Læserbrev

Flygtninge dømmes til alderdom i fattigdom

Et nyt lovforslag om optjening af folkepension og førtidspension rammer især flygtninge, som i forvejen er nogle af de mest udsatte mennesker i Danmark.
Debat
13. februar 2018

Du er måske begyndt at tænke over, hvad du skal leve af, når du bliver gammel og er begyndt at spare op. Desværre er det ikke alle, der har den mulighed. Et nyt lovforslag truer med at dømme flygtninge i Danmark til en alderdom i dyb fattigdom.

Når timen kommer, hvor flygtninge skal gribe et barn i den ene hånd og en taske med familiens vigtigste dokumenter i den anden, er det ofte for sent at hæve en eventuel opsparing. Derfor starter flygtninge, der har fundet sikkerhed i Danmark, som regel fra nul. Og personer, der har været nødt til at flygte midt i livet, mister ikke blot deres livsgrundlag, de har også langt sværere ved at starte forfra. Netop den erkendelse har været grundlaget for dansk lov i årtier.

I et nyt lovforslag forlænges det antal år, en person skal bo i Danmark for at have optjent folkepension og førtidspension. Forslaget rammer også udlændinge i Danmark og danskere, der har boet i udlandet. Men de vil som oftest have haft mulighed for at skabe et vist økonomisk sikkerhedsnet for sig selv gennem arbejde og opsparing i Danmark, mens mange flygtninge ikke vil have haft samme muligheder.

Vi ser derfor allerede, at ældre, der kom til Danmark som flygtninge, er markant fattigere end deres danske jævnaldrende, selvom de har boet her i årtier. I 2016 viste et SFI-studie, at mens under én procent af etniske danskere mellem 65 og 74 år er »økonomisk fattige«, gælder det op mod 20 procent af eksempelvis iranere og vietnamesere, der kom hertil som flygtninge.

Flygtninge har tidligere været undtaget samme optjeningskrav som andre, fordi de befinder sig i en særlig svær situation. Siden 1980’erne har Danmark sikret flygtninge reel ligestilling på pensionsområdet i overensstemmelse med Flygtningekonventionen.

Det handler ikke om, at flygtninge skal stilles bedre end danske ældre, men blot ikke markant ringere. Forslaget sidestiller flygtninge med udlændinge i Danmark og danskere, der har boet i udlandet til trods for, at deres situation på ingen måde er sammenlignelig. Det vil ramme nogle af de mest udsatte mennesker i Danmark og risikerer at skabe en helt ny gruppe, der dømmes til en alderdom i fattigdom.

Anette Christoffersen er integrationschef for Dansk Flygtningehjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Cristina Nielsen

Det forstår jeg ikke. Jeg læser på borger.dk at flygtninge med opholdstilladelse kan få folkepension. Hvad er problemet?

Eva Schwanenflügel

@ Christina Nielsen,

I læserbrevet står der:
"I et nyt lovforslag forlænges det antal år, en person skal bo i Danmark for at have optjent folkepension og førtidspension".

Da det indtil videre er et lovforslag, kan du ikke læse om det på borger.dk endnu.
Det er først når/hvis det bliver vedtaget, at flygtninge rammes på pensionen.