Kommentar

I mange år var dansk økonomi lig med smalhals. Nu skal vi til at snakke investeringer

Danmark er ude af krisen, vi sparer 40 milliarder årligt i renter på lav gæld, og økonomer vil slække på budgetloven. Vi må begynde at snakke om, hvordan der skal investeres i fremtiden
23. februar 2018

Det er ikke en nyhed, der har trukket store overskrifter. Men den er jo også god.

I stedet har vi brugt tiden på blandt andet at diskutere flygtninge, indvandrere og parallelsamfund, fordi det ifølge Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er Danmarks største udfordring.

Men sidste måned lagde Finansministertiet følgende opmuntrende besked på sin hjemmeside, og det burde retfærdiggøre et par politiske debatter om fremtidens Danmark.

»Lav gæld sparer Danmark for op mod 40 milliarder kroner om året,« hed det.

Dette betydelige milliardbeløb – som svarer til, hvad staten hvert år bruger på forsvar, politi, retssystem og kriminalforsorg tilsammen – sparer Danmark, fordi vi har nedbragt statsgælden siden midten af 1990’erne. Og, kan man tilføje: Det er 12 milliarder mere end de 28 milliarder, ikkevestlige indvandrere og deres efterkommere ifølge samme ministerium koster staten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Torben K L Jensen
  • Henrik Rasmussen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
  • Poul Erik Riis
Ervin Lazar, Torben K L Jensen, Henrik Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Bækgaard

Som lemminger styrer vi direkte mod en ny krise. Igen vil ejendomsboblen briste og ledsages af ledighed, tvangsauktioner og virksomhedslukninger.

morten rosendahl larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Små slag, vi har stadig en statsgæld på små 500 mia. eller ca. 80.000 per hoved - fra nyfødt til olding. Danmark har ikke været gældfri siden sidst i tresserne (cirka). Jeg ved ikke hvor skribenten får de 40 mia. fra for renteudgifterne ligger snarere på 18 mia. hvilket også er en slat. Synes i øvrigt vi burde forbyde politikerne at stifte gæld - det er smartere at spare op og så bliver der endnu mere at gøre godt med når vi ikke skal betale renter.

Niels K. Nielsen, morten rosendahl larsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Krister Meyersahm, det er ikke smart for en stat at spare op - faktisk kan det slet ikke lade sig gøre, når man har sin egen valuta. Til gengæld kan man trykke alle de penge, man vil. Det bliver først kompliceret, når det drejer sig om transaktioner mellem forskellige valutaer eller lande.
Langt den største gæld er indenlands. Hvordan låner staten penge? De udsteder obligationer. Når folk investerer i obligationer, låner de derfor penge til staten. Dem kan folk ikke få nok af! Der har været så meget rift efter danske statsobligationer, at de har haft negativ forrentning - at folk med andre ord har betalt penge for at have dem i stedet for at modtage et udbytte.

Steen K Petersen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tiltroen til køkkenbordsøkonomi i statsregi er desværre et udbredt fænomen der er svær at få has på.
Så udbredt at Mutti Merkel fik den gennemtrumfet i sit austerity-politiske diktat : Finanspagten eller som Paul Krugman sagde : Selvmordspagten.

jørgen djørup, Flemming Berger, Rolf Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ja, Torben K. L. Jensen, det er utroligt, at tyskerne stadig traumatisk lider under det snart 100 år gamle hyperinflationssyndrom, når man tænker på, hvad de iøvrigt har været igennem.

Krister Meyersahm

Steffen Gliese.

Hvordan så det ud med statsgæld og renter, først i firserne. Var ikke både stat og private ved at blive kvalt i både renter og gæld. Jeg anbefaler kontantsamfundet - det er ikke svært at spare lidt op til kommende projekter når man har statsindtægter på 1000 mia. Tænk hvor meget godt man gøre med de sparede renter.

Niels K. Nielsen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Torben K L Jensen.

I mit første indlæg her på siden talte jeg om statsgæld. Mit andet indlæg var respons til Steffen Gliese og her illustrerer jeg ulemperne ved gældsstiftelse. Private kan gøre hvad de vil og bankerne skal nok holde gryden i kog omend jeg ikke bryder mig om, at bankerne låner penge ud som de ikke altid har.

Niels K. Nielsen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Krister - har du fuldstændigt glemt at bankernes gæld blev til statsgæld efter bankpakker og hvad redningsaktionerne ellers gik ud på. Bare USA med 800 milliarder dollars for ikke at tale om de mange europæiske banker hvor deres gæld blev socialiseret (overtaget at staterne)

Steffen Gliese

Krister Meyersahm penge i en nationaløkonomi findes ikke uafhængigt af deres anvendelse til samfundets formål. De er et abstrakt udtrykt for aktivitet, intet andet.

Torben K L Jensen

Krister - de danske forhold ? Du må være en økonomisk analfabet når du ikke ved at den danske økonomi er åben udadtil - men alligevel er vores danske krone bundet til euroen. At vi har AAA-rating som et af de få lande i verden samtidig med at vi har en af verdens mindste statsgæld på ca. 42 % af BNP synes du heller ikke aner en skid om.

Steffen Gliese

Men, Torben K. L. Jensen, uanset økonomiens åbenhed - som også er lidt smådumt - så er vores egen valuta stadig med til i højere grad at beskytte den interne økonomi.
Det sås jo meget tydeligt, da der blev forsøgt spekuleret imod kronen, og Nationalbanken bare pumpede alle de kroner ud, der kunne sælges, indtil modparten gav op.

Peter Sterling

Faktatjek: Giver danskerne plus og indvandrerne minus i statskassen?

Artiklen fortæller en helt anden historie end den som alle har viderebragt. Det er historien om hvordan en fjer bliver til 5 høns.

Kristian Jensen udsender en analyse fra Finansministeriet, der forvrænger billedet af indvandrerne, og Detektor er nødt til igen at gribe ind.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/faktatjek-giver-danskerne-plus-og-indv...