Kommentar

Slankningen af DR matcher ønsket om en fordummet befolkning

Regeringen og det borgerlige flertal lægger an til et frontalangreb på vores uerstattelige public service-folkefjernsyn. Men hvor dumme ønsker politikerne egentlig, at borgerne skal blive?
Den politiske debat føles fremmed for store dele af befolkningen. Derfor kan de magthavere, som ønsker at skære i public service-folkefjernsyn, regere hen over hovedet på befolkningen. Her er det fra 2015 på TV 2, hvor Helle Thorning Schmit og Lars Løkke Rasmussen var i debat. En debat, der efterfølgende blev kritiseret for manglende substans. 

Den politiske debat føles fremmed for store dele af befolkningen. Derfor kan de magthavere, som ønsker at skære i public service-folkefjernsyn, regere hen over hovedet på befolkningen. Her er det fra 2015 på TV 2, hvor Helle Thorning Schmit og Lars Løkke Rasmussen var i debat. En debat, der efterfølgende blev kritiseret for manglende substans. 

Keld Navntoft

13. marts 2018

En af mine bekendte, som har en almindelig skolemæssig baggrund, fortalte i efteråret, at hun ikke rigtig vidste, hvem hun skulle stemme på til kommunevalget.

Hun havde forsøgt at blive klogere ved at se en debat på TV og var kommet til det resultat, at det enten skulle være Anders Samuelsen (LA) eller Pernille Skipper (EL). Alle os, der ved besked, kan le hånligt over min bekendtes troskyldighed. Men det ændrer jo ikke ved det faktum, at der kan regeres hen over hovedet på store dele af befolkningen, fordi de ikke føler, at det politiske spil er noget, der angår dem.

Mange fravælger politiske emner, fordi de – som de selv siger – ikke interesserer sig et hak for politik. Samfundsanliggender er noget, man holder sig på afstand af. Det er uoverskueligt. Det er svært. Det er langt væk – og man har alligevel ingen indflydelse. Derfor er det fuldt legalt at køre på lokumsbillet gennem et demokratisk samfund, som netop skal fungere på baggrund af hele befolkningens medindflydelse. Det forekommer som en umistelig frihedsret at fravælge engagement.

Det er i høj grad repræsentanter fra denne gruppe, der med slet en skjult fryd agiterer for at reducere DR med 50 procent. Eller i det mindste med 25 procent. Eller så i hvert fald med 12,5 procent, fordi man har hørt om en hest, der blev fløjet til USA eller en aftrædelsesordning, der forekommer helt ude af proportion.

Man ser ingen mening i at betale for en omkostningstung service til selvhøjtidelige, elitære danskere, der påstår, at de nødvendigvis må holde sig orienteret om alle problemer i hele verden.

Ligegyldighed over for årsagssammenhænge skaber en dummere og dummere befolkning. Hos vennerne mod vest har vi set, hvordan en kulørt bulderbasse kan erobre og endda fastholde den politiske magt ved bedrag, løgne og tomme klicheer.

At denne person får tilslutning fra 60 millioner mennesker kan ske, fordi ingen længere tillægger det betydning, hvad der er facts, og hvad der er fake. Objektivitet defineres som frihed til at vælge den sandhed, man helst vil tro på. Argumenter er til salg for seertal.

Apatisk sorgløshed har med kyniske, kommercielle tv-kanaler holdt deres sejrrige indtog i vores danske kultur og har rokket ved gamle dyder om medansvar for samfundsudviklingen. Samtidig suger de asociale medier minutter og timer ud af døgnet. Hvis tunge tanker opstår, sørger Netflix og HBO for helt at lukke kontoen med fjollefilm og voldsstimuli. Politikerne bliver nødt til at erkende, at dette er på vej til at blive basis i vores kulturelle identitet.

Reelle udfordringer – som for eksempel klimaforandringer – kræver forandringer, som er omfattende og stiler mod en aktiv medvirken fra befolkningen. Men bevægelse rummer risici – stilstand er tryghed. Det er indlysende, at nogle politiske partier derfor har en interesse i, at den politisk dagsorden kun består af banaliteter. Herved kan man vælge at overse elefanterne i rummet.

Hensigten med at stække Danmarks public service-mediehus er altså at fastholde stilstand, fremme uvidenhed og klynge sig til taburetten med tom og uambitiøs snak.

Klimaoplysning

Et eksempel på, hvor gavnlig journalistik er for folkeoplysningen er klimaområdet. Det er slående, at der i Danmark ikke findes indflydelsesrige grupper, der hævder, at for eksempel temperaturstigningerne er overdrivelser og går over af sig selv. I alle sociale miljøer møder man på det område en uafviselig klarhed om verdens tilstand. Befolkningen har suget essensen og alvoren af energi- og klimaspørgsmålene til sig.

Selv hos min bekendte, som end ikke vidste, at det var et kommunalvalg og ikke et folketingsvalg, findes til dette ene punkt en indsigt mejslet fast i bevidstheden.

Det skyldes hverken Deadline eller Debatten hos Clement Kjærsgaard. Men den kommer via de mange journalister, der har mulighed for at håndtere tidens spørgsmål på et alsidigt og mangeartet udbud af platforme, der ikke er afhængige af annonceindtægter eller seertal.

Nogle reagerer langsomt. Andre har mistet overblikket. Men samfundet har brug for os alle – de vrede, de forargede, de usikre, brokkehovederne og de som bare er bange.

Også min veninde skal til stemmeboksen – men der skal være nogen til at forklare hende forskellen mellem Anders Samuelsen og Pernille Skipper.

Det er her, det er velgørende med en solid public service-institution, der drives med ansvarsbevidsthed og med en ambition om saglig formidling af faktuel viden. Ikke for at docere, men for at fastholde et nationalt fællesskab, nuancere vores verden, fremlægge handlemuligheder og medvirke til at føre Danmark ind i en bæredygtig fremtid.

Bjørn Tving Stauning er medlem af Frederikssund Klimaforening.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Peter Wulff
 • Katrine Damm
 • Carsten Munk
 • Knud Kornerup
 • Anne Eriksen
 • Torben K L Jensen
 • Erik Nissen
 • Kaj Julin
 • Jens Frederiksen
 • Toke Andersen
 • Lars Koch
 • Hans Larsen
 • Dorte Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
Peter Wulff, Katrine Damm, Carsten Munk, Knud Kornerup, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Erik Nissen, Kaj Julin, Jens Frederiksen, Toke Andersen, Lars Koch, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Johnny Werngreen

Svaret kunne være noget i retning af: Lige så dumme som de selv. Men måske har demokratiet virkelig vist sin begrænsning i og med, at de valgte politikeres intelligens modsvarer deres vælgeres. Og hvad kan man stille op mod det?

Jørn Andersen, Karsten Lundsby, morten rosendahl larsen, Tino Rozzo, Anne Eriksen, Lillian Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bjørn Tving Stauning :
"Hensigten med at stække Danmarks public service-mediehus er altså at fastholde stilstand, fremme uvidenhed og klynge sig til taburetten med tom og uambitiøs snak."

Det er en del af ambitionen at fordumme befolkningen ved at spare på public service. Desuden at spare på daginstitutioner og skoler, hvor fokus er på den snorlige vej til arbejdsmarkedet via tests og topstyring.
Mørkelygten spreder også sit ulys over regeringsgemakkerne, hvor love og regler vedtages på kanten af menneskerettighederne og i strid med EU- og dansk lov, uden at aktindsigt tillades at forstyrre.

Jørn Andersen, Verner Nielsen, Steen K Petersen, Karsten Aaen, torben mølgaard, Lillian Larsen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Jacob Schmidt, Kaj Julin, Torben Skov og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Nu hvor politikerne har så travlt med stopprøver til børn der bor i udsatte boligområder,hvorfor indføres der ikke stopprøver for folk der opstiller til Folketinget.
Å-nej det kan misbruges så folk med andre holdninger kan afvises på en pænere måde end i dag.

Torben Skov, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Jeg forstår ikke overskriften. Med færre fordummende programmer, og der er ikke mange programmer på DR man bliver klogere af, hvis nogen, så kan befolkningen da kun blive mindre dum. Nu står det tilbage om vi stadig skal betale 2600 kroner i licens for at bruge internettet.

Kim Houmøller, Anne Eriksen, Ib Christensen, Kaj Julin og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Der er langt mellem det oplysende i DR. For DR er seer- og lyttertallet de vigtigste parametre. Men er det et rigtigt mål for kvalitet?

Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Tino Rozzo, Anne Eriksen og torben mølgaard anbefalede denne kommentar

Det er min opfattelse, at DR er så ringe, som man har valgt at gøre det. Alt for mange penge er sat i mursten, som der kun er licensmidlerne til at betale. Politik og NPM-styring sender ligeså mange penge efter alt for mange chefer, ledere og konsulenter. Resten går til at genudsende de billigste film og tvserier man kan opdrive, da der ikke er råd til andet...og så til public service, som efter min mening svarer til pligttro medvirken i magthavernes kyniske skuespil. For min skyld må DR gerne lukke og slukke. Så bliver jeg helt uden tv, da jeg nægter at betale for reklame-TV. Det betyder nu ikke så meget, da jeg sjældent aner noget noget seværdigt i programoversigten. Nyhedsstrømmen er kontrolleret og censureret mikrofonholderi, så intet kan genere herskerne på borgen. For Danmark er et demokratisk tyranni. Dvs. man vælger, hvem der skal føre folket bag lyset for fire år ad gangen. DR er et af redskaberne til at sikre sandheden...Pravda.

Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Karsten Aaen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Hm.
Skamrosningen af de DYGTIGE journalister i DR er lidt for flot.
Kunne ønske at journalisterne var lidt bedre fagligt rustede.
Kig her: https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/klimaflygtninge
Der er altså INGEN klimaflygtninge i mississippi delta området.
Der kommer så at sige vand i kælderen fordi landet synker.
Se her: https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6513
Ikke fordi vandet stiger.
Og det er jo ikke et klima skabt problem.
Så begrejstingen over DR dækningen af klimaudfordringerne skal nok lige dæmpes lidt.
Fagligheden halter.

erik lund sørensen

erik lund Sørensen
Desværre er DR også blevet en kanal for, de velbjærgede del af befolkningen de rige, politikere og journalister. Det bliver mere og mere tydeligt , hvordan de fattiges synd bliver behandlet i medierne med hån og foragt, mens skattesnydere, bankdirektører, ejendomsspekulanter, der har kostet os milliarder af kroner næsten er helte fordi de har undgået en retfærdig straf. senest er politiets top sluppet for ansvar i Tibetsagen fordi de på kanten af loven har slettet mails.

Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Mogens Holme, Karsten Aaen, Kim Houmøller, Anne Eriksen, torben mølgaard, Lillian Larsen, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen, Carsten Munk, Karsten Lundsby, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Dorte Sørensen
13. marts, 2018 - 07:33

Hvorfor tror du de har behov for at logge vores privat liv så massivt og ulovligt?
De og deres lakajer sidder allerede med alt den data de behøver for, at holde andre væk fra politisk indflydelse!

Verner Nielsen, Torben Skov og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vi har jo opdaget, at uanset rød elle blå er forholdene for os personligt de samme.
Hvorfor så interessere os siger mange. Demokratiets svaghed er åbenbar.

Skal du hen og stemme - Jaa, det er jo en borgerpligt - Hvem vil du stemme på - Jaa, det ved jeg ikke rigtigt.
Man lokke borgere hen foran skærmen - man kan ikke tvinge ham/hende til at tænke.
Rigelig brød og skuespil afholder borgerne fra at deltage - i Grundtvigs hjemland.

Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben Skov, Anne Eriksen og torben mølgaard anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"Det er i høj grad repræsentanter fra denne gruppe, der med slet en skjult fryd agiterer for at reducere DR med 50 procent."

Kilde?

Jeg synes vi skal flytte DR til Herning og regningen over på finansloven, men bevare provenu. Det ville resultere i en mere retfærdig finansiering og give håb om en mere politisk neutral nyhedsformidling, fordi mange ronkedorer ikke ønsker at flytte med. Samtidig flytter vi alle genudsendelser over på en streamingkanal, hvor folk kan se, hvad de vil, når de vil. Med en ny reduceret, mere effektiv administration skal der såmænd nok være midler til at fylde sendefladen med nye udsendelser. Endelig skal der oprettes en form for direkte seer feedback med +/- kritik som et redskab blandt andre for demokratisk kontrol af dansk public service flow tv, som vi ønsker det.

"Hos vennerne i vest har vi set, hvordan en kulørt bulderbasse kan erobre og endda fastholde den politiske magt ved bedrag, løgne og tomme klicheer".
Vennerne mod vest? Hvorfor gå så langt?
Man kunne da sagtens nævne et par danske ministre eller syv, der svarer 100% til den beskrivelse.

Jørn Andersen, Verner Nielsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Torben Skov og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Problemet med DR, sådan som jeg ser det, er sådan set problemet i andre dele af den offentlige sektor også; alle vil herrer være, ingen vil sækken bære, som der vist står et sted i DK. Eller sagt på en anden måde; der er alt alt for mange chefer i DK, der for mig at se laver alt alt for lidt ift. de høje lønninger, de får.

Ift, det som artiklen lægger op til, må vi altså ikke glemme, at bl.a. Liberal Alliance og nogle fremtrædende medlemmer af bl.a. Venstre og de Konservative her i landet altså heller ikke tror alt alt for meget på den globale opvarmning.

Jørn Andersen, Verner Nielsen, Karsten Lundsby, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ebbe Mortensen

"En af mine bekendte, som har en almindelig skolemæssig baggrund." Og:"Alle os, der ved besked, kan le hånligt over min bekendtes troskyldighed."
Allerede disse nedladende formuleringer i artiklens første to afsnit afslører Bjørn Tving Stauning som en selvhøjtidelig, bedrevidende og utiltalende person, som det ikke er værd at lytte til.