Læserbrev

Afskaffelse af studienævn skader frihed og demokrati

At fratage studienævnene beslutningskompetence vil unægteligt gøre det nemmere for Finansministeriet at implementere reformer, nedskæringer og at diktere de enkelte fag
Debat
28. marts 2018

Udvalget for såkaldt bedre universitetsuddannelser præsenterede den 12. marts sine anbefalinger, der nu er overdraget til Søren Pind og regeringen. Det er nu op til regeringen at finde ud af, hvilke anbefalinger de vil gå videre med.

Udvalget, der efterhånden har arbejdet i et år og været på tegnebrættet i endnu længere tid, har lagt op til et endeligt opgør med den sidste rest af direkte indflydelse blandt studerende og undervisere på landets universiteter. Med undtagelse af Akademikerne og Danske Universiteter anbefaler udvalget nemlig, at man gør de demokratisk valgte studienævn til rådgivende organer uden de beslutningskompetencer, som de har i dag.

Studienævnene blev oprettet som en reaktion på studenteroprøret i 1968, for nøjagtigt 50 år siden. Studenterne krævede deres ret på universiteterne, som afgav magt fra professorerne til demokratiske organer, der i samarbejde og dialog skulle finde frem til de bedste løsninger.

I 50 år har man drevet universiteterne ud fra tankegangen om, at alle, der bidrager til uddannelse og forskning, har meningsfulde bidrag i kraft af, at de kender udfordringerne, der udspiller sig i de lokale miljøer. En større centralisering, som Søren Pind også har ytret sig som modstander af, vil betyde, at man reducerer studerende og undervisere til tilskuere og brugere frem for aktive medskabere.

Det stemmer på ingen måder overens med Søren Pinds idealer om frihed og dannelse, der nu også skal udmøntes i et nyt filosofikum.

Lige nu bevæger vi os på en kollisionskurs mod større statslig styring af universiteterne. Det så vi med styringsreformen fra 2017, hvor ministeriet fik indflydelse på udpegning af bestyrelsesformænd og nu dette. At fratage studienævnene beslutningskompetence vil unægteligt gøre det nemmere for Finansministeriet at implementere reformer, nedskæringer og at diktere de enkelte fag. I stedet for at have et demokratisk organ til at finde løsninger, vil man lægge ansvaret enerådigt over på ledelsen, som efterhånden er styret på dekret fra ministeriet.

Det er en fundamental demokratisk rettighed, som regeringens bureaukratiudvalg har sat på dagsordenen som værende ’besværlig’. Og ja, demokrati og inddragelse kan til tider være besværligt og mindre effektivt, end hvis vi genindfører enevælden, men det er nu engang prisen for at opbygge et samfund baseret på kritiske og refleksive medborgere, der ønsker at bidrage til det samfund og lokalmiljø, som de er en del af.

Så kære Søren Pind. Lad dig ikke friste af bureaukraternes letsindige løsninger. Hold fast i dine idealer om demokrati, frihed og dannelse.

Sana Mahin Doost, forkvinde, Danske Studerendes Fællesråd, Hellerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dengang man (med velvillig assistance fra S) afskaffede demokratiet på universiteterne lovede man, at universiteterne til gengæld ville få en større grad af autonomi og selvstyre. Det er kontinuerlig gået den modsatte vej.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Klaus Flemløse anbefalede denne kommentar

Og I har stadig ikke fattet det, vel! Nu skal der nemlig hævnes! Nu er hævnens time kommen! Nu skal der igen - igen - indføres professorvælde - på de danske universiteter! Fordi - ja - bare fordi! Og måske også lidt fordi sådan er det vist også alle (andre) universiteter i Europa!

Én ting er professorvælde, noget andet planlægningen af et totalitært styre. Det er foregået over en del år nu, man prøver ikke længere at skjule det.
Vores demokrati og højt besungne mangel på korruption halter derudaf...