Læserbrev

Diagnosekritik

Diagnosebegrebet skal beskrives løsrevet fra de institutionelle sammenhænge, som det indgår i
Debat
27. februar 2018

En diagnose er ikke det samme som en sygdom, skriver specialpsykolog Klaus Pedersen i Dagbladet Informations kronik den 23. februar. Nej, en diagnose er en betegnelse for en sygdom, tilstand, forstyrrelse eller lidelse. Ordet betyder en »detaljeret, grundig skelnen,« fortsætter han, men det betyder nu bare en skelnen, og det, man skelner imellem, når man stiller en diagnose, er tilstande, der kan ligne hinanden.

En psykisk diagnose henviser ikke nødvendigvis til behandling med medicin, skriver Klaus Pedersen også. Nej, diagnosen siger slet ikke noget om behandling. Men den indgår i en institutionel sammenhæng, for eksempel i psykiatrien, og dér er der i disse år en stor tilbøjelighed til at foreslå medicinsk behandling til mennesker, der får en psykisk diagnose. Psykoterapi tilbydes kun i begrænset omfang og som kortvarige forløb.

En psykisk diagnose siger heller ikke, om tilstanden er biologisk eller relationelt forårsaget, skriver Klaus Pedersen videre; den beskriver alene symptomer. Ja, men som allerede nævnt, indgår diagnosen en institutionel sammenhæng. I den forsker man også, og i forskningen søger man efter årsager. I disse år søger man altovervejende efter biologiske årsager, ikke også psykosociale og samfundsmæssige.

Klinisk arbejde er forskningsbaseret, og det betyder, at man også i klinikken altovervejende tænker i biologiske årsager. Det samme gælder for patienter, pårørende og journalister. Enhver kan opdage det ved at lægge mærke til, hvor sjældent vi som patienter og pårørende møder psykiatere og psykologer i psykiatrien, der overvejer psykosociale faktorer, og hvor sjældent vi som medieforbrugere møder journalister, der udfordrer ensidige biologiske forståelser.

I kronikken lykkes det ganske godt for Klaus Pedersen at sende et budskab om, at psykiatrien ikke er så enøjet medicinsk, som kritikere hævder. Det lykkes, fordi han beskriver diagnosebegrebet, løsrevet fra de institutionelle sammenhænge, som det indgår i. Grebet minder om diagnostikkens eget greb, når den som omtalt bygger alene på symptomer, løsrevet fra hele mennesker, der har en historie.

Lars Rasborg, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er en fejl i den underrubrik, som indlægget har her i netudgaven: 'Skal' skal ikke læses med, og så står der: "Diagnosebegrebet beskrives løsrevet fra de institutionelle sammenhænge, som det indgår i" - og det passer med indholdet i indlægget ;-)