Læserbrev

0,03 procent i skat – Kristian Jensen ’liker’ og deler

En af dem, der har gode nyheder at dele, er Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg. Hans firma er nemlig sluppet afsted med at betale kun 0,03 procent i skat af dets fortjeneste i hele Europa
Debat
26. marts 2018

Når der er gode nyheder, deles de som regel på Facebook. Fødselsdage, ens barns nye cykel eller måske bare et billede af noget god mad. Op på Facebook med det, og så fyger det med digitale tommeltotter, synes godt om-tilkendegivelser og små, fine hjertesymboler.

En af dem, der har gode nyheder at dele, er Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg. Hans firma er nemlig sluppet afsted med at betale kun 0,03 procent i skat af dets fortjeneste i hele Europa. Sikke flot, hva’? Ja, som det ofte hedder på Facebook: Ironi kan forekomme.

Jeg tror, vi alle kan blive enige om, at den slags international skattefifleri skal stoppes. Altså, lige med undtagelse af den danske regering, anført af finansminister Kristian Jensen (V), der nærmest må siges at både ’like’ og dele Facebooks fidus.

Han vil nemlig bremse et forslag fra EU-Kommissionen om fair beskatning af digitale giganter som netop Facebook. Problemet kender vi alle. De digitale giganter tjener milliarder på deres europæiske kunder, men betaler nærmest ingenting i skat til de europæiske lande.

EU’s skattesystemer kan simpelthen ikke håndtere de digitale virksomheder. De opererer uden fysisk tilstedeværelse og har hære af smarte skatterådgivere, der kan få skatteprocenterne helt i bund.

I stedet for at stå på befolkningens side stiller Kristian Jensen sig på de multinationale selskabers side sammen med notoriske skattelylande som Irland og Luxembourg. Er det virkelig det digitale selskab, Danmark bør befinde sig i?

Kristian Jensen siger, at han i stedet for en EU-løsning ønsker sig en global løsning. Det lyder jo fint, men er der seriøst nogen, der tror på, at man kan få eksempelvis Donald Trump til at sikre, at amerikanske internetgiganter som Apple, Facebook, Google og Amazon skal betale fair skat i Europa?

I stedet for at sende venneanmodninger til Facebook, Irland og Luxemburg, burde Kristian Jensen forsøge at arbejde konstruktivt inden for EU’s rammer. Så vi hurtigst muligt kan få lukket hullerne i Europas statskasser, som internetgiganternes skattefiflerier efterlader. Når det sker, så skal jeg nok være den første til at ’like’ og dele.

Jeppe Kofod er gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet og ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik holm hansen

som forventet ham må være presset hårdt af sit venstre bagland her var der jo en chance for at bevise forskellen på bjarne og kristian men "Macinshey" eller hvad var det nu de hedder kan måske bruge en kristian bare han ikke spænder ben for spekulanter