Læserbrev

Svar til Antorini: S-model hverken realistisk eller retfærdig

S og Antorini mangler at svare på en lang række spørgsmål
Debat
21. februar 2018

Christine Antorini (S) skriver i lørdagsavisen, at Enhedslistens vision for det globale asylsystem stort set er enslydende med den model, som S netop har fremlagt. Det har Antorini ikke ret i.

Som jeg skrev i kronikken den 13. februar, er det hverken realistisk eller retfærdigt at etablere lejre under dansk jurisdiktion i Nordafrika eller i Mellemøsten. Jeg vil opfordre Informations læsere til at finde min kronik på nettet. Men ganske kort:

S og Antorini mangler at svare på en lang række spørgsmål: Hvor skal FN genbosætte de ’danske’ flygtninge? Hvordan undgår man, at det land, der huser et dansk modtagecenter, brænder inde med en stor gruppe afviste asylansøgere? Og endelig: Hvis dansk lov gælder på modtagecentrets jord, bliver det ekstremt attraktivt at komme over hegnet. Så selv om S mener, man kun skal placeres i centret, hvis man først har været en tur forbi Danmark, vil presset på hegnet sandsynligvis blive massivt. Præcis som vi kender det fra de spanske enklaver Ceuta og Melilla i Nordafrika.

Professor Thomas Gammeltoft-Hansen foreslår i stedet, at man styrker transitlandenes egne asylsystemer. På lang sigt vil man kunne sende asylansøgere tilbage til asylbehandling i disse lande. Mod at lande som Danmark forpligter sig til at genbosætte langt flere kvoteflygtninge, end vi gør i dag.

Det er noget helt andet end at etablere områder med dansk jurisdiktion rundt omkring i verden. Og i øvrigt en meget langsigtet vision. Her og nu skal nærområderne stabiliseres og FN’s kvoteflygtningesystem udbygges. Derfor er det også trist, at S støtter Støjbergs kvoteflygtningestop. Og at S vil fastholde VLAK og DF’s nedskæringer på udviklingsbistanden.

Det kan man næppe kalde Marshall-hjælp til Afrika. Samtidig skriver S, at de vil føre en politik, der holder så mange flygtninge væk fra vores grænser som muligt. Indtil deres model er realiseret. Hvad har det med retfærdighed at gøre? Tænk, hvis alle verdens lande handlede sådan.

Johanne Schmidt-Nielsen, flygtningeordfører for Enhedslisten, Valby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her