Krister Meyersahm

Torben K L Jensen.
Jeg har kun forholdt mig til danske forhold.

Steffen Gliese

Krister Meyersahm penge i en nationaløkonomi findes ikke uafhængigt af deres anvendelse til samfundets formål. De er et abstrakt udtrykt for aktivitet, intet andet.

Torben K L Jensen

Krister - de danske forhold ? Du må være en økonomisk analfabet når du ikke ved at den danske økonomi er åben udadtil - men alligevel er vores danske krone bundet til euroen. At vi har AAA-rating som et af de få lande i verden samtidig med at vi har en af verdens mindste statsgæld på ca. 42 % af BNP synes du heller ikke aner en skid om.

Steffen Gliese

Men, Torben K. L. Jensen, uanset økonomiens åbenhed - som også er lidt smådumt - så er vores egen valuta stadig med til i højere grad at beskytte den interne økonomi.
Det sås jo meget tydeligt, da der blev forsøgt spekuleret imod kronen, og Nationalbanken bare pumpede alle de kroner ud, der kunne sælges, indtil modparten gav op.

Peter Sterling

Faktatjek: Giver danskerne plus og indvandrerne minus i statskassen?

Artiklen fortæller en helt anden historie end den som alle har viderebragt. Det er historien om hvordan en fjer bliver til 5 høns.

Kristian Jensen udsender en analyse fra Finansministeriet, der forvrænger billedet af indvandrerne, og Detektor er nødt til igen at gribe ind.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/faktatjek-giver-danskerne-plus-og-indv...