Klumme

Intermetzo: Systemets provokationer

Det store udsalg af bærende principper
16. februar 2018

Når lovgiver under indtryk af stigende trafik i gaderne indfører lysregulering i krydsene, kører et givet antal trafikanter ikke desto mindre stadig over for rødt. Flertallet derimod respekterer signalet i erkendelse af den regelrette adfærds indlysende fordele. At køre over for rødt kan ikke betegnes som civil ulydighed snarere som idioti. En lovovertrædelse får først karakter af det ophøjede, når den sker på baggrund af et myndighedsovergreb, hvis urimelighed er åbenbar. Noget sådant anes i forarbejdet til det såkaldte burkaforbud, der bl.a. anvender begrebet agtværdighed om accepteret ansigtstildækning i det offentlige rum, eksempelvis når vejret er koldt. Lovinitiativets diskriminerende sigte er lige så klart, som de uddybende noter er fesne. Bortset fra det specielle maskeforbud ved demonstrationer og lignende har dansk lovgivning heller ikke før blandet sig i borgernes påklædning.

Loven som den skitseret fremgår af notatet, får nærmest karakter af en slags agent provocateur: Kvinder i målgruppen vil utvivlsomt insistere på en klædedragt, der måske betyder mindre for dem personligt, eller som måske ligefrem byder dem imod, men hvor et forbud må opfattes som et provokatorisk overgreb. Andre kan tænkes i solidaritet med de uendeligt få, som loven vitterligt rammer, at iføre sig forskellige former for ansigtsdækkende klædningsstykker – for til den tid at konstatere politiets utvivlsomme passivitet.

Loven sigter kun mod én afgrænset befolkningsgruppe og vil blive underløbet på linje med andre åbenbart urimelige påbud eller forbud, hvor civil ulydighed er eneste modsvar. Homoseksuelles sent og vanskeligt opnåede ret til ligestilling er eksempel på borgeres vedholdende kontrære modstand med henblik på påvirkning af opinionen og de diskriminerende bestemmelsers afskaffelse. Det siger sig selv, at love og indgreb uden en klar og forståelig begrundelse – eller omvendt baseret på en uholdbar, fordomsfuld og stupid formodning – i højere grad tjener til at undergrave systemtilliden end til at opnå det resultat, lovgiver i højtideligt hykleri hævder er lovens mål: burkaklædte kvinders frisættelse.

Lovens mål er pr. initiativ, ordlyd og hensigt at regulere udpegede borgeres adfærd, så disse tilpasser sig den nationale norm. Oversæt: Vi finder os ikke i andet.

Før i tiden var jøder pålagt en let genkendelig dragt. Jøder blev samtidig opfordret til at afsværge deres tro, aflægge gamle skikke og glide ind i samfundet, uden at de dog af den grund skulle bilde sig ind, at de var som andre, uden garanti for at dét hjalp på diskrimineringen.

Hensigten var nobel: at de fremmede skulle blive danske. Akkurat som hensigten med at flå burka og niqab af – slaw på tasken – mellem tre og 300 kvinder er begrundet i enslydende ædle motiver.

Politikerne arbejder således hårdt på at integrere personer af anden etnisk oprindelse. Siger de.

Ligesom det krav Socialdemokratiet nu stiller i et lovforslag med flertallet sikret: Kommuner skal – ikke kan, men skal – bestemme svinekøds tilgængelighed og volumen i børneinstitutionerne. Når man efter et lattermildt øjeblik indser, at forslaget fremsættes i alvor og ikke er en vittighed om Martin Henriksen, indtræder eftertanken.

Symbolovergreb

For det første: folketingspolitikernes snart sygelige ambition om at lovgive i detaljen og regulere borgernes liv helt ned til indholdet af køleskab og mavesæk, uden at detaljerigdommen er sat i relation til den enkeltes frihed, ære og velfærd. Listen er lang og følges nidkært som den kreative Fogh Rasmussens kontraktpolitik i punkter. Partierne kan – her i parodisk understregning af kommunernes magtesløshed – fremvise resultater med flueben ud for deres tryghedsskabende symbolovergreb. Nu med svinekød.

For det andet understreger Socialdemokratiets forslag, hvorledes nationalchauvinismen har fået tag i det gamle parti. Socialdemokraterne konkurrerer nu med DF’s talende kakkelborde og andre kulturensrettende slagsbrødre med Dannebrog tatoveret i hoved og røv og fører traditionen tilbage til Morten Korch-filmenes postulerede harmoni, og som fandt sit publikum i Pligt og Ret samfundets enkle segmenter, i fagbevægelsens betonlag og i selve partiet. Socialdemokraterne skuer i sandhed tilbage til det småtskårne værdisæt defineret i striden for dagen og vejen mod anerkendelse i borgerskabet, som partiets mere tænksomme ledere trods kampen, trods alt engang turde udfordre og i sidste ende styrke bevægelsen ved.

Nøglen til magten ligger hos Thulesen Dahl og hans rigtigt nok vigende flok. Men Frederiksen og Sass og Tesfaye deler jo i virkeligheden DF’s holdninger. Den naive tro at Socialdemokratiet står for kritik og humanisme, udsyn og forpligtelse til solidaritet og tolerance er endeligt tilsidesat til fordel for belejlig – og uanstændig – historieforfalskning eksempelvis påstanden om den mislykkede integration, samt uigennemførlige, ansvarsfraskrivende løsninger i de evige nærområder på forventet efterbevilling og andres bekostning.

Flertallet vil måske ufornuften: ryge, spise fedt, køre over for rødt. Ansvarlige politikere tager skraldet og kæmper imod, fordi det er rigtigt at gøre. Mange vil ikke se burkakvinder i gaderne. Ansvarlige politikere tager skraldet og forklarer, at man ikke blander sig i andres påklædning.

Gode politikere tager skraldet og forklarer, hvorfor de rige landes ansvar ikke kan deponeres i segnefærdige nærområder, og at løsninger er omkostningstunge og komplicerede, og at finansieringen ikke bare kan tages fra bistandskontoen.

Når gode politikere svigter, som var de værst, bliver den civile ulydighed fristende. Ikke just annonce for det repræsentative danske demokrati, hvor et før så hæderkronet parti nu sælger ud af anstændigheden – og agtværdigheden.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

 • Georg Metz: Kirketrang og kønsang

  8. april 2020
  Eftersom de kirkelige højtider er fastlagt ud fra andre hensyn end historiske dato- og årstalsfikserede kendsgerninger, kan tidspunktet for påskens fejring i et coronaår dybest set komme ud på det samme. En udsættelse af den spirituelle behovstilfredsstillelse på ubestemt tid betyder, at præsten ikke behøver servere håndsprittede oblater og kogt altervin
 • Georg Metz: Værnemidler i coronakolonien

  3. april 2020
  Strengere straf for noget, ingen gider mere
 • Georg Metz: Noget kan der komme ud af store ulykker

  27. marts 2020
  Regeringernes parathed til nu at spænde staten for vognen, er en undergravning af hyperkapitalisme og flommeliberalisme, hvor kleresiet i pressionsgrupper som CEPOS nødvendigvis må omtænke liturgi og dogmer
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Tino Rozzo
 • Marianne Borgvardt
 • Katrine Damm
 • Hanne Ribens
 • Hans Larsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Anker Sørensen
 • Dorte Sørensen
 • Kurt Nielsen
 • Tommy Clausen
 • Søren F. Nissen
 • Anker Nielsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Trond Meiring
 • Lise Lotte Rahbek
 • Grethe Preisler
 • Torben K L Jensen
Olaf Tehrani, Tino Rozzo, Marianne Borgvardt, Katrine Damm, Hanne Ribens, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Sørensen, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Tommy Clausen, Søren F. Nissen, Anker Nielsen, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Grethe Preisler og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Åndssvagheden breder sig som en steppebrand antændt af fascisterne i Danmarks pinligste parti - DF fulgt af medløberne i så godt som alle de andre partier. Jeg har medlidenhed med de stakkels betjente der helt sikker ikke ved hvilken platfod de skal stå på når skal afsløre synderne mod de afsindige ensretningslove som Folketinget har skudt sig selv i platfoden med.
Metz kan bare det der.

Niels Bent Johansen, Tino Rozzo, Katrine Damm, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Kirsten Lindemark, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Tommy Clausen, Søren F. Nissen, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Bjarne Tingkær og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvis loven vedtages vil jeg købe åndedrætsværn og promenere med det på gaden. Hvis det viser sig, at det er agtværdigt nok at ville beskytte sig mod bilosen til, at politiet ikke vil arrestere mig må jeg finde på noget andet.

Det bliver nok for varmt at gå med elefanthue til sommer, så gode forslag til civil ulydighed modtages.

Niels Bent Johansen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Kirsten Lindemark, Poul Anker Sørensen, Dorte Sørensen, Kurt Nielsen, Tommy Clausen, Søren F. Nissen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men hvor længe har det været en dansk værdi ikke at "undertrykke kvinder" som fortalerne for "burka forbuddet" påstår?
Lige ret for arv mellem mænd og kvinder blev først vedtaget i 1920'er, gifte kvinder fik først egen selvangivelse mv. ved indførslen af Kildeskatten, osv, osv..................
Denne meget opreklamerede danske værdi har desværre ikke mange år "på bagen" - hvem ved om ligeret for kvinder bliver bedre for kvinder i de ikke vestlige lande end i de vestlige. Det kan fremtiden kun vise - men er gammel dansk værdi er det ikke i Danmark.

Katrine Damm, Torben K L Jensen, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Kirsten Lindemark og Søren F. Nissen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kollektiv demens har ramt midt ind i Folketinget, hvor det nu er meget bedre at være imod udlændinge, fattige og syge, end det er at sørge for at demokratiet faktisk fungerer, at den personlige frihed respekteres, og at velfærdssamfundet stadig eksisterer i fremtiden.
Super Intermezzo.

Niels Bent Johansen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen, Søren F. Nissen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

BYTTEBØRSEN!

Ønskes:
Gode, fornuftige, anstændige, ansvarlige politikere.
Haves:
Regeringen, DF, Socialdemokratiet.

Katrine Damm, P.G. Olsen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar