Læserbrev

Forlæng retskravet og få dygtigere studerende

En forlængelse af retskravet giver de studerende mulighed for at prøve sig selv af på arbejdsmarkedet, tage på et givende udenlandsophold eller forsøge sig som iværksættere
22. marts 2018

Udvalget for bedre universitetsuddannelser kom i sidste uge med en række anbefalinger til fremtidens videregående uddannelser. Udvalget anbefaler blandt andet at forlænge de studerendes retskrav, så der kommer mere fleksibilitet ind i uddannelserne samtidig med, at der fortsat er en sikkerhed for de studerende i at kunne færdiggøre en kandidatuddannelse. Vi håber nu, at politikerne gør anbefalingen til virkelighed.

Som det er nu, mister de studerende muligheden for at forsætte på den naturlige kandidatuddannelse, hvis de ikke, med høj fart og uden at se sig til hverken højre eller venstre, fortsætter på kandidatdelen, lige efter de har færdiggjort bacheloren. Nu ser det heldigvis ud til, at vi kan løfte den spændetrøje af de studerende. For udvalget peger på, at de studerendes retskrav bør forlænges til eksempelvis to til tre år. Det giver en enorm fleksibilitet til gavn for både de studerende og de virksomheder og organisationer, hvor de skal ansættes bagefter.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) og Dansk Erhverv meldte mandag ud med budskabet om, at der skal ryddes op i over 400 bacheloruddannelser.
Læs også

En forlængelse af retskravet giver de studerende mulighed for at prøve sig selv af på arbejdsmarkedet, tage på et givende udenlandsophold eller forsøge sig som iværksættere. Alt sammen erfaring, som passer rigtig godt ned i den rygsæk, arbejdsmarkedet efterspørger, og som også kan tilføre inspiration til deres kandidatuddannelse. Det giver endnu dygtigere studerende.

For et udvidet retskrav indeholder også en sikkerhed for, at de studerende kan vende tilbage til overbygningen af deres uddannelse, hvor de arbejder selvstændigt, imens de specialiserer sig. Det er kvaliteter, som er populære blandt arbejdsgiverne.

Forslaget er baseret på, at en kandidatuddannelse stadig er hovedvejen på universiteterne, men der indlægges en fleksibilitet, så hele uddannelsen ikke nødvendigvis skal tages i ét hug. Efter flere års indsnævring af fleksibiliteten i det danske uddannelsessystem håber vi, at politikerne vil følge op på anbefalingen om en forlængelse af retskravet og vedtage det. Lad os få spændetrøjen smidt væk. Vi skal have et moderne uddannelsessystem, hvor der er sikkerhed, men også fleksibilitet.

Camilla Gregersen er formand for Dansk Magisterforening, Mads Eriksen er uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv og Ken Thomassen er chefkonsulent i Dansk Industri

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu