Læserbrev

Klima og miljø følges ad

Hvis Danmark lever op til EU-kravene i vandrammedirektivet, vil det reducere landbrugets udspil af klimagasser markant, men Esben Lunde Larsen (V) fokuserer mest landbrugets økonomi og glemmer sin titel som miljøminister
6. marts 2018

De økonomiske vismænd påviser i deres nye rapport, at hvis Danmark lever op til vores forpligtelse i EU’s vandrammedirektiv i 2027, vil vi samtidig automatisk reducere landbrugets udslip af klimagasser med 20 millioner ton/år – eller 20 procent af landbrugets nuværende udslip, som det også fremgår af en artikel i Dagbladet Information den 28. februar. Det forholder sig nemlig så heldigt, at man med de samme virkemidler sænker både kvælstofforureningen i miljøet og udslip af klimagasser fra landbruget. Det gælder for eksempel gylleforsuring, som på én gang sænker udslip til luften af ammoniak, metan og lattergas.

Men regeringen afviser at gøre noget for at reducere landbrugets klimabelastning i 2030, da den mener, det vil belaste landbrugets økonomi – og som miljøminister Esben Lunde Larsen (V) udtalte i TV Avisen, anser han det for sin eneste opgave at sikre landbrugets økonomi. I sandhed en markant udtalelse fra en minister, som på papiret også er miljøminister.

Det ville være interessant at vide, om regeringen så også kalkulerer med, at Danmark skal blæse på EU-kravene i vandrammedirektivet. De skal nemlig opfyldes tre år tidligere end EU’s klimamål for 2030 – så hvordan vil man ellers undgå at skabe klimagasreduktion i landbruget? Er det fordi, regeringen kalkulerer med, at der også vil være andre EU-lande, som ikke lever op til EU’s vandrammedirektiv i 2027? Og så kan Danmark prøve at snige sig med i den flok? I forvejen bruger Danmark alle direktivets muligheder for udsættelse. Det skulle egentlig opfyldes i 2015, men der er mulighed for at få udsættelse i seks eller 12 år – altså til allersenest i 2027.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Thomas Tanghus
  • Tommy Clausen
  • Eva Schwanenflügel
Morten Lind, Thomas Tanghus, Tommy Clausen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu