Klumme

Intermetzo: Ret kummerligt

Danske politikere på Samos har set et og andet
Danske politikere på Samos har set et og andet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

16. marts 2018

Den konservative Rasmus Jarlov var med sit folketingsudvalg i Grækenland og besøgte flygtningelejre. I radioen var ordføreren sympatisk berørt. Alene lugten. Flere hundrede mennesker om tre lokummer, små usle nylontelte på den golde jord, ingen udsigt til bedring. Beklageligvis, det er mennesker, det drejer sig om. I Berlingeren forklarede Jarlov: »Jeg tror stadig, at vi skal passe på med at gøre flygtningelejrene attraktive.«

Nu er det attraktive relativt, men at forholdene i Jarlovs formulering er »ret kummerlige« betyder jo så, at det skal forholdene vedblivende være: ret kummerlige, så lejrene ikke bliver attraktive. Det vil sige, at hvis nogen ændrer forholdene fra det ret kummerlige til det mindre kummerlige, og lejrene derved bliver mere tålelige, nærmer vilkårene sig det attraktive. Og her skal vi passe på og sørge for, at lejrene forbliver kummerlige.

For lejrens hunkøn må det uden forbehold være ret kummerligt at høre så rigeligt om #MeToo under ordnede forhold, eftersom kvinderne på Samos ikke tør gå i bad af frygt for, at de selv eller deres børn bliver voldtaget. Også ifølge Rasmus Jarlov.

De fleste i lejrene er såmænd flinke nok, forlyder det, men brodne kar findes overalt. Især når forholdene er ret kummerlige.

Dansk Folkeparti sendte også en repræsentant. For hende var forholdene i den besøgte lejr – delegationen fik den kun at se udefra, og hvorfor mon det – nærmest at sammenligne med de kække spejderlejre, DF’eren husker fra sine yngre år. På Samos mærkede hun ikke den kummerlige lugt af alt for mange menneskers lort og pis og uafhentet affald, som omvendt Jarlov og Enhedslistens repræsentant ikke lagde skjul på, at de lugtede.

Med henblik på DF'erens indtryk bibringer det en  mistanke om, at tidligere danske spejdere sanseligt set ikke er, hvad de har været. For ikke at tale om hukommelsen. DF'eren kom i sit tilbageblik på de glade dage ikke ind på frekvensen af voldtægter i blåmejsernes badefaciliteter.

I ordfører Jarlovs regnskab helliger midlerne målet. Midlerne er således: ret kummerlige forhold; målet: at folk ikke flygter til Europa, hvad grunde de end måtte have. Vi kan jo ikke redde dem alle, som man siger. Det sidste er unægteligt, det kan vi ikke. For at bevare hvad vi har, må vi sørge for, at ingen andre får noget af det.

Det gør vi ved at lukke næsen, ikke tage notits af rotterne og mindes de lyse tider i fædrelandets spejderlejre. Eller som Jarlov målrettet tilstræbe det ret kummerlige som midlet til løsning af verdens flygtningekrise.

Mohammed Anowar har boet i Jelling i en årrække, mens han har ventet på en afgørelse i sin sag. Han har haft flere job undervejs – blandt andet her i Gormhallen.
Læs også

Vi kan end ikke hjælpe én, to, mange, alle. Hvilket i realiteten betyder, at vi ikke hjælper nogen overhovedet og derved bøder på de kummerlige forhold. Vi hjælper os selv ved ikke at hjælpe andre for at værne om de altid fremhævede truede danske værdier. Ifølge de nationalkonservativt sindede spirituelle værdier solidt forankret i kristendommen.

Dennes vigtigste budskab er, som nogen hævder, kærlighedskravet, det, Frelseren stillede hin enkelte: Elsk din næste osv.

I over 50 år er en særligt dansk tolkning af hin religiøse morallære slået politisk fast i, hvad man kan kalde: bekvemmelighedskristendommen.

I dette ideologiske skoleridt udmøntes det moralske grundlag for flygtningepolitikken, her finder den sit tankespundne ståsted: Kærlighedsbudskabets ideale fordring gælder kun det nærmeste nære, som generøst udstrækker sig til fædrelandets egne, i fald disse hylder samme værdier, som den etniske dansker udi tilpasset kristenhed, sprog, madvaner og snart også påklædning.

Dog er ikke alle parallelsamfund, som det etnisk uønskede benævnes, udelukkes fra betinget næstekærlighed. Ved en sær sortering inkluderes tidligere tiders uaccepterede paralleller nu i fællesskabet. Det sker, uden at man alvorligt talt indser, hvilke ruhårede værdikameler de fordringsfulde nationalister må sluge i deres krav om fodslag: omskæring, slagtning ved halsoverskæring, alternative gudshuse, særlige skoler, egne helligdage etc.

Men dette går af uransagelige grunde an, hvilket eksempelvis katolikker og ikke mindst jøder før i tiden med kyshånd ville have taget imod, hvor Jarlov i flertallets navn krævede, at de fremmede forblev, hvor de var, gerne andre steder end i kongeriget – og gerne under ret kummerlige forhold.

Pointen er den enkle, at man har en forestilling om, hvem man vil hjælpe, hvem der er inde i varmen og hvem ude, til man vælger en ny forestilling. Antisemitismen er indtil videre gået af mode. Nu er det over én kam flygtninge under ét og herboende muslimer, der står for skud. Det vil også ændre sig. Men først efter tragedier under ret kummerlige forhold.

I mellemtiden ville det klæde nationen at opføre sig ordentligt og frem for alt slå fast, at man ikke kan hjælpe alle, ikke kan give alle husly uden skumle bagtanker. Under ordentlige forhold, om det så er her eller på en synkefærdig græsk ø.

Ingen kan vide, hvad Jesus ville have sagt. Men danske toneangivende politikere kunne i det mindste som erklærede kristne forsøge at forestille sig graden af Jesu velbehagelighed i, at medmennesker lever under ret kummerlige forhold.

Det behøver de imidlertid ikke forestille sig. Den danske officiøse flertalsudgave af kristendommen har for længst i den nationale dogmatiks skysovs annammet Tidehvervs monopolsekterisme. Ifølge den indskrænker næstekærligheden sig som sagt til intimsfæren og til den del af folket, der nidkært deler vedtagne ydre nationalitetstegn og symboler.

I den forstand begik Jarlov kun den fejl, at han, om end pro forma, beklagede de ret kummerlige forhold, uanset at han jo også indser nytten i dem.

Han burde hylde stanken, rotterne og voldtægten på lokummerne.

Alt sammen midler mod et højere mål i folketingsflertallets og Herrens navn.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

 • Georg Metz: Kirketrang og kønsang

  8. april 2020
  Eftersom de kirkelige højtider er fastlagt ud fra andre hensyn end historiske dato- og årstalsfikserede kendsgerninger, kan tidspunktet for påskens fejring i et coronaår dybest set komme ud på det samme. En udsættelse af den spirituelle behovstilfredsstillelse på ubestemt tid betyder, at præsten ikke behøver servere håndsprittede oblater og kogt altervin
 • Georg Metz: Værnemidler i coronakolonien

  3. april 2020
  Strengere straf for noget, ingen gider mere
 • Georg Metz: Noget kan der komme ud af store ulykker

  27. marts 2020
  Regeringernes parathed til nu at spænde staten for vognen, er en undergravning af hyperkapitalisme og flommeliberalisme, hvor kleresiet i pressionsgrupper som CEPOS nødvendigvis må omtænke liturgi og dogmer
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Malan Helge
 • Tino Rozzo
 • Kurt Wissendorf Møller
 • Katrine Damm
 • Marianne Borgvardt
 • Peter Jessen
 • Kurt Nielsen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Flemming Berger
 • Hanne Ribens
 • Hans Larsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Marie Jensen
 • Jakob Venning
 • Dorte Sørensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Hanne Pedersen
 • Torben K L Jensen
 • Frede Jørgensen
Malan Helge, Tino Rozzo, Kurt Wissendorf Møller, Katrine Damm, Marianne Borgvardt, Peter Jessen, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Hanne Ribens, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Marie Jensen, Jakob Venning, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Anker Sørensen, Niels Duus Nielsen, Hanne Pedersen, Torben K L Jensen og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Vor helt egen moral-apostel - Georg Metz - har talt,med en kummerlig kommentar. Ave.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tak til Georg Metz

For endnu en gang at påpege vanviddet i Udlændingedebatten. Hvor mange flygtninge foretrækker en attraktiv flygtningelejr fremfor deres oprindelige hjem. Kan vi lige få en meningsmåling ?

Findes der 4 stjernede flygtningelejre eller 3 stjernede flygtningelejre, for så er det da vist tid til en flygtningeportal på Nettet ?.

For DF´s vælgere bliver spørgsmålet om de attraktive flygtningelejre først af betydning, den dag vi i lille Dannevang er nød til at søge hen til andre lande på grund af naturkatastrofer en 3 Verdenskrig eller lignende.

Jeg overværede i Folketings TV ( Kanal 95 ) et spørgsmål fra Christian Langballe DF til Integrationsminister Inger Støjberg V . I anledning af at bageren fra Tingbjerg eller hans Far ? angiveligt havde fået tildelt opholdstilladelse i Danmark, medens han før opholdt sig i Italien.

Det affødte følgende spørgsmål fra Christian Langballe DF ? Ser Ministeren nu en risiko for at hele asylsystemet skrider igen, fordi borgere i Italien vil kunne søge asyl i Danmark ?

Det må vi få skrevet ind i Udlændingeloven, at en borger under ingen omstændigheder kan få ophold i Danmark, hvis vedkommende er indrejst fra Italien.

Så gik der tid med det.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lis Kyllikki Turunen Pedersen

... "han burde hylde stanken, rotterne og voldtægten på lokummerne"... den sætning gav for en kort stund krampe i maven og brækfornemmelser... og tak for indlægget i ØVrigt.

Karsten Lundsby, Frede Jørgensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Er der noget nyt under solen
fra højrefløjens utrættelige kynisme.

Karsten Lundsby, Kurt Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det bliver hurtigt kringlet.

Regeringen har konfiskeret over halvdelen af Landsbyggefonden - som er indbetalt af alle almennyttige lejere - til eksklusivt brug i de 22 ghettoområder.

https://www.trm.dk/da/publikationer/2017/liste-over-ghettoomraader-1-dec...

Der skal desuden udflyttes over 10.000 beboere fra disse ghettoområder - hvorhen ??
Til den øvrige almennyttige boligsektor, hvor kommunerne har anvisningsret.

Så disse lejere i den øvrige almene boligsektor skal altså dels betale for renoveringen af ghettoområderne - deres egne ønsker om nye tage eller nye vinduer skubbes ind i evigheden - og dels modtage de forflyttede problemlejere fra ghettoerne.

Nu fremfører Georg Metz så, at vi i Herrens Navn burde modtage flere flygtninge & indvandrere til landet, og give dem anstændigt husly.

Hvor mon disse mennesker vil kunne få husly ??

I de smukke sommerhusområder omkring Vejby, Nordsjælland står en del huse tomme det meste af året, så det kunne måske være en løsning ??

Men mest sandsynligt bliver det jo nok de almennyttige boligselskaber endnu engang, der af kommunerne bliver pålagt at stille lejligheder til rådighed for de nye flygtninge & indvandrere.

Er det fair play overfor lejerne i disse boliger -
eller er skinhellig skriveri på andres bekostning ??