Kommentar

Fredag blev TV 2 pludselig meget mere værd

Når regnskabet skal gøres op om nogle år, er det højst tvivlsomt, om de kommercielle medier i Danmark overhovedet har fået gavn af DR-nedskæringen – bortset fra TV 2, som ligner en vinder
De forløbne års til tider ophidsede mediedebat har stort set aldrig handlet om TV 2. Statens største tv-station er fløjet gennem debatten som et avanceret, støjdæmpet stealthfly. Bestyrelsesformand Lars Liebst og administrerende direktør Merete Eldrup (på billedet) har dygtigt passet deres arbejde og forbedret økonomien.

De forløbne års til tider ophidsede mediedebat har stort set aldrig handlet om TV 2. Statens største tv-station er fløjet gennem debatten som et avanceret, støjdæmpet stealthfly. Bestyrelsesformand Lars Liebst og administrerende direktør Merete Eldrup (på billedet) har dygtigt passet deres arbejde og forbedret økonomien.

Thomas Lekfeldt

21. marts 2018

Der er to giganter i dansk tv. De er begge ejet af staten. Tilsammen sidder de på knap tre fjerdedele af danskernes samlede tv-sening. De dominerer markedet.

Den ene blev i fredags skåret med en femtedel. Det må have afstedkommet diskret begejstring hos den anden på Kvægtorvet i Odense, hvor TV 2 nu kan se frem mod endnu bedre tider. Måske endog med private investorer, som kan styrke stationens investeringskraft og øge dens førerposition.

Kulturminister Mette Bock (LA) meddelte nemlig mandag på Facebook, at det er lykkedes »at få rammerne for et eventuelt salg af TV 2 på plads med EU-kommissionen«. Hvad det mere præcist betyder, ved vi ikke – udover at regeringens udspil til medieforhandlingerne, ifølge ministeren, er udsat til efter påske.

Hvis TV 2 sættes til salg – helt eller delvist – er to punkter i regeringsgrundlagets kapitel 24 om medier krydset af: Det første er målretningen af DR’s produktion til »mere grundlæggende public service for at fokusere stærkere på produkter, der ikke udbydes af kommercielle udbydere samt for at reducere antallet af kanaler«. Det andet er helt enkelt:

»Regeringen ønsker at privatisere TV 2.«

Christiansborg summer. Har regeringen fået grønt lys fra Bruxelles til at sælge TV 2? Er det lykkedes at bane vejen for at isolere de EU-sager, der kan koste stationen op til et par milliarder på grund af ulovlig statsstøtte, som hidtil har blokeret for salget?

Kulturministeren benægtede energisk på et offentligt møde i Aarhus over for denne skribent forrige lørdag, at det overhovedet kunne lade sig gøre. Men det kan ikke afvises, at det alligevel helt eller delvist er lykkedes.

Delvist er måske det rigtige svar. Ønsket om at sælge alle aktierne i statens succesrige tv-station er nemlig ikke helhjertet. Heller ikke hos alle borgerlige politikere. Tanken om helt at opgive kontrollen med den ene af landets to største nyhedsformidlere er skræmmende.

Socialdemokraterne har opgivet deres modstand og har foreslået, at staten bevarer kontrollen, men sælger 49 procent af TV 2-aktierne. Det forlyder fra Christiansborg, at tallet i disse dage ligger på 43-45 procent. Spændingen udløses efter påske, men kulturministeren ville næppe begejstret have annonceret et gennembrud i Bruxelles, hvis ikke der var tale om realiteter.

Et bredere TV 2

Uanset hvordan privatiseringen af TV 2 ender, har regeringen og Dansk Folkeparti med fredagens DR-nedskæring med et slag forøget TV 2’s værdi. Et DR, der skal spare 774 millioner og »fokusere stærkere på de programmer, der ikke sendes andre steder«, vil miste mange seere.

DR’s share på 36,7 i 2017 skyldes i høj grad programmer med bred underholdende og folkelig appel. Det samme gælder TV 2, hvis share på 37,9 i endnu højere grad bygger på underholdende folkelighed.

Et smallere DR baner vejen for det brede TV 2. Når DR lukker kanaler, kan TV 2 uden problemer åbne nye, hvis markedet kræver det. Hvis DR pålægges restriktioner på dr.dk, kan TV 2 fortsætte udbygningen af tv2.dk og betalingsdelen TV 2 PLAY. Endnu hurtigere, hvis der kommer en kapitalindsprøjtning.

De forløbne års til tider ophidsede mediedebat har stort set aldrig handlet om TV 2. Statens største tv-station er fløjet gennem debatten som et avanceret, støjdæmpet stealthfly. Bestyrelsesformand Lars Liebst og administrerende direktør Merete Eldrup har dygtigt passet deres arbejde og forbedret økonomien.

Tirsdag kunne de offentliggøre en årsrapport for 2017, der viste, at TV 2 havde et flot overskud på 305 mio. kroner – mere end dobbelt så meget som året før. TV 2’s ledelse har, kan man forestille sig, med et lille smil på læben betragtet udviklingen hen imod DR’s totale nederlag. At TV 2 er undergivet næsten de samme Public Service-regler som DR TV, er forbigået i den offentlige debat. Fokus har udelukkende været på DR.

Set i det lys er kulturministerens udmelding spændende. Hvis alle, eller blot nogle af TV 2’s aktier sættes til salg, er prisen steget betydeligt siden i fredags. Og hvad vil staten bruge pengene til, når aktierne sælges? Skattelettelser?

Når regnskabet skal gøres op engang ad åre, er det højst tvivlsomt om de øvrige kommercielle medier i Danmark overhovedet fik gavn af DR-nedskæringen. Men det store kommercielle TV 2 ligner – uanset det fremtidige ejerforhold – en vinder.

Lasse Jensen er journalist og mediekommentator.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
 • David Zennaro
 • Malan Helge
 • Hans Larsen
 • Erik Nissen
 • Henning Kjær
 • Jørgen Wassmann
 • Niels Duus Nielsen
 • Dorte Sørensen
 • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, David Zennaro, Malan Helge, Hans Larsen, Erik Nissen, Henning Kjær, Jørgen Wassmann, Niels Duus Nielsen, Dorte Sørensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Jensen

DR burde være et tilvalg i kanalpakken.

Jeg hører DR radio, et par af kanalerne, men ser aldrig DR TV.

Ergo skulle jeg alene betale for det, jeg ønskede adgang til - og ikke alt det andet.

Det kan da kun være økonomisk, ikke på indholdet, for her er det det samme elendig bras, som det altid har været: SKod-tv.

Egon Stich, Thomas Vestergaard, Malan Helge, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wassmann

Glæder mig personligt, til TV2 bliver privatiseret.
Så kan jeg nemlig vælge kanalen fra.

Torben K L Jensen, Arne Lund og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Wassmann

"Glæder mig personligt, til TV2 bliver privatiseret.
Så kan jeg nemlig vælge kanalen fra."

Nemlig !!

Jeg ser TV2 News og TV2 Sport - og det får jeg så lov til at betale ekstra for, hvilket selvfølgelig er fair nok; men så skulle der ikke også være tvangskanaler at betale for.

@Jens Peter Hansen
Ingen betaler licens til TV2, det er kun TV2s lokal stationer der får del i licens kronerne, der så til gengæld skal aflevere deres reklameindtægt til TV2 Danmark, sådan har det været siden 1/7 2004.
Men TV2 - som i moderkanalen TV2 - er stadig en public service kanal, derfor mudrer det også billedet når den er en statsejet betalingskanal og man ikke har mange muligheder for at fravælge kanalen, fordi den er i grundpakken hos stort set alle landets kabel-tv udbydere, antenneforeninger etc. Personligt kender jeg kun til Boxer hvor man kan vælge den til eller fra.

Bjarne Toft Sørensen

Kommentar:
"At TV 2 er undergivet næsten de samme Public Service-regler som DR TV, er forbigået i den offentlige debat. Fokus har udelukkende været på DR".

Set på den baggrund er DRs og TV2s meget forskellige satsninger, når det drejer sig om TV - dramatik i serier interessant.

I Deadline på DR2 d. 25/2 2018 udtalte Keld Reinicke, tidligere programchef på TV2, sig om spørgsmålet.

Han betragter TV2s satsninger på området som betinget af deres ønske om at kunne fungere på digitale platformer, til trods for de store omkostninger, der er forbundet med den slags produktioner, og han ser deres satsninger som udtryk for TV2s tradition for folkelighed. Der satses på store seertal, bredde og mainstream.

Når de finkulturelle anmeldere i dagbladene, inklusive Information, anmelder TV - drama serier på DR og TV2 som f.eks. Liberty, Greyzone og Badehotellet, foregår det i en osteklokke på den autonome kunst betingelser, som om serierne var produceret for kunstens skyld, og ikke under hensyn til en hel række andre overvejelser, der ikke har så meget med kunst at gøre.

Ikke noget med kommercielle overvejelser eller kultur - og mediepolitiske overvejelser i den sammenhæng. Ikke noget med overvejelser ud fra seertal og segmenter, ikke noget med overvejelser ud fra kultursociologiske perspektiver.

Der er åbenbart en hel række spørgsmål, som ikke må italesættes, og jeg får associationer til
H. C. Andersens "Kejserens nye klæder".

Det der er galt med TV2 - blandt så meget andet - er den falske folkelighed. Forsøgene på ikke at være elitære, højpandede og kulturradikale som DR er/var.
TV2 sender i ét væk "familieprogrammer" ud fra devisen hvordan-har-danskerne-det. Hertil kommer stupide stand-uppere, der kan tale i timevis om hvordan man åbner en dåse makrel.
Den falske folkelighed ses også i Badehotellet - opdateret Morten Kolort med stereotyper man skulle tro for længst var lagt i graven i danske film. Og så tillader TV2 sig guddømemig, at bruge Ellington som underlægningsmusik!
Overfor denne inderlige og påtrængende folkelighed - som DF-segmentet ælsker, fordi den bekræfter dem i hvordan verden kunne være, så kan se den ægte folkelighed: Olsen-banden, der ikke taler nedad, som er temmelig gakket og syret, og ikke bange for at træde magthaverne over tæerne.
Der er kun én ting TV2 gør bedre end DR: Cykelløb.

jens peter hansen

Jeg har INGEN kanalpakke, bare en antenne og jeg kan IKKE se TV2 fordi jeg ikke betaler licens til dem eller er med i en kanal pakke. Basta.

Torben Lindegaard

@Jens Peter Hansen kl. 9:29

Det er ikke så enkelt. Medielicensen i 2018 udgør kr. 2.527,-
Heraf betaler du kr. 235,13 til TV2's 8 regionale stationer.

Disse regionale stationer sender betalte reklamer.
Indtægterne fra reklamerne i de regionale reklameblokke på TV 2-sendefladen tilgår TV 2 DANMARK A/S.

Så du slipper ikke.

Men hvorfor dog al det plidder-pladder med at give licensmidlerne til TV2's 8 regionale stationer, og så til gengæld videresende stationernes egne indtægter til TV2 Danmark ??
Det er en gang smoke & mirrors fra Folketingets side, så vi ikke kan gennemskue, at vi betaler licens til TV2 - taget direkte fra Javel hr. Minister.

https://www.dr.dk/om-dr/licens/hvad-gaar-medielicensen-til

https://kum.dk/Kulturpolitik/Medier/TV/De-regionale-TV-2-virksomheder/

Nikolai Beier, Carsten Wienholtz og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det kan gerne være; men jeg kan se regionaltv, men ikke tv2m Det er pointen. I øvrigt går kun 67% af licensen DR.