Læserbrev

Informations leder om partnervold øger debattens polarisering

Lederen skriver, at »meget forskning peger på, at kvinder og mænd for eksempel er lige udsat for psykisk vold«. Det er muligvis rigtigt, men ingen ved det, for det er stort set ikke blevet undersøgt
Debat
24. februar 2018

Informations leder den 12. februar (»Stop den polariserede debat om vold i parforhold«) bidrager stik mod dens intention desværre til at øge polariseringen i debatten.

Der findes ingen dansk forskning om gensidig vold, hvor man spørger begge parter i et forhold eller alle medlemmer af en familie om, hvordan de oplever volden, og i hvilket omfang de bidrager til at udøve vold.

Journalister fra alle medier har kastet sig over vores gengivelse af den omfattende forskning, der viser kønssymmetri i udøvelse af fysisk vold. Det er ny viden for mange. Selv om der er lighed i udøvelsen, er der som bekendt ikke lighed i konsekvenserne, idet kvinder kommer mere til skade. Halvdelen af den udøvede vold er gensidig – og det gælder også ved de mere alvorlige former for vold.

Lederen gengiver i tal en kønsfordeling for udøvet vold på 70 procent mænd, 20 procent kvinder og 10 procent gensidig vold. Tallene fik vi refereret fra antropologen Robert Hefner på et voldseminar i Oslo. Han havde dog ingen kilde til disse tal – og vi er ikke stødt på dem noget sted i forbindelse med vores forskning.

Lederen nævner også tallene på 33.000 kvinder og 13.000 mænd, som årligt oplever fysisk partnervold. Disse tal belyser imidlertid ikke udøvelse af fysisk eller psykisk vold, hvad der er væsentligt, hvis man vil forstå indbyrdes vold i et forhold.

Lederens postulat er, at jeg er så optaget af psykisk og seksuel vold, at jeg glemmer den fysiske vold. Hvordan kan nogen dog glemme den? I rapporten slår vi til lyd for, at man begynder at inddrage og undersøge den psykiske vold, som i mange tilfælde er forløberen for den fysiske vold. Er det så provokerende?

Lederen skriver, at »meget forskning peger på, at kvinder og mænd for eksempel er lige udsat for psykisk vold«. Det er muligvis rigtigt, men ingen ved det, for det er stort set ikke blevet undersøgt.

Måske kunne en debat om, hvordan forskningen og praksis kan reducere omfanget af de forskellige former for vold og afhjælpe skaderne for begge køn og for børnene, begynde inden så længe?

Ask Elklit, professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi, SDU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her