Læserbrev

Fødende kvinder har krav på videnskabeligt baserede anbefalinger

Ud fra fakta kan kvinder roligt vælge den fødselsmåde, de føler sig mest trygge ved
Debat
10. februar 2018

Lillian Bondo (LB) og Thomas Larsen (TL) kommer med mange udokumenterede påstande i deres indlæg i Information den 23. januar 2018. De bruger deres titler til at legitimere postulater, der ikke entydigt bakkes op af den forskning, de henviser til. Det er dybt bekymrende. I dette indlæg forholder vi os til den mest iøjnefaldende påstand; at vaginale fødsler er bedst.

Således må vi forstå, at planlagte kejsersnit ikke er lige så gode, men der er ikke belæg for den konklusion. Der er risici forbundet med både planlagte kejsersnit og vaginale fødsler. Hvor LB og TL fremhæver og overdriver komplikationerne forbundet med kejsersnit (de skelner ikke mellem planlagt og akut), nævner de ikke de risici, den vaginale fødsel medfører.

Det er usagligt og et svigt, for de burde være optaget af at tilvejebringe fuld information. Lad os derfor nævne nogle af de mest almindelige komplikationer ved vaginal fødsel:

10 procent af vaginale fødsler ender i akut kejsersnit, der modsat planlagt kejsersnit er forbundet med høj risiko for komplikationer. Der er fire procent risiko for fækal inkontinens (problemer med at holde på luft/afføring), og 0,5 procent risiko for tegn på iltmangel hos barnet. I forlængelse heraf skal nævnes, at der er større risiko for lav apgarscore hos barnet efter vaginal fødsel.

Noget som overlæge Lone Krebs bevidst udelod i den officielle patientinformation (Information, 07. december 2013). Der er ikke samme risiko ved planlagt kejsersnit. Det gør os dog ikke i stand til at konkludere, at planlagt kejsersnit er bedst. For der kan også opstå komplikationer ved denne fødselsmåde, selv om disse er sjældne.

Generelt er det sikkert at føde i Danmark, og hvis vi forholder os nøgternt til fakta, og udelader normer og ældgamle forventninger om, at kvinder skal føde deres børn i smerte, så kan vi drage følgende konklusion: Kvinder kan roligt vælge den fødselsmåde, de føler sig mest trygge ved.

Der er intet, der tyder på, at planlagt kejsersnit giver hverken flere eller alvorligere komplikationer. LB’s og TL’s promovering af vaginal fødsel er normbaseret. Det er kritisabelt, at fagpersoner på den måde videreformidler personlige holdninger som fakta. Her er tale om kultur og ikke videnskab, og det har fødende kvinder ret til at vide.

Christa Børsting er cand.polit., ph.d.-studerende og Pernille Schwartzlose Nyhuus er cand.scient.pol., selvstændig

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette læserbrev er et klassisk eksempel på Brandolini's lov:
The bullshit asymmetry: the amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than to produce it.
Det vil tage en kvalificeret fødselslæge timer at gendrive Børstings påstande. Derfor får hendes påstande lov til at stå upåtalt.