Læserbrev

Hjælp Afrin: Åbent brev til udenrigsminister Anders Samuelsen

Trods al regeringens snak om bekæmpelse af Islamisk Stat og hjælp til flygtninge i nærområderne, har vi ingen handling set fra udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) side. Det er ikke alene et svigt af de sekulære og prodemokratiske kræfter i SDF-alliancen. Det er et svigt af civilbefolkningen i Afrin og et svigt af arbejdet for fred i Syrien
Debat
8. februar 2018

Lige nu foregår der voldsomme kampe i det kurdiske Afrin-område i Syrien. Her angriber tyrkiske soldater sammen med islamistiske militser SDF-alliancen, der er Danmarks allierede i kampen mod Islamisk Stat.

Det tyrkiske angreb gennemføres efter aftale med den russiske præsident Putin og efter sigende også Assad-regimet, som det uden tvivl vil styrke, hvis de prodemokratiske kræfter og kurderne i SDF-alliancen svækkes markant. Samtidig har den amerikanske præsident Trump valgt at lade SDF-alliancen, der har været fodsoldater for koalitionen mod Islamisk Stat, i stikken.

Angrebet svækker uden tvivl kampen mod Islamisk Stat og bidrager til endnu mere ustabilitet i et i forvejen kaotisk Syrien.

Mere end 127 civile er allerede blevet dræbt, siden de tyrkiske kampfly for to uger siden begyndte at kaste bomber. Heraf mindst 33 børn. Og mindst 190 civile er blevet såret. Mere end 100.000 civile har måttet forlade deres landsbyer langs grænsen til Tyrkiet for at undgå at blive fanget i kampene.

Afrin-området har siden 2012, hvor Assad-regimet blev jaget på flugt, været et relativt roligt område i det krigsramte Syrien. Området huser omkring 800.000 lokale beboere og internt fordrevne fra andre dele af Syrien, der endnu ikke har måttet flygte mod Europa. Nu rammes disse mennesker af bomber fra Danmarks tyrkiske NATO-partner.

Trods al regeringens snak om bekæmpelse af Islamisk Stat og hjælp til flygtninge i nærområderne, har vi ingen handling set fra udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) side. Det er ikke alene et svigt af de sekulære og prodemokratiske kræfter i SDF-alliancen. Det er et svigt af civilbefolkningen i Afrin og et svigt af arbejdet for fred i Syrien.

Danmark har et ansvar, og det er tid til at handle. Derfor opfordrer vi nu den danske udenrigsminister til at tage tre konkrete initiativer:

Han bør sige klart fra over for den tyrkiske præsident Erdogans angreb ved at indkalde den tyrkiske ambassadør til samtale. Udenrigsministeren bør sende målrettet humanitær hjælp til civilbefolkningen i Afrin, der desperat mangler mad og medicin. Regeringen bør arbejde for at rejse et internationalt pres på den tyrkiske regering igennem EU, NATO og koalitionen mod Islamisk Stat.

Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører for Enhedslisten, Holger K. Nielsen, udenrigsordfører for SF, Rasmus Nordqvist, udenrigsordfører for Alternativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her