Klumme

Vi syrere begår selvmord, fordi der ikke er plads til os i verden

Døden er mere udbredt, end mange syrere kan rumme. Folk dør i massevis omkring os, og så dræber den, der ikke dør sammen med de andre, nogle gange sig selv i ren desperation
13. februar 2018

Jeg tænker meget på selvmord for tiden. Ikke mit eget, men andres.

Jeg har ellers ikke tidligere læst om folk, der tager deres eget liv, men nu har jeg så, som led i min plan om at læse David Humes samlede filosofiske værker, læst hans essay om selvmord. Jeg har længe syntes, at emnet var trivielt, men i dag lever vi syrere under andre omstændigheder, og døden er blevet en daglig begivenhed for os. Når jeg slår op i avisen, kan jeg oftere og oftere læse om, at vores brødre og søstre begår selvmord i tavshed, i Syrien og i diasporaen.

Selvmord er anderledes end den almindelige død. Folk vælger deres død, når de begår selvmord. Jeg tror ikke, at vi behøver at respektere alle menneskets valg, men jeg ved heller ikke præcist, hvornår vores valg holder op med at være vores helt eget valg.

Hvorfor begår folk så selvmord? Jorge Luis Borges siger, at selvmordere begår selvmord for at straffe deres forældre – som regel den ene af dem. Men det tror jeg ikke passer på den syriske situation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Grethe Preisler
  • Maria Francisca Torrezão
  • Frede Jørgensen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler, Maria Francisca Torrezão og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvilken herlig formulering i en ellers dødsens alvorlig klumme; "..og jeg tvivler på, at den der har slået en smutvej til der, hvor vi alle ender, vil blive straffet."