Kommentar

Konventionelle landmænd lugter nemme penge i økologi

Det er snarere et ønske om økonomi end om økologi, når konventionelle landmænd pludselig ønsker at omlægge deres landbrug til at være økologiske. Men i sidste ende kan det resultere i et tilbageskridt for den økologiske tanke
En af flere tvivlsomme ordninger for det udvandede økologibegreb er, at økologiske landmænd gerne må bruge et vist kvantum ikkeøkologisk foder til deres produktionsdyr. Ligeledes må økologerne anvende konventionel husdyrgødning (gylle) fra svinefabrikker. Denne gylle er fyldt med restprodukter fra den intensive svineproduktion: tungmetaller som zink og kobber, andre kemiske stoffer, hormonrester med mere, skriver Erik Boel og Holger Øster-Mortensen i dagens kommentar.

En af flere tvivlsomme ordninger for det udvandede økologibegreb er, at økologiske landmænd gerne må bruge et vist kvantum ikkeøkologisk foder til deres produktionsdyr. Ligeledes må økologerne anvende konventionel husdyrgødning (gylle) fra svinefabrikker. Denne gylle er fyldt med restprodukter fra den intensive svineproduktion: tungmetaller som zink og kobber, andre kemiske stoffer, hormonrester med mere, skriver Erik Boel og Holger Øster-Mortensen i dagens kommentar.

Camilla Rønde

Debat
6. februar 2018

Tanken om økologisk landbrug i Danmark har været undervejs i mindst 50 år, og ideen med at omlægge dansk landbrug til et økologisk jordbrugserhverv er ikke længere forbeholdt nogle langhårede idealister i uldne sweatre.

Det økologiske marked boomer – og flere og flere forbrugere kræver fødevarer på middagsbordet uden diverse giftstoffer. Ja, faktisk har økologisk landbrug nu fået så meget fodfæste, at selv bøndernes brancheorganisation Landbrug og Fødevarer (L&F) gør deres hoser grønne nede i Bruxelles for at få snablen ned i kasserne med støtte til økologien.

Tilsyneladende ønsker L&F også at få strammet op på økologibegreberne, så kravene til økologi bliver ens i hele EU. Men er det nu hele sandheden?

Hidtil har L&F ikke udvist den store interesse for økologisk markdrift i Danmark. De har først og fremmest været bannerfører for det konventionelle landbrug (læs: det kemisk/tekniske industrilandbrug). Økologisk Landsforening har lang hen ad vejen stået alene i bestræbelserne for at lægge flere marker om til økologisk drift.

Men nu har konventionelle bønder tilsyneladende lugtet penge i at omlægge hele eller dele af landbrugsbedrifterne til økologi. Da der ydes store offentlige tilskud til omlægning af jord til økologisk dyrkning, er der så at sige gået spekulation i at gå fra konventionel drift til økologi. Men i virkelighedens verden kan det meget vel betyde et tilbageskridt for den økologiske tanke.

Mere tilskud, mindre økologi

Her er et eksempel: En given landmand har forpagtet 100 hektar jord og lægger dette areal om til økologisk drift. I fem år får landmanden et ekstra tilskud i omlægningsfasen. Når så de fem år er gået – og marken er groet til i tidsler, kvik og andet ukrudt – lægges dette areal tilbage til konventionel drift, så det kan behandles med ukrudtsmidlet Roundup og altså ikke længere er økologisk.

Men for at opretholde den ekstra offentlige støtte, forpagter landmanden bare et nyt stykke jord. Han har på denne snedige måde opfundet en økonomisk svikmølle – uden at bidrage med et bæredygtigt økologisk landbrug.

Derfor er det ikke overraskende at samtidig med, at der er ofret mange hundrede millioner kroner i tilskud til nye økologiske marker, er det samlede økologiske markareal stagnerende.

En anden tvivlsom ordning for det udvandede økologibegreb er, at økologiske landmænd gerne må bruge et vist kvantum ikkeøkologisk foder til deres produktionsdyr. Ligeledes må økologerne anvende konventionel husdyrgødning (gylle) fra svinefabrikker. Denne gylle er fyldt med restprodukter fra den intensive svineproduktion: tungmetaller som zink og kobber, andre kemiske stoffer, hormonrester med mere.

Og endnu værre: Økologerne er blevet bildt ind, at affaldsstofferne fra biogasanlæg også må bruges på økologiske marker. Denne gødning fra et biogasværk er fyldt med en masse forskellige kemiske stoffer, der stammer fra gylle, rensningsanlæg, slagteriaffald osv. Dette giftige restprodukt skal naturligvis ikke ud på økologiske marker.

Ydermere er økologerne ved at blive overtalt til at levere planterester fra markerne til at indgå i vores biogasværker. Problemet med det er, at planteresterne skal blive på markerne for at berige boniteten i jorden. Man skal bevare den såkaldte førne (den øverste del af jordbunden, red.). Og man skal ikke belaste jorden med ufordøjelige stoffer.

Målet må være, at regnormene kommer tilbage i plovfuren. Dyr og bakterier i den sunde jord skal leve af dette plantemateriale. Rigtig biocirkulær økonomi består i, at planteaffald recirkuleres til jorden i videst muligt omfang.

Lyserødt ø-mærke

I forhold til intensivt og såkaldt ’almindeligt’ landbrug har økologisk landbrug et mindre intensivt husdyrhold og sædskifter som i gamle dage. Den form for landbrug er derfor forholdsvis lidt klimabelastende pr. hektar. Derimod koster det konventionelle landbrug dyrt på klimabalancen grundet brugen af store mængder kunstgødning og pesticider.

Borgerne ønsker i stadig højere grad flere økologiske fødevarer. Senest har Coop lagt planer for at stoppe alt salg af æg fra burhøns, og det skal ikke længere være muligt at købe flæskesteg for 25 kroner pr. kilo. Danske svineproducenter skal ikke fremover opdrætte 30 millioner slagtesvin årligt.

En omlægning af dansk landbrug til et økologisk jordbrugserhverv er derfor bydende nødvendig. Det er vigtigt, at der ikke går inflation i økologibegrebet. Det røde økomærke er ved at blive lyserødt.

Det er gift for den økologiske tanke, hvis nogle agrarspekulanter udnytter reglerne til det yderste. Hvis ikke fremtidens økologiske landbrug er bæredygtigt, mister forbrugerne incitamentet til at købe økologiske fødevarer i supermarkedet.

Erik Boel er tidligere landsformand for Europabevægelsen og Holger Øster-Mortensen er konsulent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik holm hansen

Hvis man skal forsvare de sidst ankomne økologer som er ærligt siger at økonomi har været med virkende til at overbevise dem om deres valg finder jeg det som en legitim grund til at sadle om som lønmodtager ville jeg gøre det samme hvis min indtægt blev udhulet her skal dog antages at indkomst nedgangen ikke er selvforskyldt.

Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Vi forbrugere har jo også et ansvar. Fravælger vi de konventionelle landbrugsprodukter, kommer de økologiske "helt af sig selv" ; - )

Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar

Landbruget er de største kontanthjælpssvindlere i det danske samfund.

God artikel men, som tidligere landsformand for Europabevægelsen må Erik Boel vide at EU om nogen har udvandet økologibegrebet. Men derfor er det selvfølgelig stadig relevant at nævne (det konventionelle) erhvervets egen skyld.

Landbruget her altid kørt politisk på frihjul, og det bliver godt den dag vi ikke længere er afhængige af den syge danske svineproduktion, og den medfølgende stikken hoved i busken. For det har sku været for pinligt!

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Dejlig stigmatiserende overskrift! Ikke mindre end tre negativt ladede ord: "Konventionelle", "lugter" og "nemme penge". Så kan de lære det.

Henrik Bjerre

Dejlig stigmatiserende overskrift! Ikke mindre end tre negativt ladede ord: "Konventionelle", "lugter" og "nemme penge". Så kan de lære det.