Kommentar

Monica Lewinskys opgør med Clinton angår os alle

#MeToo-bevægelsen har nu også fået den tidligere praktikant i Det Hvide Hus til at korrigere sin egen fortælling: Clinton udsatte mig for ’magtmisbrug’, skriver hun nu i et opgør, der udstiller vores kollektive fortrængning
I Vanity Fair gav Monica Lewinsky for nylig sin egen eftertænksomme version og berette om den ensomhed, hun har levet med som offentligt skandaliseret efter at Bill Clinton, da han var præsident, afviste at have haft seksuelt samkvem med hende.

På billedet ses Monica Lewinsky på vej til Vanity Fairs Oscar-fest ved prisuddelingerne i år.

I Vanity Fair gav Monica Lewinsky for nylig sin egen eftertænksomme version og berette om den ensomhed, hun har levet med som offentligt skandaliseret efter at Bill Clinton, da han var præsident, afviste at have haft seksuelt samkvem med hende.

På billedet ses Monica Lewinsky på vej til Vanity Fairs Oscar-fest ved prisuddelingerne i år.

Danny Moloshok

Debat
7. marts 2018

Det er 2002. På Labours partikonference i Blackpool forsøger jeg at flygte fra en personkultagtig hyldestseance for Tony Blair, da jeg støder ind i en minister.

»Bill Clinton kommer,« fortæller han mig.

»Men de har problemer med at finde den rigtige borddame til ham til gallamiddagen. Hun må ikke være for ung. Eller se for godt ud. På grund af … nå ja, det ved du.«

Jo, det vidste vi meget vel i pressen. Der var ikke et aspekt af den seksuelle eskapade mellem Bill ’Jeg havde ikke seksuelle relationer til den kvinde’ Clinton og Monica Lewinsky, vi ikke havde endevendt få år før.

Samme aften ankommer den notoriske løgner til ellevild modtagelse. Kyniske bladsmørere bliver til hjernedøde groupies. Clinton charmerer alle og benytter sin berømte teknik: at tage folk i hånden og føre sin egen hånd op til deres albue. I en time taler han om verdenspolitik uden manuskript, og selvfølgelig er det imponerende. Senere ses han i konferencecentret på udkig efter en Big Mac sammen med en ven: Det er Kevin Spacey! Selv Alastair Campbell, Blairs überspindoktor, hænger i deres frakkeskøder for at få lidt Hollywood-glamour!

I 2018 er stemningen skiftet. Vi kalder nu Clinton og Spacey overgrebsmænd. 

At Clinton var et politisk kæmpetalent og formidabel til at vinde valg, var evident, men der var også noget moralsk korrumperet i hans projekt. Jeg forestillede mig altid, at regnskabets time måtte komme en dag. Nogle siger, at det kom, da Hillary Clinton tabte præsidentvalget. Nu kommer det måske omsider også for privatpersonen Bill Clinton: Monica Lewinsky, den tidligere praktikant i Det Hvide Hus, har i lyset af #MeToo-bevægelsen revurderet episoden fra 1998.

Ødelagt image

For at Clinton kunne vinde offentlig tilgivelse måtte en ung kvindes liv smadres. Han løj foran kameraet og holdt morgenmadsbønnemøde. Pludselig blev alle de sexanklager, som Hillary fordømte som »højrefløjskonspiration«, til aske. Selv om en grædende Clinton sagde, at han var »knækket«, fik han stående ovationer. Det var Lewinskys liv, der stoppede. 24 år gammel blev hun i 1998 passet op på et hotelværelse af en gruppe FBI-agenter og fik at vide, at hvis hun ikke samarbejdede, kunne hun stå over for 27 års fængsel.

Hendes image var ødelagt: en storbarmet seksuel opportunist, en blowjob-queen, en pige med vægtproblemer fra Beverly Hills, der overtrak sine kreditkort på Rodeo Drive. Anmassende, dum, naiv. Den amerikanske feminist Camille Paglia skrev, at hun havde tilbudt sig selv til præsidenten som »dessertmenu«.

Hun var ikke offer, men femme fatale.

I dag er Monica Lewinsky klar til at give os sin egen eftertænksomme version og berette om den ensomhed, hun har levet med som offentligt skandaliseret. I Vanity Fair beskriver hun sit eget traume og det kollektive traume, som rigsretssagen mod ​​Bill Clinton i 1998 betød for amerikanere.

Lewinsky går videre end før og korrigerer brillant sin tidligere fortælling. For fire år siden betegnede hun sit seksuelle forhold til Clinton som byggende på gensidigt samtykke. Det var vigtigt at tage ejerskab over sin seksualitet. Hun ønskede ikke at se sig selv som et offer.

»Jo, min chef udnyttede mig,« skrev hun dengang, men det egentlige overgreb var foranstaltningerne for at beskytte hans magt.

Nu har #MeToo fået Lewinsky til at genoverveje samtykkeaspektet.

»Jeg indser nu, hvor problematisk det var, at vi begge nåede derud, hvor det kunne komme til et spørgsmål om samtykke.«

Hvad der skete, skriver hun nu, var »groft magtmisbrug«. Clinton var 27 år ældre end hende og verdens mest magtfulde mand. Hvorfor betyder det noget i dag? Fordi #MeToo betyder noget.

Pagten mellem Hillary og Bill var frastødende. Ikke så meget på grund af løgne og utroskab som på grund af hykleriet: Nogle kvinder kunne være bytte for sexovergreb, andre ikke. De mænd, der var på ’vores side’, kunne godt forløbe sig, men var det fra det andet parti, var det værre.

Lewinskys historie er vigtig, fordi så meget af det, der sker i dag, lægger sig i den understrøm af løgne og udnyttelse, hun var en del af. Clinton udnyttede hende. Berlusconi gjorde en dyd ud af at udnytte kvinder. Trump kom ikke ud af det blå, og alligevel undrer nogen sig over, at man kan have en erklæret pussy grabber siddende i Det Hvide Hus.

Lewinsky spørger, om vi mon har lært noget. Det, vi ikke har lært af, vil vi opleve igen. Igen må vi spørge: Hvordan kan magtfulde mænd slippe af sted med at misbruge andre så længe?

Nogen må have vidst det. Ja, vi vidste det alle. Her er den malstrøm, der trækker os ned. Kun få formår at svømme mod lyset, væk fra skammen. Nogle gange skal de bruge et liv på at sætte ord på, hvad de var udsat for. Det er bemærkelsesværdigt, at Lewinsky så målbevidst søger, hvad hun aldrig selv fik: sandhed og forståelse.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

lars søgaard-jensen

Birgitte Nielsson: Nu har hun haft yderligere 4 år til at tænke sig om og mærke rigtigt efter.
Dermed er IKKE sagt at Bill Clintons adfærd var ok! Det var den IKKE! Men mon ikke Lewinsky´s reaktion havde været noget anderledes, hvis hele episoden ikke efterfølgende var blevet genstand for den enorme pressedækning. Der var jo ingen, der i den sammenhæng handlede af hensyn til hende. Hun blev tvært i mod ofret af Newt Gingrich, der af rent politiske grunde som en bulldog forfulgte Cliton. Og hun blev ofret af Clinton for at han kunne redde sit eget politiske liv.
Konklussion: som arbejdsgiver eller behandler skal man naturligvis ikke udnytte den (sex)appeal, man som autoritet forlenes med. Som på mange andre af livets områder gælder, at lige børn leger bedst - hvis alle skal være glade.

Grethe Preisler

Mig rager det faktisk en høstblomst, hvad Bill Clinton og Monica Lewinsky foretog sig i 'Det Ovale Værelse' med en havannacigar for mere end tyve år siden.

#I couldn't care less

Jens Winther, Karsten Aaen, Torben Lindegaard, Jens Christensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Lewinsky forsøger vel stadig at malke historien, og den slags giver som bekendt gode gysser i det sex-fixerede USA. Mon ikke hun allerede har fået et tilbud fra forlag, der gerne vil vide, hvad der skete i det Orale værelse. Og mon ikke danske forlag også vil udgive bogen. Kort sagt: Lewinsky har sikret sin alderdom pga. en "krænkelse".
Minder lidt om filmanmelderen der med tyve års forsinkelse blev berømt i 3 døgn fordi Ålen havde givet hende et klap bagi for 25 år siden.

Torben Lindegaard

@Suzanne Moore

Kenneth Starrs trusler mod Monica Lewinsky for at få hendes vidneudsagn var helt utilstedelige.
Han kørte frem med hele det magtapparat, som Kongressen havde udstyret ham med som Særanklager - incl. trusler om de forrykt voldsomme domme, man kan blive idømt iht til amerikansk lovgivning, hvis man tilbageholder oplysning for Forbundspolitiet - mod en 24-årig kvinde, der samtidig blev overfaldet dagligt i pressen og udstillet som total forrykt af Det Hvide Hus’ spinmaskine personificeret ved James Carville.

Samtlige liberals i hele Amerika - kvinder såvel som mænd - var med i udstillingen af Monica Lewinsky som et kugleskørt kvindfolk, der ikke kunne skelne mellem fantasi og virkelighed.

I Danmark kunne vi bidrage med udtalelser fra en tidligere udvekslingsstudent, der i 1 år havde gået i klasse med Monica Lewinsky, som ubetinget, blev det fortalt, blandede fantasi og virkelighed sammen i en pærevælling.

Nærværende dagblad bidrog med en kronik af Gore Vidal, der for fuld polemisk udblæsning kunne fortælle, at den små, overvægtige Monica Lewinsky da under ingen omstændigheder ville kunne få Amerikas præsident på glatis.
Ejakulation på hendes cocktaildress - totalt utænkeligt.

Runa Lystlund

Runa skriver ikke SL
Hun mangler vel penge? Nu er hun ikke ung længere. Hun er blevet pænere med alderen. Hvad med Trump? Mon ikke hun kunne have sagt nej. Manden var sådan set gift. Det vidste hun godt. Ingen medfølelse herfra.

Jens Christensen

Hun fortjente næppe at komme ind i alle de politiske intriger fra republikaneres side, f.eks. Gingrich og for så vidt også hele den latterlige rigsretssag og en statsanklager som Starr. Og det gjorde Clinton heller ikke. Men hvad angår hendes deltagelse i metoo-kampagnen nu, så virker det som noget af en tynd kop te. Hvordan skal hendes nye udtalelser tolkes? "Der var skam ingen tvang, men han misbrugte sin magtposition..." Skal det så forstås derhen, at hun ikke havde haft affæren med ham, havde han ikke været så magtfuld? Tørre tårer herfra.

Monica: Se at komme videre med dit liv. Den fyr svigtede dig - der sker hele tiden. Splid ikke mere tid på det - og spar os for flere historier (Eller ej mediernes spotlys for fristende?).