Benny Engelbrecht: Har alle glemt vores unikke arbejdsmarkedsmodel?

I de kommende uger skal lønmodtagernes organisationer og statens repræsentanter finde hinanden i Forligsinstitutionen. Jo mere, vi som politiske partier blander os, jo sværere bliver det for parterne at lande en aftale
I de kommende uger skal lønmodtagernes organisationer og statens repræsentanter finde hinanden i Forligsinstitutionen. Jo mere, vi som politiske partier blander os, jo sværere bliver det for parterne at lande en aftale

Cicilie S. Andersen

Debat
20. marts 2018

Mange danskere diskuterer lige nu en mulig arbejdskonflikt. Derfor opstår der mange teorier, når der diskuteres ved spisebordet og på de sociale medier. En række spørgsmål kom således i et indlæg af Jan Maintz i Dagbladet Information den 14. marts.

Det er kun naturligt, at der er hård kamp om dagsordenen og om befolkningens støtte. Konsekvenserne af forhandlingerne er store for dem, der forhandler, men konflikten inddrager også resten af danskerne. Hvis børnehaver lukkes ned, må familier finde andre måder at få passet børn på. Operationer må udskydes. Jeg forstår godt, at danskerne følger tæt med.

Derfor møder vi socialdemokrater også ofte spørgsmål som:

»Hvorfor siger I ikke noget om konflikten?«

Svaret er lige så simpelt, som det er svært. Vi holder afstand i respekt for den tradition, som vi har i Danmark, hvor arbejdsmarkedets parter indbyrdes aftaler løn og arbejdsvilkår med hinanden.

Vi mener i Socialdemokratiet, at det er en stærk tradition, som vi skal værne om. Det er lige nu, i de kommende uger, at lønmodtagernes organisationer og statens repræsentanter skal finde hinanden i Forligsinstitutionen. Som de har prøvet det mange gange før.

Jo mere, vi som politiske partier blander os, jo sværere bliver det for parterne at lande en aftale. Vi skal ikke bidrage til, at fronterne trækkes skarpere op, end de allerede er.

Begge parter har så meldt ud, at de gør klar til at bruge det stærkeste våben i den danske forhandlingsmodel – henholdsvis strejken og lockouten. Helt efter mulighederne i den danske arbejdsmarkedsmodel. Begge parter forsøger naturligvis at stille sig så stærkt som muligt.

Men alle muligheder er endnu ikke afprøvet. En mulig aftale er stadig parternes alene, og det samme gælder for den sags skyld omfanget af en potentiel strejke eller lockout. Derfor er politikerne på Christiansborg nødt til at træde et skridt tilbage. Både af respekt for forhandlingsmiljøet, lønmodtagerne og arbejdsgiverne. Og vigtigst af alt af respekt for den danske model, som man ellers risikerer at sætte over styr. Og lad mig bare minde om, at alternativet jo er, at det er politikere, der skal fastlægge løn- og arbejdsvilkår. Jeg tror ikke, det vil skabe værdi, hverken for de ansatte eller for samfundet.

Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokratiet

Overenskomstforhandlinger 2018

Lærernes arbejdstid, løn, betalt frokostpause og musketered er nogle af de ting, der er på spil, når der forhandles nye overenskomster for de cirka 750.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner.

Ifølge køreplanen skulle aftalerne være på plads ved udgangen af februar og i løbet af marts sendt ud til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte fagforbund. Det skete ikke, og parterne er nu i Forligsinstitutionen. Senest har staten, regionerne og KL varslet lockout som modsvar til fagbevægelsens konfliktvarsel.

Seneste artikler

 • Aftalen er en skuffelse for lærerne. Men den er bedre end en ny konflikt

  5. juni 2018
  Selv om det helt centrale krav om en ny arbejdstidsaftale ikke er blevet indfriet, har et stort flertal af lærerne stemt ja til en ny overenskomst. Alternativet var en ny konklikt, og det havde alligevel ikke nyttet noget, forklarer lærer Jonna Andersen fra Tune Skole, der fodslæbende har stemt ja
 • Lærerne har valgt en ny vej

  5. juni 2018
  Lærernes ja til overenskomstforliget er et presset og lunkent ja. Men det er godt for den offentlige sektor, hvis kompromiser kan afløse drama ved forhandlingsbordene
 • Lærer: Derfor stemmer jeg nej til OK18-aftalen

  31. maj 2018
  Anders Bondo Christensen har kæmpet en sej kamp for os medlemmer, men jeg er ikke enig i hans beslutning om at indgå en aftale om en kommission uden beslutningskompetence
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Det stod der en meget læsværdig artikel om i Weekendavisen fra sidste uge, 15. marts.

Man ved ikke om skal le eller græde. Ender SD ikke med at stemme for et regeringsindgreb under alle omstændigheder?

Lau Dam Mortensen, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Mogens Holme, Christian Mondrup, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
John Christensen

Socialdemokratiet stemte for lockout - inden de blandede sig udenom.
Lad os se hvordan socialdemokratiet vil tackle et evt. indgreb i en konflikt hvis det kommer dertil.

Lad os derfor antage at der kommer storkonflikt på arbejdsmarkedet, fordi forligskvinden opgiver, at komme med samlede mæglingsforslag for hele det offentlige område.

Så kan Benny Engelbrecht jo blot ændre sin forklaring og sige - nu er det op til politikerne at afslutte konflikten fordi der står samfundsmæssige interesser på spil.

Min opfordring vil i en sådan situation være - fortsæt strejken, indtil der er udskrevet valg til Folketinget!
Nu er kampen blevet til kampen om magten i samfundet. Det er alvor.

Sæt så de regeringsbærende gamle traditionelle partier (helst helt) udenfor indflydelse! SÅDAN
Så kan vi (hvis vi ønsker det nok) få en ny begyndelse på demokratiske vilkår,
der ikke blot lader Brüssel diktere vores udvikling.

God dag der ude

Ole Bach, Niels Duus Nielsen, Lau Dam Mortensen, Morten Lind, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Kenneth Graakjær, Mogens Holme, Verner Nielsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Den danske model er ikke "Den Danske Model", men en af politikere udvandet næsten tandløs reminicens af den oprindelige.
Grundideen i "Den Danske Model" er en stærk solidarisk arbejderklasse, nu om dage lønmodtagerklasse.
For at kunne kontrollere arbejdsmarkedet og om nødvendigt tryne lønmodtagerne, var det nødvendigt at drive nogle solide kiler ind i solidariteten.
Det er fra politisk hold sikret, at fagforeningernes parti, Socialdemokratiet, er effektivt adskilt fra fagforeningen.
Det er fra politis hold sikret, at arbejdsmarkedet ikke længere er en samlet gruppe, men delt op i mindre, lettere håndterbare grupper.
Et af de bedste redskaber her til var politisk angreb på eksklusivretten, udført af folketingets politikere.
Så Engelbrecht, genskab Den Danske Model, genskab det socialdemokratiske parti som arbejderbevægelsens parti med stærke bånd til fagbevægelsen.
Og fri os for jeres historieforfalskning, der udelukkende tjener til at retfærdiggøre jeres luskethed i Socialdemokratiet.

Niels Duus Nielsen, Lau Dam Mortensen, Egon Stich, Morten Lind, kjeld jensen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Jesper Sano Højdal, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Kenneth Graakjær, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Benny Engelbrecht

Med al respekt, Benny Engelbrecht - du ævler totalt uden om.

Du ignorerer totalt, at regeringen bevist styrer direkte mod et regeringsindgreb ved det samordnede lock-out varsel for 440.000 offentligt ansatte, hvilket totalt vil sætte samfundet i stå.

Og så har regeringen den helt rigtige undskyldning for at misbruge sin magt til at gribe ind og diktere løn- & arbejdsvilkår for de offentligt ansatte á la 2013 overenskomstfornyelsen for lærerne.

Socialdemokratiet var kun alt for villige til at være behjælpelige, da Kommunernes Landsforening og Regionerne skulle vedtage at varsle den uproportionale lock-out.

Spørgsmålet er nu, om Socialdemokratiet også i Folketinget vil støtte et regeringsindgreb.

Niels Duus Nielsen, Lau Dam Mortensen, Morten Lind, kjeld jensen, Jacob Rähr, Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Verner Nielsen, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen og Christian Skoubye anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Benny Engelbrecht

I en anden toneart .... jeg frygter at blive hulkende vanvittig, hvis jeg ret mange gange mere skal læse om den såkaldt "danske model" på det offentlige arbejdsmarked.

Det er en ren illusion -
hvilket du selvfølgelig er aldeles vel bekendt med, selvom du lader som om ....

Du taler ned til os.

Lau Dam Mortensen, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Bjarne Andersen, Anders Reinholdt, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Stig Bang-Mortensen

Selvfølgelig skal Socialdemokraterne ikke blande sig Det er tilstrækkeligt at bekende kulør ved at stemme "nej" til lovindgrebet, når det kommer.

Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Peter Knap, Verner Nielsen, P.G. Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Skinhellig BE! Ren og hop kære BE. Gen-etabl'er den danske model. Ved Lock-out skal det offentlige ikke kunne spare lønudgifterne. Genskab økonomisk ligeværdighed her. Hold fingrene af fadet, kære politikere. Samfundet er mere robust og kan sagtens klare en arbejdsmarkedskamp. Vent og se, det er de arbejdstagere, der står udenfor kampen, der først begynder at råbe op om samfundets manglende servicering. Det er de samme som efterfølgende lukrerer på de opnåede forbedringer på arbejdsmarkedet.

Karsten Lundsby, Per Klüver og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Jørn Erikstrup

" Jo mere, vi som politiske partier blander os, jo sværere bliver det for parterne at lande en aftale"!!
Tjek!!
Den holdning havde socialdemokraterne vel også i 2013, og jeg skal da lige love for at I BLANDEDE JER, og jeg skal da lige love for at der BLEV LANDET EN AFTALE!!!

Ole Bach, Lau Dam Mortensen, kjeld jensen, Michael Waterstradt, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Mogens Holme og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Men den danske model holder ikke for de offentlige ansatte - da politikerne sidder med arbejdsgiverhuen på og kan hvis lønmodtagerne ikke vil godtage deres krav - kan "bare" vedtage en lov, der svare til deres krav. Det eneste spørgsmål er så om, der kan samles et flertal i Folketinget til de af regeringens, regionernes og KL's krav bliver vedtaget. Det gik desværre i 2013.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Torben Lindegaard og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Men hr. Engelbrecht - i har jo allerede blandet jer ved at stemme for lockout i KL! Der vgar tonerne helt anderledes, dengang i stadig lignede et arbejderparti for kun 10 år siden!
https://politiken.dk/indland/politik/art4741952/S-siger-nej-til-lockout

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Martin Thomsen

Hvis man respekterer den danske model, så vedtager man vel ikke et ensidigt lovindgreb i konflikten. For hvis man gør det, undergraver man jo den danske model, fordi man giver den ene part mulighed for at få sin vilje. Og hvis man har gjort det én gang, vedtaget et ensidigt lovindgreb, så mister man retten til at opfordre andre til at respektere den danske model - indtil man selv har demonstreret at man selv respekterer den igen - eksempelvis ved at stemme for et mere afbalanceret indgreb, eller lignende.

En anden tanke er, at det her er den tredie socialdemokrat jeg ser med samme budskab, det virker koordineret og kan ses som et tegn på at S faktisk er presset på den her front. Og at sætte andet geled til at tale ned til folket, hjælper nok ikke stort på det...

Niels Duus Nielsen, Lau Dam Mortensen, kjeld jensen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Da lærerne fik prygl var BE's parti i regering. De tæv man gav er forudsætningen for storlockouten der truer.

Ole Bach, Jan Damskier, Lau Dam Mortensen, Karsten Lundsby og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar

Hvor hyklerisk kan man være? S sætter nye standarder... :p

Torben K L Jensen

Dejligt at se socialdemokraterne er begyndt at svede tran i stænger over at være tvunget til at stemme ja til et lovindgreb. - De forpulede klasseforrædere.

Peter Knap, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, kjeld jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg tror, at vi overhovedet skal gøre os klart, at strejken kommer til at afgøre sagen, før lockouten kommer i gang: dette er den første konflikt, hvor samfundet mærker konsekvenserne af at have udfaset tjenestemandssystemet!
Allerede d. 4. mener DSB, at det vil være umuligt at køre tog over hele landet, fordi Banedanmark er konfliktramt. Og det er blot én funktion.
Vi har aldrig set noget lignende - og jeg tror, at vi måske står overfor udskrivelsen af et valg, for dette er en bombe under samfundet, som politikere og embedsmænd simpelthen ikke har forudset rækkevidden af.

Torben Lindegaard

Rune Lund & Pelle Dragsted har i dag et debatindlæg i JyllandsPosten.

De sætter i den grad fingeren på Moderniseringsstyrelsens formål, nemlig: "aktivt at frigøre midler, som politikerne kan bruge til at finansiere deres politiske initiativer."

Og de afslører fuldstændigt socialdemokraternes svindel i 2013 ved lærernes overenskomstfornyelse. Benny Engelbrecht står totalt afklædt tilbage.

Super debatindlæg fra d'herrer.

Lau Dam Mortensen

Information burde lave et opfølgende interview med Benny Engelbrech hvor han bliver stillet over for kommentarerne i denne artikel så han ikke bare får stillet et gratis læserbrev til rådighed. Information har virkelig sunket lavt i deres journalistik.

Peter Knap, Ole Bach og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar