Klumme

Da TV 2 næsten lavede en Fox News, og Tesfaye næsten lavede en Trump

Min alarmklokke ringede, da Mathias Tesfaye reagerede på et TV 2-indslag, som Trump reagerer, når han har set Fox News
Den ene danske politiker efter den anden sprang op som en trold af en æske efter TV 2 Nyhedernes indslag forleden om en gruppe somaliske kvinder i Odense-forstaden Vollsmose. »Ikke en eneste kan dansk i somalisk kvindeforening,« lød konklusionen fra TV 2.

Den ene danske politiker efter den anden sprang op som en trold af en æske efter TV 2 Nyhedernes indslag forleden om en gruppe somaliske kvinder i Odense-forstaden Vollsmose. »Ikke en eneste kan dansk i somalisk kvindeforening,« lød konklusionen fra TV 2.

Torkil Adsersen

Debat
28. februar 2018

Præsident Donald Trump ser hver morgen Fox News, skriver journalisten Michael Wolff i sin bog Fire and Fury. Inside The Trump White House. Da præsidenten stoler blindt på Fox, afstedkommer tv-seningen hurtige vrede tweets. Tv-stationens enøjede udlægning af virkeligheden får øjeblikkelige politiske følger. Men det er i USA. Ikke i Danmark.

Her har vi stadig en fortsat om end faldende tiltro til, at politik og politiske beslutninger ikke skabes af tilfældige tv-indslag. Vore politikere er ikke som Trump. Dansk tv-journalistik er ikke i nærheden af Fox News’ stærkt højreorienterede version af virkeligheden. I sammenligning med Fox er danske tv-journalister rene spejderdrenge. Pæne og ordentlige.

Men alligevel ringede alarmklokken, da den ene danske politiker efter den anden sprang op som en trold af en æske efter TV 2 Nyhedernes indslag forleden om en gruppe somaliske kvinder i Odense-forstaden Vollsmose.

Overskriften på tv2.dk indeholdt konklusionen: »Ikke en eneste kan dansk i somalisk kvindeforening«.

Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Mathias Tesfaye, foreslog øjeblikkeligt at trække i kontanthjælpen hos arbejdsløse indvandrere, der ikke møder op til danskundervisning. Venstres Marcus Knuth var ifølge TV 2, »ikke afvisende« over for Tesfayes forslag. DF’s Martin Henriksen mente meget enkelt, at de bare skulle udvises.

Et lille indslag med en stor virkning. En reportage baseret på TV 2-holdets overværelse af et møde i den lokale somaliske kvindeforening. På TV 2’s hjemmeside skriver journalisten Mathias Hobolth Østerlund, at han og holdet var i kvindeforeningen i »en times tid«. Journalisten beskriver, hvordan han bad de, der talte dansk, om at række hånden op. Ingen gjorde det. Han interviewede en kvinde, der svarede på dårligt dansk og derefter via tolken forklarede, at hun forstår dansk, men taler det dårligt.

Reportagens formål var, ifølge Berlingske Tidende, at »tale med kvinderne om regeringens kommende ghettoudspil, samt at få tingene sat i perspektiv«.

En teknisk fejl

Men indslaget viser en noget anden vinkel – blandt andet fordi studieværten begynder med at sige, at nu skal vi se, »hvor dårligt det står til i Vollsmose«. Scenen er sat, og det er tydeligt fra starten af indslaget, at der er en vinkel: At medlemmerne af kvindeforeningen ikke kan tale dansk. Vi efterlades med det indtryk, at de 11 fremmødte kvinder udgør hele foreningen.

Men Radio24syv har siden udfordret indslagets indhold og konklusion. Radiojournalisten har blandt andet interviewet de somaliske kvinders dansklærer, der genkender to af kvinderne. »De taler begge dansk,« siger hun. Tolken fra TV 2-indslaget fortæller 24syvs journalist, at »flere af kvinderne« både i og udenfor kameraet taler dansk.

Det har fået TV 2’s chefredaktør, Hans Peter Blicher, på banen med en slags rettelse af konklusionen om, at »ingen talte dansk«. Det var en »teknisk fejl«, sagde Blicher, som også fortalte, at det var en fejl, at journalisten troede, at de 11 kvinder udgjorde hele foreningen.

»Der er flere med i foreningen, og derfor passede udsagnet om, at ’ingen kan tale dansk’ ikke,« siger Blicher til Berlingske. Han ærgrer sig over, at fokus nu er på TV 2, hvor det efter hans mening burde være på »historien«.

Problemet med ’historien’ er, at en metodisk journalistisk dokumentation af hver enkelt kvindes sprogkundskaber måske ville have frembragt en historie. Det er lettere, hurtigere og nok for TV 2 at bede om håndsoprækning i et rodet forløb blandt medieuvante somaliske indvandrerkvinder. Det er langt fra en troværdig dokumentation, men historien bliver sendt, og politikerne leverer beredvilligt den forventelige forargelse.

Der er intet forsøg på at vise, hvad det er for en forening. Flere lokale udsagn på Facebook tyder på, at kvindeforeningens medlemmer prøver at stoppe konflikter og hjælper med at løse dem. Men det havde krævet flere dages optagelser og en vilje fra TV 2 at vise denne bredere virkelighed. Og hvorfor gøre det, når man kan levere en sensation hurtigere og billigere?

Givet emnets politiske og emotionelle sprængfarlighed, smed TV 2 benzin på et brændende bål. Det var ikke propagandistisk løgnagtigt som Fox News, bare uansvarligt og overfladisk. Mathias Tesfaye er ikke Trump. Men hans reaktion mindede mig om et tweet fra soveværelset i Det Hvide Hus.

Lasse Jensen er journalist og mediekommentator.

Rettelse: I denne klumme stod der tidligere, at Mattias Tesfaye har foreslået at trække i kontanthjælpen hos arbejdsløse indvandrere, der ikke kan dansk. Det bygger på en artikel fra tv2.dk. Artiklen har dog citeret Tesfaye forkert. I stedet har han foreslået at trække i kontanthjælpen hos arbejdsløse indvandrere, der ikke møder op til danskundervisning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja som en af Mathias Tesfayes gamle partiformænd med navn Rasmussen altid anbefalede, så skal Mathias lære at spise brød til før han farer i blækhuset eller tasterne.
Tiden med at tykke brødet kunne Tesfaye jo passende bruge til at tænke sig om, og måske ville det endda hjælpe hvis brødet var lidt tørt og uden smør - det ville da forlænge tænkepausen.
Af Martin Henriksen kan man jo ikke forvente at han tænker, det ligger vist udenfor hans spidskompetencer.

Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Ea Movang, Viggo Okholm, Erik Karlsen, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Per Klüver, Herdis Weins, Mogens Holme, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Vibeke Hansen, peter juhl petersen, Thomas Christensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Syndebukken er værgeløs og kan ikke forsvare sig, for vedkommende har ikke en position i samfundets magthieraki, der gør syndebukkens forsvar til en reel trussel for magthaverne. I gamle dage havde vi et Ekstra Bladet, som gik tæt på de magtfulde i Danmark. Ekstra Bladet tør hvor andre tier. Nu har vi en presse, som opfører sig som en flok ulve, der har set byttet stå lidt udenfor flokken af byttedyr. Jeg forventer af en Socialdemokrat med omtanke for de svagest stillede: Hr. Mathias Tesfaye, at omtanke præger Socialdemokratiets politik. En tænkepause med lidt brød til er ønskværdig. Ud af den kan der komme " En bedre løsning i morgen ".

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Per Klüver, Mogens Holme, Alvin Jensen, Henrik Rasmussen, Jan Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Tak Lasse Jensen. Det giver mig tryghed, når pressen, som samfundets vogter, viser rygrad i forhold til dårligdomme i egne rækker.
Det giver troværdighed.

hannah bro, Ryan Klitholm, Kim Øverup, Kristian Edelbo, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Morten Larsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Tingkær, Torben K L Jensen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Holger Madsen, Henrik Rasmussen, Marie Jensen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Signe Klinkby, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Tesfaye, som virkelig kom ind i tinget med et frisk pust og jordnær saglig og ydmyg holdning, er nu ved at blive godt og grundigt "afradikaliseret" og er nu også blevet mainstream christiansborgsk og mener nu det samme som alle andre på kommando !
Hvis han da så bare tilhørte højrefløjen ! Men han "markedsføres" jo gerne som repræsentant for venstrefløjen,- eller da i det mindste som en fra centrum venstre !!
Det indikerer jo blot alt mere end tydeligt at alt det snak om centrum dit og dat udelukkende anvendes og (mis)bruges af den alt mere dominerende hardcore højrefløj til at opretholde og frembringe et fjendebillede af at S med Tesfaye og konsorter er landsskadelige og skinbarlige socialister ! Og det på trods af at de jo såmænd næsten står skulder ved skulder !!

Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Per Klüver, Nils Hommel, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Alvin Jensen, Carsten Munk og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Tesfaye er i sving med at aftjene sin værnepligt som målmand for partiledelsens politik - så han kan blive minister engang. Det er en velkendt model, ikke mindst for Venstre. Tænk blot på Støjberg. Listen er lang. Det er sådan en ung politiker gør sig duelig. Ministertjansen er betaling ved kasse 1 for loyalitet. Man behøver sådan set overhovedet ikke abonnere personligt på den politik, man advokerer. Tværtimod.

Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Anne Eriksen, Karsten Aaen, Flemming Berger, Hans Larsen, Christian Mondrup, Thomas Tanghus, Per Klüver, Bjarne Bisgaard Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Mogens Holme, Jørn Andersen, Tommy Clausen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek, Arne Lund og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Werner Gass - "Mathias Tesfayes gamle partiformænd med navn Rasmussen" - Mener du Anders Fogh Rasmussen eller Lars Løkke Rasmussen? Dér har Mathias Tesfaye da ikke været endnu?
At han vil komme dertil på et tidspunkt, derom kan der ikke tvivles.

Kim Folke Knudsen, Flemming Berger og Birger Bartholomæussen anbefalede denne kommentar

Kan du huske en der hed Poul Nyrup Rasmussen, Arne?

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Erik Karlsen, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Folks politiske hukommelse er ikke længere end Pinocchio´s næse.

Ryan Klitholm, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Et lille spøjst indslag :
Mattias Tesfaye og Nasar Khader
Agiterer imod segregation, altså etnisk baggrund.
Selvom de selv er etniske..
Virkelig mærkeligt.

Bjørn Pedersen

«... siger Blicher til Berlingske. Han ærgrer sig over, at fokus nu er på TV 2, hvor det efter hans mening burde være på »historien«."

Det er jo også noget pokkers svineri sådan, at skulle stå offentligt og fagligt til ansvar for sit arbejde. Måske skulle man gå lidt mere op i at undersøge "the news" i stedet for at gå op i hurtigt at "breake" den.

Kim Folke Knudsen, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflügel
Kan jo tænkes de foretrækker at tilhøre en anden etnicitet end den de måtte komme, eller nedstamme fra? Etnicitet er jo bare stammeforhold. Du er formodentlig etnisk dansker, men det fantastiske ved at tilhøre en stamme er at det er noget man *tilhører*, ikke noget man *er*.
I min optik har politikere såsom Tesfaye, Khader og Cekic efterhånden bevist at de ønsker at tilhøre og bidrage til stammens fælles bedste - uanset at de politisk set måtte være uenige om retningen.

Måske ved Tesfaye det ikke, men alle anerkendte flygtninge, der kommer til DK, og bliver bosat i en kommune, skal gå til danskundervisning. Bliver de væk uden gyldig grund, at de f.eks. er syge, ja så bliver de trukket i deres kontanthjælp, eller integrationsydelse. Det gør de (få) indvandrere også, som går på sprogskole, mens de får kontanthjælp. Fordi det som Tesfaye og Marcus Knuth åbenbart ikke ved er, at cirka 70 procent af eleverne på landets sprogskoler ikke er flygtninge, men derimod er selvforsørgende elever/kursister fra f.eks. Polen, Ukraine, Litauen, Rumænien mm. Og hvis de endeligt er arbejdsløse, får de ikke kontanthjælp, men dagpenge fra deres A-kasse...

Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Ryan Klitholm, Anne Eriksen, Kim Folke Knudsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Ift. det som dansklæreren siger om, at nogle af de her somaliske damer, som bor i Vollsmose, kan tale dansk, vil jeg gerne som tidligere dansklærer for indvandrere og flygtninge sige det her: Man kan godt tale dansk på den måde, at man kan tale om sit hjem, sin lejlighed, sin familie, og sine børn skole, altså tale på dansk om det man kender, mens man ikke kan tale på dansk, eller sige noget fornuftigt på dansk om hvorfor man ikke har et arbejde, eller hvordan det kan være, at man ikke har en uddannelse f.eks.

Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Ryan Klitholm, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Kære Eva Schwanenflügel: God og præcis kommentar fra Dig. Hvorfor har danske journalister ikke stillet dit helt centrale spørgsmål til de to herrer ? Om Mathias Tesfaye og Nasser Khader følgende. Jeg må hellere hyle som de andre ulve i min flok. Den sociale kontrol kan lede til helt absurde ryk i meningsdannelsen. Under den 2. Verdenskrig blev der indrettet en midlertidig KZ-lejr i Westerbork NL. Den var udstyret med sovebarakker med rimelig komfort. tandlægeafdeling, sundhedsklinik, små køkkenhaver for de internerede jøder. Formål tilsløring af lejrens egentlige formål en transitlejr for transport af jøderne til Auschwitz Birkenau. Tyskerne turde ikke indrette KZ lejre med forhold som Bergen Belsen, Sobibor, og Auschwitz Birkenau i det civiliserede og arisk befolkede Nederland. De regnede med, at det kunne udløse uro og oprør i Nederlandene, hvis en lejr lå med de forhold i landet. Dem som drev Westerbork var jøderne selv. Jøderåd skulle lede den daglige drift, men alle de store forbryderiske beslutninger blev truffet af overmagten det tyske herrefolk og dets lokale nyttige idioter i NSB ( Det nederlandske nationalsocialistiske parti ).

Anne Frank og hendes familie opholdt sig også i en periode i KZ-lejren Westerbork.

Link til Wikipedia NL: Kamp Westerbork.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Westerbork

"Selvom de selv er etniske.."

Eva,
er du da ikke etnisk? Jeg er i hvert fald, og jeg vil gå ud fra, at resten af landets befolkning er det. ;-)

Nu bor jeg i Odense, som jo står for skud ustandseligt omkring indbyggerne fra Vollsmose. Sidst somaliere, som nogen elsker at hade eller hvad det nu er. Jeg tager et par gange om ugen min cykle og kører ud i Vollsmosecentret for at handle især grønt. Uanset hvornår jeg er der er der smil og ja snak på mange sprog, skønt at se mennesker med oprindelse fra hele kloden komme samme sted.
Jeg kunne ønske at alle politikere fra venstre-til højrefløj gjorde sig den ulejlighed eller skal vi sige tjeneste at møde op dette sted for at handle anonymt og uden presse, jeg ville tro de fandt ud af at her er rart, men godt nok uden bajere. I dag stod en somalier med sin datter på armen og jeg kunne ikke dy mig for at smile til den lille pige og sige du skal nok få lært dansk. Faderen grinede og svarede på uforfalsket dansk at det gjorde hun nu nok, for hans kone var dansker. Han havde boet i området, men kom der nu for at handle og hilse på venner. Vi fik en snak om hysteriet og han mente det kneb for de somaliere som ikke er født her, men at alle som var født her snakkede dansk og gjorde det også samen med landsmænd/kvinder, hvilket jeg oplever når jeg hører dem snakke indbyrdes. Helt ærligt politikere: se verden som en helhed med forskelligt sprog, men hvis vi vil se hinanden som vi er, behøver det ikke være et problem.

Eva Schwanenflügel, Ryan Klitholm, Niels Duus Nielsen, Kenneth Jacobsen og Ea Movang anbefalede denne kommentar

Nu hvor alle medier, politikere og en del borgere er ved at gå i selvsving over, at disse kvinder angiveligt ikke kan dansk, så lad mig lige minde om, at nationen i sidste uge var ved at gå i selvsving over, at en prominent indvandrer var død - en indvandrer, de fleste danskere mente ikke kun godt nok dansk, skønt hans ordforråd vist lå en hel del over gennemsnittet for danskere i al almindelighed.
Så det at kunne dansk er ikke et entydigt begreb - eller som en vis rødhåret politiker siger : "Man skal kan dansk, når man bor i Danmark. ". Må jeg lige minde om, at hun - og mange andre kridhvide danskere netop ikke har styr på deres modalverber, ikke han finde ud af ligge/lægge, ikke kan finde ud af forskellen på infinitiv og nutid, mens rask væk bruger det forkert, når de skriver, ikke kan finde ud af personlige stedord etc. etc.
Skal vi ikke sende dem op på indlandsisen hele bundtet indtil de har lært det - de har nemlig absolut ingen undskyldning for ikke at kunne det ?

Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Ryan Klitholm, Niels Duus Nielsen, Kenneth Jacobsen, Ea Movang og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Tak til Lasse Jensen. Endnu engang. Tak fordi du agerer vagthund. I denne sag har 24/7 også gjort et godt stykke arbejde. Politikerere optræder uværdigt. Socialdemokratiet har mistet sin sjæl, de havde dog lidt tilbage.

Eva Schwanenflügel, Ryan Klitholm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar