Kronik

Befolkningen har lugtet lunten og siger nej tak til at sælge fællesskabets ejendom

Utilfredsheden med fagbevægelsens salg af forsikringsselskabet Alka er blot ét eksempel på en stigende modstand mod privatisering af vores fællesejede virksomheder. Protesten er glædelig, men ikke tilstrækkelig
I de senere år er udsalget af fællesskabets værdier stødt på hård modstand. Vi så det i forbindelse med salget af DONG-aktier til Goldman Sachs, som forårsagede en regeringskrise og fik mere end hundredtusinde danskere til at skrive under mod salget. Men der skal mere til, mener dagens kronikører.

I de senere år er udsalget af fællesskabets værdier stødt på hård modstand. Vi så det i forbindelse med salget af DONG-aktier til Goldman Sachs, som forårsagede en regeringskrise og fik mere end hundredtusinde danskere til at skrive under mod salget. Men der skal mere til, mener dagens kronikører.

Jeppe Bjørn Vejlø

Debat
14. marts 2018

Da det kort før jul kom frem, at fagbevægelsens top havde sat det fællesejede forsikringsselskab Alka til salg, kom der en kraftig reaktion fra mange af fagbevægelsens medlemmer. Kritikken haglede ned på Facebook, mens stilladsarbejdere demonstrerede foran mødet, hvor beslutningen om frasalget skulle træffes.

Salget af Alka er blot ét i en længere række af privatiseringer af offentlige eller fællesejede virksomheder. Men hvor befolkningen tidligere trak på skuldrene, er der i de senere år sket et nybrud, hvor udsalg af fællesskabets værdier ofte støder på hård modstand.

Vi så det i forbindelse med salget af DONG-aktier til Goldman Sachs, som forårsagede en regeringskrise og fik mere end hundredtusinde danskere til at skrive under mod salget. Og vi så det igen, da topledelsen af det foreningsejede realkreditinstitut Nykredit annoncerede, at de ville gå på børsen.

Befolkningen finder sig øjensynligt ikke længere bare i, at fællesskabets – og dermed deres egne – værdier afhændes til den kapitalstærke markedsspiller, der byder højest. De har lugtet lunten: Udsalget af fællesejede virksomheder indskrænker demokratiet og vælter flere omkostninger over på de almindelige mennesker.

Fortidens spøgelser

I 1990’erne kom den første store bølge af frasalg af fællesejede virksomheder. Mest kendt er statens frasalg af Tele Danmark og kobbernettet. Da en række kapitalfonde få år efter solgte selskabet videre, havde de tjent 69 milliarder kroner. Omkring 5.000 ansatte var i den periode blevet fyret fra TDC, og der var ikke blevet foretaget de nødvendige investeringer i telenettet.

Samme sørgelige historie gjorde sig gældende i forbindelse med den delvise privatisering af Københavns Lufthavn.

Men det var ikke kun staten, der solgte fællesskabets værdier videre med triste følger. Også den danske realkreditsektor blev i løbet af 1990’erne privatiseret. Hvor realkreditten før havde været ejet af kunderne, blev de et efter et overtaget af de store banker. Realkredit Danmark blev opkøbt af Danske Bank, mens BRFkredit blev opkøbt af Jyske Bank.

Perioden efter bankernes overtagelse har ført til voksende omkostninger for kunderne. De såkaldte bidragssatser, som tidligere primært blev brugt til kollektiv hæftelse for misligholdte lån og andre omkostninger, er nu blevet til en legitim pengemaskine for bankerne.

Det er nok ikke mindst dette historiske bagtæppe, der gør, at mange danskere i dag stiller sig skeptiske over for nye frasalg af vores fælleseje.

Fælleseje er billigere

At befolkningen i stigende grad reagerer skarpt handler altså ofte om kroner og øre. Den blå propagandamaskine har ellers brugt mange år på at bilde os ind, at privatiseringer sikrer bedre konkurrence og dermed lavere priser for os kunder.

Virkeligheden har vist noget andet. Og det kræver ikke en højere handelseksamen at forstå hvorfor.

En fællesejet virksomhed, der agerer efter et ’hvile im sig selv’-princip, har ingen grund til at skrue op for priserne. Det ser modsat ud hos børsnoterede selskaber eller selskaber, der på anden vis introducerer fremmedkapital.

Fremmedkapitalen skal aflønnes og det med store afkast. De penge kan findes ved at effektivisere organisationen, skrue ned for servicen eller fyre de ansatte, men den primære kilde til så høj en profit findes ved at skrue priserne op for kunderne. Som aktieanalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen udtalte til DR i forlængelse af salget af Alka: »Jeg tror, at man som Alka-kunde skal forvente, at priserne nok stiger en smule. Alka er lige nu foreningsejet, og dér har afkastkravet været mindre.«

Samme billede ser vi i realkreditten. I mange år har det sidste kundeejede selskab, Nykredit, været prisførende. Med rygterne om en børsnotering gik det engelske finanshus Barclays i gang med at regne sig frem til, hvad det ville betyde for det generelle prisniveau i markedet. Konklusionen var klar: Det ville betyde en ekstra regning, ikke kun for Nykredits kunder, men for hele markedet, på otte milliarder kroner i højere priser, der ville sætte sig direkte i bidragssatsen.

Mønsteret er tydeligt. Når fællesejede virksomheder overtages af private kapitalinteresser, så stiger priserne for forbrugerne.

Demokratiet som en hindring

Men modstanden fra befolkningen handler også om mangel på åbenhed og inddragelse i processerne. Alka er i sidste ende ejet af alle fagforeningernes medlemmer. Men beslutningen om at sælge var præget af et hemmelighedskræmmeri og af en pludselighed, som gjorde det stort set umuligt at have en ordentlig demokratisk debat blandt medlemmerne.

Fra nyheden ramte erhvervspressen til at Alka var solgt, gik der under en uge. Det er generelt billedet når fællesskabets virksomheder skal sælges fra, at eliten, der sidder med beslutningskompetencen, lægger alle tænkelige hindringer i vejen for en demokratisk proces.

Vi så det, da staten solgte DONG, hvor offentligheden stadig ikke kan få adgang til centrale oplysninger i sagen – for eksempel hvorfor man værdiansatte DONG så lavt, at Goldman Sachs efter få år som aktieejer stod med over 12 milliarder kroner i fortjeneste. Selv ikke Rigsrevisionen har fået lov til at se DONG og Finansministeriet ordentligt efter i kortene.

Samme magtarrogance har vi set fra bestyrelsen i Foreningen Nykredit, som ejer Nykredit. Foreningen er jo på papiret ejet af kunderne, men i praksis har en lille elitær gruppe i bestyrelsen sat sig fuldstændig på magten. Denne bestyrelse er ikke hr. og fru Jensen fra Svendborg eller Randers. Det er toppen af dansk erhvervsliv, topøkonomer og andre fraktioner af eliten.

En gruppe af kritiske kunder forsøgte som reaktion på planerne om børsnotering at blive valgt ind i ledelsen. Men bestyrelsen har lagt den folkelige gruppe alle tænkelige hindringer i vejen i form af besværlige stemmeregler samt decideret mobilisering af for eksempel Nykredits ansatte til at give bestyrelsens kandidater fuldmagter nok til at slå de almindelige kunder.

Protest er ikke tilstrækkeligt

Det er glædeligt, at befolkningen i stigende grad siger kraftigt fra over for udsalget af fællesskabets værdier. Flere trusler lurer ude i horisonten. Den borgerlige regering barsler med planer om at sætte den danske fællesejede forsyningssektor til salg. Igen loves vi lavere priser og bedre service, men befolkningen vil nok også i dette tilfælde helst have sig frabedt de private investorers tårnhøje afkastkrav blandet ind i deres affaldshåndtering, vandforsyning og fjernvarme.

Protesterne er afgørende for, at vi kan holde eliten i ørerne og sikre, at den ikke fremover frasælger vores fælles ejendom uden at inddrage de reelle ejere – os alle sammen – i beslutningerne.

Men protester gør det ikke alene.

Vi bliver nødt til at gå mere aktivt ind i de fællesejede virksomheder og arbejde for at udvikle dem, sikre et reelt demokrati, så vi ikke igen skal se en lille magtelite løbe afsted med vores fælles værdier og sælge dem til højestbydende.

Derfor en kraftig opfordring til, at vi alle begynder at bruge mere tid på at engagere os i de demokratiske lommer, der stadig er i vores erhvervsliv. Stem til valgene i din pensionskasse, dit forsikringsselskab eller realkreditinstitut, og stem på kandidater, der vil styrke demokratiet.

Gå ind i arbejdet med dit lokale vandværk. Lad din stemme blive hørt. Vi har brug for mere demokrati i erhvervslivet. Det giver os billigere service og varer og giver almindelige mennesker mere indflydelse og magt.

Pelle Dragsted og Jonas Kylov Gielfeldt er henholdsvis erhvervsordfører og økonomisk rådgiver i Enhedslisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sådan! Rigtig god artikel! Så rigtigt og velskrevet- Tak- Har delt...........

johnny lang, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Jan Fritsbøger, Kim Strøh, Karen Grue, Mikkel Kristensen, Karsten Aaen, Povl Jensen, Vibeke Hansen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Kenneth Krabat, Steffen Gliese, Espen Bøgh, Lillian Larsen, Elise Berg, Laila Lund, Bjarne Andersen, Katrine Damm, Anne-Marie Paul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hørt,Pelle - Økonomisk demokrati NU!

Alvin Jensen, Hanne Ribens, Jan Fritsbøger, Kim Strøh, Karen Grue, Karsten Aaen, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Kenneth Krabat, Steffen Gliese, Espen Bøgh, Lillian Larsen, Mathis Weidanz, Laila Lund, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ud med magteliten, lobbyisterne og de arbejdsgiverejede konsulentfirmaer !!

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Jan Fritsbøger, Kim Strøh, Karen Grue, Mikkel Kristensen, Mogens Holme, Karsten Aaen, Povl Jensen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Kenneth Krabat, Lillian Larsen, Laila Lund, Carsten Munk, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Katrine Damm, Anne-Marie Paul, Egon Stich, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

"Selv ikke Rigsrevisionen har fået lov til at se DONG og Finansministeriet ordentligt efter i kortene."
Jeg bliver så uendeligt trist, når jeg læser den slags.
Skal det forestille at være et demokrati? Hvordan er det kommet så vidt?

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Sven Christensen, Jan Fritsbøger, Kim Strøh, Karen Grue, Mogens Holme, Karsten Aaen, Flemming Berger, Morten Larsen, Karsten Lundsby, Kenneth Krabat, Lillian Larsen, John Poulsen, Tue Romanow, Laila Lund, Carsten Munk, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Anders J, Katrine Damm, Anne-Marie Paul, Steffen Gliese, Michael Hullevad og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Hvorfor er det gået så galt, når det startede så godt? Vi blev et velfungerende land for de fleste, og ikke kun de få, i fællesskaber, fagforeninger, andelsbevægelser, brugsforeninger, højskoler osv. Vi fik omkalfatret aristokratiet fra gavn til navn, men er nu i fuld gang med at opbygge et nyt, som stille og roligt overtager det fælles skabte og ejede. Balancen opretholdes, dygtigt, ved at polstre en stor middelklasse og få dem til at tro, at de selv kan blive aristokrater, og at truslen mod deres velfærd og fremgang kommer nedefra og ikke fra de enorme kapitalkoncentrationer, pengeeliten repræsenterer. Så dumme var vores bedste-, olde- og tipoldeforældre godt nok ikke.

johnny lang, Alvin Jensen, Werner Gass, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Kim Strøh, Karen Grue, Morten Larsen, Lars Løfgren, jørgen djørup, Mogens Holme, Karsten Aaen, Martin Madsen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, Kenneth Krabat, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Tue Romanow, Mathis Weidanz, Michael Waterstradt, Henrik Leffers, Laila Lund, Carsten Munk, Niels Bent Johansen, Bjarne Andersen, Randi Christiansen, Stig Nørhald, Kim Houmøller, Anne-Marie Paul, Egon Stich, Steffen Gliese, Michael Hullevad, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Befolkningen.
Hvem er det ?
Inkluderer det også bønder og medlemmer af venstre ?
Problemstillingen er reel nok, men analysen forkert.
Der opstilles en modsætning mellem hvad der kaldes staten og befolkningen.
Gedigent sludder.
Staten er jo befolkningen - ihvertfald i Danmark, vi har selv valgt vores repræsentanter på tinge.
Hvordan staten skal agere er der så forskellige meninger om - det hedder politik.
Befolkningen er IKKE en fælles enig masse og det gør overskriften til en gang vrøvl.
Men her er Enhedslisten og Dansk folkeparti helt enige - de tror de er de sande repræsentanter for befolkningen.

Steffen Gliese

Jørgen Wind-Willassen, som befolkning har vi entydigt fælles interesser, på tværs af partiskel. Nogle har derudover en særinteresse, som de alt for længe har kunnet narre andre til at tro var legitim.
Vi ser det i dag med afsløringen af den massive forurening af vandboringer - boringer, som formodentlig også giver vand til forurenerne og dermed langsomt er med til at slå dem selv ihjel.
Det er da historien om økonomiens destruktive virkning i fuldskala!

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Werner Gass, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Kim Strøh, Karen Grue, Mogens Holme, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll, Kenneth Krabat, Anders Reinholdt, Erik Nissen, Lillian Larsen, Laila Lund, Steen K Petersen, Randi Christiansen, Katrine Damm, Anne Eriksen, Anne-Marie Paul og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

At privatisering, giver forbrugerne billigere priser, er KÆMPE misforståelse,
i den forstand,
"man" kun er på marked, for tjene penge.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Kim Strøh, Karen Grue, Karsten Lundsby, Lillian Larsen, Laila Lund, Steen K Petersen, Randi Christiansen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Paul

Tænk på det postvæsen vi en gang havde....

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Kim Strøh, Karen Grue, Karsten Aaen, Anne-Marie Krogsbøll, Kenneth Krabat, Lillian Larsen, John Poulsen, Henrik Leffers, Laila Lund, Carsten Munk, Randi Christiansen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jørgen Wind-Villadsen: "Men her er Enhedslisten og Dansk folkeparti helt enige - de tror de er de sande repræsentanter for befolkningen."

Og her tager du så helt fejl! Socialister har alle dage været bevidste om, at hele projekt socialisme handler om befolkningens opbakning til sagen. I gamle dage var der en tendens til at argumentere ud fra begrebet "Folket", som var den homogene imaginære monolit, som blev postuleret som bærer af almenviljen. Men langt de fleste socialister er helt klar over, at befolkningen er meget, meget sammensat, og at det er samarbejde mellem disse mange forskellige grupperinger, der er udgangspunktet for enhver konstruktiv politik.

I modsætning til DF, som stadig betjener sig af forestillingen om et homogent folk, og som derfor betragter elementer, som ikke passer med partiledelsens arbitrære definition på "danskhed" som "udanske". Destruktiv politik, med andre ord, som søger splid og ufred frem for integration og samarbejde.

Desværre for DF bliver verden et stadig mere differentieret sted at opholde sig, så den i grunden naturlige reaktion mod det uforståelige, fremmede og anderledes går en pauver fremtid i møde.

Det er som med sivet og egen: DF er som et råddent egetræ, der forsøger at holde sig oprejst mod stormen, blot for blive væltet af vinden, mens Enhedslisten som sivet bøjer sig, for igen at rette sig op og se solen skinne.

HC andersen - så kan det da næsten ikke blive mere dansk?

Alvin Jensen, Werner Gass, Steen K Petersen, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Espen Bøgh, Mathis Weidanz, Randi Christiansen, Steen Bahnsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

At TDC blev solgt for billigt er der vist ingen tvivl om, men mener skribenterne virkelig at TDC var en effektiv virksomhed. At få installeret en telefon tog umådelig lang tid, at få lavet en forbindelse ligeså. Det var rasende dyrt, ineffektivt og bureaukratisk. I sandhed en pilrådden telefonpæl, som EL altså drømmer sig tilbage til. Og nej jeg mener naturligvis ikke at staten bare skal sælge ud, men lige med hensyn til telesystemerne så var det vist godt at vi ikke beholdt det stive TDC. Læg mærke til hvilke regeringer der solgte ud af arvesølvet. Regeringer som var støttet af nåh ja EL. Ikke sandt.

Steffen Gliese

Den misforståelse har bredt sig, at en markedspris skaber merværdi. Det gør den ikke, den begrænser som regel forbrugsmulighederne ved at være for høj.

Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Vibeke Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jens Peter Hansen, det tog længere tid, fordi det var mere kompliceret end i dag.

Jan Fritsbøger, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nåh var det mere kompliceret dengang. Nu kender jeg faktisk et par stykker som VAR ansat der i de gode gamle dage og som her bagefter åbent indrømmer at det var fantastisk arbejdsplads med tjenestemandsstatus og arbejdtidsregler der ville få hvem som helst til at besvime i dag. At staten under Nyrup solgte Teledanmark for billigt er en skandale, men det er vist godt vi ikke har det gamle stive system endnu, med medarbejdere på fx rigstelefonen, hvis attitude over for den, der formastede sig til at spørge om noget ville få faster Anna i Matador til virke som indladende.

Jens Mose Pedersen

Det næste bliver vandværkerne. Se James Bond filmen "Quantum of Solice"

Alvin Jensen, Kim Strøh, Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det burde ellers være indlysende, at med stadig større krav om afkast til aktionærerne i stedet for 'hvile i sig selv' princippet, vil brugerudgifter stige. At vore fælles forsyningsvirksomheder er i lommen på privatkapitalistiske egeninteresser er det dummeste, man kan gøre. Deres sleske tale om mere effektiv drift, konkurrenceudsættelse m.v. er kun tale, der skal omtåge vores dømmekraft.

Hvis disse private aktører virkelig mener, at de kan drive forretningen bedre og mere effektivt, så lad dem gøre det - dog på den ufravigelige betingelse at der er loft på profitten. Og ikke noget med de sædvanlige juristerier og smuthuller.

Det er mærkelige asociale mennesker, som kan bilde sig selv ind, at det er i orden at misbruge deres position og stjæle fra fællesejet, som alt for længe har været ubeskyttet mod disse rovdyrskapitalisters overgreb. Det er på høje tid med et effektivt modtræk i form af andelsbevægelser/fællesejede institutioner - pelle og jonas og enhedslisten? Som ikke havde boller til at vælte den quislingeregering, der solgte dong. Jeg ved godt, det var fordi, I frygtede et endnu værre scenario, men det havde været bedre at tage et valg på den sag end endnu engang at krybe for pengemagten.

Men ihukommende sass larsens ord 'danmarkshistoriens største røveri' var salget af dong måske led i en studehandel om at redde danske bank, og så var vi jo allerede solgt. Men lad det ikke ske igen! Not on your watch!

Anne Bendtsen, Alvin Jensen, Werner Gass, Hanna Grarversen, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Lillian Larsen, John Poulsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Apropos vandværker, så er her et eksempel på at staten, ved de folkevalgte, også stjæler af borgernes ejendom.

Beskatning af kommunale vandselskaber er seneste skud på kreativiteten hos de pengebegærlige folketingspolitikere. De fandt ud af eller fik visket i øret, at der ligger en latent skat på omkring 30 mia. og venter på betaling og kan man forstå, via forbrugernes vandregninger. Pudsigt nok må vand- og andre kommunale selskaber ifølge loven - ikke tjene penge. Hvordan kan der så være noget at beskatte og hvordan kom man forbi denne hindring?

Jo, forklaringen skal findes tilbage i 2009. Da besluttede folketinget, at kommunernes vandselskaber, der står for drikke- og spildevand, skulle ændres til selvstændige aktieselskaber og sådanne må, som bekendt, godt beskattes. Det var jo en smart manøvre der lempede en ny skat ind ad bagdøren, usynlig for almindelige borgere og - det var nok meningen.

Men spørgsmålet er, om folketinget overhovedet har ret til et sådant indgreb i det kommunale selvstyre og også, om det er legalt at folketinget uden videre kan gøre indgreb i noget der er beskyttet af ejendomsretten. Det kommunale selvstyre og kommunernes ejendomsret er jo omfattet af garantier i Grundloven.

Om det kommunale selvstyre bestemmer Grundloven, at staten skal udøve tilsyn med det. Spørgsmålet er her, om begrebet tilsyn, kan strækkes så langt, at det kan rumme en øvelse der indlysende har som formål at skaffe staten flere indtægter - indtægter som jo reelt tilhører kommunerne. Ejendomsretten som også kommunerne er beskyttet af overløbes, når staten gør indgreb heri og snupper bidder af kommunernes kapital uden fuldgod erstatning som Grundloven klart sætter som en af betingelserne for ekspropriation.

Anne Bendtsen, Henrik Günther, Alvin Jensen, Werner Gass, Jan Fritsbøger, Kim Strøh, jørgen djørup, Karsten Aaen, William Kern, Flemming Berger, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Lillian Larsen, Carsten Munk, John Poulsen, Randi Christiansen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Tænk på R98 vi havde engang, årets arbejdsplads 2002, med en fantastik medarbejder politik.

Den arbejdsplads ligger i ruiner, splittet i atomer, bare fordi de borgerlige i københavns kommune, med Klaus Bondam som borgmester og banemand.

Alvin Jensen, Hanna Grarversen, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Randi Christiansen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hallo, der har været rødt flertal i København de sidste 100 år.

Når nu det er sådan en dårlig ide at sælge ud af vores fælles værdier, hvorfor har den ene regering efter den anden så gjort det, de sidste 30 år...?...
man må jo gå stærkt ud fra at de forskellige regeringer har ville danmark det bedste, så der må jo være en formål med galskaben.

Randi Christiansen

Rødt flertal? De har også ladet sig omtåge og indfange af pengemagten. Husk poul nyrup, som har fortrudt de privatiseringer, han stod i spidsen for.

Hanna Grarversen, Kim Strøh, Karsten Aaen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anders Reinholdt og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Lalla, vågn op - forsøg med større perpektiv og læs piketty. Fællesejet er udsat for røveri ved højlys dag.

Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, Carsten Munk og John Poulsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Fælleseje - pas på bestyrelsesposterne, så de husker, hvem de er sat til at betjene. Honorarer kan være nødvendige, men kan sommetider have en korrumperende effekt.

Jan Fritsbøger, Kim Strøh, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Laila Lund, fordi en kontroversiel matematisk regnemetode vandt indpas på økonomistudiet og siden har forpestet virkeligheden med fantasier om, hvordan det hele hænger sammen.
En del af denne fantasi går ud på, at det offentlige er dårlig til at drive virksomhed, fordi det sker uden konkurrence. Men det er i virkeligheden hele denne idé om, at det er bedre at sænke prisen end at gøre arbejdet godt, den er gal med.

Egon Stich, Werner Gass, Hanna Grarversen, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Karsten Aaen, Vibeke Hansen, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Netop, Lillian Larsen. jeg forstår f.eks. ikke, hvorfor COOP ligger øverst prismæssigt, når det er kundernes butik - og at den ikke behøver et overskud til ejerne, der jo ikke længere får dividende.
Ser man på deres overenskomster, viser det sig også, at COOP har forhandlet egne overenskomster med deres ansatte, der er en smule mindre gunstige end dem, der gælder for den øvrige detailhandel.

Anders Reinholdt, Kim Strøh, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ganske oplysende og fin artikel - atter engang fra venstrefløjen, og som én så rigtigt bemærker det i sit indlæg; "Kapitalen er der for at tjene penge" - og her findes absolut ingen uegennyttighed!

For lige at runde én af de sidste i historiens gang af, så blev DONG solgt alt for billigt, og argumenterne var heller ikke i orden, selv om nogle politikere efterfølgende faldt for "den falske melodi", der blev produceret til lejligheden.

Forinden salget af DONG blev selskabet markedsvurderet til over 55 mia. - og det en hel del mere, men pludselig faldt markedsværdien til under 33 mia. i forbindelse med frasalget til Goldmann-Sachs, - og som kom den falske melodi som indbefattede Vestas Vindmølle industri.

Man sammenlignede ganske enkelt Vestas fald i kursværdi - grundet færre ordrer i ordrebogen, med faldet af værdien af DONG fra de 55 mia. til de førnævnte 33 mia., - men sådan kan man ikke sammenligne og retfærdiggøre salget af DONG til under pris.

Ser vi på de 2 virksomheder og deres virke, så lever Vestas af nye ordrer på vindmøller, hvilket påvirker aktiekursen kraftigt, så når markedet ikke efterspørger så mange vindmøller falder aktiekursen, og omvendt stiger aktiekursen med efterspørgslen efter flere vindmøller, og ordrebogen er fuld, og beskæftigelsen er sikret de næste kommende år(2 - 4 år i fremtiden)!

DONG derimod har en velkendt og defineret kundekreds - år ud og år ind, set i al sin enkelthed, og skal ikke ud i samme omfang som Vestas til nye kunder og strøm til nye kunder hvert år.

DONGs indtægter er derimod stabile - ligesom kundemassen er velkendt og stabil, vist kan der være mindre ændringer, - men slet, - NEJ overhovedet ikke i samme størrelsesorden som for Vestas., - så derfor er enhver sammenligning mellem selskaberne helt vanvittig, da arbejds- og markedsgrundlaget er vidt forskelligt.

- DONGS produktionskapacitet er fastlagt til dets kundeunderlag, og som de har kendt i mange år!

Fornyelser og forbedringer kan ske i lyset af indtjeningen og en vis mængde lånekapital, og i den sammenhæng skal værdiansættelsen af DONG selvfølgelig ske, hvilket ikke kan ændre sig over natten og skride fra over 55 mia. til under 33 mia., og blive til et kurstab "over natten" på 22 mia. eller mere!

Som det nævnes her på tråden blev TDC og kobbernettet solgt fra for mange år siden, og alt skulle blive billigere og bedre, for aftalen gik vel også ud på forsyning til hele landet med såvel telefoni - trådløst som fastnet, og lad os lige tage internet og TV med i købet, for selv om der er skiftet navn til YouSee, så er det vel samme leverandør der står bag.

Forleden havde vi vor minister(venstre) i TV angående dette, og i sammenhængen med landsdækningen af disse tjenester, men hvis eller nogen erindrer hvad han sagde om dette, så var essensen, - "regeringen gav en bevilling til udbygning af netdækningen ikke teleselskaberne", så yderegnene også kunne blive dækket fornuftigt!?

Kapitalen får altså statstilskud fra regeringen til en udbygning, som de selv skulle sørge for ud af deres indtjening(overskud), - er det ikke lige netop det som den liberale regering siger kapitalen vil gøre så godt, når selskaberne bliver udliciteret?

Set i den sammenhæng er regeringens sandheder langt nærmere grove usandheder om den liberale ideologis virkelige virke for samfundet, - de vil have statstilskud for at opfyldemålsætningen og i stedet spare pengene - gerne på en skattelykonto, og lade skatteyderne betale - med hjælp fra Venstreregeringens ideologiske dogmer om, - at det private altid er bedre og billigere end det offentlige!

Werner Gass, Hanna Grarversen, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

@Jens Peter Hansen

Du nævner, at Københavns kommune, har haft 100 år med rødt flertal. Dermed tænker du på socialdemokratiet, men deres partifarve har skiftet over de sidste 25 år, til nu at være lyseblå, og dermed tilhøre de borgerlige, desværre.

En stemme , som jeg ser det pt. på socialdemokratiet er en stemme spildt for os på gulvet, da de fører borgerlig politik, med nedskæringer og stramninger over for de svage, desværre.

Hvordan det er kommet så vidt, giver Steffen Gllese et god forklaring på, samt det at de mener at kunne drive offenlige selskaber som en virksomhed, alså New public management. Derfor stemte de på at nedlægge R98, et non profit selskab, der havde som mål, at lave god medarbejder politik og et innovativ værksted. Mange at de tekniske løsninger værkstedet kom med dengang, sidder den dag i dag på mange skraldebiler verden rundt, til fri afbenytteldse, uden alle mulige patenter, men til fællesskabet bedste.

Werner Gass, Anders Reinholdt, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Karsten Aaen, Flemming Berger, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

"At TDC blev solgt for billigt er der vist ingen tvivl om, men mener skribenterne virkelig at TDC var en effektiv virksomhed. At få installeret en telefon tog umådelig lang tid, at få lavet en forbindelse ligeså"

Som én der brugte 1 år på at komme i kontakt med TDC for at få dem til at lytte til 400 parcellers behov, og oplevede at blive løjet for, vildledt, ignoreret osv. kan jeg vel egentlig kun attestere til det faktum, at TDC ikke kysser samme dag de spidser munden, og at selv dét tager uforholdsmæssig lang ting, hvis overhovedet.

Anders Reinholdt, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

altså i 2017.

Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Espen Bøgh - 16:01
God analyse !!
Og så var der også noget med at McKinsey var konsulent på handlen med Goldman Sachs, hvor Bjarne Corydon blev ansat efter han forlod Finansministeriet..

johnny lang, Mogens Holme, Werner Gass, Jan Fritsbøger, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De eneste røde der er tilbage hedder Enhedslisten !!

Anne Bendtsen, Jan Fritsbøger, Mogens Holme og Povl Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er sgu pest eller kolera hvem der bliver statsminister, suk..

Anne Bendtsen, Jan Fritsbøger og Povl Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

At tdc var dårligt drevet, er vel ikke det samme som, at staten ikke kan drive forretning? Selvom jeg føler mig stadig mere utryg ved måden, forretningen danmark drives, er det helt upassende at kapitulere og forære driften af fællesejet til privatprofitering.

Det bør nu stå helt klart, at fællesskabet - hallooo, det er også de rige - taber på den manøvre. Uroen i verden stiger ligefrem proportionalt med uligheden. At de ansvarlige ikke foretager den kobling er uforståeligt, ubalancerne rammer jo også dem selv. Er de dumme? Noget kune tyde på det, da det præfrontale cortex, hvor empatien befinder sig, er underudviklet hos rige mennesker.

Hanna Grarversen, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Karsten Aaen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Randi Christiansen :
"Det bør nu stå helt klart, at fællesskabet - hallooo, det er også de rige - taber på den manøvre. Uroen i verden stiger ligefrem proportionalt med uligheden. At de ansvarlige ikke foretager den kobling er uforståeligt, ubalancerne rammer jo også dem selv. Er de dumme? Noget kune tyde på det, da det præfrontale cortex, hvor empatien befinder sig, er underudviklet hos rige mennesker."

Lige præcis !!

Anne Bendtsen, Jan Fritsbøger, Randi Christiansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

jaja, men der sker jo intet, før den ganske almindelige (stupide) dansker begynder at stemme med andet en tegnebogen - frem med høtyvene nu. Find den nærmeste folketingspolitiker - og GIV ham/hende så hvad vedkommende virkeligt fortjener :-/

Og, Danmark er IKKE en forretning, Danmark er IKKE et konkurrencesamfund.
Vores nation burde være drevet efter hvad det tjener alle der er danskere bedst og mest retfærdigt. Og danskere, det er folk der bor her, lever efter danske værdier OG synes at de er danskere...

En interessant og vigtig kronik. De fleste af de salg eller privatiseringer, der er omtalt, er desværre forlængst historie - og kan ikke gøres om. Det kunne være interessant at høre, om kronikørerne har nogle forslag til handlinger, der kan reparere på de skader, der allerede er sket? Kan man forestille sig, at danske boligejere tænker forfra og etablerer et nyt realkreditinstitut, der er baseret på fælleseje - eller i det mindste på non-profit? Kan man forestille sig et forbrugerejet elselskab, der går direkte ind i konkurrencen med DONG eller andre eldistributører? Eller kan man forestille sig, at der skabes et nyt folkeejet forsikringsselskab, der kan indtage ALKAS plads? Kan kooperationen eller Arbejdernes Landsbank eller LO - eller andre - sætte sig i spidsen for at råde bod på nogle af skaderne, for det er ikke nok at foreslå, at den enkelte husstand går til generalforsamling i det lokale vandværk! Er der muligheder for - på den ene eller anden måde - at bygge nyt op, der kan erstatte de mange virksomheder, der er kastet i hænderne på kapitalinteresserne?
For virksomheder, der endnu kan reddes for fællesskabet, er det rigtigt, som påpeget, at der må noget særligt til. Vandværkerne er det vigtigste eksempel, - og glimrende indlæg af Krister Meyersahm foran i øvrigt. Men vi kan roligt være bange: Der er næppe tvivl om, at et af de næste store projekter bliver at privatisere vandværkerne. Først en lovgivning, der fører til sammenlægning i en stor organisation i stil med DONG, derefter udbud af aktier,måske invitation til kapitalfonde. Det vil hedde sig, at der er enorme rationaliseringsgevinster, langt bedre mulighed for fremtidssikre investeringer i ledningsnettet etc. Med hvad er det, der driver værket? Det er pengene, som hos DONG. Der vil blive gevinster og bonusser og retræteordninger (gyldne håndtryk), til alle dem, der skal træffe beslutningerne om at stjæle vandværkerne fra befolkningen. Og når først processen er tilendebragt, vil al dansk vandforsyning være samlet i et internationalt børsnoteret aktieselskab, og ingen er længere herre over, om den bestemmende indflydelse ligger i København, New York, Dubai eller i Kina. Hvad vil kronikørerne gøre - eller måske snarere hvad kan I gøre? - for at modvirke, at det sker? Ingen kunne tilsyneladende hindre, arabiske sheiker i at købe Statens Seruminstitut, - og ingen foreslår, at købe det tilbage eller nationalisere det, eller etablere et nyt, der bygger påp fællesskabets grund. Så tingene sker lige for næsen af os. Hvor længe vil vi borgere finde os i det?

Anne Bendtsen, Lillian Larsen, Sven Christensen, Eva Schwanenflügel, Hanna Grarversen, Jan Fritsbøger, Michael Waterstradt, Karsten Aaen, Mogens Holme og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

William Kern, der er netop foreslået som borgerforslag, man kan støtte, oprettelsen af en statsbank, som bl.a. skal erstatte realkreditinstitutterne.

Anne Bendtsen, Lillian Larsen, Werner Gass, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, odd bjertnes, Mogens Holme og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Vi må på dupperne, ud af hængekøjen og dagligdagens trummerum, og det ville være naturligt, om enhedslisten og alternativet var rammen om de nye andelsbevægelser. Det er stensikkert, at vi vil se masseindmeldelser. Scenariet med vandværkerne er rædsomt, det er allerede rædsomt, at landbruget tillades at forurene vores grundvand. Nu må folket rejse sig.

Og så kan vi samtidig bygge en fredsbevægelse ind. Ikke mere krig. Vi vil fred her til lands. Danmark skal være en demilitariseret zone. Militært isenkram i hænderne på ustabile psykopater er et uhyggeligt scenario.

Karsten Aaen, Sven Christensen, Eva Schwanenflügel, Hanna Grarversen, Carsten Munk, Jan Fritsbøger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

er der nogen der kan med juridisk rigtigt sprog, definere et borgerforslag, om at offenlige virksomheder ikke kan sælges, opsplittes eller udliciteres uden en folkeafstemning - jeg skal nok underskrive. på forhånd tak

Lillian Larsen, Karsten Aaen, Werner Gass, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Kjeld Jensen, Ib Christensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Per Sørensen

Desværre har embedsværket på borgen alt for meget indflydelse på beslutninger i regering og folketing.
Et liberalt Danmark har privatisering som eneste mantra.

Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Har vi en reel chance for at standse denne koncentration af magt, kontrol, indflydelse hos en lille international klike a finans- og erhvervsfolk? Det begyndte for alvor helt tilbage i 1980erne, og nu er vi derhenne, at de er "too big to fail" - "too big to jail". Og når så pyramidespillet bryder uhjælpeligt sammen, skal fællesskabets opsparinger igen være gidsler for spekulation i "værdier", der ikke er reel dækning for. Lobbyisme er en industri, også i EU, og hvem står bag den håndfuld småpartier, som pt. regerer Danmark? I mindre raffinerede samfund kaldes det korruption. Insider trading er ulovligt, men var salget af Dong ikke et eksempel på det?
Hvordan genvinder vi demokratisk kontrol med kernefunktioner i et trods alt fungerende velfærdssamfund. Sidste udkald??

Anne Bendtsen, Lillian Larsen, Egon Stich, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Som altid læseværdigt når det kommer fra Dragsteds hånd.
Savner dog salget af PostGiroen på hans liste. Her var der en statsejet virksomhed, der årligt gav et afkast på ca. 750 mio kr. Virksomheden var veldrevet og gennemrationaliseret, og kunne være blevet til den Postsparebank som man har i bl.a. Sverige og Norge - en bak, der ikke drev spekulation i modsætning til forretningsbankerne.
Men nej! sådan måtte det ikke være, sagde finansminister Palle Simonsen, der vist i dag har en høj stjerne som et socialt empatisk menneske. Så han solgte først PostGiroen til Bikuben (aka Spyfluen), der senere blev ædt af Den Danske Bank, og dermed ophørte som selvstændig virksomhed.
Det er korrekt, at der er mange, der protesterer i selve salgsøjeblikket, men den dag, der skal stemmes, så stemmer de fleste alligevel som de plejer. Jeg tillader mig, at tvivle på, at DONG-sagen flyttede mange stemmer væk fra de partier, der stod bag salget - jo fra SF, men her er det nok svært, at finde ud af, om det skyldtes SF's rolle i den aftalte lærerkonflikt.
På min ønskeseddel står: At EL vil bruge lige så megen energi på privatiseringer af off. virksomheder, som man gennem årene har brugt på fx. den ufolkelige og uigennemtænkte prostitutionsdebat, der ikke har ændret på noget som helst. Som valgkamptema har den alle ingrediens til at blive en vindersag, og det er afgjort en sag, som EL vil få for sig selv, eftersom de andre partier er godt syltet ind i privatiseringerne.
PS: Et anden oplagt valgtema er at få stoppet Femern Bælt inden en regering uanset partifarve smider over 60 mia ned i Østersøen. Også den sag vil EL have for sig selv.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Som altid læseværdigt når det kommer fra Dragsteds hånd.
Savner dog salget af PostGiroen på hans liste. Her var der en statsejet virksomhed, der årligt gav et afkast på ca. 750 mio kr. Virksomheden var veldrevet og gennemrationaliseret, og kunne være blevet til den Postsparebank som man har i bl.a. Sverige og Norge - en bak, der ikke drev spekulation i modsætning til forretningsbankerne.
Men nej! sådan måtte det ikke være, sagde finansminister Palle Simonsen, der vist i dag har en høj stjerne som et socialt empatisk menneske. Så han solgte først PostGiroen til Bikuben (aka Spyfluen), der senere blev ædt af Den Danske Bank, og dermed ophørte som selvstændig virksomhed.
Det er korrekt, at der er mange, der protesterer i selve salgsøjeblikket, men den dag, der skal stemmes, så stemmer de fleste alligevel som de plejer. Jeg tillader mig, at tvivle på, at DONG-sagen flyttede mange stemmer væk fra de partier, der stod bag salget - jo fra SF, men her er det nok svært, at finde ud af, om det skyldtes SF's rolle i den aftalte lærerkonflikt.
På min ønskeseddel står: At EL vil bruge lige så megen energi på privatiseringer af off. virksomheder, som man gennem årene har brugt på fx. den ufolkelige og uigennemtænkte prostitutionsdebat, der ikke har ændret på noget som helst. Som valgkamptema har den alle ingrediens til at blive en vindersag, og det er afgjort en sag, som EL vil få for sig selv, eftersom de andre partier er godt syltet ind i privatiseringerne.
PS: Et anden oplagt valgtema er at få stoppet Femern Bælt inden en regering uanset partifarve smider over 60 mia ned i Østersøen. Også den sag vil EL have for sig selv.

Steffen Gliese

Jeg forstår ikke, hvorfor den højst nødvendige Fehmern-bro skal blandes ind i det.

Brian W. Andersen

@ Arne Lund

PostGiroen er måske savnet på hans liste, men hvad skal man egentlig vælge at nævne, når der er så mange? Jeg husker levende hvordan jeg tog mig til hovedet over denne her: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=5064

Den havde kørt stabilt i årevis med et fast årligt provenu på mellem 600 og 700 millioner. Afviklingen gav lige godt 2 mia. ekstra til et enkelt års finanslov, imens den smed alle landets studerende direkte i hænderne på de privatejede banker. Hvor mon man har hentet det nu manglende provenu i alle de efterfølgende finanslove?

.....og striben af statsudsalg bliver bare ved og ved til man bliver helt træt i ansigtet bare af tanken om at de foregår.

Ib Christensen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Karsten Aaen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Det er sjovt som man husker forskelligt.

GiroBank var en presset bank. Den havde et kæmpeindlånsoverskud, men ingen udlånskunder og de øvrige pengeinstitutter var på vej med mere avancerede betalingsformidlingssystemer, som ville udkonkurrere GiroBank.

Set i det lys var det vist godt, at staten solgte GiroBank.

Steffen Gliese

Tænk, Michael Pedersen, det havde jo været en rigtig god idé at modernisere girobank - ligesom post- og telegrafvæsenet burde have været den naturlige driftsherre for det offentliges internet - og på den måde have fundet nye indtjeningsmuligheder til at finansiere den manuelle postomdeling.
Jeg er personligt chokeret over, hvad der sker på området - det ene mig ubekendte firma efter det andet synes at have fået kontrakter om udbringning af PostNords opgaver, det var ikke lige det, der var meningen.
Jeg vil dog godt indrømme, at statslige monopoler synes at være kolosser på lerfødder for tit, det går langt bedre med det lokalt forankrede, så det er nok det, vi på mange områder skal vende os imod, men dog acceptere statsopgaver, der så bare med udviklingens hjælp må se at blive endnu mere fleksible end dem, der har det handicap, at de skal tjene penge.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Der er mange bankdirektørerer og -bestyrelser, der gennem årene har ønsket at modernisere deres virksomheder. Og ikke mange har gjort det med held. Så det er noget naivt at tro, at en politisk styret virksomhed som GiroBank kunne bliver moderniseret i et kommercielt marked. Tiden var simpelhen løbet fra GiroBank.

Det samme kan vel siges om postomdelingen. Mængden af breve til omdeling falder hele tiden, og udbringningen af kræver ikke længere en etat, og det er vel kun et spørgsmål om tid inden det hele udføres af droner. Den, der kommer først, vinder det marked, og det bliver ikke PostNord. Tiden er vel også løbet fra PostNord.

Michael Pedersen

Jeg tror, at Pelle Dragsted er galt på den.

Modstanden mod salg af fællesskabets ejendom (hvad det så end er) skyldes, at man ikke føler, at det er gået åbent og ærligt til, og dermed efterlades man med den følelse af, at man er blevet snydt.

Sider