Læserbrev

EU-regler understøtter social dumping

Vi har en situation lige nu, hvor skruppelløse arbejdsgivere forsøger at presse de danske løn- og arbejdsvilkår
Debat
24. februar 2018

De fleste af os går ud og spiser en gang imellem. Sætter os på et spisested, bestiller noget mad og hygger os i godt selskab. Som regel ser vi ikke, hvad der sker i køkkenet. Men går man om i baglokalet, kan man møde folk som Max. Han kommer fra Rumænien og studerer i Danmark, men arbejder i sin fritid i en sandwichbutik.

Max får en timeløn under de danske overenskomster. Og når hans løn skal udbetales, modregner hans arbejdsgiver den SU, som Max kan modtage fra den danske stat. For som arbejdsgiveren siger:

»De penge skal jo indregnes i din løn.«

Historien om Max er desværre langtfra nogen enkeltstående eller unik historie. LO har med en ny rapport dokumenteret, hvordan tusindvis af unge østeuropæere, som studerer i Danmark, misbruges på det danske arbejdsmarked – og som i Max’ tilfælde – med bidrag fra det danske SU-system. Af rapporten kan man læse, hvordan flere oplever ikke at få løn under sygdom, ofte får trusler fra chefen og har 13-timersvagter uden pauser.

Vi har derfor en situation lige nu, hvor penge fra fælleskassen, som skulle være gået til at hjælpe studerende, i stedet ender i lommen på skruppelløse arbejdsgivere, som forsøger at presse de danske løn- og arbejdsvilkår.

Det kan lade sig gøre, fordi EU har gjort det nemmere for arbejdsgivere at udnytte de udenlandske studerende og SU-systemet. I 2013 tvang EU Danmark til at droppe de regler, som hidtil havde hjulpet med at skærme det danske arbejdsmarked. Med de daværende regler var det langt sværere for arbejdsgiverne at udnytte SU-systemet til løndumping.

Siden da har vi set, hvordan antallet af udenlandske studerende, som arbejder i Danmark og modtager SU, er eksploderet. På den måde har en cocktail af skruppelløse arbejdsgivere og EU’s markedsorienterede regler skabt det ideelle vækstgrundlag for sager om social dumping. Endnu en gang ser vi, hvordan EU’s fri bevægelighed i virkeligheden bliver en frihed for arbejdsgiverne til at presse løn- og arbejdsvilkår.

I Enhedslisten har vi klare svar på problemet. For det første skal fagbevægelsen gives nye og bedre værktøjer i kampen mod skruppelløse arbejdsgivere og social dumping. For det andet skal vi have et opgør med de EU-regler, som muliggør udnyttelse af det danske SU-system og de udenlandske studerende. Vi skal have sat en stopper for statsstøttet social dumping.

Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører og Eva Flyvholm, uddannelsesordfører, Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ærligt talt - Enhedsliste. Denne udlægning er delvis rigtig, men den er også vældig useriøs.

Dette med EU-borgere fra andre EU-lande fungere faktisk rimeligt i en række andre medlemslande. - Men det kræver, at landene har en egen lovgivning på området, og her har EU faktisk lavet anbefalinger, der fungere andre steder.
- Desuden kræver det et effektivt kontrolapparat, som man i visse lande lader fagbevægelsen udføre.
- Og endelig skal den egentlige udbyder af en arbejdsopgave have ansvar for, at alt går rigtigt til - altså kædeansvar.

Men det er netop al dette, at skiftende danske regeringer ikke vil have, da det også medfører, at både private samt offentlige bygge- og/eller renoveringsprojekter bliver udført til nationale priser i stedet for misbrug af underbetalte arbejdere.