Kommentar

Det var ideologi – ikke menneskelig fjendskab – der delte befolkningen på den koreanske halvø

Nord- og Sydkoreas beslutning om sammen at marchere ind til Vinter-OL, bør minde os om, at det ikke var fjendskab mellem mennesker, men en ideologisk krig mellem kommunismen og den frie verdens demokrati, der splittede landet og kostede 1,6 millioner civile livet. Det var en krig, vi selv bidrog til – men som vi siden har glemt 
Jutlandia skrev sig ind i vores historie, som det første danske bidrag til en FN-mission – et bidrag til en ideologisk kamp for den frie verden. Her trænes besætningen i brug af gasmaske.

Jutlandia skrev sig ind i vores historie, som det første danske bidrag til en FN-mission – et bidrag til en ideologisk kamp for den frie verden. Her trænes besætningen i brug af gasmaske.

John Hartmann

9. februar 2018

På den koreanske halvø findes de sidste rester af Den Kolde Krig. Her ulmer historiens gløder stadig. Her kan man se resultatet af en krig mellem to ideologier.

Lige som Vietnamkrigen var Koreakrigen en ideologisk krig. Det var den første konfrontation mellem Øst og Vest, efter at Atlantpagten var blevet underskrevet i 1948. Det var den vestlige liberalismes krig mod kommunismen. Eller som USA’s præsident Truman udtrykte det den 19. juli 1950:

»Dette er en direkte udfordring for frie nationers anstrengelser for at opbygge den slags verden, hvor mennesker kan leve med frihed og fred.«

Koreakrigen omtales som den glemte krig – med reference til den amerikanske historiker Clay Blairs bog The Forgotten War: America in Korea.

Hvis man ser på det samlede dødstal, skyldes forglemmelsen ikke manglen på brutalitet: 1,6 millioner civile mistede ifølge Encyclopedia Britannica livet – sådan rundt regnet. De samlede militære tabstal var 217.000 soldater fra syd og 406.000 soldater fra nord. Derudover faldt 600.000 kinesiske soldater, efter at de kom Nordkorea til undsætning, og USA mistede 33.651 mand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Duus Nielsen
  • Henning Kjær
Anders Graae, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Peter Madsen

Hvor er det skønt at læse en artikel om Korea og den glemte krig, som ikke er en enøjet had prædiken, men en åben og nuanceret kommentar til en nation og et folks tragedie. Nemlig, at de i lighed med andre nationer og folk, kom i meget brutal og blodig klemme i en konflikt, som ikke var deres.
Jeg forstår så godt, at Sydkoreas nuværende præsident og regering ønsker afspænding mellem de to Koreaer. Der er kun en vej og det må være fred og forsoning.

Torben Arendal, Anders Graae, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, morten rosendahl larsen, David Zennaro, Jens Lysdal, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"1,6 millioner civile mistede ifølge Encyclopedia Britannica livet" - for hvad? Anstændige livsvilkår? Frihed og demokrati for de døde?

Og du overser helt Laura Dombernowskys pointe: "Ved Koreakrigens begyndelse var USA’s allierede i Sydkorea ledet af Syngman Rhee, [...] som siden blev kendt for sin diktatoriske ledelsesstil. Frem til 1987 var Sydkorea ligesom Nordkorea et autoritært styre."

Fred og forsoning kommer først, dernæst forhandlinger, der gerne skulle føre til frihed, demokrati og anstændige livsvilkår. For du er vel ikke fortaler for at bruge vold for at opretholde et autoritært styre?

Ved nærmere eftertanke slår det mig - måske er det netop det, du er?

Frank Rasmussen

Tja - foreløbigt har Trumps “Bad Cop” og Sydkoreas “God Cop” strategi ført længere end noget andet i mands minde.

@Niels Nielsen, besynderlig og aldeles ufunderet "eftertanke"!

Hvor ville du helst leve lige nu: Sydkorea eller Nordkorea? Historien er interessant, men vi lever i nutiden!

Jens Peter Madsen

@Jens Winther fuldstændig enig i dit synspunkt om Nord Korea, men jeg tror ikke på at militær trussel eller Trumps "Bad Cop/God Cop" strategi fører til Nord Koreas sammenbrud. Jeg tror mere på Syd Koreas demoikratisk valgte præsident, som er valg på en samarbejds - og forhandlingslinje over for Nord Korea - Jeg tror ikke Trumps kurs har bragt Nordkoreanerne med til OL i Syd Korea, tværtimod.

@Jens Peter Madsen, nu har rocket-man jo ikke ligefrem selv anvendt den mest fredelige retorik..

Mht OL så betyder det nok mere for Nordkorea at deltage, end det betyder for alle andre tilsammen at Nordkorea er med. Men klart, at Nordkoreas interesse for at deltage opfattes positivt af Sydkorea - og alle andre incl. USA for den sags skyld. Og naturligvis skal vi da gribe muligheden, når den byder sig. Men mon ikke rocket-man er tilbage i samme rille umiddelbart efter OL - det kan man godt frygte. Men lad os se.