Kronik

I denne verden hylder man fri bevægelighed for alt. Undtagen mennesker

Når grænserne søges gjort hermetisk lukkede for ‘forkerte’ mennesker, rammes jeg af udvejsløse tanker om den frie verdens markedslogik. Den herskende politiske konsensus i Danmark er hyklerisk og fylder mig med ubehag og undren
Lesbos er blevet et symbol på flygtningekrisen og porten til Europa for hundredetusinder flygtninge og migranter. I dag er øen blevet et permanent opholdssted for flygtninge og migranter, der hverken kan komme videre op igennem Europa, eller tilbage hvor de kom fra.

Lesbos er blevet et symbol på flygtningekrisen og porten til Europa for hundredetusinder flygtninge og migranter. I dag er øen blevet et permanent opholdssted for flygtninge og migranter, der hverken kan komme videre op igennem Europa, eller tilbage hvor de kom fra.

Sille Veilmark

Debat
17. februar 2018

Havnebyen Santo Domingo i Den Dominikanske Republik, efteråret 1982. Som general purpose worker (altmuligmand, red.) banker jeg rust på et dansk containerskib under bekvemmelighedsflag på åbent hav. Men nu skal vi i land i det lille mellemamerikanske land for en kort stund, inden turen går videre.

Repetitivt løfter kæmpestore kraner containere højt op i luften for at ’ryste’ dem ti-15 meter over asfalten. Lågerne smækkes op på vid gab med høje metalliske lyde til følge. Det sker for at tjekke, at de er tomme, siger folk på havnen – eller rettere for at undgå, at der skjuler sig mennesker i dem, før de standardiserede varekasser skal videre på deres færd nordpå til Amerika.

Februar 2018: Milliardæren Elon Musk sender en rød Tesla-elbil ud i rummet med en kraftig raket. Sportsvognen kommer ikke til at befinde sig helt alene i det tomme rum, som rumhunden Laika var det i 1957. Undervejs kan den nemlig lytte til David Bowies tidløse spacemusik.

Umiddelbart ville det nok også have ødelagt den gode stemning og de futuristiske planer om ’at gøre mennesket til en multiplanetar art’, hvis højtalerne var blevet tunet ind på Mette Frederiksens alvorstunge og periodisk messende radiostemme, der fremlagde Socialdemokratiets plan ’Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik der samler Danmark’.

Hver eneste dag cirkulerer der milliarder af varer, penge, investeringer, ord, billeder og tegn rundt i den globale trafik på et eskalerende, pivåbent og principielt grænseløst verdensmarked. Den frie verden hylder det frie marked. Væk med skranker og toldmure for varer, tjenesteydelser og lønsomme kapitalbevægelser.

Det dominerende narrativ forkynder, at rigtige liberalister går ind for fri bevægelighed af alt og alle. Lad den risikovillige udenlandske kapital booste investeringerne i bio- og computerteknologi i Danmark. Vi spiser lækre bøffer fra Argentina og eksotisk tang fra Østen.

Arabisk musik fylder æteren, og der læses japanske tegneserier. Børnebørnene studerer i Bologna eller er på studietur til Kina. Den næste familierejse går måske til Sumatra, eller hvad med en romantisk weekend for to i Paris?

Kun for mennesker er der ikke fuldkommen fri bevægelighed. Den højtbesungne frie bevægelighed af (varen) arbejdskraft, der blandt andet har været en af hovedbegrundelserne for at forme det overnationale europæiske samarbejde, der nu kaldes for EU, hilses primært velkommen, hvis den er værd at udbytte (produktiv), højtuddannet og eftertragtet.

Men fattige, flygtende og asylsøgende mennesker er overhovedet ikke velkomne. De skal blive, hvor de er, eller fluks sendes retur, hvis de er kommet for nær.

Der er tilsyneladende politisk konsensus om at fortsætte, intensivere og fintune det åbenlyse hykleri, at kun mennesker – men eksempelvis ikke biler, popmusik, frosne pizzaer, colaflasker, tv-serien Dollars og pornosites – møder håndfaste grænser, når de forsøger at bevæge sig.

Lykkeriddere mellem høje mure og udlængsel

På én gang snedigt, men også meget problemforvoldende er det at betænke, at mens varer, penge, kapital, billeder og tegn er notorisk ligeglade med, hvor de befinder sig, bare deres interessenter får mulighed for at bruge og flytte dem i fri cirkulation, så kan mennesker ikke være komplet indifferente over for, hvor de befinder sig eller har lyst til at bevæge sig hen. Mennesker er nemlig udstyret med kroppe, tanker, følelser, historie, sprog, tilhørsforhold, sociale bindinger, håb, forestillingsevne etc.

Den amerikanske præsident Donald Trump, der drømmer om at bygge en høj mur på grænsen til Mexico, havde driftige forfædre, der for cirka 160 år siden udvandrede fra Tyskland til Californien.

I guldfeberens driftige kølvand drev de med stor dygtighed og held en lukrativ hotel- og bordelvirksomhed for datidens rodløse lykkeriddere. Senere generationer af Trump-familien brugte disse penge på at investere og spekulere i ejendomme.

Millioner af mennesker rejste fra Europa til USA for at starte på en frisk, oftest på flugt fra fattigdom og en udsigtsløs fremtid. Men også dengang blev mange sendt retur, og langt fra alle var velkomne.

Det kræver gedigen historieløshed, sleben kynisme og en god portion angst for de(t) fremmede at argumentere for, at mennesker ikke har ret til at bryde op og rejse hvorhen, de vil og kan. Hvilken verdenshistorisk ret har europæerne og amerikanere til at lukke grænserne og til at forsvare privilegier og rigdomme, der ikke mindst er opnået på baggrund af tidligere generationers virke som lykkeriddere med udlængsel?

Nogle gange var de også engagerede som opdagelsesrejsende, slavehandlere, imperialister, missionærer, handelsrejsende, soldater og forskere, der formeligt væltede rundt i verdens muligheder. Mange af dem fik plads ved samlebåndet på kød- og bilfabrikkerne, andre blev landmænd, kvægavlere og avisbude og 117 andre ting.

36 år efter

Oplevelsen på havnen i Santo Domingo har her 36 år efter brændt sig fast som selveste sindbilledet på indvarslingen af en rå, menneskefjendsk og effektiv praksis, der i dag søges transformeret til noget, der tager sig bedre ud, men principielt adlyder den selvsamme logik.

Hvorfor lokaliserer og afslører vi ikke bare ’falske’ asylansøgere, så vi kan hælde dem ud igen? Eller parkerer dem i mere eller mindre fantasidesignede lejre langt fra København og Kruså? Nej, det politiske liv er noget mere konsekvent hertillands og såmænd også rede til både at gradbøje menneskerettighederne og opsige eller skævvride internationale konventioner. Den ’retfærdige’ og ’realistiske’ øvelse handler nemlig om at hindre uønskede mennesker i at komme hertil.

Jeg gætter på, at argumentationen og tonen i denne kronik vil blive mødt af et letantændeligt folkeligt brøl: Det er sgu’ da totalt urealistisk, halalhippieagtigt og frem for alt elitært og kulturradikalt. Vi kan ikke tage imod alle verdens flygtninge, asylsøgende og lykkeriddere, og vi har ikke lyst til at dele vores goder med dem.

Vi kan ikke frelse eller hjælpe alle fattige og forfulgte. Vi er kun et lille land. Sammenhængskraften i Danmark vil gå itu, den solidaritet, som gennem mange år er opbygget i velfærdsstaten, kan slet ikke løfte byrden. Danmark er primært et land for danskere, der taler dansk og ser danske ud. Vi må gøre os hårde og gennemføre ’den nødvendige politik’.

Skjules skal det ikke, at argumentet om syv milliarder menneskers principielle ret til frit at bevæge sig sikkert ikke lader sig virkeliggøre i praksis. Svimlende og komplekse problemer vil tårne sig op, hvis mange af verdens fattige, klimaflygtninge og lykkeriddere sætter sig aktivt i bevægelse.

Men jeg drister mig til at minde mine potentielle kritikere om, at nationale grænser er historisk tilblevne og dermed foranderlige, og at mennesker altid har bevæget sig og vil vedblive med at gøre det.

Der ville slet ikke have været mennesker i Danmark, hvis ikke de første mennesker var udvandret fra Afrika for cirka 200.000 år siden (tallet er omstridt). Og hvis ikke istidens forsvinden for cirka 12.000 år siden havde muliggjort, at nogle rensdyrjægere var kommet ud af kurs og endt heroppe i nord sammen med nogle andre indvandrere, der søgte lykken og efterhånden blev til vores fastboende, jorddyrkende og husdyravlende urforfædre.

Dertil kommer, at det må krænke intelligente menneskers logiske sans og medvirke til at demontere de skrøbelige rester af en empatisk indlevelsesevne at skulle udbasunere – eller i smug fremføre, acceptere eller i mangel af bedre have forståelse for – himmelråbende hykleriske påstande om det frie markeds lyksalighedsbringende kraft for alt. Bortset fra mennesker.

Steen Nepper Larsen er lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Fri bevægelighed af mennesker over landegrænser kan ikke forenes med fri ret til sociale ydelser.

Britta Felsager, Jan Kauffmann, Else Marie Arevad, Hans Aagaard, Henrik Bjerre, Robert Ørsted-Jensen, Mette Poulsen, Per Torbensen, Lars Jørgen Hansen, Morten Clausen, Egon Clausen, Anders Hede, Povl Jensen, Bjarne Frederiksen, Ole Andersen, Kim Houmøller og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Fri bevægelighed af kapital over landegrænser kan ikke forenes med en retfærdig fordelingspolitik på nationalt niveau, og selv om en international fordelingspolitik har lange udsigter, er det måske den eneste vej frem, hvis vi vil løse problematikken omkring folkevandringerne?

Jørgen Mollerup, du fokuserer på symptombehandling (sociale ydelser), hvorfor ikke gå efter sygdommens årsag?

Palle Yndal-Olsen, Lillian Larsen, lars søgaard-jensen, Anders Graae, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Ole Frank, Christian Larsen, Philip B. Johnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Overgreb på voers medmennesker for at retfærdiggøre vores afhængighed og fortsatte misbrug.

Når befolkningen bliver dum med vilje.

"Ifølge FN/UN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

Hvis der ikke ønskes flere flygtninge, så må befolkningen lade være med, at producere flygtninge!

Danskerne er målt på den enkelte borger i forhold til det samlede indbyggertal og den samlede befolkning i Danmark, de mest CO2 udledende i hele verden.

Stop hykleriet!

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Misbrug, løgn og propaganda.

Der er en folkevandrings udfordring under kraftig opsejling, den er skabt af befolkningen og deres politikere i den rige del af verden, som ikke vil se realiteterne i øjnene.

Vores politikere planlægger nu starten til, hvad der helt tydeligt ender med udryddelseslejre i Afrika og oprettelse politistat her hjemme.

Borgerne og deres politikere blive selv ofre, for de uløste handlingskrævende opgaver, som ikke addresseres, når det fulde omfang af udfordringerne går op for befolkningen, når f.eks. grundvandet stiger og flere mister deres huse, befolkningen oplever nu begyndelsen til enden på det afhængigheds skabende misbrug.

Fortsat forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, er urentabelt, men ingen vil tale om det.

De lærde og journalister mf. er i denne forbindelse ikke en del af løsningen, her er journalister samlet set blot mikrofonholdere for vores politikere, der ikke vil tale om substansen i problematikkerne og journalister nægter at stille de rigtige og relevante spørgsmål til den dobbeltmoral, der er i den usammenhængende førte såkalte ‘nødvendighedens politik’.

Det er et eksistentielt problem.
Ingen nulevende økonom har til dato kunne skabe, samlet set global vækst, uden brug af energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen nulevende økonom har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen:
Vores politikere og traditionelle vækst økonomer generelt og samlet set, har ikke forstået, hvad gode økonomiske forhold er, økonomer har ikke forstået skabelsen af samlet set global økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede globale velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af global fattigdom og befolkningstilvækst i kølvandet.

Det estimeres af UN/FN, at der de kommende få årtier kommer ‘nye’ 200 millioner klimaflygtninge.

Det globale energiforbrug, udledningen af CO2 stiger samlet set i 2017.

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015.”
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

Politikere mf. taler nu om ‘flygtningelejre’ og ikke længere løsning på de menneskeskabte klimaforandringer.

Bevarelse af vores velstand og adressering af de menneskeskabte klimaforandringer kan ‘ikke realiseres’ uden, at det vil skabe stigende menneskeskabte klimaforandringer, det er den virkelighed alle fortrænger.

Det er ikke forkert, at sammenligne befolkningen og deres politiskers økonomisk vækst jagende magtmisbrug politik, med traditionelle stofmisbrugers manglende magt over deres liv.

Borgerne og deres politikere misbrugere har udviklet en stærk fysisk og psykisk afhængighed, med tilhørende grundlæggende benægtelse af dette faktum.

Der er ikke stor forskel på en konstant jagt på økonomisk vækst, for en hver pris og andet stofmisbrug, misbruget har magten og ofrene for misbruget fortrænges.

Stop hykleriet nu!

lars søgaard-jensen, Egon Stich, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Philip B. Johnsen - Folkevandringen skyldes fravalg af et-barnspolitik som i Kina, og en laissez-faire holdning til børnebegrænsning. Det kan aldrig være mit ansvar, at forsørge en indvandre/flygtninge familie med mange børn; og slet ikke på dansk jord. Kan man ikke forsørge sig selv og sine, er det galimatias at forvente mennesker på den anden side jordkloden skal!

Britta Felsager, Jan Kauffmann, Else Marie Arevad, Hans Aagaard, Per Torbensen, Lars Jørgen Hansen, Jens Bruun, Morten Clausen, Povl Jensen, Christian Larsen og Ole Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Kim Houmøller
Jeg syntes, at er godt, vi to er enige om, at »som man sår, så høster man«.

Hvad siger vores egne forskere om, hvem der må flytte?

Citat DMI:
“Cirka en million danske adresser ud af de samlede 3,6 millioner adresser har et meget højt grundvandsspejl (få centimeters dybde) under kraftigt nedbør.

Det sandsynlige scenarie med ændret klima og mere fremtidigt nedbør vil gøre, at grundvandsspejlet hæves. Det fører til, at områder bliver omdannet til vådområde.”
Kilder: DMI, dingeo.dk

Lokalt som globalt er det historien om ‘Kejserens nye klæder’.

Britta Hansen, Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

De der driftige mennesker der drog til Amerika gjorde jo så det at de lige udryddede den lokale befolkning for at få plads - det kan jo selvfølgeligt også være løsningen for de der nu flygter pga. verdens klimaændringer og våbenindustriens succesfulde arbejde i mellemøsten og afrika. Vore pensionsfonde og banker hæøster løstigt til os alle.
#Kim Houmøller
De områder hvorfra befolkningerne nu flygte er ikke blandt de tættest befolkede; såvel Afghanistan, Irak og Syrien ligger betragteligt under den Danske befolkningstæthed. Derimod kan befolkningstætheden i DK jo nok korrelleres med f.eks. vort CO2 og nitrat aftryk, og vor dertil ikke eksisterende natur.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Klaus Brusgaard - Hvorfor tror du så de flygter til Europa/Danmark? Sociale ydelser i rigt mål siger min Iranske frisør!

Britta Felsager, Ole Andersen, Hans Aagaard, Per Torbensen og Povl Jensen anbefalede denne kommentar

Præcist,Niels Nielsen.

Og hvis Kim Houmøller var villig til at betale en ordentlig pris for sine jeans fremstillet i Bangladesh, ville han ikke skulle føle sig forpligtet til noget som helst, der er ham imod.

Anders Graae, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og hvem, Kim Houmøller, mener sin iranske frisør så flygter til Danmark for at få sociale ydelser? For det er jo tydeligt nok ikke ham selv.

Ole Frank, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

At sammenligne med indvandringen til et mennesketomt land (Danmark) for 12.000 år siden er simpelthen for plat.
Nej, vi vil da ikke bare åbne op for at folk der ikke selv kan tiltuske sig en ordentlig tilværelse eller uddannelse, "bare" okser herop til os, og lader sig berige af vores opsparede midler. Og da slet ikke mennesker der dyrker en underlødig primitiv overtro, der tilsiger at alle vi andre er "vantro".
Det der først og fremmest er problemet er overbefolkningen. Der produceres simpelthen ALT for mange fattige og uvidende mennesker - og DET må stoppes. Eller inddæmmes.
Og vi vælger at inddæmme problemet ved (beklageligtvis) at forhindre menneskers frie bevægelighed. Surt, men hvad fanden skal vi dog gøre?
Vi har postet milliarder af kroner og timer i Afrika - og det har ikke hjulpet stort. Afrikanerne kæmper stadig med korruption og grådighed og rige svins totale magt over alt og alle
TO ting skal bekæmpes: vores umådeholdelige vækst (grådigheden), og befolkningseksplosionen
Frem med hø-tyvene...

Britta Felsager, Ole Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Ole Frank - Din viden om prispolitik på tøj har intet med immigration at gøre. Hvis din nonsens logik passede, var der jo ingen grund til at flygte til Europa, hvor et par jeans koster 1000 kr!

Jan Kauffmann, Ole Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Det kan vinds også,men så skal venstrefløjen acceptere at velfærdssamfundet er en sags blot. Man kan ikke både have fri indvandring og overførselsindkomster til de svageste. Så bliver det alles kamp mod alle.

Steffen Gliese

Ejendomsretten til produktionsmidlerne er som sædvanlig årsagen til alle problemerne.

Ole Frank, Egon Stich, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg er med på at vi ikke skal have Socialdemokratiets indvandrepolitik gennemført i Danmark. Men vil blot minde Steen Nepper Larsen om at det indre marked i EU er en vandartet politisk konstruktion gennemført pga. især store virksomheders interesser og for at fylde rige menneskers lommer. Og det gælder for så vidt alle andre "fri"-handelsaftaler. Jeg ved ikke hvorfor du synes sådanne asociale aftaler er noget vi skal eftertragte og noget som også skal gælde mennesker på flugt.

Kim Houmøller
Din viden om prisniveauet i blandt andet Danmark er da alt andet end imponerende. Du kan få et par herrejeans til 250,- her. Hvor stor en del af omkostningerne er løn? Hvilke forhold bliver de produceret under? Er prisen 1000, - som du hævder, ja så er der da endnu mere grund til at overveje, hvor dine penge bliver af, for det er ikke hos dem, der fremstiller dem: http://edition.cnn.com/2013/05/02/world/asia/bangladesh-us-tshirt/index....
http://edition.cnn.com/2013/05/02/opinion/akter-bangladesh/index.html?hp...

lars søgaard-jensen, Britta Hansen, Kurt Nielsen, Gaderummet Regnbuen, Anders Reinholdt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Skjules skal det ikke, at argumentet om syv milliarder menneskers principielle ret til frit at bevæge sig sikkert ikke lader sig virkeliggøre i praksis. Svimlende og komplekse problemer vil tårne sig op, hvis mange af verdens fattige, klimaflygtninge og lykkeriddere sætter sig aktivt i bevægelse."

Ja, naturligvis vil "Svimlende og komplekse problemer tårne sig op", både hvis vi i vesten lader stå, og hvis vi ikke gør, men "vi" - hvem det så end er - kan altså ikke undlade at producere børn i Afrika. Det kan kun afrikanerne!

Så hvad vil den gode lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse egentlig med sit indlæg??

Han skriver: "Der er tilsyneladende politisk konsensus om at fortsætte, intensivere og fintune det åbenlyse hykleri, at kun mennesker ( ...) møder håndfaste grænser, når de forsøger at bevæge sig."

Nu ved jeg jo ikke, hvilket mørkt sted lektorens hoved har befundet sig i de sidste 50 år, men andre har altså forlængst set, at de som tjener penge på andres arbejde, i smukt samarbejde med en "humanistisk" venstrefløj, og et borgerligt arbejdsgiver-halehæng, i mange år HAR åbnet grænserne for eksotiske mennesker, og meget gerne ser endnu flere løntrykkere importeret.

Så nej, Steen Nepper Larsen, der er IKKE konsensus om lukkede grænser!

Ole Andersen, Hans Aagaard og Mette Poulsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Jeg kan ikke rigtig blive enig med mig selv om, hvad jeg tror mest på!

‘Vil’ befolkningen ikke forstå omfanget af problematikken, de menneskeskabte klimaforandringer skaber klimaflygtninge, eller ‘kan’ befolkningen ikke forstå sammenhængen mellem den rige del af verdens forbrug på olie, gas og kul afbrænding, de menneskeskabte klimaforandringer og den kommende folkevandring.

Hvor mange der bliver født i Afrika og befolkningstilvækst generelt i verden er alene et spørgsmål om proportionalitet med den samlede fattigdom.

Hvis nogen har interesse i dette emne så er her lidt læsestof:
"The World has reached Peak Number of Children!

world population continues to grow, but the number of children in the world has now reached its peak.

In 1960 we were 1 billion children below 15 years of age and we were 35% of the world population.

Now there are 1,9 billion children in the world, but they are but 27% of world population.

In 2050 there will still be an estimated 1.9 billion kids, but they will be only 20% of world population.

The reason, 40% of world population has less than 2 children per women and thus compensationg for the 18% that get more than 3 children per women."

Link:
http://esa.un.org/unpd/wpp/publications/files/key_findings_wpp_2015.pdf
http://esa.un.org/unpd/wpp/unpp/p2k0data.asp

Philip B. Johnsen

Borgerne og deres politikere med religiøse tro på forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, har rigtige mennesker, der lider dagligt på samvittigheden.

6 July 2017

"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Borgerkrigen i Syrien begynde med en folkevandring ind til byerne, forårsaget, af tørke sultende syere, uden noget sted at være, de hoppede sig op i gadebilledet, Bashar al-Assad kunne tillade det store sammenrend mellem demonstranter og klimaflygtninge og det resulterede i den ulmende uro, der nu er borgerkrig mm.

The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.

“According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south) nearly 75 percent suffered total crop failure.

Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting 1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.
Link: https://climateandsecurity.org/tag/arab-spring/

"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:https://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafo...

Migration har en årsag, Afrika en verdensdel, der er langt hårdere ramt af de menneskeskabte klimaforandringer end EU er det endnu, i Afrika regner for meget eller det regner for lidt og det regner for uregelmæssigt.

De menneskeskabte klimaforandringer, den rige del af verden, det er bl.a. USA og Danmark, har 99% af det historiske CO2 udlednings ansvar for, som af UN/FN estimerede vil resultere i 200-250 millioner ‘nye’ klimaflygtninge i verden de kommende få årtier, er ensbetydende med sult og nød for befolkningen, det er kimen til oprør, kampen om resurserne for opretholdelse af livet og naturligvis migration.

Det er ikke vanskeligt stof, jeg tror nok mest på, at befolkningen ikke ‘vil’ påtage sig deres ansvar, men de ‘kan’ godt se sammenhængen.

@Philip B. Johnsen skriver, at:
"Migration har en årsag, Afrika en verdensdel, der er langt hårdere ramt af de menneskeskabte klimaforandringer end EU er det endnu, i Afrika regner for meget eller det regner for lidt og det regner for uregelmæssigt." ... og så "kan" jeg altså godt se, at det er en rigtig dårlig idé, at føde endnu flere børn, som så heller ikke kan andet, end at "ville" flytte til steder på kloden, hvor de indfødte har truffet foranstaltninger til at kunne dyrke jorden, efter de klimatiske forhold, man nu engang er underlagt dér.
Afrika er jo ikke en gold ørken, eller et uopdyrkeligt sumpområde; Afrika er frodigt!

Jeg "vil" gerne forstå, hvorfor i alverden patriarkalske kulturers kyniske masseproduktion af mennesker, ikke skal underlægges de samme begrænsninger, som pålægges co2-udledninger , og andet svineri; jeg "kan" bare ikke forstå det!

Jeg "vil" gerne forstå hvordan befolkningseksplosionen i Afrika bliver mit ansvar; jeg "kan" bare ikke forstå det!

Britta Felsager, Ole Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Måske, Jens Bruun, fordi selve et at føde afkom for langt den største del af jordens befolkning er selve meningen med livet, mens spørgsmålet om at tjene penge og blive rig kun optager på verdensplan ganske få.

Ole Frank, Niels Duus Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Men jeg drister mig til at minde mine potentielle kritikere om, at nationale grænser er historisk tilblevne og dermed foranderlige, og at mennesker altid har bevæget sig og vil vedblive med at gøre det."

Jeg forventede nok at konklusionen ville lyde noget i den retning.

Det forfatteren demonstrerer her, er en popular misforståelse af at "social konstruktion" skulle være lig "falsk", "ikke gyldig", subjektivitet som mindreværende. Menneskerettigheder er en social konstruktion, lov er en social konstruktion, humanisme er en social konstruktion, forfatterens harme i sig selv, beror på et værdisæt der er en social konstruktion, og humanisme og menneskerettigheder og liberalisme er altsammen "historisk tilblevne" og dermed foranderlige.

Er det så et argument for at man bør forkaste ideer om menneskerrettigheder, humanisme, etc. ? Altså at værdier og moral kun har værdi hvis den (kan fremstilles som værende/) er "universel"? Eviggyldigt? En slags moralsk naturlov?

Der skal ikke være nogen fri bevægelighed for hverken kapital eller mennesker. Det er en logisk slutning baseret i vestlig kulturchauvanisme, at fordi "vi" (eller overklassen) ser og har set det som en historisk "ret" at bosætte sig overalt i verden, uanset den oprindelige befolknings ønske om bevarelse af deres egen kultur, så bør alle andre også have samme ret. Kultur som bosætteren betragter som primitiv, tilbagestående, ikke-progressiv.

Robert Ørsted-Jensen

I øvrigt er er ikke fri bevægelighed for varer og ydelser

"Ejendomsretten er ikke det samme som beslutningsretten, og måske vil der slet ikke ske noget andet, hvis alle ejede alt."

Hvis alle har ansvaret er der ingen der har ansvaret. Det ser vi igen og igen med de offentlige projektskandaler.

@Steffen Gliese

Måske det er selve meningen med livet, at føde afkom, men hvorfor dog føde så mange flere end der kan brødfødes?

Èn mulighed, kan selvfølgelig være, at det ses som en god indtægtskilde, at lade sit afkom bevæge sig frit over grænsen til Vesten, så de kan sende dollars hjem, men når også dén mulighed snart lukkes, ærgrer de sig måske over, at de ikke valgte politikere som kunne begrænse befolkningstilvæksten!

Ole Andersen, Hans Aagaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kim Houmølle: "Kan man ikke forsørge sig selv og sine, er det galimatias at forvente mennesker på den anden side jordkloden skal!"

Og det gør mennesker på den anden side af jordkloden jo heller ikke, de drager jo tværtimod tværs gennem ørkenen og krydser Middelhavet for at få et job, med livet som indsats, så de kan forsørge både sig selv og den del af familien, som er tvunget til at blive hjemme.

Og bevoksningstilvæksten er et problem, som kun løses ved at skabe et globalt socialt sikkerhedsnet. Så længe man ikke har en garanteret folkepension er man henvist til at leve af sine børn, og hvis børnedødeligheden er høj, er man nødt til at have mange børn, hvis man vil overleve som gammel.

I takt med at velstanden stiger og der indføres ældreforsorg, falder børnetallet, det er sket i alle lande, der har en fungerende socialstat, så det er rimeligt at forvente, at det også vil ske i de nuværende fattige lande. Bare at skælde ud får ikke folk til at holde op med at formere sig, vi må til lommerne, hvis vi vil beskytte os selv mod den kommende folkevandring.

Krig, sult, klimaforandringer og folkevandring - er det de fire ryttere, som varsler undergangen? Eller er de fire ryttere blot vore forfædres måde at advare os på, så vi får fingrene ud, før det er for sent?

Flemming Berger, lars søgaard-jensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Så mange bogstaver, det er da vidunderligt at så mange vil bo sammen med os, problemet er De mange ikke har en uddannelse der kan bruges i vores samfund (EU), vi kan ikke leve af at klippe hinanden eller plukke tomater syd for alperne, vi har nok af betonbyer hvor folk lever af almiser og dårlig mad, i Afrika føder den stakkels afrikanske kvinde ca 5 børn, som på deres ipad (lavet i Kina) kan se mælk og honning flyde i gaderne. Velkommen til overfladen, tag jer sammen og sørg for at der er praktikpladser til vores egne børn så vi ikke skal efterlade vores afføring i hegnet, for skoven er væk. fortsat god dag

Runa skriver ikke SL
Jeg kan fortælle en rigtig historie. Jeg kender en kvinde fra Afrika. Hun kom til Danmark som en lille pige, med sin mor. Faren var død. De var ikke fattige og i en periode efter ankomsten, arbejdede moderen i en hjælpeorganisation i DK. Kvinden, som jeg kender blev så gift med en afrikansk sportsstjerne, som tjener mange penge. Mandens familie i Afrika har land og har altid kunne forsørge sig selv. De er ikke fattige på afrikansk vis. Da sportsstjernen begyndte at tjene mange penge, gav han penge til sin mor og sine søskende, deres ægtefæller og børnene. Så småt holdt hele familien op med at arbejde med det de tidligere havde beskæftiget sig med og levede af sønnens og broderens/svogerens hjemsendte penge. Jeg spurgte hende, hvad sker der, når din mands tid som sportsstjerne er over. Hun svarede mig således. Det tænker de ikke over. Som min gode bekendt har fortalt mig, har hendes landsmænd et urealistisk forhold til Europa/Vesten og Vestens rigdomme. De forstår ikke, at man ikke bare kan tage til Europa og blive rig med det samme. Det tror, at alle kan blive rige, bare de tager til Vesten. Hendes mands familie, der lige pludselig blev forsørget af en søn/broder, ønsker ikke at rejse til Europa, de har det fint. Min bekendt kommer fra et muslimsk land. Hun fortæller ligeledes, at radikale muslimske grupper er så småt ved at ødelægge balancen i dette land, især i landets nordlige egne. De kommer og regerer med vold og magt. Landet er rigt af mineraler og guld mm. Med landets rigdomme taget i betragtning, burde det kunne udvikle sig til et velfungerende land. Hun har selv tre børn med sin mand og vil ikke have flere. Derimod vil hendes afrikanske mand gerne have mange børn. Som hun siger, han kan ikke forstå, at jeg ikke har lyst til at få flere børn, fordi jeg har et arbejde og vil gerne videreuddanne mig. Han arbejder i andre lande og hun tager derfor vare på deres tre dejlige børn, samtidigt med at hun arbejder selv. Her mødes to verdener og to livsopfattelser.

Så længe afrikanere, især unge mænd mener, at der vokser guldæbler på træerne i Vesten, vil de rejse til de vestlige lande. Afrikanerne vil blive ved med at få mange børn, hvis de ikke får en uddannelse. Det førnævnte par fortæller lidt om sagen. Han er dygtig til sport, men uden nogen form for uddannelse og hun har en uddannelse. Uddannelse og god beskæftigelse i eget land må være svaret for Afrika. Hvordan det skal ske, kræver at vi køber varer fra Afrika til en rigtig pris og hjælper med at bygge landene op. Hvordan det bliver gjort i lande hvor korruption er mere almindelig end ikke, har jeg ikke svar på. Det er der andre dygtige mennesker, der ved mere om.

Artiklens forfatter viser i den grad en manglende indsigt og viden. Spørgsmålet er også, om han selv ville undvære sin pension, mulighed for at komme til lægen og meget andet, som vi forbinder med et velfærdssamfund. Desuden presser det spørgsmål sig på, om Vesten er den største lykke for en afrikaner. De fleste kan bedst lide deres eget land, når det kommer til stykket. Mon ikke Vesten burde støtte en demokratisk og opbyggende vækst i Afrika, fremfor, at afrikanere kommer og lever i fattigdom i vores lande, uden værdighed, som for mange gør i dag.

Poul Erik Pedersen, Jan Kauffmann, Else Marie Arevad, Flemming Berger, Ole Andersen, odd bjertnes og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Naturligvis ville lavere reproduktion afhjælpe elendigheden - et barn, der ikke er født eller på vej til at blive det, kan ikke lide.

Og alligevel kan jeg kun grine højlydt over de forslag, der kommer, når jeg tænker over udviklingen over tid:

Nr. 1: Europæer drager ud i verden, ankommer på eksotiske steder, som de
Nr. 2: straks underkaster sig ved enten at bestikke eller at slå tilstrækkeligt mange ihjel.
Nr. 3: Udplyndringen starter og varer ved igennem nu knapt 600 år.
Nr. 4: Vi lever godt af slavehandel, guld og andre eksotiske skatte, bliver rige samfund
Nr. 5: Desværre er moder jord ikke helt klar til at dens natur bliver komplet udplyndret og
Nr. 6: Klimaforandringerne går i gang (i øvrigt allerede forudsagt af Alexander v. Humboldt i 18.åh.)!
Nr. 7: Mens vi tømmer havene foran Afrikas kyster, har fiskerne ikke andet at lave end i en evighedsspiral at se andre landes rigdom i fjernsynet (måske det centrale TV i landsbyen), mens hans børn sulter.
Nr. 8: Mens tørken udbreder sig og gør landbrug umuligt, ser mange via mobilerne den rigdom, de fjerne lande har opbygget på ryggen af dem og deres aner.
Nr. 9: Europa og andre lande gider ikke alle de flygtninge og indfører - ud over lukkede grænser osv. - et forbud for afrikanere at få flere børn (end muligvis 1 stk/pp).
Nr. 10: Det fungerer, og udbytterne kan lystigt fortsætte deres overforbrug og hærgen på jorden, uden at blive belemret af uønskede folk ved grænserne.

Og sådan fortsætter det hvide menneske sin sejrsgang med rigdom igennem undertrykkelse og udbytning.

Lige indtil jorden en dag får nok og vælter hele konstruktionen. Det kan ikke vare særlig længe indtil da.

Poul Erik Pedersen, Lillian Larsen, Flemming Berger, Ole Frank, Carsten Svendsen, lars søgaard-jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Runa Lystlund, du får min anbefaling for din lille historie fra det virkelige liv, og for de konklusioner du drager heraf. Blot må jeg opponere mod din konkret kritik af Nepper Larsen: "Artiklens forfatter viser i den grad en manglende indsigt og viden". Jeg vil nøjes med at henvise til to sætninger i artiklen:

"Skjules skal det ikke, at argumentet om syv milliarder menneskers principielle ret til frit at bevæge sig sikkert ikke lader sig virkeliggøre i praksis".

og:

"Men jeg drister mig til at minde mine potentielle kritikere om, at nationale grænser er historisk tilblevne og dermed foranderlige, og at mennesker altid har bevæget sig og vil vedblive med at gøre det".

Taget under et udgør de to sætninger et problem, som skal løses. Og det løses ikke ved at springe fra det almene plan, hvor vi taler om milliarder af menneskers mere eller mindre påtvungne vandrelyst, til det individuelle plan, hvor individets personlige pension er i fare.

Hvis ikke vi løser det almene problem, er Nepper Larsens pension alligevel i fare, så dit argument står blot i vejen for en løsning, og gør intet for at fremme den laterale, empatiske og fællesskabsorienterede tænkning, som er nødvendig for at løse et så omfattende problem.

Philip B. Johnsen

Ikke at " se (noget ondt), ikke at høre (noget ondt), ikke at sige (noget ondt)".

Så længe befolkningen ikke vil arbejde med udfordringerne, vokser de sig større.

Som tidligere skrevet:
“Cirka en million danske adresser ud af de samlede 3,6 millioner adresser har et meget højt grundvandsspejl (få centimeters dybde) under kraftigt nedbør.

Det sandsynlige scenarie med ændret klima og mere fremtidigt nedbør vil gøre, at grundvandsspejlet hæves. Det fører til, at områder bliver omdannet til vådområde.”
Kilder: DMI, dingeo.dk

Det er en interessant tråd denne, den burde åbne øjne.

Det er nemt for politikere, at kalder det for naturpleje, når de store søer oprettes eller genoprettes, som nu bl.a. i Nordsjælland, borgerne vil ikke sandheden.

Lokalt som globalt er det historien om borgerne og ‘Kejserens nye klæder’.

Niels Duus Nielsen

"Derfor smider de ikke de hvide og gule nassere ud..." - de har faktisk prøvet flere gange, men de store olie- og mineselskaber har råd til at købe en hær af lejesoldater, som dræber oprørerne, så de har ikke rigtig muligheden til at udnytte deres egne naturressourcer.

https://businessinsider.com/bi-mercenary-armies-2012-2?r=US&IR=T#academi...

Flemming Berger, Ole Frank og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

'Panik før lukketid'
Olie, kul og gas afbrænding er ikke rentabelt, de rige lande har forbrugsdrevet økonomisk vækst, med fast kurs imod afgrunden.

Fra Kejserens nye klæder af Hans Christian Andersen:
"Kejseren lagde alle sine klæder, og bedragerne bar sig ad, ligesom om de gav ham hvert stykke af de nye, der skulle være syet, og kejseren vendte og drejede sig for spejlet.

“Gud hvor de klæder godt! hvor de sidder dejligt!” sagde de alle sammen. “Hvilket mønster! hvilke farver! det er en kostbar dragt!”

“Udenfor står de med tronhimlen, som skal bæres over Deres Majestæt i processionen!” sagde overceremonimesteren.

“Ja jeg er jo i stand!” sagde kejseren. “Sidder det ikke godt?” og så vendte han sig nok engang for spejlet! for det skulle nu lade ligesom om han ret betragtede sin stads.

Kammerherrerne, som skulle bære slæbet, famlede med hænderne hen ad gulvet, ligesom om de tog slæbet op, de gik og holdt i luften, de turde ikke lade sig mærke med, at de ingenting kunne se.

Så gik kejseren i processionen under den dejlige tronhimmel og alle mennesker på gaden og i vinduerne sagde: “Gud hvor kejserens nye klæder er mageløse! hvilket dejligt slæb han har på kjolen! hvor den sidder velsignet!” Ingen ville lade sig mærke med, at han intet så, for så havde han jo ikke duet i sit embede, eller været meget dum. Ingen af kejserens klæder havde gjort sådan lykke.

“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn. “Herregud, hør den uskyldiges røst,” sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde.

“Han har ikke noget på, er der et lille barn, der siger, han har ikke noget på!”

“Han har jo ikke noget på!” råbte til sidst hele folket. Og det krøb i kejseren, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: “nu må jeg holde processionen ud”.

Og så holdt han sig endnu stoltere, og kammerherrerne gik og bar på slæbet, som der slet ikke var."

Egon Stich, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Leo Nygaard

Så længe 'vi' er dumme nok til ikke engang at kunne etablere et modstand der vil noget over for de korrupte personer i Borgen - endsige vælte regeringen samt dens magtstrukturer, hvordan har du så tænkt dig, at en kontinent for alvor skal smide udbytterne ud?!?

Egon Stich, Lillian Larsen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er nødvendigt, at forholde sig til verdens problemer, hvis der skal findes løsninger på klimaforandringer og flygtninge problematikkerne, der også rammer Europa.

Neokolonialisme i Afrika.
Der er brug for handelsrestriktioner, et stop for de multinationale selskaber der tømmer Afrika for resurser og ikke betaler skat i Afrika, handelsrestriktioner der sikre, at skatteindtægterne kan udnyttes lokalt til forædling af råstoffer til produktion og efterfølgende eksport, den udvikling har til formål, at etablere grundlaget for, at lokalsamfundet får sygehuse, skoler og generelle leveforhold, der ikke kræver mange børn.
Helt nødvendige handelsrestriktioner der også sikre finansiering til en bæredygtig omstilling.

Udbytningen af Afrika neokolonialismen, er et gigantisk problem, der holdes gående med gæld til de rige ande, der samtidig skal afskrives.

På guldkysten oplever man kapring af skibe, der sejler med benzin og petrolium, de forædlede råolie produkter, er i den højeste kurs, benzin og petrolium er en mangelvare i denne del af Afrika, på trods af de enormt store lokale råolie forekomster og kan derfor let sælges lokalt.

Afrika har massive klimaudfordringer i kølvandet på de rige landes misbrug af økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, løsning består ikke i en såkalte frihandel eller neokolonialismen, hvor forædling af råolien sket andre steder og derfor ikke generere arbejde og skatteindtægter lokalt, landene er massivt udsat for klassisk kapitalisme og neokolonialisme, det kræver bæredygtig omstilling og en retfærdig samhandel mm.

Nævnes kan naturligvis også tekstilindustrien, der er flyttet til Asien, det er også neokolonialisme, ingen vil betale bare en tilnærmelsesvis retfærdig pris for deres tøj, i vores del af verden, så produktionen flyttes til lande med børnearbejde slaveløn nogle få kroner om dagen, for fjortentimers arbejde om dagen og syv dage om ugen, under sundhedsfarlige arbejdsvilkår uden udluftning og ofte pga. tunge maskiner i sikkerheds uforsvarlige bygninger.

Hvis frihandel afløses af beskyttende regler mod børnearbejde, så flytter produktionen igen.

Der skal etableres rimelig og nyttig samhandel, Afrika er Europa nabo og naturlige handelspartner, de menneskeskabte klimaforandringer indbyder til samarbejde, Handel er frugtbart på længdekredsen af jorden, men i langt mindre grad rentabelt på bredekredsen af jorden.

Frihandel og neokolinalisme er typisk liberalisering, der skaber b.la. stigende ulighed, klimaforandringer, krig og der af afledte krigs/klimaflygtninge, der skal skabes rimelig samhandel og bæredygtig omstilling.

I Ghana udgør Remitter* en tredjedel af landets økonomi, det bør derfor tilføjes, at spørger man Ghanas præsident John Dramani Mahama, så skal EU åbne meget mere op og lade indvandringen stige langt mere for, at sikre bæredygtig omstilling og samarbejde mellem Afrika og Europa også udannelses institutioner bør åbnes for Afrika.
Svindende håb om en fremtid i de udsatte områder, er direkte proportionalt med antallet af flygtninge til Europa.

*Remitter er hjemsendte penge fra Europa.
Link: "Minister på afrikansk mission: Migranter skal sendes retur"
http://www.information.dk/telegram/559594

jens peter hansen

Ghana havde i 1960 højere bnp end Sydkorea. Det sidste land var plyndret, voldtaget og krigshærget af først japanere og siden under Koreakrigen af de krigsførende lande herunder USA. Kan nogen forklare hvorfor Sydkorea fes afsted, mens Ghana ..... ?

Kun lige til info, Leo Nygaard:

Jeg har IKKE sammenlignet "danske "korrupte" ledere og styreform sammenlignes med de afrikanske." Det jeg har sammenlignet er udfordringer, der skal løses i et land og/eller fællesskab - eller en hel kontingent. Det jeg prøvede at sige, er, hvis ikke en gang vi i dette lille bitte land kan bevæge noget yderligere, hvordan skal de så kunne i netop Afrika?

Partnerskabslande lyder dog som en god idé, synes jeg!

Philip B. Johnsen

Husk på at:

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den falder.
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,« lyder budskabet fra forskerne bag det såkaldte Global Carbon Budget.

Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt
Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

Klimaminister Lars Christian Lilleholt burde kaldes olie-gas ministeren.

Lars Christian Lilleholt er Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk’s mf. mand i Danmark, de multinationale selskaber der støtter universiteterne med penge, for den fortsatte såkalte ‘nødvendighedens politik’ og har et kæmpe stort borger valgt flertal bag sin politik.

Hvis det er en tur ud over kanten eller i vand til livet, om man vil, borgerne i denne tråd ønsker sig, så holdes hænderne fortsat for øjnene.

Her tænker jeg mest, på den fortsatte politisk understøttede politik, af borgerne i denne tråd, ved et kommende valg til folketinget, med fortsat opbakning til partierne der ønsker forbrugsdrevet økonomisk vækst, skabt ved olie, gas og kul afbrænding, så er det bare at fortsætte, med at lukke øjnene for den virkelige årsag til udfordringerne.

Lokalt som globalt er det historien om borgerne og ‘Kejserens nye klæder’.

Runa skriver ikke SL
Britta B Hansen
Det er nemt nok at beskrive, at der er elendighed alle vegne i Afrika og Europa ved at have koloniseret kontinentet, har ødelagt den struktur, der var i landene inden Vestens ankomst. Jeg kommer selv fra en tidligere koloni f.eks. Vi kan ikke bruge et midnatssortsyn til noget, fordi så taler vi optimismen ned i et sort hul. Jeg kan selvfølgelig kun være enig med dig i nogle af dine punkter. Men nogle af de unge mennesker, der er fra Afrika har stærke følelser for deres lande.
Den kvinde, som jeg nævnte i min tidligere kommentar har købt jord og er allerede igang med at dyrke jorden. Hun har nogle, der arbejder på hendes jord og dem betaler hun. Afgrøderne bliver solgt o.s.v. Parret er ved at købe en vindmølle for at sætte den op i deres landsby. Jeg har hjulpet hende med forskellige tanker vedrørede bæredygtighed og har foreslået, at de købe pumper og driver dem med strøm fra vindmøller og solceller. Derved kunne landsbyen forsynes med elektricitet og pumper kan pumpe vand op, til forbrug/landbrug og for at drive belysning og meget andet.
Måske kunne vi være med til at skabe projekter og støtte unge mennesker, der har fået tilstrækkelig uddannelse til at drive et mindre landbrug eller firma, som sendes som et brohoved til at skabe vækst i disse lande. Dygtige mennesker kan få småt til at blive stort. Vi ved, at kineserne er alle vegne i Afrika hvor der er sjældne jordarter og de er vel næppe mere filantropiske end Vesten. Olien bliver taget af de store selskaber, således bør man støtte noget andet. Afrikanerne er for eksempel begyndt at lave spændende modetøj og derfor er vores gamle brugte tøj ikke til noget gavn, nærmere omvendt, fordi Vestens brugte tøj bare bliver solgt højestbydende. Der er meget, der skal tænkes anderledes. Jeg har en skolekammerat, en havbiolog, der hjalp med fiskeopdræt i Mali. Efter sigende skulle det gå rimeligt i Uganda, som ligefrem er begyndt at udvikle en biltype. Så "always look on the bright side of live". Jeg kender en tæt på, som flyver frugt og blomster til Europa fra Afrika, tøj fra Bangladesh, Kina og Indien. Det er muligt, at lønnen er lav og arbejdsforholdene burde være bedre. Vi kan gøre en ting som forbrugere. Vi kunne stille krav til producenterne om (f.eks H&M) ordentlige forhold og løn og betale 800 kr. for et par bukser i stedet for 180-250,- kr. Bukser, der kan købes for 180-250,- kroner, kan vi være helt sikre på er børnearbejde, eller udført ved helt elendige forhold.

Runa skriver ikke SL.
Niels Nielsen
Det er mulig, at jeg er lidt hård overfor artiklens forfatter. I min branche tales der lige ud. Jeg er ikke meget for væverier. Det er fint, at lektoren er empatisk, men empati er ikke til noget, hvis ord ikke følges af handling. Jeg mener, at vi bør hjælpe Afrika med at komme på fode, så godt vi overhovet kan, i Afrika og vi bør behandle dem, der er her som vi selv vil behandles, hvor vi sørger for at de kommer i arbejde og eller uddannelse. Jeg har selv måttet ty til velfærdssamfundet i forbindelse med en livstruende sydom og er glad for vores velfærd, men jeg har aldrig kedet mig så meget, som den gang jeg ikke kunne lave noget, derfor mener jeg at arbejde(hvad end det er lønnet eller ej) er godt for os udlændinge, fordi det giver os identitet. Vi bliver ikke straks del af det bestående, men så småt.

" Bare at skælde ud får ikke folk til at holde op med at formere sig, vi må til lommerne, hvis vi vil beskytte os selv mod den kommende folkevandring." , .. skrev @Niels Nielsen i formiddags, men vi er jo allerede i dén grad ved lommerne, Niels!

Det er ikke småbeløb vi i Danmark i forvejen bruger på lappeløsninger, som åbenbart alligevel ikke får folk til at blive i deres respektive lande, så hvor meget mere skal gidseltagerne nu have, for ikke at overrende vores land? En 5-dobling? En 10-dobling?

På et tidspunkt - som nok ikke er ret langt væk - BLIVER der jo bygget både mure og hegn, når politikerne skal vælge mellem landets egne borgeres velfærd, eller demografisk sammenbrud, afstedkommet af mangedobling af vestlige landes indbyggertal.
Og ja, det bliver næppe kønt at se på, men vi i den vestlige verden, kan nu altså ikke blande os i, hvordan andre landes borgere vælger at skrue deres lande sammen.

Afrikas problemer skal løses af Afrikas borgere i Afrika, og vælger de at lukke for import af varer til vesten, indtil de får en ordentlig pris for dem, at lade landene sumpe i overbefolkning, konflikter og korruption, eller noget helt tredje, så dem om det!

Det er bare ikke vores problem længere, når porten først er lukket, og de ikke-ønskede, er sendt hjem, for like it or not, Europa KAN ikke bære, at modtage 60-80, måske 100 millioner mennesker, hvoraf måske langt under halvdelen bidrager til fællesskabet, og den konklusion kommer politikere i Europa til at nå frem til, hvis ikke højrefløjen skal have yderligere vind i sejlene.

Næste globale økonomiske krise vil fremrykke udviklingen imod skrappe løsninger, og måske endda på rigtig ubehagelig vis, så jo før der træffes foranstaltninger til, at lade 3.-verdenslandes borgere blive hjemme og få styr på egne forhold, jo bedre!

Og hvilken løsning disse landes borgere end måtte vælge, må det altså være dem, og KUN dem, som lægger linierne for deres fremtid, ihvertfald ikke vestlige landes kulturimperialister med kulturelt dårlig samvittighed!

Runa skriver, ikke SL (det manglende komma i din indledende bemærkning har betydet for mig, at det tog mig noget tid før jeg forstod, hvad denne går ud på).

Mange gode forslag. Absolut.

Jeg har i øvrigt aldrig benægtet eller betvivlet, at der er mange mennesker i Afrika og alle mulige andre lande, der holder af deres lande, vil arbejde for det og på ingen måde ønsker at forlade det - indtil de bliver nødt til det. Hvis virkelig ALLE ville rejse eller blot ønske det, ville selv mit forholdsvise sortsyn blive overtrumfet i en grad, ingen af os kan tænke sig til.

Men ved du hvad, det har nu været kendt i mange år, at det ødelægger lokal tøjindustri at sende vores gamle tøj til de såkaldte ulande. Alle, der interesserer sig for det ved, at det er en direkte katastrofe, at sende vores kyllingerester i form af ben og vinger til Afrika - både, fordi det ødelægger lokale initiativer og landbrug (kyllingeopdræt) og desuden er uholdbart pga. den manglende kølekæde.

Og hvad er der sket i alle de år, i hvert fald jeg har vidst det? Siden der stadig rapporteres om det, formodentligt ikke ret meget - der sendes og sendes.

Vi har ikke specielt megen tid. Jeg har skrevet, at Alexander von Humboldt allerede i det 18. århundrede havde forstået, at menneskernes kultivering af jorden og den dermed forbundne fjernelse af store skovområder fører til erosion, tørken og til sidst klimaforandringer. Det havde han selv set i Latinamerika. Han har skrevet masser af bøger om det, havde mange og mangfoldige kontakter, lærte ved universiteter osv. Hvis det er muligt, at han og hans lære har kunnet gå i forglemmelse i fx Europa inden for under 200 år til trods for hans enorme berømmelse. Hvis hans ord ikke havde gennemslagskraft for tilstrækkeligt mange mennesker og nøglepersoner, til at tænke sig om og forandre samfundene - hvad skal der så til?

Ole Frank, Flemming Berger, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er lige et lille problem, Leo Nygaard: Både den katolske og den muslimske kirke/tro forbyder endda prævention! Take that ;-)

Muligvis, Leo. Måske vil du undersøge det og vende tilbage?

Henrik Plaschke

Britta B. Hansen

Det er ikke korrekt, at islam forbyder prævention. Jeg skal ikke kunne udelukke, at prævention måske er forbudt i nogle muslimske lande (en autoritær leder som Tyrkiets Erdogan støtter mig bekendt absolut ikke prævention), ligesom der kan være islamiske gejstlige, der er modstandere af prævention og søger at hindre det. Og islam har ingen pave eller en tilsvarende overordnet autoritet, der kan sætte sådanne præventionsmodstandere på plads.

Generelt set forbyder islam imidlertid ikke prævention. Hvis du laver en hurtig søgning på nettet, vil du nemt kunne finde kilder, der bekræfter dette.

Leo, nu har jeg selv hurtigt kigget. Og ja, Paven har ændret holdning i forbindelse med Zika-virus, men udtaler sig i sin 'Amoris laetitia – Freude der Liebe' også generelt positivt om at bruge 'naturlig' prævention (cyklus) generelt.

Henrik: Tak fordi du gjorde opmærksom på det. Helt så enkelt virker det ikke, og der er vist flere krav knyttet til prævention (moderens liv kunne komme i fare el.lign.). Abort er aldrig tilladt. Det virker lidt som et 'fluffy' emne, men korrekt, at der åbenbart er muligheder!

Godt at vide, at hverken Katolicismen eller Islam nødvendigvis står til hindring for en mere eller mindre fornuftsbaseret familieplanlægning!

Niels Duus Nielsen

Britta B. Hansen, jeg synes lidt, at du rammer forbi skiven.

Hvis din alderdoms velfærd er afhængig af, at du får mange børn, vil du selvfølgelig få mange børn, også selv om man har opfundet prævention. Når børnedødeligheden er bragt ned og det sociale sikkerhedsnet er på plads, skal der selvfølgelig sættes ind med massive informationskampagner. At gøre det nu er skønne spildte kræfter, fordi motivationen til at få mange børn stadig eksisterer i bedste velgående. Better safe than sorry, er tankegangen.

Henrik Plaschke

Britta B. Hansen

Pas på med forenklinger uden en nærmere undersøgelse af sagen. Abort er f.eks. tilladt i flere muslimske lande, inkl. Tunesien og Tyrkiet.

Den bagvedliggende problemstilling handler bl.a. om, at én ting er, hvad de religiøse autoriteter gør og siger, en anden ting er, hvad regeringerne gennemfører eller ikke gennemfører, og en tredje ting er, hvorledes folk tænker og handler.

De religiøse autoriteter i den muslimske verden er ikke forenet omkring en pavestol med autoritativ magt. Derfor er de heller ikke altid enige (og det har ikke noget at gøre med sunni og shia).

Det er langt fra heller sådan, at regeringerne altid følger råd og/eller henstillinger fra de religiøse autoriteter, og endelig er folk også bundet af kulturelle skikke og traditioner, der ikke nødvendigvis er religiøst funderet, selvom det ofte præsenteres anderledes.

F.eks. har jeg for nylig læst, at de religiøse autoriteter i Somaliland (dvs. den nordlige del af Somalia, der har revet sig løs fra resten af landet, og som fungerer som en de facto uafhængig stat uden international anerkendelse), har udstedt en fatwa, altså en islamisk-teologisk begrundet afgørelse, mod kvindelig opskæring. Det vil muligvis blive fuldt op af et juridisk forbud mod den samme praksis: http://www.lemonde.fr/afrique/article/2018/02/07/au-somaliland-une-fatwa...

Men som en kvindelig bekendt af somalisk baggrund sagde til mig, kommer det desværre nok ikke til at ændre tingene så meget.

Niels, nu opstod emnet ikke på min foranledning, men jeg tog det op på given foranledning med udgangspunkt i artiklen og/eller kommentarer, så vidt jeg husker, og så opstod der spørgsmål, der lige skulle opklares, hvilket jeg har gjort.

Steen Nepper Larsen (SNL) spørger retorisk: " Hvilken verdenshistorisk ret har europæerne og amerikanere til at lukke grænserne og til at forsvare privilegier og rigdomme..."
SNL burde vide, at i moderne folkeret har nationalstater ret til at lovgive og forsvare deres land. Det er ikke en naturret , men en relativt ny kulturel udvikling. De samfund, som ikke har haft held til at oprette en stat med indvandrerlovgivning og styrke til at forsvare deres interesser har været ilde stedt. Eksemplerne er utallige: Den oprindelige befolkning i USA, Palistinenserne i det Osmanniske imperium. Ofrene for europæisk kolonisering i Afrika og mange flere. SNL kan da ikke undre sig over, at europæiske befolkninger ikke ønsker en lignende skæbne.

Sider