Læserbrev

Derfor vil integrationen aldrig lykkes

Kriterierne for vellykket integration er uklare. Integrationsdebatten reduceret til noget så ligegyldigt som tørklæder, svinekød i børnehaver, skægforbud. Vi skal huske at tale om succeshistorierne.
Debat
16. marts 2018

De seneste 15-20 år har politikkerne næsten dagligt slået os i hovedet med, hvor dårligt det står til med integrationen. »Integrationen er mislykket«, er nærmest blevet et fælles kampråb på højrefløjen, uden at den giver os en klar og tydelig definition på, hvad integration reelt er.

Selv om jeg flittigt følger med og deltager i samfundsdebatten, så ved jeg oprigtigt talt ikke, hvordan jeg skal forholde mig til, hvad vellykket integration er. Kriterierne for god integration har altid været at mestre det danske sprog, deltage på arbejdsmarkedet og respekterer den danske lovgivning.

I dag er integrationsdebatten reduceret til noget så ligegyldigt som tørklæder, svinekød i børnehaver, skægforbud eller deltagelse ved kristne højtider. Med andre ord ønsker vi, at folk med indvandrerbaggrund giver afkald på deres religiøse og kulturelle identitet.

Hvis man formoder, at denne retorik styrker sammenhængskraften, tager man grundigt fejl. Vi er på ingen måde med til at inkludere flygtninge og indvandrere i det danske fællesskab, men skubber dem derimod længere mod et parallelsamfund og en subkultur, som ingen kan være tjent med.

Lad mig slå fast, at jeg på ingen måde mener, at integrationen er ideel i dag. Men er det ikke på tide, at vi også italesætter den fremgang, vi har været med til at skabe de seneste år på integrationsområdet?

Hvis man eksempelvis kigger på de nyankommne flygtninge, har vi haft stor succes med at få dem ud på arbejdsmarkedet frem for at lade dem leve af offentlige ydelser, som de tidligere generationer.

Vi er samtidig også blevet bedre til at inkludere flygtninge ved ikke længere at bosætte dem i socialt belastede områder. Dermed skaber de også netværk med etniske danskere og kommer uundgåeligt i berøring med det øvrige samfund.

Sidst, men ikke mindst: Kriminaliteten er betydeligt faldende i ghettoområderne, samtidig med at et stigende antal unge får sig en uddannelse. Så overordnet går det fremad med integrationen.

Måske er det på tide, at vi dropper populisme og symbolpolitik og i stedet forholder os til realiteten. Vi inkluderer ikke indvandrere eller nyankomne flygtninge ved at dunke dem i hovedet dag ud og dag ind med stramninger og højere straffe.

Hvem har oprigtigt talt interesse i at komme til at nyt land for at få at vide, at man først er velkommen, når man giver afkald på en stor del af sin identitet? Det kan vi som danskere ikke forlange, og det kommer aldrig til at ske.

Vi er først og fremmest nødt til at gøre op med os selv, hvad endemålet med integration er. Er formålet at gøre flygtninge og indvandrere til en del af samfundet, lære dem sproget og give dem mulighed for at blive en del af det danske arbejdsmarked? Eller er målet, at de skal tage afstand fra deres religiøse og kulturelle særkende?

Det er de færreste, som er villige til at lægge deres kulturelle baggrund og religion bag sig, så hvis det er politikkernes mål med integration, er jeg sikker på, at integrationen aldrig vil lykkes.

Ehab Atiqa, Odense

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bravo. Bedre kan det ikke siges.
I det forhadte men kulturelt bærende USA er forskellige hudfarver efterhånden lige så normalt som hår og øjnfarver er hos os.
Det efterlader så en kerne af hvide, som ikke er særlig godt integreret i det USA, der er ved at vokse frem.
Skal Danmark sættes i bås med dem?

Lillian Larsen, Werner Gass, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Luise Ekberg og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Der er da vist nok visse kulturelle fænomener, som næppe kan omtales som kulturel berigelse end sige acceptable.

Meget enig!
Og hvordan er det lige, at danske udvandrere opfører sig i udlandet, fx i Spanien hvor der er en hel koloni med danske traditioner og dansk flag :-) Min egen far boede 26 år i Frankrig uden at få franske venner, levede fuldstændig dansk med dansk kost og havde kun danske venner, som også boede der.
Så lad os holde os til at integration er, at mestre det danske sprog, deltage på arbejdsmarkedet og respekterer den danske lovgivning. Vi "danskere" er jo heller ikke ens - jeg har selv ikke meget til fælles med ret mange "danskere"!

Flemming Berger, Lillian Larsen, Karsten Lundsby, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Integrationen vil naturligvis ikke lykkes, når det der i virkeligheden kræves er assimilering.
Problemet er, at barren for at være dansk hele tiden løftes, og at det i sidste ende betragtes som 'udansk' at være muslim fra visse politikeres side.
Desuden kæmper de tre store partier om at vise sig mest populistiske for at tækkes de vælgere, de selv har indgydt frygt for det anderledes. Derfor må skruen konstant strammes, for at syndebuk-effekten skal virke. Her hører succeshistorier ikke hjemme.

Lillian Larsen, Frede Jørgensen, Werner Gass, Dorte Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Igen, integrere er noget der gøres af dem der i forvejen er i fællesskabet.
Dem der kommer ny til kan kun blive integreret - af os andre.
Hvis man lukker sin dør - og sit sind - lykkes integration aldrig.
Derfor bør højrefløjen, fra Socialdemokratiet og derudaf bekende kulør og meddele at ,man ikke ønsker at integrere udefrakommende mennesker af ikke hvid, europæisk elle angloamerikansk herkomst.
At brune, gule eller sorte mennesker intet har at søge i dette land.
Det er dette som højrefløjens politik går ud på, men fy, det lugter ikke særlig godt.

Ud over det må det siges, at det faktisk er lykkes ret godt for de fleste tilkomne uanset hudfarven eller religion i gennem meget lange tider. Først i de sidste godt 25 til 40 år - fremkost af Fremskridtspartiet og dets arvtager DF - har bevirket at der skabes problemer.
Og det ved at nægte de nye indbyggere integration.
Kort sagt er problemerne selvskabt af ovennævnte politiske partier.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Hans Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Jeg må virkelig undre mig over forfatterens opfattelse af situationen omkring integration, hvilket ses tydeligst i forbindelse med indgangen til emnet med udsagnet; "Hvis man formoder, at denne retorik styrker sammenhængskraften, tager man grundigt fejl. Vi er på ingen måde med til at inkludere flygtninge og indvandrere i det danske fællesskab, men skubber dem derimod længere mod et parallel samfund og en subkultur, som ingen kan være tjent med".

Især sidste del er bemærkelsesværdigt i den anledning, - for det er lige præcis der vi står i dag, og har stået de seneste 40 - 50 år for nogle indvandreres side, og det såvel for gamle som nyere indvandrere.

Det er altså ingen fremtidsvision, men derimod en stadig blivende del af virkeligheden, som næsten ikke flytter sig en tøddel, og hvis den gør, så er det til den forkerte side, - men det er åbenbart ikke gået op for forfatteren.

Vi har såvel religionsfrihed som kulturfrihed i Danmark, ligesom vi også har meningsfrihed og talefrihed, så rammerne for et liv i Danmark er altså ret så vide, - og det ser vi også mange andre tilflyttere, indvandrere eller hvad man ønsker at kalde dem, benytter sig af, men til forskel fra nogle, så ser de altså også på et liv i Danmark med forandringens øjne, og erkender de ligesom vore unge når de flytter hjemmefra, - at alt ikke er som før, og indretter sig på dette.

Heroverfor står så en gruppering, der absolut ikke vil erkende dette, men i stedet fortsat leve med deres "fundamentalistisk religiøse kultur "nisser"" fra deres hjemlande i Danmark, og vil i tilgift hertil have Danmark skal laves om, så det tilpasses deres "religiøse patriarkalske nisser", og hvor det patriarkalske overhoved er såvel familiens leder og religiøs dommer over deres børns liv og fremtidsmuligheder i Danmark, som uforeneligt med denne opfattelse.

Vi ser netop dette i dagligdagen, med unge kvinder på flugt fra familierne(det patriarkalske overhoveds religiøse rettigheder), unge på genopdragelsesrejser(rykket ud af deres danske miljøer, herunder skole og uddannelse), mental kontrol af de unges liv, arrangerede ægteskaber med ukendte "fremmede" familiemedlemmer fra "den mørke dal bag 4. bjergkæde" hvor analfabetismen har sine rødder, og som i hele sit væsen(det religiøst patriarkalske) i virkeligheden er og selv holder dem udstødte fra det danske samfund, som i et religiøst jerngreb.

Det er også her vi fortsat finder "de såkaldte" patriarkalske æresbegreber som familiens overhoved suverænt råder over, - og som vi ser udført som æresdrab på selv egne børn, og udført af egne børn på patriarkens foranledning, som retfærdig og i religiøs sammenhæng.

Patriarkens friholdelse af sig selv er i virkeligheden krysteragtig, og måske med et element af religiøs frelse for sin sjæl og tilgivet af sin gud for hans ordens- og religiøse lovhåndhævelse.

Forfatteren bruger et taskenspiller kneb i sit indlæg, hvor der med modsat fortegn skal opstilles et paradigme om danskerne, som de onde overfor de fremmede, - og det ikke som ovenfor fremført er noget de selv i deres handlinger er selvforskyldte i.

Det frie danske samfund passer ikke ind i disse "patriarkalske religiøse "nissers"" opfattelse, - og det er altså ikke hverken Danmark der er flyttet til "den mørke dal bag 4. bjergkæde", hvilket det næppe heller bliver, - men sandelig heller ikke reformeres til denne "fundamentalistiske religiøse livskulturs "nisser" fra dette sted.

peter henning

kære venner jeg er årg 1930 .Vi var gammeldags - fik 4 børn og konen ville blive hjemme.Vores borgmester var et rart menneske - men daginstitutioner behøvede vi ikke.Børnene kunne lege på vejen.På den tid var der et valg og konservatives valgplakat forlangte daginstitutioner!!Min kone blev hjemme i af modtaget flere gruppe mange år og det betød mindre i løn og pension.Dengang var det manden der fik selvangivelsen og konen fik lov - ikke pligt til at underskrive.Det er altså ikke så længe siden at vi i DK havde hjemmegående.Det er det mønster mange af vore fejlfarvede hustruer tradition.Der var samtidig en del arbejdsløshed.Idag ser vi allerede mange højtuddannede indvandrere og flygtninge.Fejlfarvepiger er den gruppe der tager en større uddannelse end vor danske!!!!Vi har gennem hundrede modtaget grupper af fremmede.Alle disse grupper har haft god indflydelse på vor kultur.Nogle har endda bevaret deres kultur op til vor tid.De blå er altfor sent kommet i gang med det såkaldte ghettoproblem.De har endda stjålet milliarder af kroner fra lejerne til at løse deres angst for ghettoerne.Nu taler man endda om mangel på arbejdskraft.Vi skal være glade for indvandrerne.Vores fødselsrate er ca 1,8 og deres 2,3!!Folkepartiet går hårde tider imøde med deres frikadelledemokrati og anden populisme. med fredelig hilsen Peter Henning Helsingør
ps om et par dage har fredsvagten stået hver dag i 6000 dage - 16,5 år.