Læserbrev

Torben Kjærs syn på lægestanden skaber utryghed

At en regionsrådspolitiker som Torben Kjær (EL) har meget begrænset indsigt i eget politikområde, er utryghedsskabende
Debat
5. februar 2018

I Region Hovedstaden har vi en regionsrådspolitiker ved navn Torben Kjær (EL), hvis grundsynspunkt er, at »lægevidenskabens viden og lærdom bygger på lægemiddelindustriens symptombehandlende medicin …«.

Det skriver han i hvert fald i et læserbrev i Information fra den 18. januar i år som en replik på læge Emil Hermansens kronik om blandt andet cannabisdebatten. At en regionsrådspolitiker har så begrænset indsigt i eget politikområde, finder jeg utryghedsskabende.

Jeg og mine mange lægekolleger bygger vores viden og færdigheder – desværre ofte inkomplette, indrømmet – på mange års studier af mennesket uden særlig indblanding fra lægemiddelindustrien. Det er korrekt, at vi benytter os af medicin fremstillet af lægemiddelindustrien, men hvad skulle vi ellers gøre? Man kan nemlig stort set ikke få medicin andre steder, og lægemiddelindustrien har gennem årtier udviklet masser af medicin, der har forlænget eller reddet folks liv. Listen er så lang, at det ikke giver mening at nævne den her.

Lægemiddelindustrien har også udviklet medicin, der slår folk ihjel og de har undertiden holdt dette hemmeligt, mens de skovlede penge ind, hvilket er så forkasteligt som noget kan blive. Derfor har myndighederne gennem årtier opbygget instanser som EMA i Europa, der kræver, at nye potentielle behandlinger – det kunne for eksempel være cannabis – er undersøgt for både virkninger og bivirkninger, inden de kan godkendes til salg, for at sikre, at der er en fornuftig balance mellem virkning og bivirkninger.

Torben Kjær er også på tynd is, når han skriver, at lægerne vil »gøre sig selv en tjeneste ved at komme ud af deres trygge puppe af viden«. Lægevidenskaben har de sidste mange årtier skabt markant mere viden om sundhed og sygdom. Forskning trives i danske forskningsmiljøer, hvor forskende læger allerede gør dét som Torben Kjær efterlyser, nemlig at »se ud i den uendelige verden af ukendt viden«.

Hvem repræsenterer Torben Kjær egentlig bedst? De firmaer, der med profit for øje har tænkt sig at tjene store penge på fremstilling og salg af cannabis, der i øvrigt ikke formodes at helbrede noget som helst, men udelukkende dæmper symptomer? Eller de borgere, som – ureguleret – får ordineret cannabis, hvis effekter og bivirkninger er dårligt undersøgt?

Peter Lommer Kristensen, Hillerød

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det ikke internationalt dokumenteret at mange cannabisprodukter lindrer mange patienters smerter? Og at den internationale medicinindustri ikke vil være med, med mindre den kan patentere, hvilket er svært med en plante?