Læserbrev

Hvor er protesterne over Tyrkiets fængsling af læger?

Lad os nu sammen vise den tyrkiske regering, at det er uacceptabelt at fængsle læger – og andre – for at bruge deres ytringsfrihed
Debat
27. februar 2018

Det er en uhyggelig situation, der nu udspiller sig i Tyrkiet, hvor myndighederne fængsler læger for at bruge deres ytringsfrihed. For kort tid siden blev hele bestyrelsen i den tyrkiske lægeforening fængslet i flere dage.

Imens er deres kontorer blevet ransaget, og flere computere er blevet beslaglagt og endevendt af myndighederne. De er blevet kaldt terroristsympatisører og anklaget for propaganda for terrororganisationer. Og selvom de nu er løsladt efter henholdsvis fire og otte dages fængsling, skal de melde sig på den lokale politistation en gang om ugen.

Samtidig er flere bestyrelsesmedlemmer blevet suspenderet fra deres ansættelser ved universitetet i Istanbul. Senest er også professor og redaktør for den tyrkiske lægeforenings videnskabelige tidsskrift, Onur Hamzaoglu, blevet fængslet.

Det er en uholdbar og uacceptabel situation, og desværre er det mest absurde faktisk baggrunden for myndighedernes repressalier. Arrestationerne er sket, fordi medlemmerne af den tyrkiske lægeforening har udtrykt bekymring for, at den militære offensiv, som Tyrkiet i øjeblikket foretager i det nordlige Syrien, er en trussel mod befolkningens sundhed. Enhver kan sige sig selv, at krig ikke er fremmende for befolkningens sundhed, men det passer åbenbart ikke regeringen i Tyrkiet, at det bliver sagt højt.

Vi i den danske lægeforening bakker naturligvis fuldt og helt op om vores tyrkiske kolleger og deres ret til at ytre sig frit. I et brev stilet til præsident Erdogan har jeg fordømt arrestationerne og gjort klart, at danske læger også føler sig ansvarlige for at fordømme vold og advare regeringer og andre beslutningstagere mod de farer for befolkningens sundhed, som krig og væbnede konflikter udgør.

Heldigvis møder den brutale og meningsløse fremfærd kritik fra organisationer verden over. Men jeg kan undre mig over den store mangel på danske protester over det tyrkiske styres handlinger.

Hvor er ytringsfrihedens forkæmpere i denne sag? Hvor er reaktionen fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og udenrigsordførerne i Folketinget? Det kan meget vel være, at de tyrkiske myndigheder ikke ændrer fremfærd på grund af påtale fra danske politikere og fortalere for ytringsfrihed, men hvis ikke vi protesterer, så sker der ingenting.

Arrestationerne er et åbenlyst brud på retten til at ytre sig frit, som er fastslået i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder og FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder. Tyrkiet skrev under på konventionen i 2003. Lad os nu sammen vise den tyrkiske regering, at det er uacceptabelt at fængsle læger – og andre – for at bruge deres ytringsfrihed.

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Godt Erdogan blev lagt på is af EU, ærgerligt at "diktatoren" stadig sidder på magten. Ud af Nato med Tyrkiet, de udfører jo "angrebskrig" , og så må de på "Nurnberg-bænken".